Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Li-Ion akkumulátorok tesztje (26650, 18650, 14500, LiIon, Lithium Ion, led lámpa, ledes zseblámpa aksi)

2013. augusztus 13. 20:00 - Kinai cuccok blog

Egy 26650-es, négy 18650-es és három 14500-as akkumulátort fogok bemutatni. Mindegyikük Li-Ion technológiával készült, ebből következik hogy 3.7V feszültségűek. Elsősorban lámpákban használják őket, vagy olyan eszközökben ahol a tápellátást erre a feszültségre tervezték.

Friss 18650-es Li-Ion aksi tesztet itt olvashattok

Aksi-18650-Trustfire.jpg

Tudni érdemes az akkumulátorok típusszámozásáról hogy a szám a méretét takarja így könnyen megállapítható a típusából a mérete. Ebből következik hogy a 26650-as akkumulátor 26 mm átmérőjű ls 65 mm hosszú, a 18650-es akkumulátor 18 mm átmérőjű és 65 mm hosszú, a 14500-as pedig 14 mm átmérőjű és 50 mm hosszú. Az utolsó nulla a tized millimétereknek van fent tartva.

Az akkumulátorok lehetnek védettek (PCB) és védelem nélküliek. A PCB (Printed Circuit Board) Protected egy védőáramkör, ami megakadályozza hogy az akkumulátor túlmerüljön. Vagyis ha egy bizonyos érték alá esik az akkumulátor feszültsége, akkor egyszerűen lekapcsol a védőáramkör, védve a cellákat. Amelyik nem rendelkezik ilyen áramkörrel az képes kimerülésig üzemelni, vagyis akár 1V alá is leeshet a feszültség. Ezekkel a drágább, jobb elemtöltők már el sem boldogulnak mivel hibásnak érzékelik az akkumulátort. Illetve ilyen feszültség szint mellett már maga az akkumulátor is károsodik. Egyes elemtöltők bár azt jelzik ki hogy nem tölthető az aksi, ha hosszú ideig benne hagyjuk akkor csak felmegy a feszültség arra a szintre ahonnét már tudja rendesen tölteni. Természetesen ekkor már nem fogja ugyanazt a teljesítményt leadni.

Az hogy egy akkumulátor védett-e egyrészt onnan tudjuk hogy ráírják (bár ugye az néha teljesen független a valóságtól). Másrészt kitapintható a negatív végén az áramkör (kicsit hosszabb az akkumulátor és van egy plusz pereme) illetve van egy kis vezeték hosszában a borítás alatt. Harmadrészt pedig ha folyamatosan üzemeltetjük pl. egy lámpát akkor egy idő és fényerő csökkenés után lekapcsol és nem szentjános bogár módjára próbálja az utolsó elektront is fotonná alakítani. A lemerült elemlámpa akkumulátor feszültségét megmérve pedig kb. 3.1-3.6 Voltot kapunk, ahelyett hogy 3V alá merülne. Egyes PCB-k csak ez alatt kapcsolnak le, de jellemzően ez a minimum feszültség, ez alatt már amúgy sem érdemi teljesítményt leadni.

A teszthez egy olyan Li-ion henger akkumulátor töltőt használtam mely a legtöbb hosszúságú és maximum 18 mm átmérőjű akkumulátorokat tölteni tudja. Az akkumulátor hosszúságától függően az elemtöltőn az egyik oldal egy gombbal rögzített csúszkával állítható. A töltőn van egy kis LCD kijelző, töltés közben kiírja az aksi aktuális feszültségét, azt hogy mennyi idő telt el a töltésből és hogy körülbelül hány százalékra van feltöltve. A töltés befejeztével pedig azt hogy hány milliampert tudott az akkumulátorra feltölteni. Ez utóbbi funkcióját nagyon szeretem mert egyrészt képet kapok az akkumulátor újkori teljesítményéről, másrészt folyamatosan nyomon tudom követni az állapotát.

A 18650-es akkumulátor a legtöbb hengeres ledes lámpába beletehető, ha a mérete nem megfelelő akkor átalakító csővel lehet beletenni. Sok lámpa teste belülről kicsivel nagyobb mint a 18650-es átmérője hogy 3 db AAA aksival is üzemeltethető legyen, természetesen ezen aksik teljesítménye csak töredéke a 18650-es akkumulátornak.

18650

Az első akkumulátor az Ultrafire. Még márkásnak is hangzik. A rányomtatott címke szerint védett - ez ki is tapintható - illetve 3000 mAh kapacitású.

Aksi-18650-Ultrafire.JPG

A tesztek már egész mást mutatnak. Először is szolid teljesítmény leadására képes, a teszthez használt lámpa legerősebb fokozatban a frissen töltött aksiból 1000 mAh-t tudott felvenni.
A lámpa végkimerülésik üzemelt, ennek az volt az eredménye hogy a feszültség 1V alá esett. Ekkor már lekapcsoltam nehogy végképp tönkre menjen az aksi. Természetesen nem lehetett visszatölteni, 4 töltőből csak egy olcsó vacak boldogult vele ami akkor is tölt, ha hámozott krumplit tesznek bele.
Elérve egy megfelelő feszültségszintet a többi többi töltő is elboldogult már vele, a mérős töltő 1400 mAh-t tudott még rátenni. A fenti tesztet párszor elvégezve az akkumulátor elkezdett tönkre menni. A jó minőségű töltők már "előtöltéssel" sem voltak hajlandóak tölteni, hibásnak jelezték ki. Az olcsó buta töltővel még valamennyit lehet majd használni. Mivel csak kettő darab volt, előfordulhat hogy maga az UltraFire márka és aksi jó minőségű, csak én futottam egy hamisítványba. Több más UltraFire termékem van és azok rendben vannak.

Márka: UltraFire
Szín: Piros
Ráírt kapacitás: 3000 mAh
Valós kapacitás: 1400 mAh
Védett: Igen
Működött-e a védelem: Nem
Forrás: Ebay

 


A második egy asztali órából volt, halványzöld színe egyedi. Nincs márkája, csak a kapacitása van ráírva, elvileg 2400 mAh. Részletesen nem írnám le a tesztet, pontosan ugyanúgy viselkedett és ugyanazt a teljesítményt hozta mint a piros akkumulátor. Bár a védelem kitapintható volt, valójában ebben sem működött. (Bár ráírva sem volt) 

Aksi-18650-zöld.jpg

Egy érdekesség adódott még, az óra hátuljába oldalról kell beletenni az aksit. Mivel elég szoros az aksitartó rugója, erősen odafeszítette az elejéhez. Emiatt úgy kellett belepattintani és az aksi pozitív végén lévő bütykös fémlemez elcsúszott. Az érintkezés így nem volt túl jó. Visszacsúsztattam de amikor ismét bele próbáltam gyömöszölni megint elcsúszott most a másik irányba.
Óvatosan visszatoltam, kicsit ragasztgattam és sikerült jó pozícióba beletolni. Többet ne is veszem ki, nagyon gyenge konstrukció.

Márka: -
Szín: Halvány zöld
Ráírt kapacitás: 3000 mAh
Valós kapacitás: 1450 mAh
Védett: ?
Működött-e a védelem: Nem
Forrás: Asztali órában volt

 

 

A harmadik aksi kék színű, a tipikusan elterjedt, mindenhol kapható márkajelzés nélküli darab. 3000 mAh-t írtak rá.

Aksi-18650-kék.jpg

Túl sokat erről sem lehet pluszba írni, védelem kitapintható volt de ugyanúgy végkimerülésig dolgozott. A töltése ugyanúgy macerás volt, mint a pirosnak és csak 1450 mAh-t tudott tölteni rá a töltő. Ezt csak egyszer próbáltam, nem szerettem volna ha ez is meghal mint a piros társa.

Márka: -
Szín: Kék
Ráírt kapacitás: 3000 mAh
Valós kapacitás: 1450 mAh
Védett: ?
Működött-e a védelem: Nem
Forrás: Vatera


Mivel megelégeltem a sok gagyi aksit utánaolvastam hogy van-e ezekből minőségi akkumulátor.A TrustFire aksit ajánlották, abból is a lángnyelves típust. Ezt fóliázva, hologrammos változatban kaptam ami eleve bizalomgerjesztő volt. 3000mAh volt ráírva és fel volt tüntetve hogy védett. Ez jól ki is tapintható volt.

Aksi-18650-Trustfire.jpg

A teszt hasonlóan zajlott a többihez. Az első meglepetés hogy a tesztlámpa legerősebb fokozatban iszonyúan fényes volt. Megmértem és 2000 mAh-val ment. Nagyon tetszett hogy így meg tudtam hajtani a lámpát. Nem csak a fényereje volt sokkal jobb a többi akkumulátortól hanem az üzemideje is. Ami pedig a legfontosabb, a lámpa egy idő után kikapcsolt, működött a védelem! Az aksit megmérve valóban 3.5V-os volt, vagyis az áramkör biztonságosan lekapcsolt. Az elemtöltők közül mindegyik azonnal nekiállta tölteni. A mérős töltő 2865 mA-t tudott rátenni vagyis majdnem elérte a gyári értéket, az olcsó, gagyi aksiknak a dupláját tudta.

Márka: TrustFire
Szín: Piros, lángnyelves
Ráírt kapacitás: 3000 mAh
Valós kapacitás: 2850 mAh (Sok darabot próbálva 2700 mAh volt az átlag)
Védett: Igen
Működött-e a védelem: Igen (az utóbbi időben viszont csak olyannal találkoztam, ami nem tudta a védelmet)
Forrás: Banggood

26500

A fenti példákból okulva nem kísérleteztem névtelen, bizonytalan eredetű 26650-as aksikkal hanem a már bevált TrustFire aksiból vásároltam be.

Aksi-26650-Trustfire.jpg

Van egy lámpám ami tudja ezt a méretet, kíváncsi voltam az 5000 mAh-nak hirdetett akkumulátor mennyivel tud többet mint a 3000 mAh-ás TrustFire. Ezt az akkumulátort nem tudtam a mérős töltőbe tenni így azt néztem mennyivel világít tovább. Mivel a védelem mindkettőben adott feszültségen lekapcsolt így elég pontos eredményt kaptam. 38%-al világított tovább ami tekintve hogy 2000/5000 = 0.4 a hibahatáron belül van vagyis valódi a tudása. Maga a 26500 lámpa kicsit vastagabb és nehezebb, így megfontolandó mikor van rá szükség, cserébe a fogása is jobb. Ha nagy teljesítmény és üzemidő kell akkor mindig ezt viszem.

Márka: TrustFire
Szín: Piros, lángnyelves
Ráírt kapacitás: 5000 mAh
Valós kapacitás: ~5000 mAh
Védett: Igen
Működött-e a védelem: Igen
Forrás: Ebay

 

14500

Három 14500-as aksit próbáltam, mivel akkor még hiányoztak a 18650-es aksival szerzett tapasztalatok.

 

Vaterár vettem két szürke és két kék színű, elvileg 2000 mAh-ás akkumulátort. Nem volt márkája, a kapacitását írták rá. Ekkor még elhittem...

A próba során ugyanazokat tapasztaltam mint az olcsó, gagyi 18650-es akkumulátorokkal. A ráírt 2000 mAh-ás teljesítmény töredékét tudták, a mérős elemtöltővel egyiknél 790 mA-t, a másiknál 750mA-t mértem. Természetesen a védelem itt sem működött, emiatt túlmerültek és úgy kellett visszaszenvedni a megfelelő feszültségre hogy le tudjam mérni a kapacitását.

Aksi-14500-kék.jpg

Az igazán pofátlanság a dologban hogy ebből a méretből fizikailag nem létezik 2000mAh-s, mégis ezekkel van teli a Vatera és más apróhirdetési, aukciós oldal. Ez ám a vevők átverése!

Márka: -
Szín: Kék, szürke
Ráírt kapacitás: 2000 mAh
Valós kapacitás: ~800 mAh
Védett: ?
Működött-e a védelem: Nem
Forrás: Vatera (Igen, töretlenül hagyom magam átverni...)

 

 


Trustfire 900 mAh. Bár a teljesítménye a ráírtak szerint csak fele akkora mint a gagyi aksiknak, a valóságban sokkal jobban teljesít. Sokkal fényesebben világít a kis lámpa amiben használom és közel dupla annyi ideig bírja. A védelem lekapcsol, minden elemtöltő örömmel tölti. Visszatöltve 865 mA-t tudtam rátenni, teljesen jó.

Aksi-14500-Trustfire.jpg

Kis anomáliát okozott a tesztekben hogy a kamu 14500-as elemekre kb. 800 mA-t tudtam rátölteni de hiába volt ez közel azonos a TrustFire-el, mégis háromszor fényesebben és közel dupla annyi ideig bírta a TrustFire-es kislámpa. A teszt akkor lett volna igazi ha azt mérem mennyit tud leadni és akkor már meglett volna a különbség.

Márka: TrustFire
Szín: Piros, lángnyelves
Ráírt kapacitás: 900 mAh
Valós kapacitás: ~865 mAh
Védett: Igen
Működött-e a védelem: Nem
Forrás: Banggood

További 14500 aksi teszt (Angol)

Összegzés

A legtöbb márkajelzés nélküli aksi teljesen kamu adatokat tartalmaz, valóságban jó esetben is csak feleannyit tud. Nem is lenne ezzel baj mivel általában olcsóbbak is de attól még átverés. Sajnos sokan nem tudják ellenőrizni a valós értékeket, ezt kihasználva pedig sok - főleg feketén árusító - eladó egyszerűen átveri a vevőket. A Vatera és az apróhirdetési oldalak ebben jeleskednek. Sajnos találkoztam hivatalos bolttal is aki számlával árulta a kamu teljesítményű aksikat, feltehetően nem is tudnak róla.

Egy boltnak írtam már ezzel kapcsolatban, válaszra nem méltatott, a termékkínálatában továbbra is ott van.
Én minden esetben azt ajánlom ha valaki olyat vesz ami nem teljesíti a hirdetett paramétereket akkor reklamáljon, vigye vissza és kérje vissza a pénzt. Függetlenül attól hogy magánszemélytől, sokat eladó "magánszemélytől" vagy hivatalos számlás bolttól vette.

 A 18650-esből a 3000 mAh a reális, láttam 4000 és 5000 mAh felirattal is, egyértelműen kamu.
 A 14500-asból a 900 mAh a reális, sokan 2000 mAh-es felirattal árulják ami egyértelműen átverés.

A 18650-esből láttam, az "6500 mAh"-at is! Ezt a vaterán hirdeti pár feketéző 500-800 Ft-ért. A valós teljesítmény maximum 1000-1500 mAh lehet. Kicsit elbeszélgettem az egyikükkel, miért is veri át a népet olyan szorgosan. Egy ideig védte az igazát hogy már pedig ez valóban annyi, hiszen gyári adat én pedig hülye vagyok hozzá és amúgy is kivagyok én hogy őt kérdőre vonjam. Majd amikor felvázoltam neki hogy ebből a méretből a tudomány jelenlegi állása szerint lehetetlen kihozni 3500 mAh-nál többet és ezek darabja kb. 7000-10000 Ft akkor pedig népi hősnek kiáltotta ki magát, aki ellátja a szegény, csóró embereket olcsó akkumulátorral. Érdekes hogy ekkor már elismerte, hogy valóban nem tudja a 6500 mAh-át az aksi.


Az akkumulátorok közül én most már csak a TrustFire aksikat használom,  felesleges hat olcsó 18650-es aksit vinni ha kettő is ugyanazt tudja és ugyanannyiba is kerül. Ráadásul nem fog tönkremenni pár használat után.

Sajnos hallottam hogy a TrustFire akkumulátort is hamisítják (ahogy mindent), még a hologrammos matricával ellátottak között is van hamis, érdemes megbízható helyről vásárolni és ha nem jót kapunk akkor visszavinni.

Természetesen léteznek még más márkás jó minőségű akkumulátorok, de a TrustFire a legolcsóbb közülük és nekem nem kell más csak az hogy tudja a ráírtakat. 10-20% különbség meg nem érdekel.

Az akkumulátorokat az alábbi töltővel teszteltem:soshine-univerzalis-tolto-universal-charger.jpgItt olvashatóak akkumulátor töltőkről készült tesztek:

XTAR VC4

Opus BT-C3100

Nézd meg a nagy 18650-es akkumulátor teszt-et is!

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr675460408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shelby 2013.11.23. 21:18:41

Nem a vaterások tehetnek róla, ha egyszer az van ráírva, hogy 4000mAh.

Azt a sok szemetet nem lenne szabad piacra dobni. Ezért kell pl panát, vagy sanyot venni.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.23. 22:00:30

Arra gondolsz hogy amikor írok nekik hogy a cucc amit hirdetnek az nem tudja azokat a paramétereket amikkel hirdetik. Javaslom nekik hogy teszteljék le erre törlik az üzenetet és letiltanak? Mert eddig minden alkalommal ez volt. Mindezek mellett teli vannak hamis és kamu cuccokkal?
Hát ezekről tényleg nem tehetnek...
Persze garancia nuku, nemhogy 8 munkanapos visszavétel.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.05. 21:03:17

ovatosan azzal a halott aksira valo ratoltessel, mert par oldalon ugy irjak hogy szep tuzet tud okozni

amugy ha bejon neked a vedelem nelkuli liion aksi akkor nezzel szet par laptop aksibanban, elmeletileg 4-6 van benne, es amikor tonkremegy akkor a fele meg hasznalhato egy ideig, es igen szinte mindegyikben a 18650es van, es persze termeszetesen ezek mind jo minoseguek es vedelem nelkuliek (hiszen a vedelem az az osszekapcsoltra van)

viszont az az info hogy a jobb toltok kepesek felismerni a szettrancsirozott aksikat az szamomra uj, megis csak lehet hogy elkezdek hasznalni 18650es lampakat

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.05. 21:09:36

@Kínai cuccok tesztje: igaza van a masik hozzaszolonak panat kell venni, szoval a regi laptoptapban panak szoktak lenni

amugy valojaban huncutkodnak, mondjuk az hogy ocskabb az nem lenne gond viszont a vedelem hianya az elegge komoly, szoval le kellene egetni egy lakast es perelni :))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.05. 21:12:08

bocsi...
szoval tonkrement laptop akkumulatort akartam irni...
kintrol lehet is latni hogy hengeres :)))

KeMa 2014.04.14. 12:30:01

Köszi a tesztet, érdekes volt.

Én is ajánlom a rossz laptop akku-pakkokat. 8-10 db van egy ilyen dobozban, és általában csak 1-2 hal meg, mikor a laptopot már nem működteti.

Ismerősöktől elkéred, odaadják ingyen valószínű. És ott van benne a jó minőségű, Panasonic / Samsung 3 Ah-s 18650-es akku, ami garantáltan 3 Ah-s :).

1303LS 2014.12.05. 12:12:44

Üdv.
Jó kis teszt.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú töltő az amelyik a végén kijelzi, hogy hány milliampert tudott belenyomni?
Xtra VP4-et, Nitecore UM10-et, soshine LCD-s töltőket nézegetek.
Ezek tudják vajon a fenti funkciót?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.12.06. 16:18:40

@1303LS:
Szia!
Kiraktam a töltő képét is a cikkhez.
Az aksi feltöltése után ez biztos mutatja mennyit tudott feltenni rá. A többit sajnos nem ismerem.
Sajnos nem mindegyik LCD-s mutatja meg. Sok képet kell nézni róla és ha van olyan amelyiken mutatja akkor tudja.

asdf.asdf 2014.12.10. 09:22:35

Ja. Igaz, hogy a jobb töltők felismerik a lestrapált akksikat. Az enyém mondjuk ilyenkor végtelen ciklusba kerül. Ez történik, ha beteszem a halott 18650-est:
1 megméri, milyen,
2 rátölt,
3 megméri, hogy ezzel hatott-e valamit,
4 jelzi, hogy halott,
5 resetel, innen goto 1
Így végül beleszuszakol annyit, hogy "feléled" az akksi. Sajnos ez sem süti ki az akkut, így én is csak azt tudom meg, emnnyit töltött rá. Ez meg a belső ellenállása miatt nem mond semmit arról, hány Wh vehető ki belőle zseblámpában.
Amúgy 18650-ből is igen jónak számít, ha már 2200mAh-t tud a cella.

Sirdoug 2014.12.17. 08:55:39

@Kínai cuccok blog: Szia! Köszi a tájékoztatót. Én is megsz...tam az ultrafire 18560-nal.A töltőn hogy látod, hogy ténylegesen mit tud az akku? Cak az utántöltésből?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.12.19. 22:51:11

@Sirdoug: Igen, csak a töltést tudtam mérni mivel a terhelés kezdetben 1Ah volt, ami szép lassan lecsökkent 300 mAh-ra. Így ment kb. 2 órát. Kb. 1000-1500mAh körül lehet, a súlya is jóval kisebb mint a trustfire-nak.

kgergő 2015.07.24. 20:53:01

Üdv
Azt lehetne tudni hogy az eredeti trust fire akkut honnan tudom beszerezni ? Ami valójában eredeti és a védelem is működik benne .
Előre is köszönöm a segítséget

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.07.24. 21:08:31

@kgergő: Sajnos rég nem láttam már működő védelmet annak ellenére hogy mindegyiket úgy árulják. Sem itthonról, sem Kínából rendelve.

kgergő 2015.07.25. 06:35:18

tehát akkor a fóliázott hologrammos trust fire akkut nem tudom rendelni sehonnan ?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.07.25. 10:05:51

@kgergő: sajnos nem, hiába voltak fóliázottak és hologramosak, azokban sem működött a védelem az utóbbi időben.

kgergő 2015.07.25. 10:07:38

melyiket ajánlanád amivel vihetem valamire ?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.07.25. 10:31:10

@kgergő: Én továbbra is a trustfire-t ajánlom mert annak legalább a teljesítménye közel van a megadotthoz.
A védelem egyébként akkor fontos csak ha úgy használod hogy nem vagy ott és az eszköz sem kapcsolja le magát ha túl alacsony feszültséget érzékel. Pl. elemlámpánál nem szokott lekapcsolni az elektronika, de ha nagyon leesett a feszültsége az aksinak akkor már amúgy sem világít csak pislákol. Szóval vegyed meg nyugodtan, csak figyelni kell rá.

Fusimester 2015.11.22. 09:21:17

Sziasztok. Én személy szerint örülök, hogy vannak gagyi aksik is, mert ugyan a valós kapacitásuk jó esetben is csak a fele a ráírtnak, meg nincs bennük védelem, de 5-öd áron lehet venni ilyeneket piacon. Aki jártas egy kicsit elektronikában, építhet töltőt, ami feltölti a túlmerültet is. Pl nekem a TP4056-os IC-vel több töltőm is működik. Feszültséget, áramot figyel, melegedésre lassít, töltés elején csökkentett árammal indít, töltés végén csepptöltésre áll. PDF: dlnmh9ip6v2uc.cloudfront.net/datasheets/Prototyping/TP4056.pdf. Kb 60 Ft ebay-en, de 220 forintért lehet kész áramkört kapni USB csatival. Van, amelyik töltő-kisütő, vagyis a terhelést is külön 2 forrpontra kell rákötni a panelre, nem direktben az akkura, és a védelem is rajta van a kis áramkörön. Én amit építettem, 10Wattos ledes kerékpárlámpát, GeigerMüller számlálót, meg fejhallgató erősítőt 1 db 18650-es akkura, abban amúgy is volt elég elektronika, és mellé fért egy feszültség figyelő komparátor, ami lekapcsol 2,8 V-on. A teljesítménycsökkenést addig meg nem lehet észlelni, mert ezekben mindben felkonvertáltam a feszt, kb 20V a lámpában, 400v és 5V a sugárzásmérőben, 6V a fülesben. Ennek az akkunak ez a gyíkja: a: vagy sok cellát kötsz sorba a kívánt feszültség eléréséhez, de külön-külön védelmeket építesz, mint laptopéknál. Hiányában a leggyengébb láncszem kimerül, fordított polaritásra töltődik a többi akku által. b: egy stabil feszültséget előállító áramkört raksz hozzá (akufesznél nagyobbat előállítót) (vagy ledhez áramstabilizátort), ami megbonyolít egy sima zseblámpát is. A full feltöltéstő a kimerülésik nagyon sokat változik a feszültsége, emiatt izzós zseblámpán kívül alig használható másra csupaszon. De cserébe a kapacitása sokszor nagyobb pl egy NICD akkunál.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.12.10. 19:01:08

@Fusimester: Természetesen nem azzal van a baj hogy van gyengébb aksi olcsóbban, hanem az, hogy valótlan adatokkal árulják ezeket megtévesztve a vásárlókat. Miért vegyen valaki 3-4 ezer forintért 3000 mAh-s aksit, ha 500 Ft-ért is kap "6500mAh-t"?
Ezek az emberek aztán osztják az észt hogy mekkora rablás folyik hogy ilyen drágán adják a 3000mAh-t, de ők okosba 500-ért veszik. Szóval amellett hogy a kereskedőket teszik tönkre az ilyen árusok, a termékek és a becsületes eladók hitelét is rontják. Sajnos nem egyszer tapasztaltam ezt.
Köszönöm a többi infót, mindig tanul az ember!

sziapo1 2016.03.07. 14:43:33

A 4200mAh-s gagyi 500Ft-ért 500, 1000, 2000, 3000mAh-s terhelést viselt el, ebből 2db. gyorsan meghalt. A 2400mAh-s drágán vett kb. tudta, de egyik hamar lefáradt, zárlati áramot 10A mérőállásnál ostoba módon mérve feltöltött állapotban, azonnal megszakadt, mintha biztosíték-áramkorlátozó kiégett volna!
A túltöltés eléggé gyors lefáradást-halált okoz.
Állandó áramú töltéssel, néha rámérve sikerült 4,5-5,2V-ra is egy esetben rátölteni, de maximális árammal visszasütve gyorsan 4,1V-ra kifogástalanul működtek, terhelés nélkül 4,17V-ig megnőlt a fesz. Azaz nem szabad túlfeszültségen tartani abban rövid idő után belehalhat.
Kisütéskor túlzott kimerülés (2,7 V alatt) után illetlenség kapacitást elvárni. A cikkíró ezt elhibázta módszeresen.
A kisütést fehér LED-el kellett volna csinálni, ami 2,6V-nál már nem világít, és 3V alatt gyorsan csökken az árama, és a LED-elé áramkorlátozó pl. 6-30 ohm-os előtét ellenállást a led maximális áram beállításához kell tenni. PL. egy átmérő 10mm-es és 30lumen kb. 0,3-0,25W-os üvegbúrás LED igen jól bizonyítja a kisáramú kivehető maximális akku kapacitást. Pl. 90mA árammal a 3000mAh 33 órán ár bizonyosan világít magas fényerővel De árammérővel félnaponként átlagot számolva kellően pontos adat kapható.
Védelemként az olcsóság érdekében csak egy áramkorlátozó-biztosíték ellenállást tesznek be, ami az új akkunál belső ellenállásként mérhető.
Mert az ipari védelem nélküli akkunál a zárlat felrobbanást okozhat a hatalmas zárlati áram miatt. Ezt nálam egy vékony rugó spirál megelőzte, mert felizzott láthatóan az ügyetlenségem miatt, azonnal lekapcsolva minden oké volt. Csak a befogót a rugóval kellett kidobni.
Végül a csekély feszültségnél a létező gagyi rugókkal és bringánál a rázkódás nagyon nagymértékű ellenállás növekedést, megszakadt áramot okozott,
rázkódás függően villogóként funkcionált.
Átszerelve és a pozitív pólusnál merev érintkezőt alulra helyezve a súly-terhelést, ez jóval ritkább, kb. 1/50-edrészre csökkent.
Azonban a megoldás:
Lényeges kivehető áram csökkenés mellett a Power Bank tipusoknál van, ezek védettek kisütő áramra, végfeszültségnél kikapcsolnak, töltő áram korlátozással túltöltést sem engednek!
Ugye terhelést normál USB-n lehet rátenni, és 5 voltra feltranszformálja a kimenő feszültséget 2,9-4.1V-ról 5V-ra, ez önmagában veszteséges a teljes mAh kapacitáshoz képest, ekkora arányban csökkentve a kivehető áramot,
De a teljes védelem kb. 600Ft alatt megkapható.Ebbe betéve a 18650-es 2600mAh-as kapacitásból kb. 1500mA kivehető áramot kaphatunk, de 5V-ról pl. mobil akku töltéshez, és előtét ellenállással LED-hez áram korlátozás érdekében! Ezt bármilyen USB töltővel lehet tölteni!
A lehetséges maximális akku mAh kapacitásról olvastam 10 000mAh-st is, de nem ismert a valóság. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezeknél a töltő áramra adják meg az adatot, és a vélt 65%-os hatásfokot számítva a kivehető áram 6 500mAh- esetleg létezhet!
Ez a Power Banknál kb. 4000mAh-t adhatna ki, mint feszültség növelő átalakítási áram csökkenés.
Üdv.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.03.07. 16:33:20

@sziapo1: Köszönjük a részletes leirást! Valóban a túlmerítést és a túltöltést komolyan kell venni.

Power bankoknál még tapasztaltam azt a csalást, hogy a benne lévő Li-Ion vagy Li-Po aksi kapacitását adják meg, aztán hogy a feltranszformálás után mi marad, azzal nem sokat törődnek.
Ezért is van hogy egy 10 ezer mAh-nak kamuzott power bank jó ha másfélszer fel tud tölteni egy 3000 mAh-ás aksival rendelkező telefont.

tutibi 2016.09.13. 22:24:13

Az a baj, hogy a Te szövegedben is keveredik a mAh - elem kapacitása (energia) és az áramerősség mA. Mondanom sem kell, hogy a kettő nem ugyan az!!!

tutibi 2016.09.13. 22:31:22

@sziapo1: Gratula, ez egy igényes szakmai munka volt!!!
Építenék egy nagy kapacitású Li-ion akksit, védelemmel. Tudsz ebben segíteni?
cca 60-80 Ah kellene, 50A-es max folyamatos kisütő árammal. 4x3,7V= 14,1V feszültséggel.
Üdv,

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.09.14. 08:27:55

@tutibi: Szívesen javítanám, de nehéz úgy, ha nem mondják meg hol a hiba. Igyekeztem konzekvensen használni és ahol kapacitást emlegetek ott mindig mAh-át írtam.

vargham 2016.09.16. 06:34:47

@Kínai cuccok blog:
"Megmértem és 2000 mAh-val ment."
Helyett:
Megmértem, és 2 Ampert vett fel.
Megmértem, és 2000 mA-t vett fel.
Megmértem, és 2 Amper áram folyt rajta.
stb

csehi13 (törölt) 2016.10.01. 13:23:24

Hello! Engem erdekel hol lehet venni olyan TrustFire akkumulatort. Tuds benne segiteni?

csehi13 (törölt) 2016.10.01. 13:24:45

@Kínai cuccok blog <---- ha ezt irom akkor hamarabb latod? :D

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.10.01. 18:35:33

Megkaptam mind a kettő üzenetet :)

Én mostanában innét vásároltam:

www.banggood.com/search/trustfire.html?p=VC12133048102013103T

Bár lehetne az ebayről is nézni olcsóbban, de aksit és memória kártyát már csak innét szoktam, mivel az ebay-en sokan selejtet küldenek.

Itt még szeretem hogy el tudom olvasni a korábbi vásárlók véleményéét is az adott termékről így ha valamivel sok a probléma, akkor már meg sem rendelem.

Ha nem sürgős, akkor be lehet állítani a "price alert"-et is, ami emailt küld ha olcsóbb lett a termék.

Sajnos mostanában egyik sem volt PCB-s.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.10.01. 18:36:47

@vargham: Köszönöm, ha lesz időm, átnézem és javítom.

csehi13 (törölt) 2016.10.02. 01:06:02

@Kínai cuccok blog: Szerintem ez tetszeni fog neked: TrustFire Protected 18650 3.7V True 2400mAh Rechargeable Lithium Batteries (2-Pack). Add hozzá a kívánságlistádhoz!geek.wish.com/c/55f101a066123f2470a0494a innen megerni venni?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.10.02. 10:48:04

@csehi13: Nem ismerem az oldalt. Sajnos regisztráció nélkül nem lehet körülnézni, ami nekem nem szimpatikus.
Az ár mellett érdemes figyelni arra is, hogy milyen a garanciális ügyintézés. (persze ehhez ki kell próbálni)
Nekem ha egy hely bevált, inkább mindig ott vásárolok, még ha kicsivel drágább is.

Pink Pancser 2017.01.06. 13:56:00

@Kinai cuccok blog: Memóriakártyát és pendrive-t is szabad venni ebay-ról, csak meg kell keresni a megbízható eladókat (prohardveren van rá fórum, de mindenki kb ugyanattól a két eladótól vásárol). És érdemes sandisk termékeket venni, mert azokat a gyártónál beregisztrálva lesz rá garancia is. És igen, működik is!
Egyébként a rendes 18650-es aksik mekkora árammal terhelhetők?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.01.06. 17:22:25

@Pink Pancser: Én lámpával eddig 2 Ah-át mértem a 18650-es trustfire-en. Nem tudom hogy a lámpa vagy az aksi volt a korlát, valszeg az utóbbi.

Tóth Sándor És Andrea 2017.01.09. 20:45:53

Kedves cikkíró segítségedet kérem univerzális lipo lipe akku töltőt keresek legalabb 4 elemet tudjon egyszerre tölteni és írja ki a végén menyi mA töltött beléjük.
xtar vc4
m.gearbest.com/chargers/pp_160440.html
oplus Bt c3100 v2.2
m.gearbest.com/chargers/pp_174044.html
Melyik tudja a végén mennyi ment bele?
- Meglévő RC modell töltőimmel nem lehetne e tölteni?
yári megoldást keresek mert 2 gyermekem idehaz mindenhez hozzányul. nem lenne jó ha megrázná valami tákolmány őket.
Töltőim EVPEAK C3,
hobbyking c3
hobbyking.com/en_us/v6ac-with-us-plug.html
Valamilyen kiegészítő töltő"univerzálisa tálca" amibe belepakolom a li ion 26650/18650/14500 akkukat majd a model töltővel beállítom töltésüket, ha p 4 db ot töltök akkor ballanszirozza is őket hogy nehogy egyik másik nehogy túltöltsön
Ha nincs hozzá kapható ilyen gyáriegoldás akkor hogyan csinlhatnék?
ballansz csati lábait hová kell forrsztani?

Bocsánat a sok kérdésért. Minden segítségért hálás vagyok! :-)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.01.10. 12:17:52

@Tóth Sándor És Andrea: Töltőkből mindig gyárit használok, a barkácsolással nem próbálkoztam, annyit nem ér meg, így ebben nem tudok tanácsot adni. Esetleg a youtube-on van fent videó.

A két Gearbest-es töltőből csak a VC4-et ismerem, de csak annyira, hogy én is azt rendeltem meg. Még nem jött meg, így gyakorlati tanácsot nem tudok adni.
Viszont leírása alapján az Opus BT többet tud, így ha választanom kellene, akkor most a mellett döntenék.

Tóth Sándor És Andrea 2017.01.10. 15:04:20

Köszönöm a választ. Találtam leírást egy 7500ft ért hirdetett vc4 ről. Hogyan tudja valaki ennyiért beszereszni hiszen a bngoodon és máshol is min 9000ft nak megfelelő $ ért árulják.
Leírás:
hardverapro.hu/apro/xtar_vc4_univerzalis_li-ionni-mhni-cd_tolto_uj_2

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.01.13. 19:00:55

@Tóth Sándor És Andrea: Én akciósan a BG-n 6800-ért vettem, EBayen már látni 5800-ért, illetve olvastam róla, hogy vannak hamis gyártmányok is, azok még olcsóbbak lehetnek.
Valószínűleg garanciára vagy reklamációra nem nagyon lesz lehetőség. Én inkább kicsit többet fizetek érte, de biztos helyről vásárolok.

Tóth Sándor És Andrea 2017.01.14. 09:14:14

Akkor ha bangoodrol veszem kisebb az esélye hogy bemfutok bele egy hamisítványba? - gondolom erre értetted. Követem a facen a bangood akciókat. De az az opus töltő jó lenne gearbestről. Ha megjön a vc4 ed szívesen olvasnék róla egy tesztet tőled! További szép napot!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.01.14. 11:59:29

@Tóth Sándor És Andrea: Minden olyan oldal jó lehet, ahol sok felhasználói értékelés olvasható az adott termékről.
Ott ki szokott derülni, ha hamis vagy hibás széria van forgalomban. Ebből a szempontból a BG-t szeretem, mert ott odaírják ha nem eredeti a termék, így ritkán futok bele hamisítványba.
Ha megkapom, mindenképp írok róla!
Ajánlom ezt a cikket hogy mire szoktam figyelni vásárláskor:

kinaicuccok.blog.hu/2016/12/10/hogyan_vasaroljunk_kulfoldi_oldalakrol

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.01.23. 14:19:03

@Tóth Sándor És Andrea: Megjött az XTAR VC4-es, itt olvasható róla egy rövid teszt:

kinaicuccok.blog.hu/2017/01/22/xtar_vc4_nimh_es_li-ion_akkumulator_tolto_usb_battery_charger_18650_26650_14500_lcd

Az Oplus Bt c3100 v2.2 is úton van már, ha az is megjött akkor arról is írok.

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2017.02.26. 20:51:12

@Kinai cuccok blog: azzal sajnos gondok vannak. LiIon akksiknal sokszor magasabb feszen tolt. lasd teszt:
lygte-info.dk/review/Review%20Charger%20Opus%20BT-C3100%20V2.1%20UK.html

illetve 4 akksi toltese alatt is lehetnek problemak:
"C3100 had problems. One was overloading the power adapter when charging 4 cells."
www.amazon.com/What-differences-between-c3100-bt-c3400/forum/Fx1U4ZGBEN7UZPP/Tx3MJPLUOJRFPYK/1/ref=cm_cd_dp_aar_al_a?_encoding=UTF8&asin=B00NR77SL2

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.27. 10:56:32

@Konflikt: Köszönöm az infót! A fórum bejegyzés 2.5 éves és a v2.1-ről van szó benne. A tesztet is a v2.1-ről írták.

Én nemrég kaptam meg a sajátomat, v2.2-es. Bízom benne hogy az már rendben van.

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2017.02.27. 12:53:53

@Kinai cuccok blog: a bejegyzes lehet h a 2.1-rol szol, de a tesztben szereplo LiIon tultoltes a 2.2-essel keszult, tehat az valos problema. bar kerdes hogy ez mennyire problemas.

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2017.02.27. 13:34:33

nemtudom mit neztem, a teszt is 2.1es :) szval sztorno. remeljuk az rendben van.. akkor viszont nekem is scope lehet. AAA-s akksik jol illeszkednek bele?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.27. 22:23:05

@Konflikt: Igen, teljesen jól illeszkednek az AAA-s aksik is. Eddig nagyon meg vagyok elégedve vele. Hamarosan kitesztelek megint egy tucat Li-Ion aksit vele.

vasaloboltos 2020.02.14. 11:10:13

Hááát én búvárlámpába használok 18650 akkut. Sajnos nem tudom mi az oka de használni alig tudom őket. Mivel nem ismertem igy biztosan sok hibát csináltam. Az egyikbe 4 db AAA akut használtam de bevillan aztán nem világit. Mi lehet az oka? A másik meg egyszerüen világít de halványan. A harmadik lámpa amiben a 18650 akku van nem tudom miért de csak ha hol szorosabban hol lazábban tekertem be a kupakot akkor világított. Néha! Szóval ezek a gondok. Tud valaki tanácsot adni? kösz!
süti beállítások módosítása