Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Nine Eagles Galaxy Visitor 2 drón - Teszt

2014. február 15. 22:23 - Kinai cuccok blog

Nine Eagles, mini helikopter, drón, quadcopter

Mostani tesztemben a Nine Eagles Galaxy Visitor 2-őt szeretném bemutatni. Ez a második Quadcopter melyet kipróbálhatok így van már egy kicsi viszonyítási alapom. A Hubsan X4-est imádom, de pár dolgot hiányoltam belőle. Természetesen ebben az árkategóriában nem is várható el a nagyoktól megszokott minden funkció de azért egy kettő hasznos közülük így szerettem volna egy olyan gépet ami ezeket tudja.
A leírása szerint tudja az elforgatás irányától független vezérlést, az automatikus visszatérést, beépített kamerával rendelkezik melyet a vezérlőről tudunk irányítani és bíztam benne hogy nagyobb súly is tud felemelni a kamerája miatt. Így kíváncsian estem neki a doboz tartalmának.

 

galaxy-visitor-2-04.jpg

 

A doboz
Kinyitva a alábbi dolgokat találtam a dobozban:
- quadcoptert
- vezérlőt,
- 4 db csere légcsavart
- 4 db légcsavar védő keret és csavar
- 1 db 300mAh-s akkumulátor
- mini csavarhúzót
- a távirányítóhoz tartozó 4 db AA-s elem
- kínai nyelvű leírását
- CD 

 

Kialakítás

Az X4-hez képest kicsivel nagyobb, pont annyival hogy a tenyerünkről már lelógnak a lábai. A keret maga a gép, így íves formájának köszönhetően egy négyágú csillagra emlékeztet. A gép elején helyezhető be az akkumulátor melyet egy kis fedél zár ami bár jó ötlet, kicsit gyengére sikerült de még mindig jobb megoldás mint az X4-es becsúsztatós megoldása ahol egy két zuhanás után már nem csak az akkumulátor csúszott ki mindig, hanem le is tört az aksitartó aljának fele. Hátul található egy nagy piros led ami az aktuális funkcióról ad téjékoztatást és iránymutatónak sem rossz.

galaxy-visitor-2-03.png

Itt is megtalálhatóak az irányfények amelyek nem a motor mellett találhatóak mint a Hubsan esetében hanem a karok alján egy átlátszó burkolat mögött így a gépet magasba emelve is mindig látjuk merre néz, ötletes megoldás. Eleinte furcsa volt hogy a piros fény van elől, a kék pedig hátul, de megszokható. Az elől található két piros led illetve az aksitartó felett található piros led miatt egy piros háromszög képe is kirajzolódik.
A lábai hosszúak hogy az alatta lévő kamera elférjen. A kamerát négy pici csavar rögzít és egy csatlakozó köt a gépbe így könnyen eltávolítható aki komolyabbat szerelne rá.

A légcsavarokat egy félköríves konzol védi, vékony is és nem túl masszív, láthatóan ez az egyik gyenge pontja a gépnek, remélem hamarosan kapható lesz a Hubsan X4-hez hasonló masszív de rugalmas keret is.

A távirányító elég nagy és szögletes, kényelmetlen a fogása. Minimális előny hogy a talpára lehet állítani és úgy tárolni.

 

Az első reptetés

Mivel angol nyelvű leírás nem volt ezért egyből a CD-vel kezdtem ahol szerencsére már megtaláltam az angol verzió. A leírás szerint beüzemeltem ami nem volt ördöngősség, csak a propellereket védő keretet kellett felpattintani majd a helyére csavarozni, a quadcopterbe behelyezni az akkumulátort és a távirányítójába az elemet. Gyorsan átfutottam a leírás többi részét majd megpróbáltam elemelni. AZ első ami feltűnt hogy a motor köszörű hanggal forgatta a propellereket. Tipikusan olyan a hangja mikor már haldoklik. Megnéztem mind a négyet de ugyanaz volt a helyzet. Ráadtam a teljesítményt de a hang nem szűnt meg, a drón viszont szépen felszállt. Próbáltam irányítani de állandóan túlvezéreltem, így mint egy imbolygó falevél össze vissza repült. Szerencsére a leírásban gyorsan megtaláltam hogy lehet vissza venni az érzékenységet és úgy már a Hubsan X4-hez hasonlóan kezesbáránynak bizonyult. Bár volt már gyakorlatom a quadcopter reptetésben, a funkciók próbálgatása közben még is elég hamar sikerült odavágnom a falhoz. Szerencsére jól bírta a gyűrődést, egyedül a propellereket védő keret hajlott el nagyon hamar, kialakítása és minősége is meglehetően gyenge, inkább a vicc kategória. Ennek ellenére hasznos, főleg úgy hogy míg a Hubsan légcsavarja épp csak fáj ha megüt, ennél még a hideg is kiráz amikor eltalál. Igencsak fájdalmas, szóval jobb távol maradni tőle. Szerencsére sebet nem okoz még így sem.

galaxy-visitor-2-06.jpg

Extra funkciók

Iránytól független vezetés

A Hubsan X4-est (és a legtöbb helikopter és repülő modellt) úgy kellett vezetni mintha pilótaként a gépbe ülnék. Vagyis mikor elfordítottam 90 fokkal a quadcoptert, akkor vagy a földön is utánafordultam, vagy pedig erősen kellett koncentrálni hogy az előre kar ezentúl oldalra fogja vinni a kis gépet. Be kell valljam, ez utóbbi nem nagyon ment ezért amikor csak lehetett a földön én is a géppel együtt fordultam. Ha viszont a magasba reptettem akkor nem nagyon lehetett látni az irányát csak a mozgásból lehetett következtetni, azt is csak késve mert ahogy távolodott úgy lett egyre kisebb és a mozgás irányát is nehezebb követni.
Ez akkor okozott többször is riadalmat amikor amúgy is a reptetőpálya szélén lavíroztam és egy forgás után hirtelen nem tudtam merre is áll a gép. Holott nem volt még a hatósugara közelében, még is megijedtem hogy fölé megyek az útnak és pont ott történik valami baj.
Ezért volt hogy inkább zuhanásba vittem a gépet csak nehogy túlmenjen a parkon.
Erre a problémára kínált megoldást a nagy gépekben is alap funkció hogy a gép irányától függetlenül a távirányítón az előre kar mindig előre viszi. Ezt a beépített iránytű segítségével teszi meg. Fontos hogy amikor bekapcsoljuk ezt a funkciót a gép előre nézzen és a távirányítóval pontosan mögötte álljunk. Így tudja kalibrálni az irányokat.Ez a funkciót nem csak a pánik helyeztek elkerülése miatt hasznos hanem kamerázáskor is jó hogy úgy tudjuk a helikoptert, ezáltal a kamerát forgatni hogy az előre hátra irányt nem változik.
Vissza a távirányítóhoz
A gombot megnyomva a gép szép lassan visszarepül hozzánk. Ekkor nem lehet a karokkal irányítani mivel bármelyik kart elmozdítva kikapcsolja ezt a funkciót és ismét manuálisan lehet vezérelni. Nem maradunk azonban irányítás nélkül ugyanis a vezérlőt jobbra-balra mozgatva a gép visszarepülési irányát is tudjuk módosítani. Önmagában egy nagyszerű funkcióról van szó, egy nagy hibája még is van, nem tartja a magasságot így ha köztünk és a gép között egy tárgy van, vagy megpróbáljuk az előbb említett módszerrel megkerülni, vagy neki fog menni. Talán majd a következő verzió tudni fogja.

 

Stop funkció

A helikopteren be és kikapcsolható a stop funkció. Bekapcsolva ha a gépet az egyik irányba reptetjük majd az irányító kart elengedjük akkor a gép megbillen és több kevésbé megáll a egy helyben marad. Ez a Hubsannál is így működik. Ha kikapcsoljuk akkor az iránykart hiába engedjük vissza a középállásba, a gép továbbrepül az eredeti irányába, ettől csak akkor tér el ha a másik irányba húzzuk a kart. Ez szabadban biztos hasznos funkció, a szobában viszont a gépre nézve elég katasztrofális eredménnyel jár.

 

Kamera és fénykép

A beépített kamera egész jó képet készít, majdnem olyan jót mint a #18-as távirányító kamera. Extra hogy a felvétel indítását és leállítását a távirányítóról tudjuk vezérelni. Ha valódi fullHD lenne a felbontás, az az egyik legjobb hobbigéppé tenné. A felvétel közben a gépben egy kis piros led villog ami szabadban még közelről is csak alig látható. Fénykép is készíthető HD felbontásban, de ettől ne várjunk túl sokat. A kamera állászögét kb. 45 fokban tudjuk változtatni.

galaxy-visitor-2-07.jpg

 

Galaxy Visitor 2 versus Hubsan X4

A Visitor 2 sok extra funkciója ellenére a repülésben hasonló karakterisztikával rendelkezik a két gép Mivel az X4-en tanultam meg a Quadcoptert kezelni így lehet kicsit előnyben részesítem de nekem egy kicsivel jobban irányíthatónak tűnik az X4. Láthatóan azt az egyszerűbb repülésért úgy konfigurálták hogy bárki gyorsan megtanulja és élvezni tudja. A Visitotor 2-n elég sok beállítás van, a funkciókat meg kell tanulni. Egy dologban viszont láthatóan sokkal gyengébb, ez pedig a vízszintes pozíció tartása és abba való visszatérés. Alapból mind a kettő elég stabil gép, de ha túlbillennek akkor az X4 ügyesebben tér vissza a stabil pozícióba. A Visitor 2 néha nem képes szűk helyen magára találni, ütközik és lezuhan. Ezt nagyon jól megfigyelhetjük akkor ha megfogjuk az egyik lábát és úgy próbáljuk repülni. Az X4 nagyon szépen kompenzál és a többi rotor csak addig forog erősen amíg vízszintbe nem kerül a gép, majd ott tartja a pozícióját. A Visitor 2 nekiáll csapkodni, túl emeli az ellentétes oldalt, majd visszaveszi a teljesítmény, ekkor lebukik a túloldal, majd megint túlkompenzál, így csapdos az egész gép. A bukókerete is jobb az X4-nek.
Az extra funkciók viszont "komolyabb" géppé teszik a Visitor 2-t. Ezen kívűl a nagyobb teljesítménye, a formatervezett és praktikus kialakítása miatt nekem jobban tetszik.
A mobiust épp fel tudja emelni, bár ehhez elég sokat kell alakítani, levenni a saját kameráját, a mobius kamerát is le kell csupaszítani és egy akkumulátorra kell kötni őket. Ekkor már fel tud emelkedni vele egy rövid ideig.

 

Ami jó lenne még mindkét gépre egy kis kikapcsoló gomb hogy ne kelljen kivenni az akkumulátort ha nem reptetjük

 

Ami tetszett: Remek formatervezés és kialakítás (ledek elhelyezése, akkumulátor tartó),
Hasznos funkciók a nagy gépek mintájára: távirányítóról vezérelhető kamera, iránytól független vezérlés, konfigurálható repülési tulajdonságok, hazatérés funkció

Ami nem tetszett: Ha túlbillen akkor az X4-hez képest nehezebben korrigál, gyenge a bukókeret, gyenge akkumulátor fedél

 

A cikk írása óta nagyon sok remek quadcopter jelent meg, érdemes körülnézni a Banggoodon az újdonságok között.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni Magyarország legjobb quadcopter blogján is: quadkopter.blog.hu

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr935816165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacko Rodika 2014.02.28. 11:22:31

Nagyon jó teszt lett sokat lehet tanulni belőle grat.
Nekem egy Hubsan 107d-m van de azt hiszem ha visszapörgethetném az idő kerekét ilyet vennék most már.:)

Gabor Tarnok 2014.04.15. 11:15:20

Szia,

Jó a cikk! :)

Neked hogyan sikerült a Mobius-t felemelni vele? Nekem csak erőlködik, de nem tud vele felszállni, pedig leszereltem a saját kameráját is. :(

Köszi, üdv: Gábor

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.04.15. 12:07:19

@Gabor Tarnok: Én is leszereltem a saját kameráját, illetve kiszedtem a Mobiust a készülékházból. Csak az elektronika, a lencse és egy jóval kisebb aksi volt rajta. De akkor is csak nagyon nehezen tudta felemelni.

Little P 2014.04.22. 07:05:09

Én is teszteltem, mit bír felemelni. A saját kamerája nélkül 10g súlyt, de a manőverezésnél már így is instabil. Egyszóval a Mobius szóba se jöhet. Én is a Hubsan 107C-vel kezdtem, de az egy primitív gyerekjátét, amit művel, azt nem nevezném repülésnek. Ezért lecseréltem a Galaxy 2-re és nem bántam meg. Igaz, a hirtelen irányváltáskor ez jobban megbillen, de ez sokkal jobban képes egy helyben állni.
süti beállítások módosítása