Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Túlélő felszerelések tesztje 1. (tűzgyújtó, tűzfűrész, magnézium rúd, benzines tűzcsiholó)

2016. március 27. 19:15 - Kinai cuccok blog

magnezium-rud3.jpgAz ismeretterjesztő csatornákon se szeri se száma a különböző túlélőműsoroknak. Sokféle technikát és primitív eszközt bemutatnak. Ennek apropóján gondoltam én is beszerzek néhány pár dolláros eszközt kipróbálni.

Ebben a cikkben az olcsó tűzgyújtókat járom körbe.

 

 

 

 

Tűzfűrész

tuzfuresz1.jpg

A tűzfűrész a legegyszerűbb eszköz, csak fadarabok különböző módszerekkel való összedörzsöléséből áll, így ez nem is kapható boltban. (a cikk végén jön a meglepetés), Az íjas módszerhez elég egy kés, egy darab madzag és néhány megfelelő fadarabot segítségével már is mehet a próbálkozás.
Ezt persze csak akkor alkalmazzák ha nincs más segítség a tűz gyújtásához. A youtube teli van hasznos ötletekkel így tovább nem is részletezném.

 

Ami tetszett: Egyszerű mint két fadarab :)
Ami nem tetszett: Fárasztó megoldás, nagy bajban vagyunk, ha már ilyenre van szükség

 

Magnézium rúd

 

magnezium-rud1.jpg 

A tűzgyújtás másik népszerű eszköze a magnézium rúd. A rúdon kívül nem is kell más csak egy  éles acél melyre tökéletesen megfelel a kés éle is.
Használata egyszerű, csak végig kell húzni a kést a rúdon megfelelő szögben és már is jön a sok szikra. Egyszerűen hangzik, de elég egy kis nedvesség és már is szívás vagy lehetetlen lesz a tűzgyújtás. Részemről nem erőltetném, nem is értem miért olyan népszerű (azon kívül hogy vízálló).
A vásárláskor mégis érdemes figyelni pár dologra.
Az egyik hogy elég vastag legyen, pár milliméteres rúd gyorsan eltörhet és a használat során is folyamatosan vékonyodik. A vékonyabb rudak rövidebbek is, nem lehet olyan hosszan végighúzni az acélt, így sokkal kevesebb szikrát ad. Amit én vásároltam, annak a magnézium rúdja 7 cm, és 8 mm vastag, szép nagy szikrákat ad.
magnezium-rud3.jpg
Láttam hogy még ezt is hamisítják/olcsósítják, ez abban merül ki hogy a rúd nem tejes egészében magnézium, hanem csak az egyik oldalán van egy kisebb magnézium és a rúd maradék része olcsó fémből van.
magnezium-rud2.jpg
Szintén jó, ha alapból van hozzá egy kis acél lap, így nem kell féltenünk a késünk pengéjét. A kettőt egy praktikus madzag közi össze, ami nem engedi hogy elvesszen az acél és elég hosszú ahhoz hogy rendesen tudjuk használni.
A vásárolt darabon zöld, kissé olajos bevonat volt, ami megakadályozza hogy a magnézium oxidálódjon, első alkalommal pár húzás után már látható lesz a fényes magnézium felület. 
Kipróbálva egy vatta korongot azonnal begyújtott, a zsebkendőt és papírtörlőt is pár húzásra begyújtja, a természetben is hamarosan tesztelem.
Kb. 20 lehúzás után is csak alig látszik, hogy a rúd kopott volna, valószínűleg ötszáznál is több lehúzást elbír.

 

Leírás a használatáról

Mennyiért kapható:

A GearBest-en 1 dollártól kapható a magnéziumos tűzgyújtó.

Sok másféle tűzgyújtó is kapható GearBest-en.


Ami tetszett: Azt tudja amit ígér. Kis ügyességgel és száraz gyújtóssal valóban lehet vele tüzet gyújtani
Ami nem tetszett: Vigyázni kell hogy megfelelő méretűt és minőségűt vegyünk

 

Magnézium rúd benzin tartállyal

tuzgyujto1.jpg

A másik tűzgyújtó eszköz hasonló elven működik, annyi különbséggel hogy egy zippo-nál is kisebb méretű benzintartály is van hozzá (38x28x10mm), amelybe a rudat -rajta az acél lappal és szövettel- bele tudjuk mártani. A tartály nem nagy méretű, bár alkalmanként nem sok fogy belőle. Szintén nagyon kicsi a magnézium rúd is ami a kis fém tartály oldalán található.

A tűzgyújtó használatához ki kell csavarni a kis rudat a tartályból, kicsit száradni kell hagyni hogy a benzinből gőz keletkezzen, majd mehet a tűzgyújtás. Elsőre begyullad a benzinnel és gőzzel átitatott szövetfoszlány és mint egy gyufaszál, lánggal ég. Arra kell figyelni, hogy sokáig ne égessük a lángot, mert ha kifogy a benzin a kis rúdból akkor a szövet eléghet és akkor tűzgyújtásra már csak a kis méretű, magnézium rúd marad az acéllal. Élettartamát tekintve kb. 50 húzást bírhat, ez azt jelenti hogy ha kifogy a benzin, nem nagyon érdemes után tölteni, mert addigra a magnézium rúd is elkopik. 

Mennyiért kapható:

A GearBest-en 1 dollárért kapható a benzines tűzgyújtó.

Sok másféle tűzgyújtó is kapható GearBesten.

 

Ami tetszett: Vízálló, könnyű vele lángot gyújtani, kulcstartón is hordható
Ami nem tetszett: Kicsit lehetne nagyobb is a benzin tartály és a magnézium rúd is

4 az 1-ben túlélő karkötő

Az alábbi karkötő több eszközt is magába foglal. Maga a karkötő kb. 3-4m nagy szakítószilárdságú paracordból készült, mely könnyen szétbontható.

A csatban található kis fémtüskével és magnézium rúddal tüzet tudunk csiholni.

Elvileg lehet vele sípolni is, de nem jöttem rá, hogyan :)

25 cm-es hosszával az átlagos férfikézen kicsit laza, de egyáltalán nem csúszik le. Mivel fonva van, erősebb csuklón is hordható, csak akkor többé kevésbé ráfeszül majd.

 


Ez a karkötő a GearBest-en 5 dollárért kapható.

Sok hasonló túlélő karkötő is kapható GearBesten.

Ami tetszett: Praktikus, vagány, többfunkciós
Ami nem tetszett: A tűzgyújtó kis mérete miatt ügyesség kell a használatához. A kötelet visszafűzni nem egyszerű :)


Viharálló/szélálló gyufa

gyufa1.jpg

A következő tűzgyújtó eszköz egy viharálló gyufa. 20 darab szál található egy 5.5cm magas és 2.5cm átmérőjű kis műanyag dobozban. A doboz nem vízálló ami fura, mert én ez alapnak gondolnám egy tűzgyújtónál. Kipróbálás gyanánt a gyufaszálat áztattam egy órát a vízben. A vízből kivéve lefújtam róla a vizet de amikor használni akartam, azonnal eltörött. Megpróbáltam óvatosabban, ekkor begyulladt a foszfor és végig égett, de a fa része már nem kapott lángra. Szárazzal szállal próbálva amíg a foszfor ég, nem lehet elfújni, így valóban szélálló, de víz alá tartva azonnal elalszik a láng. (van olyan gyufa amit a víz sem olt el, amíg a foszfor ég)
A gyufás doboz oldalán megszokott gyújtó csík itt is a dobozon kívül található. Eláztattam és nem meglepő módon nem is lehetett meggyújtani még a száraz szálat sem.
A szálakon található foszfor nagysága és hossza elég változó. A szál hossza 5 cm ami csak kicsivel hosszabb egy megszokott gyufaszálnál, a foszfor hossza 1.5 cm és 3 cm között változik, szerencsére túlnyomó többségben vannak a hosszabban foszforozott szálak. A foszfor hosszának változása elég fura, mivel ezeket a szálakat úgy mártják bele a foszforos folyadékba így az állandó minőség itt is hiányzik.

Összességében elmondható hogy bár célnak megfelel, a szél nem tudja elfújni, de egy igazi viharálló gyufa minőségét nem éri el. Mivel a gyufaszálak száma véges ezért inkább csak néhány alkalommal tart ki. Sajnos a láng is nagyon gyorsan végig ég, így itt is fontos a száraz és jó gyújtós előkészítése.

 

Mennyiért kapható:

Az Ebayen 210 forinttól indul a viharálló gyufa.

Itthon 750 forinttól kapni.

Ami tetszett: Nagy lánggal ég, a vizes gyufaszál is meggyullad.

Ami nem tetszett: A doboz nem vízálló, a gyújtó csík a dobozon kívül található, az egész csomagot vízálló tokban/zacskóban kell tartani.

 

Ikeás tűzfűrész beszerzése és elkészítése

 

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

Szólj hozzá!
Címkék: teszt túlélő

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr268528268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása