Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

SJCAM SJ7 Star akció kamera, autós menetrögzítő - Teszt (4K videó, 3840 x 2160)

2017. január 30. 19:33 - Kinai cuccok blog

sjcam-sj7-star-4k-fullhd-akcio-sport-kamera-3840x2160-01.pngAz SJCAM egy jó minőségű kamerákat gyártó cég, mely a GoPro vetélytársa kíván lenni. Az SJ7-es modelljükkel ők is beléptek a 4K-s kamerák világába. Bár sok gyártó hirdeti kameráját 4K-sként, de ezek mint interpolált videókat készítenek, így jobb minőséget nem kaptunk, hanem csak egy szoftveresen felnagyított videót, mely több helyet is foglal. Az SJCAM megbízható cég, így nem vártam hogy valótlan paraméterekkel hirdetné a kameráját, mégis kérdéses volt, hogy ezért az árért milyen minőséget tudnak kihozni a kamerájukból.
Közel 3 hónap várakozás után megérkezett az SJ7 akció sportkamera! Mivel sokat vártam rá, elsőkként is kaphattam meg, így elsőként olvashattok róla ti is! 

 

A doboz

A doboz kisebb volt mint a korábbi SJCAM kameráké, könnyen nyitható volt. A kamera a vízálló tokjában érkezett. A dobozban a kamera mellett sok kiegészítő található, ezen kívül egy rövid leírást találtam még.

sjcam-sj7-star-4k-fullhd-akcio-sport-kamera-3840x2160-06.jpg

A kiegészítők között volt egy kamera tartó keret, lencsevédő gumi, gyors rögzítők és 3M öntapadós szivacsok, különböző felfogatók, 90 fokos elfordító. A kormányra felfogató rögzítő mellet viszont nem találtam autós szívókorongot. Bár a régi kamerámé még meg volt, jó lett volna a dobozba is találni egyet, figyelembe véve hogy sokan autós kamerának is ezt használják. A vízálló tok mellett volt még egy érintés érzékeny hátlap is.

A hozzáadott kis könyve nem tartalmaz túl sok információt, a szokásos biztonsági utasítások és a specifikáció mellett készülék kezelőszerveinek ábrája és tartozékok ábrája és listája található. A készülék kezelésére két oldalt szántak, amely csak a legalapvetőbb funkciókat mutatja be röviden.

Sajnos távirányító nincs a készletben, erre fel is hívják a figyelmet a terméklapon, de külön megvásárolható hozzá 5000 Forintért. Ha sisak kameraként vagy a vízálló tokban használjuk, akkor jól tud jönni.

sjcam-sj7-star-4k-fullhd-akcio-sport-kamera-3840x2160-08.jpg

 

Külső

A kamerán a legfeltűnőbb dolog a hátoldalt szinte teljesen befedő érintés érzékeny kijelző. 2 colos méretével már egész használható, az SJ4000 1.5 colos képernyője még túl kicsi volt.

A kezelőgombok elől és fent találhatóak így kicsit szokni kell a kezelését. A menünek nincsenek léptető gombjai, de így is sok beállítás elérhető. A kamera elején nincs kijelző, az SJCAM SJ6-on és a GoPro 4-en, igen. Mivel a korábbi kamerákon sem volt, így nem hiányolom, a selfie sem az én műfajom.

A kamera fém házban van, így nem csak erősebb hanem ad egy prémium érzést is. A kamera kidolgozásán is látszik a minőség. Ami viszont nem tetszett hogy mivel a saját vízálló tokjában érkezett, a tokon lévő gombok fém rúdjai kicsit lekoptatták a gombokat. Jó lett volna ha a fém rudakra tesznek valami gumit ami megelőzi ezt a jelenséget.

A kamera alján az akkumulátor fedél található, kinyitva az aksin található kis fülnek köszönhetően gyorsan cserélhető az aksi.

Bal oldalt a max. 64GB-os microSD kártyát fogadó foglalat található. Mellette a miniUSB csatlakozó, egy miniHDMI csatlakozó és a mikrofon nyílásai találhatóak. Talán olvasva el is siklott a figyelmetek, de valóban miniUSB-t fogad! Nem tudom ennek mi az oka, mivel az SJ4000-en microUSB foglalat volt. Igaz, pár év használat után ki is tört és egy mobiltelefon szervizben javították meg 4000 Forintért. Tehát bízom benne, ha már visszatértek miniUSB csatlakozóhoz, az strapabíróbb is lesz.

 

Unboxing videó és kinézet

 

Használat

A bekapcsoló gombot hosszan megnyomva bekapcsol az érintő kijelző, melyen gyorsan és egyszerűen elérhetünk minden funkciót.

sjcam-sj7-star-4k-fullhd-akcio-sport-kamera-3840x2160-07.JPG

Ujjunkat felfelé csúsztatva a fotózás és a videó készítés különböző módjaira válthatunk. Az első sorban a sima fotó, a késleltetett fotó és a sorozat fotó érhető el. A második sorban a sima videó felvétel mellett a timelaps videó (Delayed video vagy Video lapse) és a timelaps fotó (delayed shot) található. Furcsa az elnevezés, de megszokható.

A fénykép és videó felvétel használata magától értetendő. A késleltetett fotó esetében egy kép készül, a beállításokban szereplő késleltetett idő elteltével. A felvétel elkészültéig visszalévő időt a bal alsó sarokban írja. Sorozat felvétel esetén a felvétel azonnal elkészül és a beállításokban szereplő mennyiségű képet készít. A felvételek készítése közben a kijelző elsötétül. A timelaps videó esetén a beállításokban megadott időközönként képet készít és azt videóba fűzi össze. Timelaps fotó esetén ugyanez történik, csak nem egy összefüggő videót hanem egy képsorozatot kapunk.

Ujjunkat lefelé csúsztatva a fotó és videó mód váltás mellett a távirányító és a wifi kapcsolója található.

Ujjunkat jobbra, balra csúsztatva ismét a fotó és videó felvétel között választhatunk.

Ha pedig simán csak megérintjük a kijelzőt, akkor az aktuális mód (fénykép vagy videó) illetve a kamera általános beállításai érhetőek el. Itt szintén érintéssel tudunk navigálni. Először kicsit nehéz eltalálni, hogy ujjunkat melyik irányba mozdítva melyik funkciót érjük el, de kis gyakorlással nagyon gyorsan el fogjuk tudni érni a beállításokat.

A kamera microSD kártyákat fogad egészen 128GB-ig. Sajnos a Kingston 64GB-os SDXC U3-as kártyámat nem ismerte fel. Akárhogy formáztam, nem sikerült vele használni. Szerencsére volt egy másik Netac SDXC 64GB-os U3-as kártyám mellyel gond nélkül megy. Fontos hogy a 4K-s felvételek mérete másodpercenként már 10MB-osak is lehetek, így a Class 10-es kártya (pláne ha már lassú, vagy hamisítvány) nem elegendő neki. Így mindenképp nézzünk egy U3-as kártyát, melynek az elvi sebessége már 30MB/s. Külön cikket érdemel, hogy melyik kártya milyen kártyaolvasóval mennyire képes.

Ahhoz hogy autós kameraként használjuk szükséges a tartozékok között található keret és a szabványos csavar menettel ellátott rögzítő. Ezeket összeszerelve már bármelyik szabványos csavarmenettel ellátott tapadó koronghoz rögzíthető. A már említett tapadókorong hiánya mellett sajnos a műanyag keret sem tűnik masszívnak. Meglátjuk hogy bírja majd az idők vasfogát. (már látom hogy ebből kell majd nyomtatnom párat)

 

Felvételek minősége

A videó felvétel minősége nagyon jó. Bár fullHD-s kijelzőn nézve nem olyan látványos a különbség, de ha belenagyítunk a felvételbe, akkor is éles marad. A látószöge 166 fok ami kisebb mint a GoPro látószöge, de így is több mint a korábbi kameráké. (itt is plusz pont, hogy nem hazudják be a GoPro látószögét csak azért, hogy eladják)

Autós kamerának használva a rendszámok is sokkal élesebbek. A videót megállítva szinte fénykép minőséget kapunk.

Nappali menetrögzítő kameraként

 

Éjszakai menetrögzítő kameraként

 Nem igazán vagyok megelégedve ezzel a minőséggel. Remélem később tudok javítani rajta.

 

GoPro 5 vs SJCAM SJ7

Látószög összehasonlítása

sjcam-sj7-star-4k-fullhd-akcio-sport-kamera-3840x2160-latoszog.png

 

A napfénnyel szemben gyorsan elvérzik a kamera de utána már méltó versenytársa a GoPro-nak. A fehéregyensúly állítást pedig remélhetőleg hamarosan javítják az újabb firmwire-kben.

 

SJCam SJ7 vs GoPro Hero 

 

Összegzés

Nagyon jó választásnak bizonyult ez a kamera. Bár már jócskán átlépte a 30 ezer forintos kategóriát, még mindig fele annyiba kerül, mint egy GoPro és tudásában nem sokkal marad el tőle. Ha így halad, az SJCAM igazi versenytársa lesz a GoPronak. Reméljük az ára már nem lesz magasabb. A magyarországi boltokba valószínűleg 70 ezer forintot meghaladó árcédulával kerül.

 

Ami tetszett: Hozta az árának megfelelő minőséget, nagy és érintés érzékeny kijelző, sok beállítás, sok tartozék és megvásárolható extrák

Ami nem tetszett: Autós tapadókorong hiánya

 

Hol kapható

60 ezer forint körüli áron vásárolható meg a GearBest-en vagy a Banggoodon . Mivel még csak az előrendelések gyártása és kiszállítása zajlik, így várni kell rá.

A kamerába való nagy sebességű memóriakártyákról itt olvashattok tesztet.

A Gitup Git2 kameráról pedig itt olvashattok tesztet.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212163335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSM csizo 2017.01.31. 18:19:45

"versenytársak", mehet a showderklubba, ott vannak hasonlóan gyenge poénok.

KennyTomi 2017.02.09. 18:57:16

Hello
Dec 30.án rendeltem én egy SJ6-ot, de még nem érkezett meg, a tracking number-nél csak a feladás idejét látom. (első banggoodos rendelésem)
Neked mennyi idő alatt érkezett meg?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.09. 20:03:43

@KennyTomi: Feladás után kb. 2 hét volt. Furcsa, hogy ennyi ideig nincs változás. A feladás ideje mikori?

KennyTomi 2017.02.09. 20:23:18

Január 6.-át ír. Már több üzenetet is írtam nekik, de csak annit írtak, hogy várjak.. :/

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.09. 20:27:27

@KennyTomi: 1 hónap is sok, de még nincs veszve semmit. Sajnos tényleg csak várni lehet, mert ők sem tudnak tenni semmit. :(
2 hónap múlva már el lehet gondolkozni azon, hogy a ragszám ellenére elveszhetett.

KennyTomi 2017.02.09. 20:33:23

Hát remélem azért megérkezik. Esetleg ha mégsem érkezik meg, ebayhez hasonlóan valahogy a pénzemet vissza tudom kapni?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.09. 20:42:04

@KennyTomi: Persze, sőt sokkal egyszerűbb reklamálni is.

KennyTomi 2017.02.09. 20:49:01

Ha megkérlek ennek a reklamációnak a menetét leírnád nekem?
Eddig a "Help"->"Contact us" menüpont alatt próbáltam felvenni velük a kapcsolatot, mint írtam nem sok információt kaptam így.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.02.09. 20:55:22

@KennyTomi: Rákattintasz a "My Account" "View Orders" menüpontra, majd a termék felett az "Order No." melletti számra, utána lent kiválasztod a "Repair & Refund & Resending" menüpontot. A többi már magától értetődik.

KennyTomi 2017.02.09. 21:00:18

Rendben. :)
Köszönöm a segíséget :)

wongkok 2017.04.14. 19:14:27

Hivatalosan sajnos nincs benne magyar nyelvű menü.
De egy kicsit módosítottam a firmware-t.. :)
www.compontcom.com/1.jpg

rusher4587 2017.04.22. 11:47:39

Üdv! :)
Én is erősen szemezek ezzel a kamerával, Hero 5-ről sok rosszat olvastam, melegedés, lefagyás, stb., ilyen problémákkal találkoztál már az SJ7-esnél?
Ezeket a nagy látószögeket sosem fogom megérteni, miért kell, élvezhetetlen miattuk a videó, nagyon gáz, hogy ennyire torzít a kép a széleinél, az SJ7 is ezért tetszik, mert nem olyan durva a torzulás, mint egy GoPro-nál.
Haverom GoPro-ján állítgattam a látószöget, de valahogy sosem sikerült normális képet kihoznom belőle, itt állítható ez valamilyen formában?
(21:9-es monitoron nézem vissza őket, azt remélem, hogy a szélekig kihúzott videóval még élvezhetőbb képet kapok)
Én 1080p/60fps-es videókat akarok készíteni, gondolom, te rendszerint 30 FPS-sel rögzítesz 4K vagy FHD videókat. Tudom, hogy elvileg H.264 codec-et használ tömörítéshez a kamera, de mégis mindig eltérnek a fájlméretek. Neked tipikusan mekkroa helyet foglalnak a videók percenként? (és milyen beállításokkal)

Pacsi Újpestről! ;)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.22. 12:36:22

@rusher4587:
Szia!
Igen, a Hero5-öt sokan szidják, de csak a 4-eshez képest és még mindig sokkal jobb kamera, mint pl. az SJ7. Persze az ára...
A nagy látószög nekem inkább a kocsiban számít, hogy minél több eseményt felvegyen oldalról is. De visszanézve a videót engem is nagyon zavar a torzítás. Szerencsére utólag videószerkesztő szoftverrel könnyen javítható, akár ingyenessel is. Hordó torzításnak hívják és különböző filterekkel csökkenthető vagy eltüntethető. (persze nem lesz olyan szép, mintha ott sem lett volna) Nem tudom ezt alapból miért nem teszi meg a kamera, valszeg. sok processzort és aksi időt kíván.
A látószög sajnos nem állítható az SJ7-en.
Igen, 4K-ban 30FPS-el szoktam, bár kocsiba lehet jobb lenne a FullHD nagyobb FPS-el.
A fájl mérete sok mindentől függ, fényerő, mennyi a mozgás a képen, stb. 30% is lehet a különbség. Az éjszakai, nem túl eseménydús felvételek pedig akár fele méretűek is lehetnek a nappalihoz, sok mozgást tartalmazóhoz képest.
4K, 30 FPS, normál tömörítés, így 3 perc 1.4GB a kocsiban felvett, enyhén borús időben.
:)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.22. 12:37:30

@wongkok: Ügyes! :)
Sok idő volt megcsinálni, esetleg közkincsé is tennéd?

wongkok 2017.04.23. 20:37:43

@Kinai cuccok blog: Még nem tudom.
Jelenleg az egyik hazai forgalmazóval levelezek....
De a fordítás is még tesztelésre vár, ha gondolod szívesen megcsinálom neked, hátha van "magyarosabb" ötleted néhány funkcióra.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.23. 22:05:45

@wongkok: Köszi az ajánlatot! A magyar nyelv mellett megmarad a többi is?
Én az angollal jobban elboldogulok, de kíváncsi lennék rá. Valszeg én is meg tudom csinálni a frissítést, ha utánanézek. Melyik verzió FW-t honosítottad?

wongkok 2017.04.24. 05:14:30

A svéd nyelv helyére tettem be a magyart, a többi maradt.
A jelenleg legfrissebb publikus v1.13 as verziót csináltam meg.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.04.25. 14:03:18

@wongkok: Jól hangzik, elküldenéd a blog email címére? kinaicuccok gmail
süti beállítások módosítása