Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Nagy sebességű memóriakártyák - Teszt

2017. február 14. 19:00 - Kinai cuccok blog

Kingston, Netac Pro, Samsung Evo Plus, Mixza Tohaoll, MicroSDXC 32GB, 64GB UHS-I U3


netac-microsdxc-64gb--uhs-i-u3-2.jpgPár éve a Class10-es memória kártyák 10 megabyte per másodperces sebessége elegendő volt, a FullHD videók rögzítése sem igényeltek többet, mint 5 MB/s. Amatőr felhasználásra ez elég is volt, a profiknak pedig maradtak a horror áron kínált speciális kártyák.
Aztán megjelentek és elérhető árúvá váltak a 64GB-os kártyák, igaz a kártya teleírása már közel két óráig tartott, de akinek csak a tárhely mérete volt a fontos, annak még mindig jó választás volt a Class 10-es sebesség.  Bár még elég borsos áron, de megjelentek a 4K-s kamerák, melyek már nagy sebességű memória kártyákat igényelnek. A 4K-s videó tömörítéstő függően 10-15 MB/s-os sebességű kártyát is igényelhetnek. Az U3-as jelölésű kártyák írási sebessége már minimum 30 MB/s így a 4K-s kameráknak bőven elegendő.

Jelölés és maximum kapacitás

SD (SDSC, Secure Digital Standard Capacity) Maximum 4GB

SDHC (Secure Digital High Capacity) 4GB-tól maximum 32GB kapacitásig

SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) 32GB-tól maximum 2TB kapacitásig

MicroSD kártyák esetében ugyanezeket a jelöléseket használják.


Sebességek

A legelterjedtebb jelölés az Class, amit egy körbe zárt C betű és egy utána álló szám jelez. Itt a minimum írási sebességet adják meg. Vagyis egy Class 4-es kártya minimum 4MB/s-al tud írni. Class 10 esetében pedig minimum 10 MB/s az írási sebesség. A kamu márkás vagy névtelen kártyák ettől kicsivel kevesebb, a márkásabbak pedig kicsit többre is képesek. Az olvasási sebességet nem szokták jelölni, általában az írási sebesség 2-3 szorosa szokott lenni. A forgalomban lévő kártyák nagy része Class 4 vagy Class 10-es, ritkán látni Class 6-os kártyát is.

Másik elterjedt jelölés UHS ami az Ultra High Speed rövidítést takarja és 10 MB/s-os egységben számol. A memóriakártyán egy U betű van, benne egy számmal. Egy U1-es kártya egyenértékű a Class 10-es kártyával és 10 MB/s-os írásra képes, az U3-as pedig 30 MB/s. Érdekesség hogy az U3-as kártyákon is fel van tüntetve a Class 10-es jelölés.

Ritkán találkozni még a V-s (Video) jelöléssel, ami lehet V30, V60, V90. Itt a számok szintén a minimum írási sebességet jelölik MB/s-ban.

Részletes leírás a wiki oldalon (Angol nyelvű)


A tesztről

A tesztelés során figyelembe kellett venni, hogy egy memóriakártya sebességét nagyban befolyásolja a kártyaolvasó sebesség szabványa. Így az olcsó, pár dolláros olvasók egyike sem tudta kihozni belőle a maximumot. Még egy drága laptop kártyaolvasója sem tudta teljes sebességgel olvasni. A sebességet egy HP Envy laptop (2017-es model) kártyaolvasójával teszteltem. H2testw segítségével teszteltem a kártya hibátlanságát és a sebességet.

Kingston MicroSDXC 64GB UHS-I U3 64GB298312573_kingston-microsdxc-64gb-uhs-i-u3-sdca3-1.jpg

Bár a tesztelt sebesség gyors, elmarad az ígérttől. Mivel egy 4K-s videó másodpercenként 10-15MB-ot foglal, így bőven elegendő 4K-s videók rögzítésére, de telefonba rakva az alkalmazások lassabban fognak futni róla és a le és felmásolás is lassabb. Ha pedig pendriveként szeretnénk használni, akkor fontos hogy maga a kártyaolvasó tudja a legfrissebb szabványokat.

A kártyát hazai webshopok 15 ezer forint körül árulják.


Netac Pro MicroSDXC 64GB UHS-I U3 P500netac-microsdxc-64gb--uhs-i-u3-2.jpg

Itt is elmarad az olvasási sebesség a specifikációban szereplőtől, de az írási sebesség a megadott értéket hozza.

Akciótól függően 20-25 dolláros áron vásárolható meg a Banggood-on.

Az értékelései nagyon jók a kártyának, jó minőségű termékről van szó.

Mivel árban fele annyi, mint a Kingston kártya, a 4K-s videókat pedig bőven ki tudja szolgálni, így remek kompromisszumos megoldás lehet.

netac-pro-micro-sd-card-64gb-class10-uhs-3-u3-crystaldiskmark-sajat-1gb-2.pngnetac-pro-micro-sd-card-64gb-class10-uhs-3-u3-h2testw-2.png

 

Samsung MicroSDHC 32GB Pro+samsung-micro-sd-card-pro-32gb-class10-uhs-3.jpg

Az okát nem tudom, lehet csak ez az egy kártya muzsikált ilyen gyengén.

A kártyát hazai webshopok 10 ezer forint körül árulják.

Samsung MicroSDXC 64GB Evosamsung-micro-sd-card-evo-64gb-class10-uhs-3-u3.jpg

Samsung MicroSDXC 64GB Evo Plussamsung-micro-sd-card-evo-plus-64gb-class10-uhs-3-u3.jpg

MIXZA TOHAOLL SDXC Micro SD Memory Card - 32GB
mixza-micro-sd-card-32gb-class10-uhs-1-u1-2.jpeg

Sandisk A1 Ultra Micro SDXC UHS-1 Memory Card - 64GB
sandisk-micro-sd-card-64gb-class10-uhs-1-u1--teszt.jpg

Összegzés

A kártyák ára folyamatosan esik, de aki már most 64GB-os kártyára vágyik, baráti áron meg tudja rendelni a Netac és a Samsung kártyáját. Akinek a sebesség számít (figyelembe véve, hogy nem biztos hogy ki tudja használni) annak jó választás a Kingston kártyája.

Hol vásárolok?

Ha gyorsan kell jó kártya, akkor innét vásárolok: dvdolcson.eu

Külföldi rendelésnél a GearBest-et vagy a Banggood-ot ajánlom, még nem csalódtam.

Az Ebay-t memória kártya vásárlás szempontjából nem ajánlom, ha valaki mégis onnét rendelne, akkor ez az eladó a 99.6%-os értékelésével megbízható!

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5012184538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása