Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Otthonunk őrzője - Xiaomi mijia Smart WiFi kamera - Teszt (720P hálózati IP Camera, Pan-tilt Version)

2017. július 30. 17:30 - Kinai cuccok blog

xiaomi-mijia-ip-wifi-kamera-teszt-biztonsagi-mozgaserzekelo-halozati-infraled-ejjellato-megfigyelo-android-01.jpgAmikor elmegyünk otthonról, gondolatban gyakran visszatérünk, hogy minden rendben lehet-e. Kis kedvencünk a lakást amortizálja-e, nem úszik vízben a lakás, mit játszanak a gyerekek, nem járkál-e tolvaj a lakásban. Még akkor is sokkal megnyugtatóbb rápillantani a lakásra, ha egyébként tudjuk, minden rendben van. Ezekre a kérdésekre könnyen választ kapunk egy Wifi-s kamerával, mely már elérhető áron beszerezhető mindenkinek. Éppen ezért rengeteg gyártó kínálja különféle kameráit, nehéz közülük választani. Paraméterei tekintetében szinte ugyanazt tudja mindegyik, a fő különbség a támogatásban, szoftverellátásban található köztük. A Xiaomi márkával való kedvező tapasztalataim miatt a Xiaomi mijia Smart WiFi termék beszerzése mellett döntöttem.

A doboz

A doboza a szokásos visszafogott fehér kartondoboz, elején a termék képével, oldalt minimális felirattal, főleg kínai nyelven. A dobozban a kamera, 2A-es fali USB csatlakozó, microUSB kábel, falra rögzíthető konzol, csavar és tipli található, minden fehér színben. Az USB kábel 2 méter hosszúságú, a legtöbb esetben bőven elegendő. A fali adapter amerikai típusú, átalakító nincs hozzá, így érdemes azt is beszerezni. 

Kinézet

Az alsó rész egy fehér félgömb, hátulján egy reset gombbal és a microUSB csatakozóval. A talpán négy gumitappancs, süllyesztve pedig a fali adapter fogadására szolgáló rész található. Feliratokból a modellszám és az áramellátás adatai találhatóak. Sajnos a WIFI paraméterei nincsenek rajta (később kiderül, hogy nincs is rá szükség).
A felső részen egy fehér gömb található, mely vízszintes irányba tud körbe forogni, a benne található fekete kamera gömb pedig a függőleges mozgatásért felel. Itt találhatóak rejtve az infraledek is. A lencsét felfelé forgatva tűnik elő a microSD kártya nyílása. A kameragömb hátulján, a körkörös pöttyökben a hangszóró lyukai láthatóak.
Az egész kamera megjelenése egyszerű és letisztul, mégis elegáns, nekem nagyon tetszik.

Beüzemelés

Mivel nincs angol nyelvű leírás, a kínai nyelvűből beolvastam a QR kódot, amelyik a Xiaomi weboldalára vitt, ahonnét le tudtam tölteni az alkalmazást. Az alkalmazás a telepítéshez elkér mindenféle engedélyt, még a híváslista kezelését is, szerintem indokolatlanul de elfogadtam, feltelepítettem. Induláskor feldob egy zászlókat és országokat tartalmazó listát, a nyugat európai nyelvek közül csak az amerikai van felsorolva: "The United States (Singapure server)" és "The U.S. (the U.S. server). Ez utóbbit választottam (később kiderül, hogy rosszul tettem). Az alkalmazás kezdő képernyőjére jutva a készülék hozzáadása, készülékek listája és profil érhető el. Kis idő múlva feljön egy ablak, kínaiul és angolul, hogy valamit talált.

xiaomi-mija-kamera-alkalmazas-1-valamit-talalt.png

Leokézom, feljön a Xiaomi belépés és regisztrációs képernyő, beregisztrálok és belépek. Utána megjelenik egy képernyő, amin a kamera áramellátására kér,illetve arra hogy nyomjam meg a reset gombot.

A kamerát a microUSB csatlakozóba dugva a lencse felett egy sárga led kezd el villogni, fél perc múlva körbefordul mindkét tengely mentén maximális kitérésig, majd megszólal kínaiul. A reset gomb megnyomása után ismét kínai hölgy mond fontos dolgokat, a led villogása megáll, sárgán világít tovább. Kis idő múlva a kamera ismét körbefordul a tengelyei mentén, a led villog, a kínai hölgy beszél. Kipipálom az alkalmazásba a "wait until you hear a voice prompt" számomra nem egyértelmű jelölő kört, utána pedig már meg tudom nyomni a "next" gombot. Továbbléptünk a WIFI választó képernyőre, ahol a listában láthatjuk a WIFI hálózatunkat. Kiválasztom a sajátomat, megadom a jelszót és tovább lépek. Ekkor megjelenik egy QR kód, melyet az IP kamerával kell beolvastatni. Kb. 30 centiméterről sikerül, a sárga led villogása megáll, és kék villogásra vált, egy elégedett kínai hölgy mond pár mondatot. A led folyamatos kékre vált, a kínai hölgy ismét dicsér valamit. A képernyők kiválasztjuk a "Heard Scanned succesfull feliratot (feltételezve hogy a kínai hölgy valóban azt mondta). Továbblépve egytől elszámol száz százalékig az alkalmazás, majd dob egy connection timeout hibaüzenetet...

A fenti lépéseket sikertelenül próbálgatva utánanéztem és a youtube-on találtam teszt videót, ahol elmondják, hogy csak akkor fogja felismerni a kamerát, ha a nyelvválasztónál, (ami valójában a helyet jelenti) a kínai zászlós "Mainland China" feliratot választjuk.

Angolul már egyértelműbb

xiaomi-mija-kamera-alkalmazas-8-helyvalaszto2.png

Abból is látszik, hogy ez a helyes választás, hogy a manuális készülék hozzáadásnál az amerikait választva csak a Xiaomi lámpája jön fel, míg a kínai verziónál az összes termékük közül lehet választani. A megfelelő nyelvet választva és a fenti lépéseket elismételve már könnyen és gyorsan csatlakozik a kamera. Természetesen az alkalmazás is kínai nyelvre vált, de a beállításokban a "profile ikon, legalsó menü, legalsó menüben" ott található az angol nyelv is. Ekkor a nyelv angolra vált és már rendesen tudjuk használni az alkalmazást. Sajnos ezzel a kanyarral a normál, max 10 perces beüzemelésből 2 órás szenvedés lett. Nektek viszont már nem lesz ilyen gondotok! :)

Használat

Bár az alkalmazást angolra váltva sok minden egyértelmű lesz, számos, főleg a Xiaomi profilhoz tartozó funkció továbbra is kínai nyelvű marad. Szerencsére a kamera funkciókkal bárki elboldogul. Az alkalmazás több kamerát (és egyéb eszközt) tud kezelni. A megfelelő kamerát kiválasztva az alap funkciókat érjük el. Látjuk a kamera képét, állítani tudjuk a minőségét, jobbra, balra, fel és le tudjuk mozgatni. El tudjuk indítani a videó felvétel készítését, tudunk fényképet is készíteni, be tudjuk kapcsolni a kamera mikrofonját. Az élőkép nézése és rögzítése mellett lehetséges mozgásértékelős módon használni a kamerát. Ekkor a készülék mozgás esetén automatikusan felvételt készít, feltölti a Xiaomi szerverére és értesítést küld a telefonunkban az alkalmazásra. A felvételeket a Xiaomi fiókunkban egy hétig tárolja a rendszer. Szükség esetén mi is tudjuk törölni. Tapasztalatom szerint elég sok téves riasztást küld, de az is lehet hogy hangra is reagál. Üres lakásba is ki fogom próbálni.
A kamera képe nagyon szép, valóban HD minőségű. Az éjszakai módot automatikusan bekapcsolja, de programból is tudjuk állítani.

Összegzés

A kamera nagyon tetszik, a képe szép, programban sok funkció elérhető. Éjszakai módban is jó képet készít. Kínai piacra tökéletes a termék, az angol nyelvű támogatása viszont még nem teljes. A kamera visszajelző hangja kínai, a leírás kínai, az amerikai szerver még nincs beüzemelve. Szerencsére a nyelv és szerver választás könnyen javítható és egy szoftver frissítéssel rendbe tudják hozni.

Ami tetszett

- Jó képminőség
- Letisztul forma, jó anyag használat
- Sok funkció az alkalmazásban
- Megfizethető ár
- Mozgásérzékelő, mely tud riasztás küldeni

Ami nem tetszett

- A kínai nyelvű leírás és a kínai nyelvű szerver választás elsőre megakasztotta a beüzemelést
- A mozgásérzékelő még nem elég pontos, lassan reagál, nem állítható az érzékenysége

Hol kapható

A Xiaomi mijia Smart WiFi kamera  a GearBest-en akciósan 37 dollárért kapható.

A GearBest-en több száz hálózati kamera található még.

Itt is kapható

AliExpress

Banggood


Hazai beszerzés

XiaomiShop

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr2312699289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2017.08.06. 22:11:27

Volt Xiaomi kamerám, soha többé. Eldobálja a servert, gyenge a wifi-je, őrület fos az applikáció, kínai-angol nyerv keveréke stb... Szivatás a nem CN usereknek. Azóta volt már 3 féle Digoo kamerám, jobbak, olcsóbbak és a 1080p m1z kamerájuk valami atom jól sikerült, és 25 USD !!!!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.08.06. 22:41:41

@bl4ze: Nekem az tetszik benne, hogy egy rendszerbe integrálják. Hardveresen jók, a szoftveren még sokat kell javítani. Köszi a Digoo kamera tippet, szerintem kipróbálom! Több Digoo cucc járt már nálam és azok mind tetszettek.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2019.02.16. 11:26:29

kösz a segítséget, srácok! (vagy húsz perce sz...pok a beüzemeléssel, mire ráakadtam a cikkre - és a válaszra, - hogy csak Mainland China régióval ismeri fel a teló a készülékeket :)
süti beállítások módosítása