Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Rejtett kamera, lehallgató készülék és poloska kereső - Teszt

2017. október 11. 14:00 - Kinai cuccok blog

 

rejtett-kamera-lehallgato-keszulek-poloska-kereso-radios-atjatszo-teszt-kem-berendezes-00.jpgManapság bárki számára könnyen és olcsón hozzáférhetőek a rejtett kamerák és lehallgató eszközök, hétköznapi nevükön poloskák. Szerencsére az ellenük való védekezés is könnyen elérhetővé vált, így aki nyugodtan szeretné üzleti vagy magánügyeit intézni, egy pár ezer forintos eszközzel ellenőrizni tudja, hogy a helyiség biztonságos-e.
A technika ezen küzdelme nemcsak a szobákba és irodákba, hanem a tantermekbe is beszivárgott, így a hallgatók és oktatók is ilyen kütyükkel játsszák macska, egér harcukat!

 

 

A doboz

A dobozban a poloska kereső, egy angol nyelvű leírás, egy fülhallgató és a fali töltő található. A töltő vékony jack dugó, elvesztése eseten nehéz pótolni.

rejtett-kamera-lehallgato-keszulek-poloska-kereso-radios-atjatszo-teszt-kem-berendezes-03.jpg

Kinézet

A készülék hordozható, zsebben és tenyérben elfér. Az elején tálalható 5 led, mely az érzékelt rádiójel erősségét mutatja. A jobb oldalán a töltőnyílás, a bekapcsológomb és a rádiójel vevőjének érzékenységet állító korong található. Felül van a teleszkópos antenna mely kb. 50cm-re kihúzható.  Nem túl erős, ezért vigyázni kell rá. A készüléken található egy kerek, kb. centiméteres átmérőjű, közepén vörös fóliával takart nyílás. Ez jellemzően karcos, ami a használatot nem befolyásolja, csak mutatja, hogy nem túlságosan vigyáztak rá. A készülék fogása gumírozott, nem csúszik ki a kézből. Az előlapon található egy iránytű ,melynek akkor lehet jelentősége, ha egy jelet érzékelve a másik helyiségben folytatjuk a keresést.A készüléken található még egy szabvány fülhallgató kimenet is.rejtett-kamera-lehallgato-keszulek-poloska-kereso-radios-atjatszo-teszt-kem-berendezes-02.jpg

Beüzemelés

A beüzemelés mindössze az akkumulátor feltöltéséből áll.

Milyen készülékek ellen jó

Használat előtt tudni kell, hogy milyen lehallgató készülékek léteznek és mit tud maga a készülék.
A rögzítés módja alapján két fajtát különböztetnek meg. Az egyik fajta helyben, memóriakártyára, a másik rádiós átjátszással rögzítik a felvételeket. Előbbit akkor alkalmazzák, ha a helyiséghez folyamatosan hozzáférnek, így tudják cserélni a memóriakártyát/akkumulátort. Ezt nagyon nehéz felderíteni, mivel csak a fizikai megtalálás buktathatja le. A másik megoldáshoz elég a helyiségbe egyszer bejutni, mert utána rádiójelek segítségével folyamatosan tudják figyelni a helyiséget. Ennek a hatótávja 5-20-100 méter is lehet, GSM alapú megoldás esetén pedig szinte korlátlan. Rövid hatótávolság esetén a közelben kell egy másik, könnyebben hozzáférhető készülék, ami veszi, rögzíti az adást. Minél nagyobb a rádiójel hatótávja, annál több energiát fogyaszt a készülék és annál könnyebben is felderíthető. A rádiójeles hangátjátszók akár heteket, hónapokat is működhetnek beavatkozás nélkül. A videó jel már sokkal nagyobb tárhelyet/sávszélességet és energiát kíván. A legegyszerűbb a wifis megoldás, de az könnyen felderíthető és a hatótávja sem túl nagy.

Ez a poloska kereső elsősorban azokat a készülékeket tudja nagy hatékonysággal felderíteni, melyek rádiójelet bocsájtanak ki.

Használat

A készüléket a jobb oldalán található retesszel lehet bekapcsolni. A középső állásban hangos, a felső állásban néma (rezgő) üzemmódban használható.

Használat előtt ki kell húzni teljesen az antennát a maximális hatótáv eléréséhez. A készülék jobb oldalán található, érzékenységet állító korongot pörgessük a felső állásba. Ekkor a készülék hangos üzemmódban sípolással, néma üzemmódban rezgéssel jelzi a rádiójeleket. Mivel a rádiójelek folyamatosan jelen vannak környezetünkben, a készülék állandóan sípolni vagy vagy rezegni fog. Ezért egészen addig tekerjük vissza az érzékenységet, amíg abba nem marad a jelzés. Ekkor lehet a rádiójel keresését megkezdeni. Ehhez körbe kell járni a helyiségeket, mintha egy rács nyomvonalát követnénk. A rács nagysága maximum egy-két méter legyen. Ha nagy a helyiség belmagassága, akkor a rács alakzatot követve több magasságban is el kell végezni a keresést. Figyelni kell a sarkokra és a falak mentén is végig kell menni, mivel azok vannak a legtávolabb a szoba közepétől és lehet, hogy a vevő a szomszéd helyiségben, közvetlenül a fal mellett van. Ha a készülék jelez, kicsit lejjebb kell tekerni az érzékenységét, amíg megszűnik a jelzés és a korábbi pont körül tenni kell egy kört. Ha ismét jelez a készülék, akkor a két jelzés pontjait összekötve (elsőtől a másodikig) megkapjuk  az irányt, amerre keresni kell. Ezt a folyamatot kell ismételni egyre kisebb érzékenységet használva.
Néma üzemmódban, a készüléket a zsebbe téve úgy is végezhető a felderítést, hogy másnak nem tűnik fel.
Ezt szokták alkalmazni az egyetemi vizsgáztatók is, hogy lebuktassák a diákoknál lévő rádiós eszközöket.
Fülhallgató segítségével hangos üzemmódban is használható anélkül, hogy mások felfigyelnének a csipogásra.

Tesztelni a legegyszerűbben a mikrohullámú sütővel vagy mobiltelefon segítségével lehet. Kapcsoljuk be a mikrót és látni fogjuk, hogy elég sok elektromágneses jelet szór működés közben, az alaposan leárnyékolt oldalán kevesebbet, de az ablakán sokat.

Fontos, hogy a készülékeket csak akkor jelzi, ha azok épp rádiójelet bocsájtanak ki. Vagyis a telefont készenléti helyzetben nem jelzi, csak akkor ha kommunikál a hálózattal!

Azokat a kamerákat, melyek memória kártyára rögzítenek, nehéz felderíteni, mivel nincs az árulkodó rádiós jel.
Ekkor a kamerát a lencséje segítségével kell megtalálni. Ehhez be kell kapcsolni a készüléket a jobb oldalán található retesszel. (a középső vagy felső állásba egyaránt tehető) Tekerjük le minimumra a rádiójel érzékenységét állító tekerőt. Ekkor a készülék be lesz kapcsolva, de a rádiójelekre nem jelez.
Nyomjuk meg egyszer röviden a készülék elején a Laser felirat felett található gombbot. A készülék hátoldalán található piros ledek villogni kezdenek. Nézzünk bele elölről a készülék tetején található kerek nyílásba. A piros ablakon keresztül a villogó piros fény hatására a kamerák lencséje vissza fog csillanni. Járjuk körbe a helyiséget úgy, hogy minden irányba több szögből is nézünk. A kamerák lencséje akkor fog a legerősebben megcsillanni, ha szemben állunk vele. A piros fény minden tükröződő felületen világítani fog, ezért minden ilyen visszacsillanást meg kell vizsgálni. A villogás gyakorisága a Laser felirat felett található gomb hosszú megnyomásával állítható.

Tapasztalataim szerint a pár milliméteres átmérőjű lencséket nagyon nehéz ezzel a módszerrel felderíteni. A nagyobbakat már könnyebben lehet.

Összegzés

Olcsó, kicsi és praktikus eszköz, melynek segítségével felderíthetjük a nem kívánt eszközöket a lakásunkban. Bár nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy mindent sikerült megtalálni, de legalább megnyugodhatunk, hogy rajtunk nem múlt.

Ami tetszett

- Kicsi, könnyű eszköz
- Könnyű használat
- Állítható érzékenységű
- Vibráló üzemmód

Ami nem tetszett:

- Az antenna sérülékeny
- A kamera lencse kereső kevésbé használható

Hol kapható

A rejtett kamera és poloska kereső a a Banggood-on akciósan 2900 Forintért kapható.

Itt is kapható: AliExpress, Ebay.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5112953445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása