Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A legjobb 3D-s nyomtató kezdőknek! Wanhao I3 Mini - Teszt

2017. november 19. 11:35 - Kinai cuccok blog

wanhao-i3-mini-01.jpgA Wanhao kiadta a korábban tesztelt Wanhao Duplicator I3 gép kistestvérét Wanhao Mini néven. Szerencsére nem csak a mérete zsugorodott, hanem az ára is jóval kedvezőbb lett, így már összeszerelve is lehet 100 ezer forint alatt 3D nyomtatót kapni. Kíváncsian vetettem bele magam a tesztelésbe, mivel első nyomtatóm az előd volt és azóta eltelt két év. A Wanhao Mini egy kezdőknek szánt nyomtató, így ennek figyelembe vételével teszteltem.

 

 

 

A doboz

A dobozban az összeszerelt nyomtató, egy angol nyelvű kézikönyv, egy pár méteres arany színű PLA szál, egy nyomtatóasztalra tehető tapadást segítő fólia lap, tápkábel, spakli, memóriakártya, csavarkulcsok és még rengeteg kiegészítő található. A nyomtatáshoz és a nyomtató tisztításához minden megtalálható.

wanhao-i3-mini-tartozek-01.jpg

Dokumentáció

Ritkán szoktam a dokumentációról külön írni, mivel jellemzően nincs vagy szóra sem érdemes a hibás angolsággal megírt, lényegtelen vagy kamu információkat tartalmazó papír. A Wanhao egy üdítő kivétel, mert a dobozban egy 37 oldalas, angol nyelvű leírás található a legfontosabb tudnivalókról, másrészt a 3D nyomtató Shoppe is készített hozzá egy magyar nyelvűt kézikönyvet. Ez a leírás adja az igazi értékét a nyomtatónak, mert nem csak lefordította az angol nyelvű írást, hanem ki is bővítette a saját tapasztalataival. Olvashatunk benne a 3D nyomtatásról általában, a készülék kicsomagolásán és üzembe helyezésen át a gyakori problémákon keresztül egészen a nyomtatási trükkökig. Bátran állítható, hogy ha egy olyan ember kapja meg ezt a nyomtatót és dokumentációját, aki életében nem foglalkozott még vele, rövid időn belül ő is már saját maga fog tudni internetről letöltött modelleket nyomtatni. Nekem is sokat segített a kezdetekben a Wanhao Duplicator I3-hoz kapott leírás, rengeteg időt spórolt meg.

Kinézet

A nyomtató bal oldalán található a mozgó asztal. A méret csalóka, fizikai mérete 24x16cm, de a nyomtatási terület csak kb. 12x12cm (a lenti képen fehér lap jelzi). Rajta alapból található egy tapadást segítő, cserélhető fólia, melyből van egy tartalék is a dobozban. A másik dolog, amire figyelni kell, hogy bár a nyomtató mélysége akkora, mint a nyomtatóasztal hosszúsága, nyomtatás közben az asztal előre-hátra mozog, így sokkal nagyobb helyet foglal el.

wanhao-i3-mini-asztal-mozgasa-02.jpg

wanhao-i3-mini-asztal-mozgasa-03.jpg

A nyomtató elektronikája a nyomtató alá van rejtve, ezáltal kompaktabb. Az előlapon a microSD kártya nyílása, egy kék háttér világítású LCD kijelző és egy tekerőgomb található.  A microSD kártya nyílása a kártyát nem nyeli el teljesen, pár milliméter kiáll, így könnyen ki tudjuk venni, de még sem lóg ki annyira, hogy véletlenül letörjük (az előző Wanhao nyomtatónál a kártya félig kilógott és amikor egyszer figyelmetlenül nyúltam érte, le is törtem).
Az LCD kijelző pixeles, de a feliratok jól olvashatóak, a háttér világítás segíti a könnyebb használatot. A tekerőgombot jobbra és balra lehet tekerni, mellyel a menüben lehet navigálni. A menüpontokat a gomb megnyomásával lehet kiválasztani. Egyszerű, de remek megoldás.

A nyomtató jobb oldalán található toronyban rejlik a függőleges és az vízszintes mozgáshoz szükséges tengelyek.  A tetején található a száladagoló fogaskerék. A korábbi modellen ez egybe volt építve a hotend-el, elakadás esetén az egészet szét kellett szedni. Ezzel a megoldással sokkal könnyebben karbantartható a nyomtató.

A hátoldalon a 230 V-os csatlakozó és a bekapcsoló gomb található. 

A száltartó rúd 6.5 cm szélességű tekercseket fogad, ha nem Wanhao vagy ESun filamentet használunk, akkor nem biztos hogy fel tudjuk tenni rá.

A teljes magassága 37 cm, súlya 6.9 kg.

Kicsomagolás és beüzemelés

A kicsomagolás és beüzemelés nagyon egyszerű volt. Részben azért, mert ez egy készre szerelt nyomtató, másrészt azért, mert a részletes, magyar nyelvű dokumentáció lépésről lépésre végigvezet minket a folyamaton.
A dobozból kivéve eltávolítottam minden rögzítő kábelt, ellenőriztem, hogy nincs-e deformáció vagy meglazult csavar a nyomtatón. Csatlakoztattam az áramhálózathoz, szinteztem, feltettem a száltartót, befűztem a szálat, behelyeztem a microSD kártyát a nyomtatóba, kiválasztottam a teszt modellt és már ment is a nyomtatás. Az egész kevesebb mint 40 perc volt (beleértve a beüzemelésről szóló dokumentáció átolvasását).

A kezdőknek a legbonyolultabb rész a szintezés, melynek az elve egyszerű, inkább csak gyakorlatot kíván.

Ehhez kis segítséget ad maga a nyomtató is, melynek során a fejet a szükséges pontokra mozgatja, de ha már ismerjük a nyomtatási felület határait, akkor kikapcsolt motorokkal magunk is gyorsan elvégezhetjük.

Használat

Az első modell a nyomtatóhoz adott 1gb-os microSD-n található "ok" fájl volt, melynek a gyári nyomtatási paraméterezése inkább a minőségre helyezte a hangsúly, így lassan készítette a nyomatot.

Nem sikerült elsőre, a nyomtatás közben felmerült hiba abból adódott, hogy a modell a felénél elmozdult. Rutinosan nyúltam a hajlakk felé és indítottam újra a nyomtatást, de a leírásban is részletesen leírják, mi ilyenkor a teendő.

A nyomtatás minőségére nem lehet panasz, nem csak a száz ezer forintos árához képest csinált szép nyomtatást, hanem bizony hozta a több százezres gépek minőségét is! Vagyis az egyszerűbb szerkezet és a kedvező ár a minőségre nincs észrevehető hatással.

wanhao-i3-mini-nyomat-01.jpg

Nagyon tetszett, hogy nyomtatás közben jóval halkabb mint a Wanhao I3 Duplicator. Nem csak a ventilátor csendesebb, de a fej mozgatásakor is jóval halkabb.

A szálcsere manuálisan végezhető, de egyszerű és könnyű művelet. A nyomtatófejet a megfelelő fokra felmelegítve a szálat először befelé toljuk, majd kihúzzuk. Az új szálat hegyesre vágjuk, majd végigtoljuk a flexibilis csövön és behúzatjuk a nyomtatóval. A leírás erre is kitér.

Nyomtatás közben az asztal előre-hátra mozog és kilóg a nyomtató síkjából, figyelni kell rá, hogy szabadon mozoghasson.

A kedvező ár és egyszerűbb használat miatt sajnos a tárgyasztal fűtéséről is le kell mondanunk. Mivel amúgy is PLA-val célszerű nyomtatni, az pedig nem feltétlen igényli az előmelegített asztalt, így ez lényegesen nem zavarja a nyomtatást. Természetesen jobban tapad a tárgy egy fűtött asztalhoz, de ezt meg lehet oldani tapadást segítő bevonattal, hajlakkal és a nyomtatott tárgyaknak egy alap nyomtatásával is. Az 540 ezer forintos BQ Witbox 2 nyomtatónál sem tartották fontosnak (bár itt az árába belefért volna és azért örültem volna neki).

Összegzés

A Wanhao I3 Mini egy olcsó, készre szerelt nyomtató, melyhez van hazai garancia és támogatás. Egyszerű használat és halk nyomtatás jellemzi. A kézikönyve magyar nyelvű és elég részletes kezdők számár is, így egy remek, kezdőknek szánt nyomtatót kapunk a pénzünkért!

Ami tetszett

- Kompakt kialakítás
- Egyszerű használat
- Kedvező ár
- Remek, angol és magyar nyelvű kézikönyv
- Garancia és támogatás

Ami nem tetszett

- Feleslegesen nagy tárgyasztal

Hol kapható

A Wanhao I3 Mini 89 990 forintért vásárolható meg.

A Wanhao I3 Duplicator tesztje.

Külföldi rendelés

Barkácskedvűek 3D nyomtatót már 170 dollártól rendelhetnek a GearBest-ről, Banggood-ról, Aliexpress-ről vagy Ebay-ről. A legtöbb ilyen nyomtató egy készlet, vagyis neked kell összerakni és beállítani. Sok mindent meg lehet tanulni ezalatt, de mindenképp időigényes folyamat. Aki csak nyomtatni szeretne, az inkább összeszereltet és előre beállítottat vegyen! 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr613250255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása