Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Motospeed CK104 gamer billentyűzet - Teszt

2017. december 03. 13:43 - Kinai cuccok blog

mechanikus keyboard

motospeed-ck104-gamer-billentyuzet-teszt-mechanikus-rgb-szines-keyboard-01.jpg


A gamerek világában az elmúlt években egy kifejezést mindenki megtanult: RGB. A trend hozzánk is elért, a mai nap egy RGB háttérvilágítással rendelkező mechanikus billentyűzetet, a Motospeed CK104-et fogjuk tesztelni, ami a Razer, Corsair és hasonló gyártók elszállt árainak töredékért kapható.

Gyorstalpaló

Aki esetleg nem hallott volna a mechanikus billentyűzetekről, annak annyit érdemes tudni róluk, hogy a hagyományos membrános vagy chichlet (laptopoknál gyakori) típusú billentyűzetekkel ellentétben itt nem egy lap adott részének lenyomását regisztrálja az eszköz, hanem minden egyes billentyűhöz egy külön mechanikai kapcsoló tartozik. Így sokkal pontosabban, gyorsabban és biztosabban tudunk velük gépelni, hiszen a gombok lenyomásáról valódi visszajelzést kapunk. Ezek a kapcsolók, switchek azonban igen drága játékszerek, ezért a mechanikus billentyűzetek jóval drágábbak hagyományos társaiknál, több tízezer forintos árat viszont kevesen hajlandóak kifizetni értük, ezért lehet jó ajánlat a Motospeed CK104.

Kinézet

A billentyűzet háza műanyag, a fedlap visszatükröződő alumínium. Ez igencsak gyűjti az ujjlenyomatokat, valamint a por is meglátszik rajta. A CK104 shield nélküli dizájnt kapott, azaz a LED-ek oldalról és hátulról is jól láthatóak. Színek tekintetében választhatunk ezüst, piros és rózsaarany közül. Igen, jól olvastad, rózsaarany. Számomra ez az egyik legnagyobb negatívum a billentyűzettel kapcsolatban, hiszen ezek közül egyik sem illik igazán egyik asztal környezetbe sem. Én az ezüstszínű változatot használom, tolerálható a dolog, de egy sima fekete vagy fehér modellnek igazán örültem volna. Ha már színek, a billentyűzet kék és piros kapcsolókkal is kapható, méghozzá az Outemu nevű gyártótól, azonban a red switchért felárat kell fizetnünk.

motospeed-ck104-gamer-billentyuzet-teszt-mechanikus-rgb-szines-keyboard-02.jpg

Beüzemelés

A billentyűzethez semmilyen driver nem jár, ami kinek előny, kinek hátrány, egyszerűen csatlakoztatjuk az USB kábelt a számítógépünkhöz és voálá már el is indul a szivárvány effekt. A vezeték igen vaskos, szövet borítást sem kapott, illetve nem is eltávolítható, de eleve nem is szállításra tervezték, valamint ilyen áron ezt nem rónám fel hátrányként.

Használat

Az Outemu blue switchek igen nehéz, 60g-os actuation force-szal rendelkeznek, azaz igen nagy erővel kell őket lenyomni, hogy érzékelje őket billentyűzet. Élettartamuk 50 millió lenyomás. Ezeket főleg írásra és nem játékra tervezték, de minden csak megszokás kérdése. Amit viszont kifejezetten játékosoknak szánt a gyártó, az az NKRO és természetesen az RGB világítás.

Driver hiányában magán a billentyűzeten tudjuk változtatni a különböző színhatásokat, amiből összesen 9 darab közül választhatunk. Hatalmas pozitívum, hogy a konkurencia jelentős részével ellentétben itt minden egyes billentyű háttérvilágításának külön beállíthatjuk a színét, nem csak egy adott sornak vagy zónának. Az effekteknél többek között a color wavet és ripplet is megtaláljuk, de statikus színt is választhatunk. Ezenkívül beállíthatjuk az adott effekt gyorsaságát, irányát, valamint a világítás erősségét vagy akár teljesen ki is kapcsolhatjuk azt. Rendkívül idegesítő viszont, hogy az indikátor ledek (num lock, scroll lock stb.) csak kék színben világítanak, kikapcsolt állapotban pedig átüt ezekre a gombokra a többi billentyű színe.

motospeed-ck104-gamer-billentyuzet-teszt-mechanikus-rgb-szines-keyboard-03.jpg

A kiosztás 104 gombos amerikai, azaz bal oldalt is hosszú shiftes és nem kapunk ékezeteket. Nem tetszett továbbá a betűtípus sem, kifejezetten agresszív, gamereknek szánt darab, szerintem igen gyerekes.

Kapunk természetesen kihajtható lábakat, így megdönthető a billentyűzet, viszont csuklótámasz már nem jár hozzá - ez csak drágább billentyűzeteknél tartozék.

Összegzés

Nekem igazán tetszett a Motospeed CK104. Kb. 40 dolláros áron kapunk egy teljesen jól használható mechanikus billentyűzetet, ami ugyan nem Cherry MX switchekkel rendelkezik és minőségre sem egy DASKeyboard - viszont az ára is annak töredéke. Én csak ajánlani tudom.

Ami tetszett

  • RGB
  • alumínium fedlap
  • ár

Ami nem tetszett

  • ujjlenyomat és por mágnes
  • színválaszték
  • az indikátor ledek színe nem változtatható

Hol kapható

40 dollár körüli áron kapható az alábbi oldalakon:

GearBest
Banggood
Ebay
Aliexpress

 

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr7813415083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása