Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

WR01 Wifi jelerősítő - Teszt

2017. december 15. 14:27 - Kinai cuccok blog

erősítő, repeater, hozzáférési pont, access point

wr01-wifi-erosito-jelerosito-repeater-teszt-04.jpg

A zökkenőmentes internetkapcsolatot manapság szinte minden eszközünk megköveteli, legyen az telefon, PC, laptop, tablet, tv stb. Azonban bizonyos helyekre nagyon nehéz eljuttatni azt, hiszen vezetékes kapcsolat kiépítése túl nagy munka, a routerünk jelét pedig a vastag falak vagy szimplán a fizikai távolság legyengítik. Ilyenkor lehet hasznos a WR 01, ami képes routerünk hatótávját többszörösére növelni, feltéve, ha hiszünk a marketingeseknek. Nézzük meg, hogy igazuk van-e!

 

Kinézet

A termék fekete és fehérben színben kapható. Alakja egy félholdra hasonlít, amiből hátul kiáll a hálózati csatlakozó. A tetején olvasható a “Wifi repeater” felirat, ami eredetileg a márkajelzés helye lenne. A cucc ugyanis rengeteg márkanév alatt kapható, találkoztam már HooToo, EasyIdea és iMice WR01-el is és ezek mind ugyanarra a termékre utalnak. Ohh Kína…

Ezenkívül szemből 4 státusz LED található rajta, amik a különböző funkciók működését jelzik és egy WPS gomb. Az oldalán pedig az RJ45 port található, ha vezetékesen szeretnénk használni az eszközt, valamint a Reset gomb.

wr01-wifi-erosito-jelerosito-repeater-teszt-01.jpg

 Beüzemelés

A beüzemelés kétféleképpen történhet attól függően, hogy erősítőként (repeater) vagy access pointként szeretnénk használni az eszközt. A különbség annyi, hogy az előbbi esetén a WR01 és a routerünk között vezeték nélküli, utóbbi esetében vezetékes kapcsolat szükséges. Én az előbbi üzemmódban használtam.

Először csatlakozni kell a „Wifi Repeater” hálózathoz telefonunkon/számítógépünkön, majd böngészőben bepötyögni az eszköz IP címét. Ezután a szokásos “admin admin” felhasználónév és jelszó kombóval beléphetünk a kezelőfelületre, ahol többek között ki tudjuk választani, hogy hogyan is szeretnénk használni az eszközt.

Ezután ki kell választani az erősíteni kívánt hálózatunkat, majd megadni az új hálózat nevét, jelszavát (az eszköz nem képes ugyanazt az SSID-t használni), és kész is vagyunk.

wr01-wifi-erosito-jelerosito-repeater-teszt-02.jpg

wr01-wifi-erosito-jelerosito-repeater-teszt-03.jpg

Használat

A tapasztalataim egészen pozitívak. Egy bizonyos távolságnál közelebb nem sok értelme van a dolognak, de a ház igazán távoli pontjain vagy az esti órákban, amikor a szomszédok nagy része az internetet böngészi, nagyon hasznos tud lenni. Gyakran 2-3-szor gyorsabb volt az internet sebessége, mintha a routeremre csatlakoztam volna. Előfordult azonban olyan is, hogy az eszköz teljesen elveszítette a jelet, de egy újraindítás megoldotta a hibát.

Standardok tekintetében a 802.11b/g/n-t támogatja, azaz 300 Mbps az elérhető legmagasabb sebesség. Sajnos a lakhelyemen nem érhető el ilyen gyors internet, ezért nem tudtam kipróbálni, hogy ez valóban igaz-e.

Hátrány, hogy csak 2.4 Ghz-es frekvencián használhatjuk, az 5 Ghz-es sávot nem tudja az eszköz.

Aztán ott van az a bizonyos WPS gomb. A WPS lényege, hogy leegyszerűsíti a routerhez való csatlakozást azáltal, hogy néhány percig jelszó beírása nélkül is kapcsolódhatunk hozzá.

wr01-wifi-erosito-jelerosito-repeater-teszt-05.jpg

Összegzés

Csodákat ne várjunk a WR01-től. Vízből nem csinál internetet, ha eleve gyenge a routerünk, akkor érdemes inkább azt fejleszteni. De ha ezen túl vagyunk és tényleg a távolság a probléma,  néhány ezer forintos árával valóban megnövelhetjük vele az otthoni lefedettséget.

Ami tetszett

  • egyszerű beállítás
  • kedvező ár

Ami nem tetszett

  • néha elveszíti a jelet
  • nem támogatja az 5 Ghz-es sávot
  • Reset gombot nehéz, sőt szinte lehetetlen benyomni 


Hol kapható

Ahogy korábban is említettem, a WR01 több helyen kapható, rengeteg különböző néven, de ezek mind megegyeznek. Az ára kb. 10 dollár körül alakul.

Aliexpress

GearBest

Ebay

A Xiaomi jelismétlőjéről itt olvashatsz.

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3013467453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2017.12.16. 16:25:06

Hát én már vagy négy ilyenen vagyok túl néhány hónap múlva tönkrement mind. Volt a fekete verziója is ami egy mini router is volt a bemenő eternet ki is jött egy másik porton és mehetett be a számítógépbe...

Most egy fehérrel próbálkozom annak 4 nagy antennája is van ez egyenlőre jónak tűnik szintán olyan 3500Ft körül van...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.16. 16:54:42

Én már csak röhögök, amikor már az x-edik műszaki analfabéta blogger tálalja nagy lelkesen és tudatlanul a valahol olvasott alufóliás "tippet". Az egyik szerint már kurvadrágán 3D nyomtatóval is gyártanak méretre szabott fémlemezt Wi-Fi erősítőként.

Pedig mennyivel egyszerűbb vagy egy második, olcsó rooutert üzembe helyezni (na jó, ahhoz némi minimális tudás is kell), vagy egy vagy több repeatert. A legtöbb repeater a jelszavakat is klónozza, így tényleg a hülye is tudja használni őket.

fidesz maszop dk egykutya 2017.12.16. 19:26:48

Ilyet használok jó ideje, bár access poinként épp azért mert alig jön át a jel az emeletől a földszintre. 5ghz hiánya nem hátrány, mert az kb ugyan abban a szobában használható ahol a cucc van, mert az áthatolóképessége még a 2,4-nél is kevesebb... nem 5 ghz kéne, hanem inkább 0,7

eßemfaßom még áll 2017.12.16. 20:40:22

"Sajnos a lakhelyemen nem érhető el ilyen gyors internet, ezért nem tudtam kipróbálni, hogy ez valóban igaz-e."

mert wifihálózaton kizárólag a zinternet működik, helyi hálóként nem lehet használni így kipróbálni se lehet a sebességét mondjuk 2 gép között

ügyfélszolgálatos 2017.12.17. 02:01:51

Szvsz ne kínai gagyit vegyetek. Tplink rulez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.17. 02:43:22

@ügyfélszolgálatos:

Mondjuk a TP-Link is kínai, nem? De persze az valóban minőség.

Már vagy 7 éve használok egy TP-Link 1043-as routert, soha semmi gondom nem volt vele. Semmi szakadás, semmi neteldobás, semmi lefagyás. Itt az új házban a Telekomtól van az internet, adva van a telekomos Wi-Fi router. UTP-n viszem a jelet a ház másik végében lévő TP-Linkhez, így az egész házban kiváló a lefedettség.

daito 2017.12.17. 05:44:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az a gond, hogy a TP-Link sem annyira jó már. Amíg kb. az 1043 volt a "csúcsmodell" - azaz szinte csak az alsó ligában játszott - addig jó volt. Vagy úgy írom, hogy amíg az ilyen 300-as wifi volt a "csúcs", addig a TP-Link volt az ár-érték bajnoka, stabil minőséggel.
Egyrészt, most már sok helyen van olyan net, ahol a papíron 300-as routerekkel nem tudod kihozni a maximumot, az más kérdés, hogy ez mennyire baj. A nagyobb baj velük, hogy ezek belül általában ahhoz már gyengék, hogy egyszerre több klienst jól/gyorsan kiszolgáljanak. Tehát, amikor több laptop, tablet, okostelefon, okostévé, NAS, konzol, stb kíván netet - és mondjuk nemcsak minimum forgalmat, hanem komolyabb sávszélességet egy időben. (Mondjuk 2-n szalad a youtube, egyiken HD sorozatot néznek, a NAS szed le, tölt fel, megy 1-2 cloudos szolgáltatással a kapcsolat, megy valami biztonsági mentés, stb.)
Ilyenkor már az van, hogy nem a 15-20e forintos ligát nézegeted, hanem el kell nézni az 50e forintosak környékére, ahol gyorsan el lehet jutni a 60-80e forinthoz. (Mivel felső kategóriában már a legtöbb márkának 1-1 típusa van, ha az adott darabnál egy jobbat akarsz, akkor nem 2e forinttal több a következő, hanem lehet, hogy 17 ezerrel.)
S amikor ekkora pénzt kiadsz, akkor már hajlamos vagy nem TP-Linket venni, hanem esetleg Asust, vagy Linksyst, vagy Netgeart; főleg, ha utánaolvasol teszteknek.

Mikrobi 2017.12.17. 10:15:58

Szerintem nem véletlenül nem tud 5 Ghz-en adni. A hullámoknak nagyobb frekvencián kisebb az áthatolóképessége. A repeater lényege pont az, hogy nagyobb hatótávot adjon a routernek. 5 Ghz-en nem sok értelme lenne a hatótávnövelésnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.17. 10:25:10

@daito:

Igazad van, nem vitatom, de kérlek, nézd meg azt is, mivel állítottam szembe a 1043-at: egy range extenderrel, amit ráadásul nem is kábellel kötöttek a routerhez, hanem Wi-Fin veszi a jelet, vagyis eleve már egy gyenge jelet vesz, annak soványka sávszélességével. És ebben az összehasonlításban egy egyszerű második router is jó megoldás lehet.

Amúgy kb. 2009-2010-ben kizárólag azért vettem a 1043-at, mert az addig használt routerem nem tudta lekezelni a Digi netemet, ami akkor szimmetrikus 100Mbit volt, ha jól emlékszem. A TP-Link ezt torrenten is simán hozta, így nekem megfelelt. Sok mobil eszközünk ma sincs, egy telefon és 3 tablet, de egyiken sincs nagy forgalom, max. a jútyúb megy egyiken. Okostévénk nincs (semmilyen tévénk sincs), NAS sincs, játékkonzol sincs. A 30/5 Mbites Telekom nettel nem is lenne sok értelme - most falun lakunk, már nem Budapesten, így ennek a 30/5-nek is örülhetünk.

@dreamhotep:

Neked is BÚÉK!

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2017.12.17. 10:52:28

"az eszköz nem képes ugyanazt az SSID-t használni"
Akkor az enyém extrás lehet. :-)

Pont ugyanilyen, másfél éves, repeaterként használom a földszinten, ugyanazzal az SSID-val/jelszóval, mint az emeleti routert.

Eddig kétszer "fagyott le', konnektorból ki-be megoldotta, egyébként rendben működik.

eßemfaßom még áll 2017.12.17. 10:55:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A 30/5 Mbites Telekom nettel nem is lenne sok értelme - most falun lakunk, már nem Budapesten, így ennek a 30/5-nek is örülhetünk. "

esetleg megnézni mit tud a környéken a mobilnet? Ennyit anyáméknál tud az LTE úgy, hogy egyébként mobillal telefonálni nem nagyon lehet a házon belülről megszakadás nélkül, nálam itt a városszélén 90/40 a telenoros 4G

Már ha van igény a jobb feltöltési sebességre.

glezmen 2018.01.03. 12:55:51

Nekem Xiaomi van, tokeletesen mukodik, nagyon szeretem.
Es arban sem tobb mint a cikkben ismertetett, igy ranezesre sokkal kevesbe igenyes cucc (aminek talan annyi plusza van hogy van rajta ethernet csati, igy tud sima AP-kent is mukodni)
süti beállítások módosítása