Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi okos otthon - Teszt

2017. december 22. 14:49 - Kinai cuccok blog

okosotthon, smart home, mozgás, nyitás, vízérzékelő

xiaomi-okos-otthon-smarthome-gateway-ego-vizerzekelo-fusterzekelo-nyitas-jelzo-mozgas-erzekelo-riaszto-teszt-11.jpgJó ideje szerettem volna okos otthont kiépíteni. Bár iPhone-t (is) használok az Apple HomeKit rendszerében nem gondolkodtam megnézve és összehasonlítva az árakat más gyártók (főleg kínai) termékeivel. Például egy Philips Hue okos izzó kezdőcsomag 25.000 Ft (2 izzó és a Hue híd) A Xiaominál 7 ezer forint (2 izzó, melyek alapból és appból vezérelhetőek). Éppen ezért az ár/teljesítményt nézve és jó sok cikket elolvasva belevágtam a kosárba pár okos kütyüt a Xiaomitól. Kapható smart indulócsomag, amely tartalmaz egy Gateway2-őt, egy mozgás és fényérzékelőt, ajtó/ablaknyitó szenzort, egy kapcsolót és egy okos aljzatot. Én külön vettem a dolgokat mivel máshogyan kezdtem neki. Első körben a Xiaomi Gateway 2-őt, egy RGB Yeelight izzót, egy hőmérséklet szenzort, és egy smart wireless switchet rendeltem.

Csomagolás

A csomagolás a Xiaomitól megszokott minimalista fehér doboz. Kibontva a termékeket folyatódott a retina orgazmus, minőségi anyagú szép fehér (az izzóknál kis szürke résszel) dolgok kerültek elő a dobozokból. Bár műanyagról beszélünk, egyáltalán nem keltenek olcsó hatást, szépen mutatnak gyakorlatilag bármilyen szobában.

Beüzemelés

Az indulás nem volt túl bonyolult, tekintve, hogy a neten elég sok leírást és videót találni. Az indulás mindenféle nehézség nélküli, könnyen megugorható feladat mindenkinek. Telefonra letöltöttem a MiHome applikácíót, létrehoztam egy Xiaomi accountot, majd a Gateway felismertetése után, a főképernyőn lévő plusz jellel adtam hozzá az eszközöket, amelyeket már rögtön szobákra és helységekre is osztottam. A hozzáadást segíti a kütyük fényképe is, tényleg percek alatt megvan a beüzemelés. A MiHome megtalálható mindkét nagy mobil operációs rendszerre én a tesztek során egy iPhone-t használtam (illetve azóta is azon keresztül üzemel). Beépítettem még a rendszerbe egy régi Samsung Tab 2-t vezérlőközpontnak a lakásban, ez fix helyen van.

Mit is tud a gateway?

Az okos eszközök vezérléséért a Xiaomi Gateway felel, szükség van még egy működő wi-fi hálózatra, és egy konnektorra (valamint egy átalakítóra a konnektorhoz, mert nem EU szabvány). Az eszközünket használhatjuk éjszakai fénynek is, ugyanis 16 millió szín megjelenítésére képes, amelyet mi állíthatunk be, a megfelelő fényerővel. Internetes rádióként is funkcionál, egy kis trükköt bevetve magyar adókat is tudunk hallgatni rajta, ugyanis alapból csak kínai rádiók mennek. A Xiaomi úgy gondolta, ha már van benne hangszóró lehet belőle akár riasztó is, így beállítható hangjelzés ajtó/ablaknyitásra is a megfelelő szenzorok birtokában vagy sima nyomógombos vezeték nélküli csengőként is üzemeltethetjük.

Mi Home app

Okos cuccainkat rendezhetjük csoportokba így az appban is szépen - akár szobára lebontva is - láthatjuk és vezérelhetjük őket. Nagyon jól lehet automatizálni a folyamatokat, a Switcheknél például 3 álláshoz rendelhetünk programot (egy klikk, nyomva tartva, dupla klikk), gyakorlatban ez így néz ki:

xiaomi-okos-otthon-smarthome-gateway-ego-vizerzekelo-fusterzekelo-nyitas-jelzo-mozgas-erzekelo-riaszto-teszt-01.jpg

Itt például egy nyomásra fel- és lekapcsol az RGB, dupla nyomásra beállítja a kedvenc színhőmérsékletem, hosszan nyomva pedig a Gateway fénytét kapcsolja be. A lehetőségeink ha nem is korlátlanok, de eléggé tág határok között mozognak. Lehet időzíteni is, én például állítottam be ébresztő és elalvó fényt, amely napkeltét és napnyugtát szimulál.

xiaomi-okos-otthon-smarthome-gateway-ego-vizerzekelo-fusterzekelo-nyitas-jelzo-mozgas-erzekelo-riaszto-teszt-02.jpg

Lehet automatizálni folyamatokat, így például beállíthatjuk, hogy a lakás elhagyásakor mi történjen gombnyomásra, vagy ha bizonyos távolságra megyünk otthonról. Ezzel elkerülhetjük a felkapcsolva maradt lámpa effektust is. Eltávozás automatizálásnál például kapcsolja ki az égőket, kapcsolja be az ajtónyitás érzékelőt, ha kinyílik az ajtó riasszon a Gateway, és/vagy küldjön a telefonra riasztást. Ez tényleg csak egy példa a számos lehetőség közül.

Mennyibe is kerül?

Az elején említett induló szett 60 dollár körül kapható (cirka. 16000 Ft) ehhez egy RGB izzó 16 dollár (4200 Ft), a fehér izzó 14 dollár (3700 Ft), egy páratartalom és hőmérséklet mérő 12 dollár (3172 Ft). Ehhez kell egy iOS vagy egy Androidos készülék és egy kiépített működő wi-fi hálózat.

xiaomi-okos-otthon-smarthome-gateway-ego-vizerzekelo-fusterzekelo-nyitas-jelzo-mozgas-erzekelo-riaszto-teszt-03b.jpg

Ez összességében azt jelenti, hogy 30 ezer forintért már bele tudunk kóstolni az okos otthonok világába.

A készlet nálam olyannyira bevált, hogy azóta eléggé felfejlődött. A jelenlegi flotta az alábbiakat tartalmazza:

Xiaomi:

- Gateway 2

- 3 db wireless smart switch

- 4 db Yeelight izzó (ebből egy RGB)

- 4 db hőmérséklet és páratartalom mérő

- 1 db Mi WI-FI repeater 2

Broadlink (telefonról vezérelhetőek az IR eszközök):

- RM Mini3

Ezt várhatólag Xiaomira cserélem, hogy egy helyen legyen minden.

Fizikai kapcsolók:

- 5 db infrás Funry üveg érintőkapcsoló

Mellette egy névtelen infrával irányítható RGB led szalag, ezt a Broadlink vezérli.

A képen az egyik szoba látható az appon keresztül:

xiaomi-okos-otthon-smarthome-gateway-ego-vizerzekelo-fusterzekelo-nyitas-jelzo-mozgas-erzekelo-riaszto-teszt-04.jpg


És Xiaomi Smart Home – a folytatás

Annyira megkedvelte ezeket a cuccokat, hogy várható a töretlen fejlesztés. Ezeket szeretném mindenképpen beszerezni:

- mozgás érzékelő

- ajtó/ablaknyitás érzékelő

- Xiaomi kamerák

- légtisztító

- CO érzékelő

- Xiaomi wi-fi router

- okos porszívó

- még pár Yeelight

- ha elkészül a légkondi, annak a vezérlését is szeretném megoldani

 

Milyen eszközöket tudunk még tenni ebbe az ökoszisztémába?

A lehetőségeink itt is szinte korlátlanok, lentebb egy lista szemezgessetek belőle:

- több féle kamerát

- okos aljzatokat

- légtisztítót

- okos izzókat

- asztali lámpákat

- mennyezeti lámpát

- olvasó lámpát/éjszakai fényt

- álló ventillátort

- párásítót

- okos porszívót

- mosógépet

- rizsfőzőt

- vízforralót

- mozgás- és fényérzékelőt

- ajtó/ablaknyitás érzékelőt

- hőmérséklet és páratartalom mérőt

- CO érzékelőt

- füstérzékelőt

- nedvességérzékelőt

- IR távrányító központot

- vezeték nélküli és vezetékes kapcsolókat

- wi-fi routert

- wi-fi extendert

- hangszórót

- virágápoló érzékelőt (vagy okos virágcserepet)

- futócipőt

- légkondícionálót

- elektromos rollert

- autós kihangosítót

A lista nem teljes, de látszik, hogy elég komolyan veszi a cég az otthoni automatizálást. Amennyiben kipróbálnátok én teljes szívből ajánlom mindenkinek, nálam nagyon bevált és nem csak azért mert gadget fan vagyok :)

Hol kapható

A Xiaomi alapcsomag 60 dollárért kapható. Rengeteg kiegészítő vásárolható hozzá.

AliExpress

GearBest

Banggood

Ebay

Hazai beszerzés

XiaomiShop

A tesztért köszönet Murzil-nak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

 

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr2613514815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.12.23. 22:17:00

vízértékelő = vízérzékelő
Köszönöm, ezért nem kell írni! :)

kukaberci 2017.12.24. 06:50:35

Ez mind nélkülözhetetlen, nem is értem, az elmúlt pár tízezer évet hogyan sikerült túlélni az emberiségnek.

Űristen... :-((

fossilhunter 2017.12.24. 10:42:03

Nekem már több mint egy éve van ilyen rendszerem, tök jó meg szép, de. Totál megbízhatatlan időnként. A kamera (dafang) pl az aktuális szoftver és firmware verziótól függően épp működik/kapcsolódik, vagy sem. A páratartalom mérő nem pontos. Időnként egyes beállított programok nem mennek, pl a mozgásérzékelővel egybekötött éjszakai fény időnként úgy marad, vagy nem kapcsol fel egyáltalán.

Nem bennem van a hiba, mert értek hozzá, ezért csak annak ajánlom, aki nem komolyan gondolja, mert ha megbízható rendszert keres valaki, akkor ne ebben gondolkodjon. Valószínűleg az is lehet gond, hogy pl az adatok kínán át routolnak vissza ide, de az is, hogy basznak tesztelni egyes változtatásokat.

darthyoda 2017.12.24. 11:49:32

@fossilhunter: stabil net es stabil wifi kell mindenkeppen. Az itead sonoff pl. amazon szervert hasznal es eleg ritka h elvesziti a kapcsolatot (1 ev alatt 1x fordult elo)
+1: ha valaki kedveli ezeket a cuccokat, akkor erdemes raneznie az ifttt appra. Droidon es szifonon is elerheto, elegge jopofa prog. Alap, h egy csomo eszkozt ossze lehet vele kotni egymassal es google home-mal is.

fossilhunter 2017.12.24. 16:26:41

@darthyoda: nem a kapcsolatommal van a gond, hanem inkabb a xiaomi server/software oldali dolog ez. Sajnos az iftt nem jo xiaomi home rendszerhez, de tuti jo, ha van az embernek cucca hozza. Nekem van meg okos thermostatom is, illetve okos hang falerositom, de mindegyiket csak a sajat appjaval tudom kezelni, iftttben sajnos nem volt semm api ezekhez.

glezmen 2017.12.25. 09:56:31

A magic cube-ot kihagytad , zseniális input eszköz :D

glezmen 2017.12.25. 09:58:02

@kukaberci: sőt, az emberiség soktizezer évet kibírt villany és vezetékes víz nélkül is, tehát nyilván az is mind nélkülözhető. Gondolom neked sincs telefonod, interneted, számítógéped, stb :)

murzil 2017.12.25. 16:36:35

@glezmen: Teljesen igazad van. de nincs a rendszeremben (januárban érkezik). :)

murzil 2017.12.25. 16:38:19

@kukaberci: Sehol nem írtam, hogy létszükséglet... Viszont akit érdekel az otthon automatizálás, annak zseniális kezdőszett lehet.

murzil 2017.12.25. 16:40:06

@fossilhunter: Nálam nem volt még probléma, csak egy Xiaofang kamerával szívtam, mert csak Kínában megy (csak ez utólag derült ki)

Patrik Fehér (törölt) 2017.12.26. 15:18:58

Hogyan sikerült magyar rádiókat rá varázsolni? ;)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.12.27. 22:01:09

@Patrik Fehér:

ximiraga.ru

Itt van jó pár magyar adó. A telefon dns beállításait át kell állítani. A szinkronizálás után vissza lehet az eredetire.

Csillag13 2018.01.12. 19:15:35

Megkérdezhette, hogy pontosan milyen típus az okosaljzat?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.01.13. 16:28:34

@Csillag13: Mire gondolsz? Az adatlap a hátuljáról elég infó?

Csillag13 2018.01.13. 21:15:09

@Kinai cuccok blog: Az első képen van egy Smart aljzatnak tűnő valami, aminek EU csatlakozója van.
A gateway meg a switch között. Az mi pontosan és honnan jött? Xiaomiban eddig csak kínai csatlakozósat láttam.

murzil 2018.01.14. 12:17:19

@Csillag13: Szia! Csak egy mezei átalakító. Csak kicsit masszívabb fajta. Már nem tudom honnan rendeltem sajnos.

i67.tinypic.com/24fwsaq.jpg
süti beállítások módosítása