Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Q18, olcsó okosóra rengeteg funkcióval - Teszt

2017. december 25. 16:59 - Kinai cuccok blog

bluetooth, microSIM, smart watch

q18-okosora-teszt-bluetooth-microsim-smart-watch-01.JPG 
A 2000-es évek elején mindannyian valami újdonságra vágytunk. Én mindig is arról álmodoztam, hogy egyszer az órámat is nyomogatni tudom és hogy majd a szemüvegemen videó chatelhetek. Eljött most már ez az idő is. Nap mint nap látok 14-15 éves gyerekeket, akiknek a kezén ott lógnak a high-end kategóriás okosórák. A mai cikkünkben, mint már sejtheted, egy okosóráról lesz szó. Nem másról, mint a Q18 hajlított kijelzős óráról.

 

A doboz

A készülék egy egyszerű buborék csomagolásba volt betekerve. Az eszközön kívül még mellékelték egy rövid microUSB kábelt, valamint egy rövid angol, illetve kínai leírást.

Kinézet

Első ránézésre szemünk elé tárul a szálcsiszolt alumínium kinézetű műanyag keret. Ezzel sajnos elég óvatosnak kell lenni, mivel könnyen gyűjti a karcokat. Ezen felül, ha kezünkre helyezzük az órát felbukkan az 1.3MP-es kamera mellette pedig egy mikrofon kivágást fedezhetünk fel. Ez alatt található meg a 240x240 pixeles, 1.54”, nagyon enyhén hajlított kijelző. Körülötte egy meglepően széles káva található, valamint egy úgy nevezett „home gomb” is itt foglalt helyet. Lejjebb haladva találjuk az igen hangos hangszóró rácsot. Jobb oldalon egy bekapcsoló gomb, bal oldalon pedig egy micro-usb bemenet található, amin keresztül tudjuk tölteni a készüléket. Súlyban egy nagyon kis könnyű kiegészítőt kapunk, viszont a szíjjal én nem teljesen vagyok megelégedve. Egy nagyon merev szilikon karpántot kapunk, amin kibontás után egyből sorjákat véltem felfedezni. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy akinek vékony csuklója van annak nem lesz megfelelő az óra, mivel az én kezemen is ha a legkisebbre állítom a szíjat még akkor is körbe fordul.

Beüzemelés

Miután a hátlapot eltávolítottuk egyből szemünk elé tárul az 500mAh akkumulátor. Ezt eltávolítva találjuk meg az sd kártya foglalatot, ami kizárólag 32gb-ig bővíthető, valamint egy microSIM foglalatot látunk. A tesztek során egy 2gb-os kártyát használtam, valamint egy telekomos SIM kártyát. Sajnos azzal kellett szembesülnöm, hogy az óra csak a 2G-t kezeli ennek köszönhetően eléggé nehézkesen csatlakozik az internetre. Vissza helyezve az akkumulátort és a fedőlapot már neki is kezdhettünk a töltésnek. Fali adapterről nagyjából egy óra alatt teljesen feltöltött az aksi. Bekapcsoláskor egy aranyos „smart watch” felirat fogad majd a kezdő képernyő. Ezek után már csak párosítani kell a telefonunkkal és máris használatra kész az óra.

Használat

A Bluetooth párosítás mind androidon mind IOS operációs rendszeren könnyű és gyors. Párosítás után a készülék egyből hozzá fér a kapcsolatokhoz és hívást is tudunk kezdeményezni, valamint elutasítani. Ezen felül az óráról tudjuk kezelni a zenelejátszót is. Zenéink között tudunk előre, illetve hátra is léptetni. Elsődlegesen a saját hangszóróján indítja el a zenéket, viszont ezt telefonunkon át tudjuk állítani. Sok funkció és az, hogy megkapjuk az értesítéseket az egy alkalmazáshoz van kötve. Sajnos ez csak androidra érhető el, szóval IOS készüléken csak és kizárólag a hívásokról fogunk értesülni. A óra tartalmaz egy olyan menüpontot amin belül egy QR kód található, amin keresztül letölthetjük androidos telefonunkra a hozzá tartozó alkalmazást, amit nem ajánlok mivel semmilyen jellegű értesítést nem küld el. Tapasztalataim alapján az alábbi alkalmazás működik a legjobban az órával: Play Store

A beépített kamerától nem várhatunk el túl sokat. Igazából arra elég hogyha valaminek a körvonalait szeretnénk lefotózni és nincs nálunk semmi egyéb eszköz akkor ez is megteszi. Ezen felül található benne egy alvás monitor és egy lépésszámláló, melyek csak adott időközönként változtatják meg az adatokat. Amint bekapcsolom a lépésszámlálót és egy helyben ülök, nagyjából 10 mp múlva 10-15 lépést tettem meg az óra szerint. Szóval nem igazán használható.

Összegzés

Ezt az órát azoknak ajánlanám, akik utálják mindig előtúrni telefonjukat a táskájuk aljáról, viszont mindig szeretnék tudni, hogy mikor ki hívja őket. Esetleg még gyerekeknek tudom ajánlani mivel nem tudnak nagy kárt tenni benne. Egy 2600 forintos terméktől meglepő, hogy ilyet merek állítani, viszont tényleg nagyon strapabíró. Akkumulátor idővel nem volt egyszer se gondom. Arra pontosan megfelelt amire használni szerettem volna.

Ami tetszett

  • A kijelző kezelhetősége kis méretének ellenére
  • Üzemidő
  • Letisztult menü rendszer

Ami nem tetszett

  • Sorjás szíj
  • Kamerát feleslegesnek tartom, inkább lenne nagyobb kijelző
  • A képek, amiket az eladó feltüntetett nem ábrázolták a valóságot


Hol kapható

2600 Forint körüli áron kapható az alábbi oldalakon:

Ebay

AliExpress

Banggood

GearBest

A tesztért köszönet Búr Milánnak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8913514647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.12.26. 11:05:12

A párom vett egy hasonló (drágább) okosórát, kb. arra jó, hogy mutassa a pontos időt.
Minden extra kikapcsolásával már estére tölteni kell.
:(

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.12.26. 11:09:54

@Alick: Sajnos a méretből kifolyólag ezekbe csak 100-400mAh-ás aksit tudnak rakni. Ez sokat nem fog változni, amíg nincs áttörés az aksik terén. Míg a telefonnál a képernyő növelésével nagyobb hely lesz az aksiknak is, ez az okosóráknál nem lehetséges.

homar4prez 2017.12.26. 13:28:28

Ez a cucc nálam az instant kuka kategória. Egy hasonlót kellett volna valakinek beüzemelnem (nem pont ez a "márka"), de dettó így nézett ki.

Kezdem a negatívumokkal, mert pozitívumot nem találtam:
- ronda, bumfordi (persze ízlés dolga)
- a QR kódon lévő app már nem létezik, legalábbis az English link alatti. A kínai lejött volna, de kösz, nem
- ha összepárosítottam BT-n, szépen kicsörgött, de egyben a hívást is kihangosította, innentől ha a telón kezdeményeztem hívást, akkor is BT hangszóróként működött (lehet, be lehetett volna állítani normálisan, és csak én voltam béna)
- a menüfelület káosz, az ikonok kicsik
- minek bele kamera?
- minek bele SIM kártya? KITT, komm hier! vagy mi értelme?
- nem vízálló
- valami általános notify appot tettem fel, de az sem volt az igazi

Akkor már érdemesebb valami normálisabb fitnesszkarkötőt venni, normális támogatottsággal, kiegészítőkkel, pl. nekem a Miband 2 nagyon bejött. Ráadásul elmegy hetekig egy töltéssel. Jó, mondjuk a gyári appja ennek sem a legjobb, pl. a névjegyeket csak akkor írja ki értesítésnél, ha a teló nyelve angol, viszont legalább frissítgetik az appot és a fimware-ét is.

Amúgy van hozzá egy nagyon jó 3rd party app, amivel gyakorlatilag mindent be lehet állítani.

homar4prez 2017.12.26. 13:30:30

@homar4prez: Ja, és az antenna a szíjban van, ha megtörik, akkor mehet a kukába (ha a vásárló nem dobta instant oda vásárlás után), mert cserélni nem lehet.

midnightcoder2 2017.12.26. 17:57:59

@Revolutionist: Mondjuk nem kicsit vagy hülye, de abban hogy az okosóra túl sok mindenre tényleg nem jó, igazad van. A mobillal kapcsolatban viszont már nincs: én Pl. ezen olvasok a villamoson, ami azt jelenti, hogy napi 40 percet nem magam elé nézve töltök, hanem angolul olvasok. És ha az adott szót nem ismerem, a szótár azonnal mutatja a fordítást. Csendesebb helyen ki is lehet mondatni vele, így a kiejtés is megvan. Aztán, ha valahol véletlenül eltévedsz a kocsival, mert Pl. le van zárva az eddig megszokott útvonal, akkor is aranyat ér a benne lévő GPS. Aztán van pár játék, Pl. sakk, stb. plusz pár dolog ami ott van mert tetszik, Pl. pythonos, javás, c++-os fejlesztői környezet, stb. Aztán az sem utolsó, hogy ha néhanapján SMS-t kell írni, akkor nem a számbillentyűkkel kell majomkodni.

Alick 2017.12.26. 22:53:47

@Revolutionist: Az eszköz csak eszköz, ésszerűen használni érdemes, nem a rabja lenni.

Kopasz György 2018.02.27. 12:15:01

Üdv.q18 kínai okosóra rezgőmód benne van de nem rezeg. Valaki tudja miért nem? Esetleg kifelejtették a rezgőmotort?

Pjotr535 2018.05.19. 15:34:43

@homar4prez: A 3rd party app a Q18-ra vonatkozik? Ha igen, akkor melyik az? Jó lenne valami app, ami normálisan kezeli.
süti beállítások módosítása