Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Umidigi C2 - A hétköznapok igáslova - Teszt

2018. január 20. 13:00 - Kinai cuccok blog

Az UMIDIGI a C2-vel az elég zsúfolt alsó-középkategóriát támadja. Fícsöreinek listája viszont elég rövid, elég lesz ez a konkurencia ellen?umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-00.jpg

A doboz

A mobil egy szétcsúsztatható fehér dobozban érkezik. Ezt kinyitva rögtön a mobil fogad minket egy tálcán, a tálca alatt pedig a szokásos kiegészítők találhatók: töltő, töltő fej, SIM tű, használati utasítás, valamint a kínai mobiloknál szinte kötelező (szilikon) tok és kijelzővédő fólia. Fülhallgatót nem kapunk, de ez 140 dollárért nem meglepő.

Kinézet

A C2 7000-es szériájú alumínium unibody házat kapott. Ez ugyanaz az anyag, amit az Apple az iPhone 6S-nél kezdett el használni, hogy a sima 6-ossal ellentétben ne hajoljon el. Ez a C2-nél is így van, nagyon masszív az anyaghasználat és a formaterv is rendben van, a fém unibody házas mobilok pedig mindig is jól néztek ki és kézben tartani is jó érzés őket. A dizájn többi eleme semmi úttörőt nem mutat, hátul a kamera és az Umidigi márkanév dominál, elől pedig az ovális Home gomb, ami egyben ujjlenyomat-olvasó is. A kijelző 16:9-es képarányú, azaz nem igazodik a 2017-es 18:9-es, ultra magas, káva nélküli szupertrendhez, de sokaknak lehet pont ezért fog tetszeni.

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-01a.jpg

Hardver

A mobil alsó-középkategóriás hardvert kapott. A meghajtásról egy MediaTek MTK6750T chipset gondoskodik, ami egy 8 magos 1.5 Ghz-es CPU-t rejt. Ez 4 GB RAM társaságában egész gyorssá teszi a C2 működését. Hogy kézzel foghatóbb legyen a teljesítmény, az Antutuban 39830 pontot szerzett a mobil, a Geekbenchben pedig 593 / 1889 pontot (single és multicore).

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-02.jpg

Tárhelyből 64 GB-ot kapunk, ráadásul ez microSD kártyával még tovább is bővíthető (ilyenkor csak 1 SIM kártyát tudunk használni). A tárhely mellett az üzemidővel sem lesznek különösebb problémáink, köszönhetően a masszív a 4000 mAh-es aksinak, ami gyengébb használat mellett akár 2 napig is kihúzhatja.

Kijelző, kamerák

A C2 egy 5 colos, 2.5D-s Full HD kijelzőt kapott. Az egység IGZO technológiát használ, ami a Sharp boszorkánykonyhájából érkezik. Ekkora méretben a 1920 x 1080 p-s felbontás nagyon éles képet produkál, a pixelsűrűség 441 ppi. A megjelenítő védelméről pedig a Gorilla Glass 4-es üveg gondoskodik.

Következzenek a kamerák. A Samsung által gyártott hátlapi szenzor 13 megapixeles, f/2.0-s apertúrával rendelkezik. A csúcsmobilok kameráihoz nem ér fel, de kedvező fényviszonyok között egész jó fotókat lőhetünk vele. Trükkösebb fények esetében azonban gyakran kiégnek egyes részek vagy túl sötét és zajos lesz a végeredmény.

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-04.jpg

További negatívum, hogy a fókuszálás lassú és igen jelentős shutter lag is jelen van, azaz sok időbe telik, míg a kamera tényleg fotóz egyet, mituán megnyomtuk a gombot.

Az előlapi kamera 5 megapixeles. Látószöge elég szűk, így csapatszelfiket nem fogunk vele készíteni, de Instagramra tökéletes egy-két önarckép eréjéig.

Videózást tekintve a Full HD maximális elérhető felbontás és semmilyen képstabilizációt nem kapunk, ezért vlogolni ne ezzel a mobillal kezdjünk.

Szoftver

A mobil a gyártó saját UMI OS felületének 2.0-s verziójával érkezik. Ennek alapja az Android 7.0 Nougat, a jelenleg elérhető legújabb verzió az augusztusi biztonsági frissítést tartalmazza. Bevallom én magam a gyári Androidot vagy az ahhoz hasonló szoftvereket kedvelem, a UMI OS pedig ettől nem is állhatna távolabb. Ha rosszindulatú szeretnék lenni, még az “iOS koppintás” kifejezés is elhagyná a számat, de az egyértelmű, hogy az inspirációt honnan vette a gyártó. A kamera app, a beállítások, az értesítési sáv mind az almás gyártó megoldására hasonlít.

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-05.jpg

A gyári launcherrel alkalmazásválasztót nem kapunk, az előretelepített appok ikonjait mappákban találjuk. És ezekből van bőven, a C2 rengeteg bloatware-rel érkezik. Kapunk itt tisztító -, sebességnövelő és titkosító appokat is.  A kedvencem mégis az, hogy a Play Áruházzal együtt kapunk 3 alkalmazásboltot is (!), amelyek közül az egyik indonéz nyelven van.

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-06.jpg

Pozitívum lehetne, hogy a UMI OS-nek van saját témaboltja, azonban mindösszesen 5 db témával, amik szinte mind ugyanúgy néznek ki. Szóval ez sem javít sokat az összképen…

Gombok, funkciók, extrák

A hangerőszabályzó és a Power gomb a telefon jobb oldalán kaptak helyet. Elég nehéz megkülönböztetni őket, ezért gyakran mellé fogunk nyomni. A Home gomb az előlap közepén található, ovális és egyben ujjlenyomat-olvasóként is szolgál. A gyártó oldalán tökéletes helyesírással “Adcanced Front Touch ID”-nak reklámozott olvasó viszonylag gyors és az esetek nagyobbik részében pontos, habár néhányszor csak többszöri próbálkozásra ismerte fel az ujjlenyomatomat.

Pozitívum, hogy a C2-t használhatjuk hardveres vagy szoftveres vezérlőgombokkal is. A hardveres gomboknak viszont nincs háttér világításuk, ráadásul az Iphone-okból átvették azt a funkciót, hogy az Alkalmazásváltót is a Home gombbal érjük el. Ezt más telefonoknál legalább át lehet állítani, viszont a UMI OS-ben nem.

A C2 szerencsére megtartotta a 3.5 mm-es jacket, amire szükség is lesz mert a telefon alján található 1 db hangszóró elég gyenge minőségű, de legalább hangos. Ha már a telefon aljánál tartunk, a mobil sajnos nem USB-C, hanem micro USB portot kapott, továbbá gyorstöltési funkció sincs. A mindössze 1 A-s töltő pedig elég lassacskán tölti föl a 4000 mAh-es aksit. A vízállóság és a vezetéknélküli töltés hiánya pedig már elnézhető ezen az áron.

umidigi-c2-4gb-32gb-ram-okostelefon-b20-dual-nano-sim-07a.jpg

Hálózat

A telefon támogatja a B20-as LTE hálózatot, ami egy fontos kérdés kínai mobiloknál. Wifi tekintetében 802. 11a/b/g/n támogatást kapunk, azaz gigabites sebességet nem érhetünk el vele.

Sokak örömére két SIM kártyával is használhatjuk a C2-t, méghozzá két Nano SIM-mel.

Összegzés

Az Umidigi C2-vel semmi forradalmit nem kapunk. Sok memória, szép kijelző, nagy akkumulátor, átlagos kamera. A szoftveren javíthattak volna még, a kevesebb néha több elv mentén. Tanácsos egy gyári clean romot (mert van ilyen is) feltenni a telefonra, ezzel a fent lévő bloatware-ek eltávolíthatóak. A telefon jelenleg nem rootolható.
Minden gyártó igyekszik kitűnni a többi közül, így 2017 végén már olyan újdonságokkal is találkozhatunk ebben az árkategóriában, mint a Maze Alpha modern, káva nélküli kijelzővel vagy az Ulefone Power, ahol hatalmas az aksi, tudja a gyorstöltést és sokkal letisztultabb a szoftver, továbbá bloatware nélkül érkezik.
De ha ezek a funkciók viszont téged nem érdekelnek és valahol akciós a készülék, akkor viszont jó választás lehet.

Ami tetszett

- Unibody ház
- Aksi viszonylag nagy
- Kényelmes fogás
- Nagy felbontású, szép kijelző
- DuplaSIM
- Ujjlenyomat olvasó

Ami nem tetszett

- Szoftver (Sok nem kívánatos program)
- Az újítás hiánya, semmilyen 2017-es nagy fícsört nem kínál a C2

Hol kapható

A tesztkészülék a Gearbestről érkezett, de az UMIDIGI C2 sok helyen kapható.

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr2913590029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása