Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Hogyan ismerjük fel a csaló webáruházakat? - Okosság

2018. január 28. 15:30 - Kinai cuccok blog

csalo-webshopok-a.jpg
Rengetegszer látni, hogy a Facebook-on/Google-ben reklámozni kezdenek termékeket hihetetlen jó árakon. Akár a megszokott ár töredékéért is. Ismeretlen webshopban nem szabad vásárolni, de sosem tudni, hogy csak mi nem ismerjük, vagy valóban új webshopról van szó, ahol elég nagy a kockázat, hogy csak az átverés miatt alakult. Megoldás lehet a Google-ben utánanézni, de sokszor ezek a webshopok más csaló weboldalakkal hitetik el a vásárlóval, hogy megbízhatóak.

 

Hogyan ellenőrizzük egy weboldal megbízhatóságát?

Domain ellenőrzése

Kedvenc oldalam a scamadviser.com, mely nyilvánosan elérhető adatokból szedi össze, hogy szerinte egy weboldal mennyire megbízható és mutat egy kockázati értéket.

scamadviser1.JPG

ValuableMill oldaláról például azt írja, hogy a domain kevesebb mint 4 hónapos, így nagyon fiatal webshop. Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy csaló oldal, hiszen minden webshop elindult egyszer, de ne akarjunk kísérleti nyulak lenni.

Kicsit puritánabb megjelenéssel, de ugyanezek az információk elérhetőek a whois weboldalán is:

https://www.whois.com/whois/valuablemill.com

Figyelmeztető jel lehet még, hogy az oldal nagyon lassú, ez azt jelenti, hogy valami olcsó szerveren helyezték el az oldalt.

A Notes-ban találhatóak a figyelmeztető jelek összefoglalása. Itt sokféle intő jel szerepelhet, pl. a kapcsolattartó email cím gmail vagy más ingyenes email szolgáltatóhoz tartozik, a szerverek hol helyezkednek el, stb.

scamadviser-facts-a.jpg

Ez az oldal még rosszabb értékelést kapott.scamadviser-facts2-b.JPG


A scamadviser oldal alján gyorsan megjelentek az első csalódott hozzászólások:

scamadviser-comments.JPG

 

Az oldalt felkeresve is számos gyanús jelet találhatunk.

Egy magát valamire adó cég olyat logót talál ki, ami nem keverhető össze más céggel. Egy csaló weboldal olyan logót talál ki, ami könnyen összekeverhető az eredetivel. Mivel kávégépeket árul a weboldal, a Nespresso logóját utánozza.

Látható még a korlátozott ideig tartó akció felirat, amivel gyorsan vásárlásra akarják ösztönözni a látogatót.

Szintén gyanús (vagy inkább nevetséges), hogy minden termék szuper akciós, az eredeti ár töredéke.

6000 dollár helyett 130 dollár. Ugyan már, miből él egy cég, aminek minden terméke a tizedébe, vagy még kevesebbe kerül.

valuablemill-index-a.jpg

 

Nézzük a problémák kezelését és a visszaküldés lehetőségét. Minden esetben egy ingyenes GMail cím van megadva. Mondani sem kell hogy egy komoly webáruház a saját domain-hez tartozó email szolgáltatást használ.

valuablemill-return-and-exchange-a.jpg

A Privacy Notice az az oldal, amit soha senki nem olvas el. De pont ezért lehet fontos, mivel ezt az oldalt nagyon sokszor nem is változtatják a csaló weboldalak, így egy egyszerű kereséssel tucatnyi hasonló oldalt találunk:

valuablemill-privacy-notice-1.JPG

Rákeresve az alábbi szövegre:

"We are committed to protecting your privacy. The information you provide to us is not given or sold to any outside party except for the shipping company delivering your order"

Tucatnyi hasonló (csaló) oldal jön fel:

valuablemill-privacy-notice-2.JPG

Ha utána nézünk az "About US" menüben, hogy milyen cég van a webshop mögött, csupa bizalomgerjesztő dolgot találunk: kiváló ügyfélszolgálat, tökéletes logisztika, bármit beszerző munkatársak, verhetetlen árak, nagyszerű postázási szolgáltatás. Egy dolog nem derül ki csak, hogy ki ez a cég!

valuablemill-about-us.JPG

A fizetési módoknál természetesen nem érhető el a világ legnépszerűbb és legbiztonságosabb lehetősége, a PayPal... 

valuablemill-fizetes.JPG

A fenti jelek közül 2-3 is elég lenne, hogy azt mondjam, ne kísérletezzünk ilyen weboldalakkal. Ezen az oldalon pedig tucat jel mutat arra, hogy hamarosan eltűnik és a nekik küldött pénz a semmibe vész el.

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz! 

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

5 komment
Címkék: okosság

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr1313597733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopasz Károly 2018.01.28. 22:17:33

A scamadviser.com akkora baromságokat írt két, általam készített weblapra, hogy Nna! Az egyiket „halott” oldalnak minõsítette, ismeretlen tulajdonossal, a másikat meg 27! (huszonhét) éve mûködõnek, amit tavaly februárban készítettem el, a domain is akkor lett bejegyezve! Akkor most mi is van?

Kopasz Károly 2018.01.28. 22:19:17

... ja! és mindkettõ ugyanannál a tárhelyszolgáltatónál van! @#$@!%#$!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.01.28. 22:55:38

@Kopasz Károly: Semmi sem tévedhetetlen. Mindig több helyről kell ellenőrizni az információkat!
Nézd meg hogy a WhoIs információk rendben vannak-e. (www.whois.com)
Nem kizárt, hogy korábban már regisztrálták az oldalad. Esetleg a domain regisztrátor helytelenül vitte fel azt adatokat.
Kíváncsi lennék, melyik oldalakról van szó, akár privátba is elküldheted!

Marty Mcfly 2018.01.29. 02:36:09

Pff ja, nem kell ahhoz "kinai cuccnak" es egyaltalan kamu weboldalnak lennie. Siman atvernek amugy is. Sokan nem foglalkoznak vele, h nem kapjak meg az arut, szimplan beletorodnek. Ez pedig elteti az ilyen "vallalkozokat". MO-g tele van ilyenekkel.

commentes nikk 2018.01.29. 09:03:52

Aki olyan félkegyelmű, hogy ilyen kamuoldalakról rendel, az vagy megérdemli, vagy kössék ki az internetyyét :))) Bicós fórumban is hetente felbukkan valaki azzal kérdéssel, hogy szerintetek rendelhetek innen? És a linken van egy kétezer eurós bicikli 229 euróért. Hát persze, utalj máris kisbarátom :))) (Valójában mindig lebeszéljük az embereket erről.)
süti beállítások módosítása