Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Sunvell T95Z Plus Androidos TV Box - Teszt

2018. február 27. 18:05 - Kinai cuccok blog

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-01b.png

Az X96 Mini után egy újabb TV Box érkezett tesztelésre. A T95Z Plus egy komolyabb eszköz, 8 magos processzort, színes LED világítást, több portot és funkciót vonultat föl, de ennek megvan az ára is. A kérdés, hogy megér-e 75-85 dollárt vagy inkább másra költsük el a zöld hasúakat?

 

A doboz

A csomagolás egész mutatós, a fekete dobozra arannyal vannak ráírva a különböző funkciók és az eszköz típusa, márkája stb. Ezt kibontva szépen bezacskózva találjuk magát a TV Boxot és a különböző kábeleket, valamint a távirányítót. Vezetékeket tekintve a szokásost kapjuk: HDMI és egy kissé rövid tápkábel.

Kinézet, méret

A T95Z-re ránézve egyből a színes LED csík ragadja meg a figyelmünket. Azonban ne dőljünk be a sajtóképeknek, a szivárványszínűnek reklámozott világítás valójában csak 3-féle színben tud ragyogni. Ezek a zöld, kék és a türkiz, illetve ki is tudjuk kapcsolni. Nem mondanám deal breakernek, de továbbra is aljas dolog hazudni a gyártói fotókon.

Az eszköz 6 szögletű dizájnt kapott, olyan mint egy fektetett Stop tábla. A tetején is visszaköszön ez a sokszög, a méhsejt minta feldobja az egyszerű fekete megjelenést, ahogy megtörik rajta a fény. Szemből nézve a márka és a típus neve látszik, valamint alattuk egy kijelző. Ez az aktuális időt mutatja és néhány rendszer információt, mint pl. wi-fi-s vagy vezetékes internetkapcsolat stb, ami szerintem egy jópofa extra. Szintén hasznos dolog, hogy az eszköz alján 4 darab kis gumiláb található, ami megakadályozza, hogy csúszkáljon az asztalunkon.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-02b.png

Méretileg a T95Z Plus 13.00 x 13.00 x 3.00 cm-es házát egyáltalán nem nevezném nagynak, a doboz mindenhol kényelmesen el fog férni. A Plus elnevezés szerencsére nem a méretre utal.

Hardver, portok

A Sunvell doboza igen erős hardvert kapott. Az Amlogic S912 egy 8 magos processzor, igazi kis erőmű. Geekbenchben 487, illetve 2391 pontos eredményt ért el az eszköz (single/multi-core). Az Antutu tesztjén közel 40 ezres értéket kaptunk. A RAM + ROM kombó esetében két opció közül választhatunk, a kisebbik modell 2 GB memóriával és 16 GB tárhellyel rendelkezik, míg a nagytesó (ami nálunk járt) 3 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel érkezik. Illetve, ha valaki játszani is szeretne az eszközön, akkor a mali T820mp3 kódnévre hallgató GPU-nak is örülni fog. Portokat tekintve sem érheti szó a ház elejét, amik az eszköz hátulján találhatóak. Kapunk két USB-t, egy microSD foglalatot, HDMI 2.0 portot, digitális audiokimenetet, AV csatlakozót, illetve gigabites LAN portot is. Negatívum viszont, hogy a HDMI port és a mellette található tápkábel csatlakozója olyan közel van egymáshoz, hogy szinte meg kell törni a kábeleket, amikor csatlakoztatjuk őket. Nem értem, miért nem lehetett távolabb vagy máshová helyezni őket, hiszen ez a két leggyakrabban használt csatlakozó az eszközön.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-03.png

Szoftver, launcher

A T95Z Android 7.1.1-et futtat a dobozból kivéve, méghozzá 2017. feb. 1-jei biztonsági frissítéssel. Az eszközön kapunk szoftveres navigációs gombokat is, ami megkönnyíti az egérrel való használatot. A dolognak viszont van egy kisebb szépséghibája. Név szerint pl. Youtube appban videónézés esetében a sáv nem tűnik el magától, ami rettentő zavaró, ugyanis így össze lesz zsugorítva a kép. Megoldást jelent, ha manuálisan eltüntetjük, viszont ilyenkor visszahozni csak a doboz újraindításával tudjuk, ami… na értitek, defeats the purpose. Ezenkívül kapunk értesítési sávot is, ami szintén csak arra jó, hogy eltakarja a képernyő tetejét, ráadásul ezt sehogy sem lehet kikapcsolni.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-04.png

A launcher hasonló, mint az X96 Mini (és sok más doboz) esetében. A csempés dizájn táviránytóval használva nagyon kényelmes, csak kár, hogy nem lehet megváltoztatni az elrendezést. Az Android szépsége viszont a testre szabhatóság, ezért ha nem tetszik a gyári launcher, a Play Áruházból rengeteg más indítóalkalmazáshoz férünk hozzá.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-05.png

Alkalmazások

Az eszköz igen sok appal együtt érkezik, viszont a 32 GB-os tárhely miatt engem ez különösebben nem zavart.

A fontosabb előretelepített alkalmazások között ott van a Kodi és a Youtube. Érdekes módon előbbiből egy szinte vanilla változatot kapunk, nincs rajta semmilyen előretelepített add-on, ami nagyon gyors működést eredményez. Verziót tekintve a 17.3-as Kryptonnal van dolgunk, ez már egy igen régi változata a Kodinak, örültem volna egy ennél frissebb kiadásnak. A Youtube appban a navigációs sáv problémái a legzavaróbbak, ahogy ezt az előbb említettem. Pozitívum viszont, hogy támogatja a 1080P-s videólejátszás, ami sok más TV Boxról nem mondható el.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-06.png

Használat, videólejátszás

Az erős hardver ellenére az eszköz használata során sajnos tapasztaltam néha szoftveres problémákat. Előfordultak lefagyások, amit csak újraindítással lehetett orvosolni, időnként egy wi-fi hálózathoz sem akart kapcsolódni a doboz. Ezen hibáktól eltekintve maga a box igen gyors, az alkalmazások gyorsan betöltenek és a váltás is rapid közöttük

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-07.png

Audio szempontjából itt is fennáll igen sok TV doboz nagy hibája, miszerint nem támogatják az IEC61937 codecet. Konyhanyelven ez annyit tesz, hogy az AC3, DTS, DTS-HD stb. hangzással ellátott filmek, sorozatok esetén szimplán némák lesznek a hangszórók. A Kodi, az MXPlayer vagy hasonló lejátszók át tudják ezeket kódolni, viszont a térhangzástól elesünk, marad a sztereó (a Nougat frissítés elviekben orvosolta ezt a hibát az Amlogic procis dobozoknál, viszont a T95Z-nek továbbra is gondja van a Passthrough-val a Kodiban).

A videók terén is van még mit javítani. A Full HD felbontású, H.264-es kódolású videók gyerekjátéknak minősültek, szinte azonnal indította őket a T95Z Plus és akadásmentesen futottak. A gyári lejátszó ugyan megbirkózik a 4K-s, 10 bites, HEVC fájlokkal is, (kivétel a Dolby Vision) viszont a hanghibák miatt ezt nem érdemes használni. Éppen ezért maradnak a külsős megoldások, mint a Kodi, MXPlayer, VLC stb. Ezeknél ugye a hangproblémák eltűnnek, viszont bármilyen 4K-s fájl nézhetetlenül elkezd akadozni.  Sőt a VLC esetében a kép fele egyfajta zöld filtert kap, ami élvezhetetlenné teszi használatát, sajnos muszáj más lejátszót választani.

Wifi, Bluetooth, DRM

Az eszköz a 2.4Ghz-es band mellett támogatja a sokkal stabilabb és kevésbé zsúfolt 5 Ghz-eset is. A sebesség nem az igazi, ahol a telefonom 18 Mbps-ot mért, ott a T95Z Plus csak 10-et, a routertől távolabb még gyengébb lett az eredmény.

Az X96 Minivel ellentétben Bluetooth-t is kapunk, így különböző vezeték nélküli billentyűzetekkel, egerekkel, vagy hangszórókkal is használhatjuk a T95Z Plust.

A Google Widevine támogatás itt is Level 3-as, vagyis a Netflix, illetve más streaming szolgáltatók tartalmait csak SD minőségben nézhetjük. Ez nem túl nagy meglepetés, a legtöbb kínai TV Box esetében sajnos elesünk a Level 1 supporttól.

t95z-plus-androidos-tv-box-teszt-8-mag-08.png

Összegzés

Az AMLogic procival szerelt dobozok sosem a stabil és minőségi firmwareról voltak híresek, ez a T95Z-re is igaz. A különböző szoftveres hibák kicsit lerontják az összképet, ami az erős hardver, a menő LED fények és a kompakt méret miatt egyébként nagyon pozitív. Játszani, teljesítmény igényes programokat futtatni tökéletes, de ha csak  zenét hallgatni, Youtube videókat és Full HD filmeket nézni stb. szeretnénk, akkor olcsóbb dobozokkal is megtehetjük, legfeljebb kicsit lassabban.

Ami tetszett

  • Erős hardver
  • BT, 5 Ghz-es wifi
  • Rengeteg port
  • LED világítás
  • Kompakt méret

Ami nem tetszett

  • Szoftveres hibák
  • Navigációs sávot csak újraindítással lehet visszahozni
  • Az értesítési sáv nem tűnik el

Hol kapható

85 dollár körül kapható az alábbi oldalakon:

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5213703358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása