Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Ütésálló, vízálló Blackview BV8000 Pro - Teszt

2018. március 09. 09:30 - Kinai cuccok blog

IP68, strapabíró

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-02.png

A strapabíró mobilokról sokaknak kompromisszumokkal teli fél téglák jutnak eszébe, amit átlagos user a kezébe se venne, csak ha nagyon muszáj. Az előítéleteket viszont érdemes félretenni, mert a Blackview mobilja egészen jól sikerült.

Doboz

A BV8000 Pro egy nagyon széles és lapos fehér dobozban érkezik, elsőre ki sem találnám, hogy mobiltelefont rejt a csomagolás. A doboz tartalma is meglepő, a készüléken, a töltőfejen és az USB-C töltőkábelen kívül olyan extrákat is kapunk, mint egy micro USB adapter, fülhallgató, OTG kábel és csavarhúzó. Utóbbi a SIM kártya behelyezéséhez szükséges. A csomagolás minősége egyébként teljesen rendben van, minden szépen ki van párnázva.

Anyaghasználat, dizájn, fogás

A strapamobilok sosem a kecsességükről voltak híresek, ez a BV8000 Pro-ra is igaz. A Blackview ennek ellenére mindent megtett, hogy divatossá tegye a készüléket. Változatos formák, agresszív megjelenés jellemzi az eszközt. Anyaghasználat terén főleg műanyagot kapunk, igen változatos formában. Van itt recés, csúszásgátlós felület, de egyfajta gumiszerű puha műanyag is. Az ujjaink viszont fémmel is fognak találkozni, a telefon oldala, illetve néhány eleme ugyanis fém ötvözetből készült. Szintén pozitívum, hogy a Blackview elkerülte a gumibetétek használatát a mobil vízállóvá tétele során, ami hasonló mobilok egyik legidegesítőbb tulajdonsága.

Az előlapon rögtön szemet szúr a hatalmas IP-68 felirat, amivel konstans visszajelzést kapunk, hogy igen combos vízálló mobilt fogunk a kezünkbe, nem valami lagymatag kis IP-67-es iPhonet, az a gyengék játékszere. E fölött található a három hardveres navigációs gomb. Kisebb negatívum, hogy a gombok háttér világítása egyenetlen. Ez után jön a kijelző, ami mindössze 5 colos és hatalmasak a kávái, de hát ez a mobil nem erről szól.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-03.png

A BV8000 Pro  jobb oldalán a bekapcsoló gomb, az ujjlenyomat-olvasó és egy exponáló gomb található. A bal oldalon pedig a hangerő szabályzót, illetve egy “Multifunkciós gombot” kapunk. Ezek illesztése nem tökéletes, a készüléket megrázva kissé lötyögnek.

Hosszútávon kézben tartani a mobilt nem a világ legkellemesebb dolga. 240 grammos súlyával, 79 mm-es szélességével és 13.2 mm-es vastagságával mindenképp nagy és erős kezeket igényel, de a célközönség ezzel valószínűleg tisztában van.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-04.png

Hardver, teljesítmény

A mobil felső-középkategóriás hardvert kapott. Meghajtásáról a MediaTek Helio P25-ös gondoskodik, 6 GB RAM társaságában. A BV8000 Pro tehát egy nagyon erőteljes mobil lett, a zord külső és strapabíró kialakítás ellenére a specifikációk terén nem kell kompromisszumokat kötni. Sőt, a teljesítmény a valóságban is érezhető. A nemrég tesztelt Oukitel Mix 2 egy sokkal divatosabb, káva nélküli, dupla kamerás mobil nagyon hasonló felszereltséggel, a Blackview mobilja ennek ellenére sokkal gyorsabb tűnik. Az ott tapasztalt micro laggok itt nem jelentkeznek, az alkalmazások egész gyorsan betöltenek és szépen is futnak. Multi-tasking terén is csak jókat tudok mondani, a 6 GB RAM megteszi hatását: nem töltenek újra a háttérben hagyott appok. Egyetlen negatívum, hogy a vaskossága ellenére is átmelegszik a készülékház egy komolyabb gaming session után.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-05.png

Az appok telepítésére 64 gigabájtos tárhely rendelkezésre, de ezt microSD kártyával bővíteni is tudjuk.

Kijelző

Na igen, a sok ultra magas, bezelles mobil után rettentő furcsa ez a hatalmas kávákkal rendelkező, manapság igen kicsinek számító 5 colos IGZO kijelző. A megjelenítő felbontása 1920 x 1080 pixel, ebben a méretben a Full HD tűéles képet eredményez, a pixelsűrűség 441 ppi. A színek rendben vannak, az IPS kijelzőknél megszokott hűvösebb árnyalatokkal. Ezen viszont tudunk változtatni a beépített Miravision motorral, aminek segítségével testre szabhatjuk a szaturációt, kontrasztot stb. A fényerő azonban hagy kívánni valót maga után, erős napfényben (ami a zord téli időjárás közepette nehezen tudtam kipróbálni) trükkös lesz a használata. Nem deal breaker a dolog, de érdemes észben tartani, ha valaki gyakran használja szabad ég alatt a mobilját munkájából/hobbijából kifolyólag.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-06.png

Kamera

A Blackview nem vette át a dupla kamerás trendet, ez a mobil nem erről szól. A hátlapon egy darab 16 megapixeles, f/2.0-ás Samsung szenzor található. Papíron nem hangzik rosszul a dolog, de a képek minősége az olcsóbb telefonokét idézi, főleg gyenge fényviszonyok között.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-07-2.png

A színek pontatlanok és fakók, a fotókról hiányzik a részletesség és nem is túl élesek, esti órákban szokjunk hozzá a zajhoz. A Blackview honlapján a fázisdetektálós autófókusz a legjobban hangsúlyozott funckió, igaz ezt is rengeteg helyesírási hibával tudatják. Szerintük mindössze 0.1 mp alatt fókuszál a BV8000 Pro kamerája, ami természetesen egy elég nagy kacsa, de a fókuszsebességgel tényleg nincs problémám. A kameramódok egész földhöz ragadtak, nem kapunk mindenféle kamu portré módot vagy ehhez hasonlót. A néhány extra között ott van a Pro mód, a Facebeauty és a Panorama.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-08.png

A szelfi kamera 8 megapixeles, szintén a Samsungtól érkezett. Teljesítménye hasonló: a képek fakók, könnyen elmosódnak. Nem rendelkezik tehát túl jó kamerákkal a mobil, de ezen az áron, főleg egy strapamobilnál ez nem meglepő.

Szoftver

A mobilon Nougat 7.0 fut, a gyártó saját felületével. A biztonsági frissítés 2017 júliusi, azaz nem épp a legfrissebb Androiddal érkezik a BV8000 Pro.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-09.png

Sok kínai gyártó szoftverével ellentétben a Blackview megoldása szerencsére nem iOS koppintás, de a stock Androidhoz képest azért érezhetően belenyúltak a felületbe. Ezek közül a legszembetűnőbb az ikonok lecserélése. Őszintén megmondva ez egy elég rossz ötlet volt, a miniatűr, túlbonyolított, fekete alapon színes ikonok szinte kivehetetlenek. Hosszútávon meg lehet szokni őket, de a teszt időszak alatt én értetlenül álltam a Beállítások ikonjai előtt, a Status bar darabjai szimplán csak elavultak. A téma a launcherben is folytatódik, a sötét szürke-fekete ikoncsomag, a hasonló színekkel érkező háttérképpel nagyon badass-nek hat a gyártó szerint - valójában az Android 4-es időket idézi. A dolog szerencsére könnyen orvosolható Nova Launcher, Action Launcher stb. használatával.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-10.jpg

Ami viszont szerintem egy jó lépés volt a Blackview részéről, az a rengeteg plusz funkció hozzáadása. Ilyen pl. a különböző gesztusok, éjszakai mód, testre szabható értesítési LED, képernyőfelvétel, egykezes mód, QR kód olvasó stb. A lista folytatódik tovább és tovább, nagyon sok hasznos extrával látta el a gyártó a mobilt. Az előretelepített alkalmazások között is olyan praktikus appokat találunk, mint Iránytű, Elemlámpa, FM Rádió és az Outdoor Toolbox (Szabadtéri szerszámos láda). Nekem utóbbi a kedvencem, olyan funkciókat rejt mint vízszintmérő, szögmérő, magasságmérő, nyomásmérő stb. Ezek pontossága természetesen megkérdőjelezhető és közelébe sem ér egy valós mérőeszköznek, de bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-11.png

Strapabíróság

Mivel egy strapamobilról beszélünk, gyakorlatilag ez a legfontosabb része a bemutatónak. A BV8000 Pro IP-68-as védelmet kapott, azaz teljes mértékben védett por ellen és víz alatt folyamatosan használható 1-3 méterig. Ha leejtenénk, a Gorilla Glass 3-as üveg fogja megvédeni a mobilunkat a képernyő betörésétől, még magát a készülék házát a strapabíró anyaghasználat. A telefonok leejtésükkor leggyakrabban a sarkukra esnek, itt a gumiszerű borítás nagymértékben tompítani fogja az ütközést, valamint az sem a világvége, ha lepattog ez a bevonat. Én a tesztkészüléket érthető módion nem kezdtem el túlságosan strapálni, de garantálom, hogy nehezen lehet kivégezni a BV8000 Pro-t.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-12.png

Egyéb funkciók

Kezdjük a már említett Multifunkciós gombbal. Ezt hosszan lenyomva segélyhívást  kezdeményezhetünk, még röviden megpöccintve a PTT funkcióhoz férünk hozzá. Előbbi életeket menthet vészhelyzet esetén, véletlenül pedig nem tudjuk elindítani, a mobil ugyanis olyan hangosan elkezd csipogni, ha lenyomjuk, mint egy hajókürt. A PTT a Push-to-talk kifejezés rövidítése, használatához le kell tölteni egy külön applikációt, és így gyakorlatilag walkie talkieként használhatjuk a mobilunkat.

Pozitívum, hogy kapunk ujjlenyomat-olvasót, de ezt egy elég szokatlan helyen, a mobil jobb oldalán találjuk. Nem értem miért pont erre a helyre esett a Blackview választása, hiszen az előlapon akár 3 szenzor is elférne a hatalmas kávában, a hely hiánya biztosa nem indokolná a furcsa elhelyezését. Ráadásul nem is esik kézre (ujjra) a pozíciója, a hüvelykujjunk ugyanis sokkal magasabban szokott csücsülni, így folyton be kell hajlítani azt a mobil feloldásához. Az is probléma, hogy semmilyen kerete vagy textúrája sincs az olvasónak, csak találgathatunk, hogy tényleg ráhelyeztük-e az ujjunkat. Továbbá a szenzor rendkívül keskeny, ki sem tölti a telefon teljes vastagságát. Ez azoknak lehet zavaró, akiknek széles ujjaik vannak, ilyenkor a telefon nem fog feloldani. Végül, de nem utolsó sorban az olvasó sebessége is silány, 2018-ban ennél sokkal gyorsabb szenzort várna el az ember, még ennél olcsóbb készülékeken is.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-13.png

További negatívum, hogy (valószínűleg a vízállóság miatt) a telefon portjai nagyon “mélyek”. A gyári töltőkábel és a fülhallgató is sokkal hosszabb csatlakozóval rendelkezik, mint azt megszokhattuk, a saját eszközeimet nem érzékelte a mobil. Ez a töltőkábel esetében nem is lenne probléma, hiszen mindig javasolt a saját madzagukkal tölteni a telefonokat. A 3.5 mm-es jackkel viszont meg vagyunk lőve, muszáj a mellékelt fülhallgatót használni (ha csak nem találunk egy szintén hosszú csatlakozóval rendelkező darabot), ami egészen borzalmas. Az egy dolog, hogy folyamatosan kiesik a fülemből, de a hangminőség egyenesen fájdalmas. Nem hittem volna, hogy valaha ilyet fogok mondani, de inkább hagyták volna el a jacket és adtak volna egy USB-C - 3.5 mm-es adaptert, amihez bármilyen fülhallgatót lehet csatlakoztatni.

Akkumulátor, üzemidő, gyorstöltés

A mobil 4180 mAh-es akksival érkezik, ami kissé kevésnek tűnik, figyelembe véve milyen vaskos a készülék. Az üzemidő is átlagos ekkora teleptől, kb. 7 óra screen-on-timera számíthatunk. Azonban átlagos használat mellett viszonylag könnyen kihúz két napot az aksi, ennél többet pedig felesleges elvárni. Ami viszont kifejezetten nagy negatívum, az a töltési idő. Másfél óra alatt nagyjából 60%-os szintet érhetünk el, a teljes feltöltés pedig közel 3 óráig tart. Ez azért kifejezetten szomorú, mert a mobil a MediaTek Pump Express nevű gyorstöltési technológiájával van felszerelve, de a valóságban ennek nem sok előnyét látjuk. A mély USB-C port miatt pedig más kábellel ki sem tudtam próbálni, hogy vajon mi okozhatja ezt az eredményt. 

Kapcsolat

A BV8000 Pro dual SIM-es készülék, két nano SIM kártyát használhatunk egyszerre. Ezek behelyezéséhez viszont a hátlapon le kell csavarozni egy védőlapot, erre érdemes felkészülni. Pozitívum, hogy támogatja a B20-as bandet, így a 4G lefedettséggel sem lesznek gondok. Ilyen mobilnál fontos megemlíteni a GPS és GLONASS “dupla-műholdas pozicionáló rendszert”. Ezenkívül NFC-t is kapunk, amit a kínai mobilok gyakran kihagynak.

blackview-bv8000-pro-strapabiro-telefon-teszt-vizallo-ip68-utesallo-12.png

Összegzés

A BV8000 Pro-ban egészen pozitívan csalódtam. Sok hasonló mobillal ellentétben a strapabíróságért cserébe nem gagyi specifikációkkal és gyenge teljesítménnyel fizetünk. Bizonyos kompromisszumokat természetesen muszáj megkötnünk, de ha valaki egy elpusztíthatatlan telefonra vágyik, a Blackview megoldása jó választás lehet.

Ami tetszett

  • teljesítmény
  • gumibetétek hiánya
  • hasznos extra funkciók

Ami nem tetszett

  • ujjlenyomat-olvasó pozíciója
  • mély portok
  • töltési idő

Hol kapható 

250 dollár körül kapható az alábbi oldalakon:

GearBest (EU Expressel rendelve Áfa és VÁm mentes)

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr10013725576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2018.03.09. 16:38:32

Ha valamiben Mediatek cuccok vannak azt nem szabad megvenni.

Quas! 2018.03.09. 17:43:52

Nem is arra való, hogy este villogj vele a haverok előtt a helyi discoban, vagy romkocsmában...

Csarlikabacsi 2018.03.10. 06:24:28

Tisztelt Blog olvasók!! Az előadott tesztet egy olyan valaki írta aki csak pár órát ismerkedett a telefonnal ,hogy alkothat véleményt? Én több mint 1 éve használom , nem hogy jó vétel talán a legjobb ha nem akarunk 2havonta kijelzőt cserélni. Az ütedallósàga kiváló . Építkezésen dolgozok napi szinten 20-30 alkalommal nyomódik,ütődik stb szándékosan leejtettem már 15 M magasból betonra ,beletettem cementlebe, szegeltem vele . A telefon jó naponta 4-6 órat telefonálok vele .Ez a teszt nevetséges . A való életben jól lehet használni napi 30-50 kép készül vele és jók a képek . Ez nem az iskolapadba készült készülék ez a való életbe. Ja igen ez egy telefon és nagyon jól lehet vele telefonálni, és a procija is tökéletesen működik. Minden fut rajta. Köszönöm a figyelmet.

Sz. Beni 2018.03.11. 09:43:28

@Csarlikabacsi: Elég sok termék érkezik tesztelésre, ezért nem jut idő egyetlen mobilt 1 évig próbálgatni. Hidd el, a legtöbb (akár nemzetközi) techoldal szintén kb. 1 hetes használat után alkot véleményt egy okostelefonról.
Köszönöm a kommentet, hogy nevetséges a teszt, de az általad felhozott érvek nagyrésze pont, hogy kifejtésre került a bemutatóban. Én is dicsértem a mobilt, hogy jó vételnek számít, sőt a meggyőző teljesítményt szintén kiemeltem. Azonban te elfogult vagy a sajátoddal kapcsolatban (ami nem probléma, örülök, hogy tetszik), de nekem a hibáit is ki kell emelnem, tökéletes okostelefon nem létezik. A kamera az egyetlen pont amiben nem értünk egyet, a kommented alapján.
Azt meg nem várhatod el, hogy egy tesztmobilt - ami nem a saját tulajdonom - 15 méteres magasságból ejtsek le, cementbe mártogassak stb.
süti beállítások módosítása