Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Készíts profi videókat a telefonoddal! Zhiyun Smooth Q gimbal - Teszt

2018. március 16. 15:00 - Kinai cuccok blog

telefon kézi videó stabilizálás

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-04-v.jpg

A kamera stabilizátorok piacán a DJI Osmo Mobile az egyeduralkodó. 75 ezer forintos jelenlegi ára azonban sokakat elriaszthat. Nekik lehet jó alternatíva a Zhiyun megoldása, ami fél áron kínál hasonló teljesítményt.

 

 

 

A doboz

A termék egy igen méretes fehér dobozban érkezik. Ezt felnyitva egy ezüstszínű hegedű alakú kemény tok fogad minket, benne a gimballal, ami annak védelmére és szállítására szolgál. A csomagolás ezenkívül még egy használati utasítást, egy micro USB kábelt és egy vállpántot tartalmaz, ebből is látszik hogy nem otthoni használatra tervezték az eszközt.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-02.jpg

Markolat, gombok

Az Smooth Q markolata műanyagból készült, ami hosszú távon elég csúszóssá válhat, valamilyen csúszásgátlós bevonat elkélt volna. Továbbá az alakja sem valami ergonomikus, az Osmo Mobile ilyen szempontból jóval előrébb jár. A markolat felső részén találhatóak a különböző kezelő gombok. A piros színű gomb az eszköz ki/bekapcsolására szolgál, illetve a felvételt is ezzel tudjuk elindítani vagy megállítani. Ezenkívül kapunk még egy mód választó gombot, valamint egy csúszkát, amivel az elő- és hátlapi kamera között válthatunk majd, valamint a fotó és videó mód között. Felül két LED látható, köztük pedig az eszköz irányítására szolgáló joystick.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-01.jpg

A Smooth Q-t elsősorban Iphone-okhoz szánta a Zhiyun, a színválaszték ugyanis megegyezik az Iphone 7-esével (Gold, Rose Gold, Jet Black, Space Gray). Nálam a Jet Black változat járt, ami valójában nem fényes, hanem matt fekete, de ennek én csak örültem.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-03.jpg

Beüzemelés

A beüzemeléshez először is bele kell helyeznünk a mobilunkat a tartó keretbe, majd kiegyensúlyozni a gimbalt. Ehhez egy csavart kell meglazítani a hátulján, majd az ellensúly távolságát beállítani addig, míg mobilunk teljesen vízszintesen áll. A dolog elég macerás, de egy precíz szerkezetről van szó. Maximálisan 6 colos, illetve 220 g-os telefont támogat a Smooth Q, ami azt jelenti, hogy még egy mikrofont vagy vakut is ráhelyezhetünk a mobilunkra.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-04.jpg

Az eszközt ezután bekapcsolhatjuk és akár a saját kamera appunkkal is használhatjuk. Azonban érdemes letölteni a Zhiyun Assistant, vagy az újabb ZY Play alkalmazást mobilunkra (elérhető a Play Storeban és az App Storeban is), mert sok funkcióhoz és beállításhoz csak így férünk hozzá. Ezeken az alkalmazásokon belül a mobilunk Bluetooth-on keresztül csatlakozik a Smooth Q-hoz.

Ha nem sikerül bekalibrálni a gimbalt, akkor a gyártó oldaláról letölthető egy Windowsos program is, ami szintén ezt a célt szolgálja, illetve firmwaret is ezen keresztül frissíthetünk.

Használat

A gimbal alapvetően háromféle módban használható. Az első a Pan Following Mode. Ennek a módnak az a lényege, hogy a kamera a gimbal segítségével leköveti és befejezi a vízszintes irányú mozgásunkat. Ilyenkor a joystickkal függőlegesen dönthetjük a kamerát, a többi tengely mozgását nem mi irányítjuk. Ehhez hasonló a Following Mode is, itt azonban már függőleges mozdulatainkat is leköveti a Smooth Q. Végül ott a Locking Mode, ezt a legegyszerűbb használni. A joystick segítségével beállítjuk a kamerát a kívánt irányba, majd a gimbal ebben a pozícióban stabilan tartja a mobilt, bárhogy is mozgunk.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-05.jpg

Papíron tehát ezekre a dolgokra képes a Smooth Q, de a valóságban hogyan szuperál az eszköz? Igencsak jól. Szintén tesztelésen van nálam egy Umidigi C2 mobil, ezzel próbáltam ki a gimbalt. A C2 nem rendelkezik semmiféle (se optikai, se digitális) képstabilizátorral, így csakis a Smoothra hagyatkozhattam a felvételek során. Az eredmény így is meggyőző. Még futás közben is képes volt stabilan tartani a kamera képét a gimbal, nélküle pedig el lehet képzelni a végeredményt. Ez pedig egy elég unfair teszt volt, ugyanis legyünk őszinték, aki több, mint 30 ezer forintot költ egy kiegészítőre, az valószínűleg ennél komolyabb telefonnal, és ezáltal kamerával fogja használni a Smooth Q-t.

A hardveres funkciók után térjünk rá a szoftverre.  Én a ZY Play alkalmazást használtam a teszt során. A ZY Play egyszerre kamera- és galéria app, valamint segítségével finomra hangolhatjuk a gimbal működését.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-06.png

Sőt, használatával további kamera módokhoz is hozzáférünk. Pl. ki tudunk jelölni egy bizonyos objektumot a kamera viewfinderében, a gimbal pedig ezt is tudja követni. A dolog viszont elég rosszul működik, gyakran elveszíti a kijelölt tárgyat, személyt. Kapunk lassított felvétel, time lapse és moving time lapse opciókat is. Az utóbbi azt jelenti, hogy kijelölhetünk két (vagy több) pozíciót és ezek között forogva készít egy time lapse videót a mobilunk. A kamera mozgása viszont nem túl egyenletes, így nem ajánlom használatát.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-07.png

Amit viszont ajánlok, hogy a joystick érzékenységét kalibráljuk be, mert alapból nagyon gyors. Miután lelassítjuk, nagyon professzionális körfelvételeket készíthetünk segítségével. Ha pedig profizmus, manuális mód is található az appban: az ISO értéket, fehéregyensúlyt stb finomra hangolhatjuk.

Üzemidő

A Smooth Q vaskos markolata egy hatalmas akksit rejt, ami a gyártó állítása szerint 12 órás használatot biztosít a gimbalnak egy töltéssel. Ez azért picit túlzás, de tényleg nagyon jó üzemidővel rendelkezik az eszköz. Töltésre a felső részén található micro USB port szolgál, ezen keresztül kb. 6 óra alatt tölt föl teljesen a gyári kábel használatával. A gimbal alján található még egy USB port, a Smooth Q ugyanis külső akksiként is használható egy hosszabb filmezés során.

zhiyun-smooth-q-gimbal-teszt-telefon-kezi-video-stabilizalas-08.jpg

Összegzés

A Zhiyun Smooth Q kb. 110-130 dollárért ár/érték arányban az egyik legjobb gimbal a piacon. Tudom, sokan még így is csak nevetnek magukban, hogy ki az a hülye, aki ennyit ad érte, de nem is ők a Zhiyum célközönsége (DSLR-ekhez szánt stabilizátorok tízszer-húszszor ennyibe kerülnek). Akit viszont komolyan érdekel a filmezés, vagy csak a home videokat akarja feldobni, ennél jobb beugrót nem fog találni.

Ami tetszett

  • ár/érték arány
  • rendkívül stabil kép
  • üzemidő

Ami nem tetszett

  • az app néhány funkcióján még lenne mit csiszolni

Hol kapható

Az eszköz rengeteg helyen kapható, jelenleg GearBesten a legolcsóbb és még EU raktárból is rendelhető.

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8713743598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása