Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A Lemeríthetetlen - Vernee X telefon - Teszt

2018. április 03. 16:34 - Kinai cuccok blog

4G, Phablet, 6GB, 128GB RAM, Dual Rear Front kamera, 6200mAh akkumulátor

A mai tesztünkben a feltörekvő kínai gyártó, a Vernee, X nevű csúcskészüléke kerül terítékre. A mobil papíron nagyon impresszívnek tűnik: erős processzor, akár 6 GB RAM és 128 GB tárhely, 4 kamera, 18:9-es képarány és egy hatalmas 6200 mAh-es akksi egy viszonylag divatos házban. El lehet ezt rontani innen? Persze, de a Vernee nem tette.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-01.png

Doboz

A telefon egy fehér, textil bevonatú dobozban érkezik, aminek kifejezetten jó a fogása. A fedőlapot levéve a mobil fogad minket, alatta pedig a kiegészítők. Itt van a kötelező SIM tű, a Mediatek PumpExpress töltőfej és -kábel. Extraként kapunk egy egész strapabírónak tűnő szilikon tokot, illetve egy USB-C - fülhallgató jack adaptert, mert a mobilról az utóbbi lemaradt.

Anyaghasználat, dizájn, fogás

A Vernee egy érdekeset húzott anyaghasználat terén. Mindenki ismeri a fém hatású műanyagot amit pl. olcsóbb fejhallgatók esetén kapunk, hogy prémium fogást adjanak egy pénztárcabarát eszköznek. Na itt pont ennek az ellentétét kapjuk, a műanyag hatású fémet. Ez elsőre elég hülye ötletnek hangozhat, de a valóságban nekem tetszett ez a megoldás. A legtöbb alumíniumból készült mobillal ellentétben az X ugyanis nem csúszik ki a kezünkből, de mégis megkapjuk a fém ház előnyeit. Mondjuk, ha megnyomogatjuk a hátlapot, azért érezni, hogy nem egy iparművészeti csoda ez a telefon. Ennek ellenére egészen jó érzés kézben fogni a mobilt, amihez hozzájárulnak a lekerített élek is, ezek nem fogják vágni az ujjunkat.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-02.png

Ami viszont hiányzik, az a kecsesség. A hatalmas akksinak ezen a téren jönnek ki a hátrányai, név szerint a tömeg és a vastagság tekintetében. A Vernee X 204 grammot nyom, vastagsága éppen 1 cm alatt van. Kezelhetetlennek viszont egyáltalán nem nevezném a mobilt, sőt a Vernee Mix 2-höz (és a többi “alul vastag káva - felül káva nélküli” mobilhoz) képest a súlyelosztása miatt még könnyebbnek is tűnik.

A dizájn sajnos elég unalmasra sikerült. A megint össze-vissza photoshoppolt sajtóképekkel ellentétben alul-felül igen vastag a káva, sőt még oldalt is van egy kevés. Az előlapon Home gomb nem kapott helyet, fent a dupla kamera feltűnő. A hátlap még ennél is vérszegényebb. A középre helyezett kamerák (kettő, természetesen) alatt a szögletes ujjlenyomat-olvasó elég szokatlanul néz ki. Csúnyának éppen nem nevezném a készüléket, de szépnek még annyira sem.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-03.png

A mobil baloldalán csak a SIM tálca található, a hangerő szabályzó és a Power gombok mind  jobb oldalt vannak. A készülék alján pedig az USB-C port és a hangszóró található. 3.5 mm-es jacket, mint már említettem, nem kapunk.

Hardver, teljesítmény

Ahogy a 200 dolláros kínai mobilok nagy többségében, az X-ben is a MediaTek felső-középkategóriás Helio P20-as családjának egyik tagja, a P23 ketyeg. Ez egy 8 magos egység, aminek az összes hétköznapi feladattal, illetve játékkal meg kell birkóznia. Működését 4, illetve 6 GB memória segíti, ami flagship mobilokat idéző érték. Ennek ellenére a teljesítmény itt-ott hagy kívánnivalót maga után. Különböző feedek, weboldalak görgetésénél előfordultak akadások, sőt az alkalmazások betöltése során is gyakran kimaradtak képkockák. Ami viszont kifejezetten idegesítő, az bizonyos appok teljes lefagyása. Ez könnyen lehet, hogy az adott alkalmazás fejlesztőinek hibája, de 2018-ban ritka, amikor az Instagram pl. többszöri újraindításra se képes működni, más mobiloknál ilyet még nem tapasztaltam. A benchmark eredményekkel is gondban voltam, a Geekbench tesztje ugyanis nem hajlandó elindulni a mobilon, elképzelhető a Vernee maga blokkolja azt. Azonban az időnkénti hibáktól eltekintve összességében jól működik a mobil, ezen az áron a kicsit lassabb töltési idő és néhány lefagyás még belefér.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-04.png

Nálam a 6 GB-os modell járt tesztelésre, ami 128 gigabájt belső tárhellyel rendelkezik. Mindazonáltal a gyengébbik modell 4 giga RAM-mal és 64 giga ROM-mal jobb vételnek tűnik (főleg, hogy a tárhely még bővíthető is), jelenleg 100 dollárral olcsóbb. Az extra memóriát nem igazán lehet észrevenni működés során, az említett hibákon a plusz RAM sem segített. Így ha nincs szükség a hatalmas tárhelyre, jobban jártok a kistesóval.

Kijelző

A Vernee X egy 6 colos, FHD+ (2160 x 1080) felbontású képernyőt kapott. Ebből a számból már látszik is, hogy itt is az igen divatos, 18:9-es, ultra magas képarányt választotta a gyártó. Ők ezt “all screen”-nek hívják, a valóságban azonban igen nagyok a kávák. 

Ettől függetlenül az LCD megjelenítő egész jól muzsikál, bőven hozza a vetélytársaktól megszokott színvonalat. A fényerővel nincs probléma, erős fényben is használható a mobil. Színeket tekintve a Vernee a melegebb árnyalatok mellett tette le voksát, ami kellemesen hat a szemre. Ha ezen változtatni szeretnénk, rendelkezésre áll a Miravision motor, amivel aprólékosan személyre tudjuk szabni a kijelző beállításait, mint a szaturáció, színhőmérséklet stb. A kijelző sarkai pedig lekerekítettek, hogy ezzel is illeszkedjen a mostani trendekhez a mobil.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-05.png

Kamera

A legtöbb 200 dollár körüli kínai telefonnak elég csapnivaló kamerája van, annak ellenére, hogy papíron itt is ugyanannyi kamerát (kettőt), ugyanakkora megapixel számot stb. kapunk, mint egy csúcsmobil esetében. A fotózás viszont ennél sokkal többről szól,  a képek közötti  különbség általában ég és föld. Ez sajnos az X esetében is igaz.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-06.png

A hátlapon található 16 és 5 megapixeles kamerák f/2.0-ás apertúrával rendelkeznek, amely a gyártó szerint csodálatos képeket eredményez. Tökéletes fényviszonyok között talán lehet jó képeket lőni vele, de a valóságban ennél trükkösebb helyzetekben szokás egy kamerát használni. És itt azonnal kijönnek a negatívumok: hiányzik az élesség, a részletesség, a távoli tárgyak, feliratok kivehetetlenek. A színeknek nem sok köze van a valósághoz, sötétben pedig a képek rettentő zajosak lesznek. A fókuszálás is kifejezetten lassú, a kameraalkalmazás gyakran másodpercekig kínlódik egy egyszerű tárgy megtalálásával is. De Beni, hát itt van nekünk egy másodlagos kamera is. Naná, ennek ellenére sem optikai zoomot, sem normális bokeh effektet nem kapunk. Inkább lenne egy normális kameránk, mint kettő gyatra.

Az előlapon szintén két darab szenzor található (13+5 MP, f/2.2), sőt egy vaku is. Azonban ezek is csak papíron hangzanak jól, a végeredmény gyenge.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-07.png

Szoftver

A gyártó szoftverét VOS-nak, azaz Vernee OS-nek hívják, ami egy nagyon könnyű skin. Gyakorlatilag gyári Android fut a mobilon, egy-két nagyon apró változtatással. A szoftver alapja az Android 7.1.1 novemberi patch-csel, utoljára januárban érkezett frissítés az X-re.

Érdekes szoftveres fícsörökről nem sokat tudok írni, csak a már említett Miravision motor és a DuraSpeed nevű sebességnövelő van itt extraként. Ez viszont egyáltalán nem probléma, sokan kedvelik az egyszerűbb, letisztultabb felületeket, csakúgy mint én.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-08.jpg

Alkalmazások terén is minimálisra vette a hangsúlyt a Vernee. Nincsenek duplikációk, mindenből a Google saját megoldását kapjuk. Az egyetlen plusz adalék egy fájlkezelő, ami ugyan eléggé elavult dizájnnal rendelkezik, de nagyon hasznos a jelenléte.

Akkumulátor, gyorstöltés

A Vernee X kétségkívül legnagyobb pozitívuma az akkumulátor. A 6200 mAh-es telep - nem túl meglepő módon - kiemelkedő üzemidőt biztosít. Szerintem elég ha annyit mondok, hogy jelenleg 28%-on áll az akksi 6 óra 15 perces screen-on time-mal, legutóbb 2 és fél napja volt töltve. Az én normál használatom (közösségi oldalak, médiafogyasztás, telefonálás, e-mailek közepes fényerőn) mellett könnyedén kibírja 3 napig a mobil, a maximális képernyőidő 7 óra 30 perc körül volt. Igaz, jobb optimalizálással ekkora akksiból még többet ki lehetne hozni, de én így is elégedett vagyok.

Ha elfogy a juice sincs különösebben nagy probléma. A mellékelt 2 amperes, 5/7/9 voltos gyorstöltővel 2 óra 20 percig tart a teljes feltöltés, de ennek a töredéke alatt is kisajtolhatunk egy napos üzemidőt az akksiból.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-08.png

Egyéb funkciók

A main selling point után következzen a feketeleves: az ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerés. A megszokottnál feljebb helyezték el, közvetlenül a kamerák alatt. Nincsenek túl hosszú ujjaim, így igencsak nyújtózkodni kellett a mutatóujjammal, hogy elérjem a szenzort. Ezt úgy-ahogy még meg lehet szokni, azonban a rengeteg elhibázott felismerést már kevésbé. Nem tudom, hogy vajon a szögletes kialakítás miatt nem tud pontos mintát venni az olvasó, vagy magával a szenzorral vannak gondok, de rettentően sok alkalommal kellett a tartalék PIN-t használni a lock screenen.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-09.png

A Vernee szerencsére kínál egy másik intuitív módszert is a feloldásra, a Face Locknak nevezett arcfelismerést. Ez a OnePlus 5T-hez hasonlóan az előlapi kamerát használja, nincsenek extra szenzorok, mint az Iphone X-ben vagy írisz szkenner, mint a Samsung S9-esben. A Face Lock viszont kikapcsolja az ujjlenyomat-olvasót, így ha az arcfelismerés sikertelen, még backupnak sincs ott az ujjlenyomatunk. És szokott-e sikertelen lenni az arcfelismerés? Ó, el se hinnétek milyen gyakran. Miután nagy nehézségek árán végre sikerült elmentenie az arcom a mobilnak, szomorúan konstatáltam, hogy még ugyanazon a helyen és ugyanabban a szent pozícióban, ahol a minta készült sem képes felismerni elsőre az X. Gyakorlatilag, ha nem tökéletesen szembe nézünk a mobillal, a fejünk vagy a mobil 1 fokkal is meg van dőlve, nem tökéletesek a fényviszonyok, az arcfelismerés biztosan nem fog működni. A funkciót érdemes messziről kerülni, marad a szintén elég gyenge ujjlenyomat-olvasás.

Kapcsolat

A mobil dual SIM-es, két nano SIM kártyát fogad. Támogatja a B20-as LTE-t, így a vidéki településeken sem lesz gond a 4G használattal. Sőt a Vernee büszke rá, hogy CAT 7-es LTE támogatást is kapott az X. Ha csak egy SIM-re van szükségünk, akár egy 128 gigabájtos microSD kártyával a tárhelyet is bővíthetjük.  Így összesen 256 GB tárhellyel rendelkezik a mobil, ami minden igényt kielegítő. Bluetoothból 4.0 a hivatalosan támogatott, a wi-fi chip pedig a 802.11a/b/g/n szabványokat ismeri.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-02.png

Összegzés

A Vernee sem képes csodát tenni. Nem sikerült egy olyan 200 dolláros mobilt alkotnia, amelytől tonnaszámra landolnának a csúcsmobilok a kukában. Néhány negatívumot fel tudnék hozni ellene, de ezeket jó pontjaival ügyesen kiegyensúlyozza. A hatalmas akksi, a letisztult szoftver, a kijelző mind olyan pozitívumok, ami miatt bárkinek tudnám ajánlani használatát. A 4 gigás verzió pedig ár/érték arányban is nagyon jó vételnek számít, ennyi pénzért sokkal jobb mobilt biztosan nem találunk.

vernee_x_telefon_teszt-4gp-phablet-6gb-128gb-ram-dual-rear-front-kamera-6200mah-akkumulator-11.png

Ami tetszett

  • akkumulátor
  • szoftver
  • a nagy akksi ellenére is könnyen kezelhető maradt
  • kijelző
  • kisebb modell ár/érték aránya

Ami nem tetszett

  • kamera
  • ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés
  • dizájn
  • időnkénti teljesítménybeli problémák

Hol kapható

Az eszköz rengeteg helyen kapható, de a GearBesten EU Expressel rendelve Áfa és Vám mentesen tudjuk megvásárolni. A 4/64 Gigás verzió 190 dollár, a 6/128GB-os verzió pedig 280 dollár körül alakul:

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr6113803342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.04.04. 08:27:28

"patchel". Nem. Hanem "patch-csel"

GGy 2018.04.04. 09:18:32

Hol a hozzászólásom?????????????????

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.04.04. 20:46:04

@GGy: Köszönöm, javítottam. (Néha a hozzászólás csak késve jelenik meg)
süti beállítások módosítása