Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

100 dollárért GPS-es, Wifi kamerás drón kapható! Hubsan H216A X4 DESIRE PRO - Teszt

2018. április 15. 20:00 - Kinai cuccok blog

RC Drone Quadcopter 1080P WiFi Camera

hubsan-h216a-x4-desire-pro-teszt-rc-drone-quadcopter-1080p-wifi-fullhd-kamera-00b.pngMindig is érdekelt a repülés valamilyen távirányítható eszközzel. A kezdetekben egy telefonnal vezérelhető helikopterem volt, később egy mini drón. Mindkettővel nagyon jól elvoltam a szobában, de eljött a pillanat, amikor ki akartam tágítani a teret és a korlátaimat is lebontogattam volna. Ekkor érkezett tesztre a Hubsan Desire Pro x4-es drónja. Megpróbáltam összefoglalni nektek a tapasztalataimat.

Csomagolás

Szép nagy dobozban érkezik, ami jól sikerült. Nem hivalkodó, mindennek megvan benne a helye. A dobozban egy pár oldalas üzembe helyezési útmutató mellett, egy töltő kábel, egy kontroller, egy kis csavarhúzó, a csavarok, propellervédő, propellerek és a drón.

hubsan-h216a-x4-desire-pro-teszt-rc-drone-quadcopter-1080p-wifi-fullhd-kamera-01.jpg

hubsan-h216a-x4-desire-pro-teszt-rc-drone-quadcopter-1080p-wifi-fullhd-kamera-02.jpg

Összerakás

Az összeszerelés nem bonyolult, csak nagyon kell figyelni, hogy az ’A’ jelű propeller az „A” rotorhoz, a ”B” jelű pedig a „B”-hez menjen. Főleg kezdőknek érdemes a propeller védőt is feltenni. Az akksi feltöltése után (amihez egy USB végű kábelt igen, de magát a tápot nem kapjuk) óvatosan behelyezzük a rekeszébe, majd a felvillanó ledek jelzik is, hogy repülésre kész.

hubsan-h216a-x4-desire-pro-teszt-rc-drone-quadcopter-1080p-wifi-fullhd-kamera-03.jpg

Kinézet, használat

Akárcsak a többi Hubsan a Desire Pro is normális összeszerelési minőséget és designt képvisel. Ez magában foglalja a mellékelt kontrollert, amely jó ergonómiát és gombelhelyezést kapott.

Sajnos a kütyün nincs kapcsoló, így az akkumulátorra kell minden esetben feltenni és levenni a sarukat. Mivel az akkumulátorrekesz is nagyon szűk így a vezetékek nagyobb valószínűséggel lesznek megtörve vagy elvágva, ha nem helyezzük be megfelelően az akksit.

A drónunk akár a telefonra telepíthető X-Hubsan alkalmazással, akár a mellékelt kontrollerrel ( összekapcsolt telefonnal) is vezérelhető. Sajnos a 2,4 GHz-es rádiós vezérlés kimaradt  csak a WiFi vezérlés használatát engedi telefonon keresztül, ez egyetlen módja annak, hogy repüljünk vele.

WiFin keresztül a vezérlési tartomány kb. 50-100 méterre korlátozódik. Nagyobb tartományhoz már egy WiFi extender vagy repeater szükséges. A rövid vezérlési tartomány a Desire Pro GPS-szolgáltatásaihoz nem igazodik jól, főleg nem az útvonalpontos navigáláshoz, hisz ez egy 100 méteres sugarú körzetben nem túl szórakoztató dolog. A folyamat a következő: a kontoller Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonhoz, ha nyomunk egy gombot rajta az először az alkalmazáshoz továbbítja, majd az alkalmazás a drónra tolja tovább WiFi-n keresztül.

A drón egyértelműen kültéri, hiszen GPS jel szükséges a reptetéséhez, beltéren felesleges is próbálkozni vele. 

Repülési teljesítmény

A Desire Pro úgy tűnik, hogy kissé lassú reagálású és hanyag mozgású a levegőben, bár nem vészesen. Ez valószínűleg a túlterhelt a repülésvezérlője miatt van, amely nyilvánvalóan nem rendelkezik ugyanolyan mennyiségű és minőségű feldolgozóerővel, mint a drágább társak.

Szerencsére az X-Hubsan app nagyon jól meg van tervezve, és néhány olyan tulajdonsága van, amelyet nem találnánk más olcsó játékszereken.

Az egyik nagyon jó tulajdonsága a lebegő irányítókarok a jobb és bal hüvelykujjnak a mobil képernyőjén, így nem kell néznünk, hogy le ne csússzon az ujjad. Emellett nagyon jól megtervezett felhasználói felülete van, amely eléggé felhasználóbarát.  Stabil a működése, a piktogramoknak hála könnyen értelmezhető és vezérelhető.

A repülési idő kb. 10-15 perc, a töltési idő viszont 150 perc ezért célszerű vásárolni néhány extra akkumulátort.

GPS funkciók

Ez egy remek móka és jól is működik (kivéve egy funkciót, erre még rátérek később). Rendes rálátással az égboltra akár 12 műholdat is lát a drón. A  pozíció tartás, a keringés és a hazatérés funkció elsőrangú lett 100%-osan működik. A követés mód nálam nem mindig működött, leginkább randomnak mondanám a működési arányt. A legösszetettebb GPS funkció az útvonalpontos navigálás, amely kijelölt pontokat követve repüli le a távot.

Azonban ez egy olyan funkció, amire nagyon kell figyelni, mert az X4 nem rendelkezik olyan fejlett funkciókkal, mint az akadályok elkerülése, így a repülési útvonalak mentén elhelyezkedő épületeket vagy fákat nem tudja kikerülni. Van lehetőség beállítani néhány változót, mint az egyes útpontok magasságát, a repülési sebességet és a lebegési időt. Egy fontos dolog itt kimaradt az eszközből, mégpedig az a funkció, amely lehetővé teszi, hogy a drón visszatérjen az eredeti pozícióba, miután lerepülte a beállított útvonalpontokat. Ez azt jelenti, hogy ha a Desire Pro eléri az útvonal végpontot, akkor csak ott marad, ahol további vezérlési jelre vár.

Fontos megjegyezni, hogy a Desire Pro végrehajtja útvonalpontos repülés küldetését, még akkor is, ha elvesztette a WiFi vezérlőjelet az okostelefontól, ezért fontos, hogy a végső végpontot ne túl messze állítsuk be attól, ahol állunk, így biztosan nem veszítjük el a drónunkat. A jelvesztésről szólva el kell még mondanom, hogy a Desire Pro akkor sem tér vissza a kezdőpontba, amikor észleli a jel veszteséget, viszont megkísérli fenntartani helyzetét.

Ezen hibák dacára a Desire Pro még mindig nagyon tisztességes belépő szintű GPS-szel rendelkező drón.

WiFi FPV kamera (First Person View)

A Desire Pro teljes HD 1080P WiFi FPV kamerával rendelkezik, széles látószöggel. A képminőség ebben az árban megfelelő. Az videókat a X-Hubsan alkalmazásban lehet megtekinteni, és a felvételt is itt indíthatjuk. Van SD kártyára rögzítés is. Ide mindenképpen nagy sebességű kártya szükséges.

Mivel a Desire Pro nem rendelkezik gimballal, a kamerával készített videók remegőek és emiatt nem használhatók professzionális használatra. A fotók viszont teljesen jók.

Youtube-on is rengeteg bemutató videó található

Összegzés

A Hubsan H216A Desire Pro nagyszerű választás azok számára, akik megfizethető bevezetést szeretnének a GPS drónokkal kapcsolatban. A 100 dollárnál kevesebbe kerülő eszköz, olyan sportos GPS funkciókat tartalmaz, amelyek csak a drágább drónoknál találhatók meg és minimum pár száz dollárba kerülnek. A GPS funkciói ésszerűen jól működnek, kivéve a Follow Me-et, amely néha nem működik.

A Desire Pro egy másik pontja a WiFi FPV kamerája, amely tisztességes képminőséget biztosít egy alig- $ 100-os drón számára, és széles FOV-ot tartalmaz. A Desire Pro legnagyobb hibája nyilvánvalóan az a szabályozási tartomány, amely alig 100 méter. Hosszabb vezérlési tartomány esetén egy WiFi extender szükséges.

Ami tetszett:

  • nagyon jó applikáció
  • remek képeket készít
  • ár/teljesítményben verhetetlen
  • jó GPS funkciók

Ami nem tetszett:

  • fizikai ki- és bekapcsoló hiánya
  • 2,4 GHz-es vezérlés hiánya
  • szűk akkumulátor hely
  • szűk repülési tartomány
  • a videók remegősek

Specifikációk:

  • Platform: Quadcopter
  • Átlós motor távolság: 225mm
  • Repülési jellemzők: Magasság tartás (Altitude hold), Headless mode, Automata fel- és leszállás (Auto takeoff / landing), Fly-by-app
  • GPS features: Pozíció tartás (Position hold), Követés (Follow me), Keringés (Orbit), Útpontos navigálás (Waypoint navigation), Hazatérés (Return to home)
  • Hajtómű: kefés motorok / 135 mm-es kétpengéjű propellerek
  • Súly: 163g (akkumulátorral)
  • Kamera felbontása: 2MP állókép (1920 x 1080) és HD 1080P videó
  • File fajták: JPEG/MP4
  • Akkumulátor: 7.4V 610mAh Li Po
  • Töltési idő: kb. 150 perc
  • Repülési idő: kb. 10 perc
  • Vezérlési távolság: 50-100 méter

Hol kapható

A GearBest-ről EU Express szállítással Áfa és Vám mentesen rendelhető!

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Murzil-nak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr213836762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pietrrr 2018.04.22. 22:19:26

Kamerás drón bemutató tesztképek és tesztvideók nélkül??? :O
A mellékelt videót mivel készítetted? SonyEricsson K310?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.04.25. 10:26:44

@pietrrr: Videó kamerával készült a felvétel.
Tesztvideóval kapcsolatban igazad van, de sajnos nem lehet minden teszt teljeskörű. Ennyi szabadidőnk van és a saját benyomások leírása a fő szempont. Youtube-on viszont találni pár teszt videót.
süti beállítások módosítása