Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

C-Me szelfi drón – egy lépés felfelé a social médiában - Teszt

2018. június 15. 13:00 - Kinai cuccok blog

összecsukható, hordozható, quadcopter, zsebdrón, GPS, WIFI

c-me-szelfi-dron-teszt-osszecsukhato-hordozhato-zsebdron-gps-wifi-kirandulas-quadcopter-04.jpg

A C-Me egy szelfi drón 1080p-s kamerával és GPS-sel. Nézzük meg mit kapunk a nem is sok pénzünkért cserébe.

Kinézet, csomagolás

Nagyon igényes dobozban kapjuk meg a drónt. Színes, mágneses nyitó és záró rész, kellemesen elrendezett belül. Tartalék rotorokkal ékezik, így az esetleges sérülés esetén gyorsan tudjuk javítani. Ezen kívül egy hálózati töltő, leírások és a rotor védő műanyagok találhatóak még a dobozban.

A drónt előkapva először is ki kell hajtanunk a rotorokat, ez könnyen megtehető és ütközésig kell nyitni őket. Következő lépésben a védőket kell felhelyezni, ez sem bonyolult művelet, itt azonnal láttam egy kis gyengeséget. A rotor védő azon része, amely csatlakozik a drónhoz eléggé gyengécske, így a többszöri le- és felrakáskor előfordulhat, hogy elfárad az anyag és a kicsi fülecske nem lesz alkalmas a rögzítésre. Illetve ha fenn a védő nem lesz összecsukható az eszköz. A repüléshez nincs rájuk szükség, így ezt majd mindenki döntse el maga, hogy használja-e.

A rendelkezésre álló mindkét a hátsó oldalon található: egy microSD kártyahely a bal oldalon. Minimum class10 U1 kártya ajánlott a gördülékeny rögzítéshez. Jobbra, egy microUSB port a 750 mAh LiPO akkumulátor feltöltésére.

Alul egy gomb árválkodik, amit ha 3-4 másodpercig nyomva tartunk bekapcsol a drón, az elején lévő fehér led szintén bekapcsol, a gomb halvány zöld derengéssel jelez vissza. Az akkumulátor sajnos nem vehető ki.

A kamera lencséje csak 70 fokos látószöget biztosít és lehetőség van manuálisan (és csak úgy) beállítani az irányt 0-90 fokig. A hivatalos specifikáció 8 megapixelt ír, amely 1080p-os videókat 30 fps-szel tud készíteni. Nincs pontos információ sem az érzékelő méretéről, sem a fényérzékenységről.

Beüzemelés

Töltsük le a telefonunkra az alkalmazást (Android és iOS egyaránt megtalálható). Az akkumulátor teljes feltöltése után, az előbb már említett módon helyezzük üzembe a drónt. A telefonon a wifi beállításoknál keressük meg a C-me-t, kapcsolódjunk hozzá, majd indítsuk el az alkalmazást.

Néhány perces kalibráció után - melyet pontosan csak le kell utánozni a telefonon megjelent utasítások szerint - repülésre kész az eszköz.

Az alkalmazás

Kissé zsúfoltnak tűnik első (és igazából második) ránézésre is. Kicsit nekem olyan „gagyi” hatású, sokkal jobban szeretem a letisztult appokat, de ez elképzelhető, hogy a későbbiek során majd javul.

Bal oldalt az emelkedés-süllyedés virtuális kar, jobb oldalon az irányváltó kar. Középen a felszállást elindító gomb, amelyet hosszan nyomva kell tartani, ezután feljön egy ablak, hogy bel- vagy kültéri repülést akarunk-e végrehajtani.

A gép 2.4G WiFi-n keresztül csatlakozik, az FPV jel 720p formátumban sugároz a telefonunkra kb. 0,3 másodperc késleltetéssel, a frame rate körülbelül 15-17 fps. Ez teljesen elfogadható egy ilyen szelfi drón számára. A fő kezelőfelületen láthatjuk a WiFi jelerősséget és a GPS erősségét is.

A kamerafelvétel általános minősége jó, bár nincs benne elektronikus képstabilizátor, így a stabilizációs eredmények nagymértékben függenek a szélerősségtől.

Az irányítás

Sajnálatos módon nincs lehetőség az alkalmazásban beállítani más irányítást (pl. 2 virtuális joystickra, ahogyan az megszokott a drónozásban), így elég sokat kell gyakorolni a repülést, annak aki már drónozott és nem szelfi drónnal. Aki még nem, az nyilván ezt fogja megszokni.

A fejlett repülés üzemmódban a követési funkció megfelelően működik, de gyakran nem helyez el megfelelően középre bennünket és gyorsan sem ajánlott menni amikor be van ez a funkció kapcsolva. A "find-me" funkció sokkal hatékonyabb. Ez automatikusan központba helyez bennünket. A panoráma mód is automatikusan egy gomb megnyomásával történik

c-me-szelfi-dron-teszt-osszecsukhato-hordozhato-zsebdron-gps-wifi-kirandulas-quadcopter-05.jpg

Repülés

A wifi hatótáv kb. 25 méter, a repülési időtartam 6-8 perc körül alakul (majd 1 óra 40 perc töltés). Nagy kár, hogy nem cserélhető az akkumulátor. Mivel a drónunk súlya 150g már egy kisebb szél is ki tudja billenteni, erre figyeljünk.

Következtetés

Minimális szélviszonyok között, jó minőségű felvételeket készíthetünk. Az alkalmazás jól használható, kezdőknek is ajánlott.

Ami tetszett:

  • Remek ár/teljesítmény
  • Jó 1080p felvételek
  • „Kövess” és „Keress meg” funkció
  • Jó csomagolás

Ami nem tetszett:

  • nincs képstabilizálás
  • nem cserélhető az akkumulátor
  • az akkumulátor visszajelzése az appban nem pontos
  • már kisebb szélben sem használható

Specifikációk

A doboz hátulján minden fontos adatot megkapunk az eszközről:

c-me-szelfi-dron-teszt-osszecsukhato-hordozhato-zsebdron-gps-wifi-kirandulas-quadcopter-06.jpg

 

Hol kapható

A Banggood a C-me WiFi FPV Selfie Drone 21000 forint körüli áron kapható.

A tesztért köszönet Murzil-nak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914050286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naplómente 2018.06.15. 14:21:43

Egy tesztnek nevezett írás, ahol nincs egyetlen kép vagy video a készülékkel. :-)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.06.15. 14:26:22

@naplómente: Videót most tettem fel hozzá, kép is lesz a készülékkel. A tapasztalatok meg benne vannak.
Olvasói teszteket is szívesen kiteszünk, ha küldesz egy termékről!

Lesi_the_Globetrotter 2018.06.16. 16:04:37

Ehm, játékkategória. Értem én, hogy a kínai cuccoktól az összes kínára szakosodott kütyüblogger maga alá élvez, de ha rákeres valaki youtube-on, a videós rész teljesen használhatatlan, szokás szerint megint tele van teljesen felesleges és/vagy félrevezető funkciókkal ("360 panoramic video" nemnem ez nem az amire gondolsz, nem is a másik amire gondolsz, vagy ott a follow me, annak is sok értelme amikor a nem túl acélos minőségű videótól tengeribeteg leszel úgy hullámzik). Harmatos repidő, nem cserélhető akku (wtf?), ezt konkrétan úgy hívják 2018-ban: parasztvakító szar vétel, aki szelfidrónt akar inkább gyűjtögessen még egy hónapig és vegyen használhatót.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.06.16. 23:29:12

@Lesi_the_Globetrotter: Egy ilyen tudású drón 3 éve még 60 ezer forint volt. 20 ezer forintért jelenleg ez a tudás kapható. Ha nem tetszik, vegyél komolyabbat, de sokan nem akarnak kiadni többet egy drónért.
süti beállítások módosítása