Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

7 portos asztali USB elosztó, hub (USB 1.0, 1.1, 2.0, full speed, high speed)

2012. november 04. 18:10 - Kinai cuccok blog

USB HUB 1.jpgUSB portból sosem elég, laptopoknál pedig még inkább igaz ez az állítás. De asztali gépen is sokszor jó lenne ha nem a gép hátuljába kellene dugni a rövid vezetékkel vagy a csak alkalmanként használt eszközeinket. Erre nyújt kiváló megoldást ez az asztali USB elosztó.

Már 2-4 ezer forintért hozzá lehet jutni attól függően hogy mi van a belsejében és van-e hozzá tápegység.
Minden csomagban megtalálható maga a hub, a levehető talp és egy A-B USB kábel mellyel a számítógéppel tudjuk összekötni. Aktív hub esetében találunk még egy 1A vagy 2A-es külső tápot is amellyel az USB alap 500mA-ét tudjuk megnövelni. Ez szerintem kell is, ha nem csak 1-2 portot akarunk használni, mivel az összes rádugott eszköz osztozik ezen az áram erősségen. Egér, billentyűzet, pendrive még épp elmegy tápegység nélkül is, de egy áramigényesebb eszközt már nem tud meghajtani külső tápellátás nélkül.

Kialakítás

A kialakítása szerintem ennek a hub-nak a legjobb, mivel a széles USB csatlakozók jól elférnek egymás alatt, nem zavarják egymást úgy mint mikor a csatlakozókat szűken egymás mellé helyezik. 5 port található elől és 2 hátul, így az állandóan bedugott eszközök vezetékei nem felénk kígyóznak.

Kidolgozás

A hub kidolgozása és a formája jó, tetszik az elején és a hátán lévő gumírozott elő és hátlap. Sajnos az illesztések már nem mindig pontosak és könnyen két felé lehet szedni.

Sebesség, kompatibilitás

Több helyről is vásároltam és annak ellenére hogy kinézetre mind egyforma volt, tudásban igencsak eltértek. Szinte mindegyikre ráírják hogy USB 2.0-ás, ami igaz is a kompatibilitását tekintve, de a sebesség sokszor csak az 1.1-nek megfelelő így vásárláskor bizonyosodjunk meg róla hogy valóban tudja az elméleti 480 Mbit-et ami a gyakorlatban kb. 40 megabyte/sec sebességet jelent és nem csak 12 Mbit-et ami kb. 1 megabyte/sec. (Sajnos a termék leírásban mindenhol azt tüntetik fel hogy max. 480 Mbit)

A sebességek osztályozása:

  • Low speed: max 150 kByte/s, USB-1.1, USB-2.0, USB-3.0
  • Full speed: max 1,2 MByte/s, USB-1.1, USB-2.0, USB-3.0
  • Hi speed: max 48 MByte/s, USB-2.0, USB-3.0
  • Super speed: max 400 MByte/s, USB-3.0

A sebességbeli hiányosságok mellett kapni még ál-elosztókat is ahol is a dobozban egyszerűen csak a kábel van több felé osztva és nem hub-ként viselkedik hiszen nincs benne vezérlő elektronika.

Üzemeltethető perifériák

Billentyűzet, egér, pendrive, nyomtató és sok más USB-s eszköz használható vele. Tapasztalataim szerint a külső HDD-ket már nem mindig viszi el hiszen maga az eszköz is fogyaszt egy kis áramot és így már az általam próbált 1A kevés volt neki.

Összegzés

Ajánlom mindenkinek csak figyelni kell rá nehogy valami ál elosztó vagy csak full speed sebességű példányt vásároljunk. A garancia itt sem árt ha van és érdemes megbízható helyről vásárolni, mert ha valami tönkremegy az eszköztől az a mi kárunk lesz.


Ami tetszett: Jó kialakítás és kidolgozás

Ami nem tetszett: Kicsit lehetne masszívabb is

Hol kapható

Az USB hubot a Banggood-on vásároltam.

Rengeteg szuper USB hub is kapható, a teszt óta megjelentek a 3.0-ás szabványúak is.

A GearBest-en is több tucat közül választhatunk.

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr344895671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása