Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A fényerő legyen veled! - Cree ledes lámpák összehasonlító tesztje

2013. január 29. 22:00 - Kinai cuccok blog

A tesztben 10 elemlámpát szeretnék bemutatni. A tesztet folyamatosan fogom frissíteni az újonnan kapott lámpákkal.

XML-T6 A 14.jpg1. A legnagyobb, legnehezebb és a legerősebb lámpa. A csomagban kapjuk a lámpát, autós és hálózati töltőt és a 18650-es 3.7V-os akkumulátort. Bekapcsoló gombja az oldalán található melyet hüvelykujjal is könnyen elérünk. A zoom racsnis, hüvelykujjal is könnyen tekerhető. Csak a 18650-es 3.7V-os akkumulátorral üzemel, 3 db AAA-s elem nem helyezhető bele. Tölteni közvetlenül lehet a hozzáadott töltő segítségével. A lámpa fejrésze és a benne található lencse nagy, a lámpa súlypontja elől van. A lámpatest erős alumínium, strapabíró darab. Sok világítási funkció található rajta. Leírása szerint vízálló, az akkumulátor felől van is szimmering, de a fejrésznél már hiányzik, szerintem onnét már befolyhat a víz. Folyamatos használat közben erősen felmelegszik melyre a lámpafejnél a felirat figyelmeztet is, forró lesz de nem éget így is kézben tartható. Leírása alapján 1600 lumenes.

Ami tetszett: Remek készlet, nagyon erős fény, könnyű zoom állítás, oldalán kapcsolható, közvetlenül tölthető
Ami nem tetszett: Ebben a teljesítményben kapható kisebb és könnyebb darab, AAA-s elemekkel nem használható

7W 400LM Zold racsni 2.jpg2. Egy közepes méretű lámpa, közepes adottságokkal. Ismertető jele a zöld racsnis zoom. A csomag tartalma a lámpán kívül 2 db 18650-es akkumulátor, egy fali akksi töltő, egy AAA-s elemeket befogadó tartó és egy fehér henger melybe a 18650-es akksit tehetjük hogy ne lötyögjön a lámpába. A két elemnek köszönhetően folyamatosan lehet használni, amíg az egyiket töltjük, a másikkal dolgozhatunk. A zoom racsnis, ami eléggé belesimul a lámpatestbe így néha csak a hüvelykujj és a mutató ujjal tekerhető, de még mindig egy kézzel megoldható. Bekapcsolni a végén lehet így az kevésbé kényelmes. A fényereje közepes, két fokozatban állítható. A lámpatesten van egy öv akasztó, ami elég fixen fogja a derékon. Ebben segít az akasztó tetején és alján található gumi gyűrű is. Ha nem szeretnénk így használni, akkor az akasztó leszedhető. Leírása alapján 400 lumenes.

Ami tetszett: Remek készlet, övre is akasztható, 2 elem járt hozzá elemtöltővel, AAA-s akkumulátorokkal is használható
Ami nem tetszett: Kicsit gyenge a fényereje

 

XML-T6 C 3.jpg3. A következő versenyző az óriási, 74 fokos látószögével tűnt ki. Két és fél méteren közel 4 méter átmérőjű körbe világított ki mindent így ez különösen praktikus ha közel akarunk mindent bevilágítani. Nem kell a lámpát ide-oda mozgatni és sokkal könnyebben követik a fényt a mellettünk/mögöttünk lévők is. Szükség esetén természetesen ugyanolyan messze el tud világítani, mint a többiek a csúsztatható zoomja segítségével. A zoom egy kézzel de két ujjal állítható. A készletben egy elemet és egy egyes elemtöltőt találunk. 18650-es elemmel működik. A bekapcsoló gombja hátul található ami egy zölden foszforeszkáló  gumiból van ami alig látható csak így nincs gyakorlati haszna. Leírása szerint 1600 lumenes.




Ami tetszett: A legnagyobb látószögű lámpa, AAA-s akkumulátorral üzemeltethető,
méret/súly/teljesítmény arányában a legjobb
Ami nem tetszett:-



Police 35W kivágva 1.jpg4. Police 35W néven kapható ez a lámpa. Nem zoomolható, az elején található lencse fixen úgy van beállítva, hogy középen nagyon erős legyen a fénye, majd hirtelen sokat gyengüljön. A középső fény messze elvilágít, a körülötte lévő szórt fény pedig közelre világítás esetén ad nagyobb látószöget. Kompromisszumos megoldás, de jól működik. Emiatt a fényerejét nehéz megmondani. Kicseréltem a lencséjét a 14500-as elemmel működő lámpáéra és attól csak kis mértékben maradt el a fényereje. 3 db ceruza elemmel működik. A bekapcsoló gombja hátul van.

Ami tetszett: Akinek nem kell a zoom annak jó választás
Ami nem tetszett: A zoom és a takarékos módok hiánya



17 ledes kivágva 1.jpg5. 17 hagyományos leddel működik ez a lámpa. Referenciának vettem bele a tesztbe ugyanis 4 éve ez még igencsak erős lámpának számított. (bár Cree led akkor is volt már de igen drágán lehetett kapni) Ezek a ledek bár nem olyan nagy fényerejűek, viszont olcsók, minél erősebbre akartak egy lámpát csinálni annál több ledet tettek bele. Így láttam 80 ledes megoldást is, annak a tányérja már igencsak ormótlan volt. Cree ledesből is kapható több ledes, de azokat egy akksiról hajtani nem sok értelme van mert olyan gyorsan lemerülne. A több akksi pedig arányosan nagy/hosszú lámpát eredményez. A sok kis ledből adódóan nem zoomolható ugyanis minden led mindenfelé szórja a fényt így egyenként kellene egy kis lencsét tenni eléjük és fényvisszaverőt alájuk. Sok trükköt nem tud, ki és bekapcsolni lehet csak, azt is a hátulján. 3 db AAA-s elemmel vagy akksival működik. Fénye a közepétől egyenletesen gyengül ezért a fénykör és a látószög csak becsült érték mivel nem tudni hol is ér véget a fénykör. Nagyon hideg fénye van. Érdekessége hogy a ledek idővel megadják magukat, így a fényereje ezzel arányosan csökken. Ha leesik, biztos pár leddel kevesebb fog működni benne. Sok ilyen (fej)lámpám volt, olcsók de nem túl hosszú életűek.

Ami tetszett: Lassan a 4 éves ledes lámpa is retrónak számít :)
Ami nem tetszett: Eljárt felette az idő, gyenge a fényereje

 

7W 300LM 14500 1.jpg6. Aprócska lámpa hatalmas fényerővel. Ez az ami az egyik kedvencemmé  tette. 14500-as elemmel működik ami 900mAh-ás így kompromisszumként nem bírja addig mint a nagyok. Fél óra után sajnos feladta így arra tökéletes, hogy mindig nálunk legyen, de sokat ne akarjunk vele világítani. Sajnos nincs több funkciós üzemmódja így nem tudunk takarékoskodni az energiával. Bár kicsi, még is zoomos lámpa így távolra is nagyon jól világít. A zoomot csúsztatva tudjuk állítani két ujjunkkal. Nagyon könnyen jár, de magától nem szokott elmozdulni. A csomagban egy 14500-as elemen kívül egy töltőt találunk. A bekapcsoló gombja hátul található de mivel a lámpa kis méretű, könnyen lehet egy kézzel is kapcsolni. Narancssárga gumiból van de nem foszforeszkál. Található rajta egy övcsipesz is ami nem túl nagy így nem is övre hanem bármi másra remekül felcsatolható de ha nincs rá szükség akkor le is csavarozható.

Ami tetszett: Nagyon kis méret még is nagy fényerő, övcsipesz
Ami nem tetszett: Csak egy fokozat van rajta

 

Police 500W 1.jpg7. Sikerült szereznem egy mindenhol hirdetett félelmetes nevű Police 500W lámpát. A csomagban volt egy lámpa, egy autós töltő, egy hálózati töltő, egy 18650-es elem, hozzá egy átalakító fehér henger és egy 3 férőhelyes AAA elemtartó. Tölteni közvetlenül lehet a hozzáadott töltő segítségével lehet. Alapból 4200 mAh-ás akksival árulják, ez jól jön, ha sokat szeretnénk használni. A zoom racsnis, ami eléggé kiemelkedik, de sokszor elakad, így nem lehet csak a hüvelykujjal állítani. A hüvelykujj és a mutató ujjal már eltekerhető, így egy kézzel is megoldható. Sajnos rosszul van a racsni induló pozíciója mert a legkisebb fokozat után is tovább tekerhető és ismét nőni fog a fénykör.
Teljesítménye lehangoló. Bár önmagában nem egy rossz készlet, de fényerejét tekintve csak az utolsó előtti helyem végzett, holott méretét tekintve a második legnagyobb. Fényerőben épp csak megelőzi az elavult, sok ledes megoldást és jócskán lemarad az előtte lévő aprócska lámpától. Az ár/teljesítmény alapján nem lenne rossz vétel, ha nem próbálná átverni az embert a sok vaterás eladó olyan szövegekkel hogy a piacon a legerősebb, ultra brutál teljesítmény, nem játék, csak profiknak. Az 500W-os felirat is a vásárlók beetetése, az 500 lumenes fényerő sem igaz, a 400 lumenes lámpának kb. csak a harmadát tudhatja. A fentiek miatt nagy csalódás volt a lámpa.

Ami tetszett: Remek készlet, oldalán kapcsolható, közvetlenül tölthető
Ami nem tetszett: Hamis adatok, megtévesztő hirdetésekkel árulják, nagy méretéhez képes nagyon gyenge teljesítmény



26650-1.jpg8. Ez a lámpa 26650-es elemmel is működik, így közel dupla annyi az üzemideje mint a 18650-es aksival működőknek. Persze ez azt is jelenti hogy a nagyobb akkumulátor miatt jóval nagyobb a lámpa test átmérője (3.1 cm) és jóval nagyobb a súlya is mint a többinek. Természetesen a megfelelő átalakítókkal ugyanúgy használható a 18650-es vagy 3 db AAA aksival. Fényereje hasonló a többi erős lámpához ahogy az 5 üzemmódja is. A bekapcsoló gombja egy narancs színű gumi kapcsoló a lámpa végénél. A zoomja csúszkás, alaposan bezsírozva hogy könnyebben csússzon, vigyázni kell legnagyobb zoom esetné ne kenjük össze magunkat. Leírása szerint 1800 lumenes.

Ami tetszett: A vastagabb méret miatt jobb fogása van, nagyobb aksi is rakható bele amitől az üzemideje közel duplázódik, erős fényerő
Ami nem tetszett: Nehezebb súly






XML-T6 - F 01.jpg9. Elsőre a lámpa színe az ami feltűnik, a megszokott feketétől eltérően bronz színű. Képességeit tekintve viszont nagyon hasonló a többi erős lámpához, nagy fényereje, 5 féle világítási mód, hátsó gumis kapcsoló. 18650-es vagy 3 db AAA aksival működik. Zoomja csúszkás, ami viszont elsőre csak két kézzel erőből széthúzva használható, utánna már könnyebben jár, de egy kis idővel ismét beragad. Leírása szerint 1800 lumenes.

Ami tetszett:  Egyedi szín, nagy fényerő, AAA-s aksival is működik
Ami nem tetszett: Beragad a csúszka









XML-T6 - G 01.jpg

10. A legkisebb versenyző mindössze 67 mm-es, már-már kulcstartó méretű lámpa. Ennek ellenére Cree ledes, ami biztosítja a nagy fényerőt. A kis mérete miatt 16340-es 1000 mA-es aksival lehet üzemeltetni. Zoomja nincs, alapból van egy belső kis kör ami nagyon fényes és egy jóval nagyobb átmérőjű de gyengébb fényerejű kör. A lámpatest a felénél elcsavarható, így lehet szétcsavarni a két felet hogy bele tudjuk tenni az aksit, a másik irányba tekerve pedig bekapcsolható. A lámpát 3W-osnak hirdetik.

Ami tetszett:  Apró méret, kis súly
Ami nem tetszett: Csak egy fokozat, nincs zoom, nagyon hamar lemerül

 






Mindegyik lámpára igaz ezért külön nem írtam be mindegyik tesztbe:

A lámpatest és a feliratok alapján nehéz azonosítani őket mivel sokszor árulják ugyanolyan külsővel de más belsővel a termékeket. Ettől függetlenül sok variáció sem szokott lenni és mivel mindenki ugyan onnét szerzi be jó eséllyel ugyanazokat a termékeket árulja. Ha valaki hasonló kinézetű de eltérő paraméterekkel rendelkező lámpát, kérem írjon emailt a különbségekről!
A 18650-es elemmel meghajtott lámpákat több 3000mAh-ás UltraFire akkumulátorokkal teszteltem, ezekkel kb. 1-2 órát tudtak menni teljes fényerővel. A gyengébb fényerejűek kicsit tovább bírták, de nem arányosan.
Márkás, jobb minőségű elemekkel a fényerő, több milliamperrel pedig az üzemidő fokozható.
A legerősebb fokozatban mindegyik felmelegedett, de egyik sem volt annyira forró hogy kellemetlen legyen. A leggyengébb Cree ledes lámpába sem szabad belenézni, mert percekre kiüti az ember látását. Mindegyik lámpa végén egy karika volt, amire a csuklóra fűzhető karpántot lehet rögzíteni.
A bekapcsoló gomb elhelyezésétől és funkcióktól függetlenül mindegyikben olyan elektronikát építettek hogy a következő funkció a félig lenyomott gombbal volt váltható. Emiatt ki/be kapcsoláskor akarva akaratlan a következő funkcióval kapcsolódott be. Ez azt jelentette, hogy ha a legerősebb fokozatban lett kikapcsolva akkor bekapcsoláskor, a gyengébb fokozatba állítódott, ismét ki/be kapcsolva a villogás jött elő, stb. Ez szerintem különösen zavaró, mert ugyanabba az állapotba szeretném használni egy ki/be kapcsolás után és nem akarom végignyomkodni a teljes funkció skálát hogy ismét ugyanúgy használhassam. Szinte mindegyikre írták hogy vízálló, én ezt nem mertem kipróbálni mert a szerkezetük a lámpafejnél nem volt rendesen szigetelve így szerintem víz alatt egytől egyig megadná magát. Az elemek oldaláról legtöbbön volt szimmering és a bekapcsoló gomb is vízhatlannak tűnt.
A feltüntetett lumen értéket nem tudom milyen számítási módszer szerint számolják de messze van a valós lumen értékétől, még is arányosak egymáshoz, így viszonyítani jók. Ez alól csak a Police 500W a kivétel mely a töredékét tudta csak az ígértnek. A név után lévő több százas nagyságrendű jelölés és az utána lévő „W”-t sok eladó mint Watt érték tünteti fel, azonban semmi köze a teljesítményhez. Találkoztam már "8000 Wattos" jelöléssel is.

 

Mivel több mint másfél hónapig dolgoztam a teszten, sok lámpákat vissza kellett adnom mire kialakult a végleges táblázat így néhány mérés hiányzik, ezeket kérdőjellel jelöltem. Igyekszem ismét elkérni őket hogy pótoljam a hiányzó értékeket.

 

Összefoglaló táblázatok

Ledes lampa osszehasonlito tablazat 3B.jpg

Ledes lampa osszehasonlito tablazat 2B.jpg

Ledes lampa osszehasonlito tablazat 1B.jpg

 

Milyen szempontok alapján érdemes választani?

Áramforrás

Én előnyben részesítem azokat a lámpákat melyek AAA-s elemekkel is üzemelnek mivel ha lemerül a 18650-es, töltő híján fényforrás nélkül maradhatunk. AAA-s akkumulátor töltőt vagy elemet könnyebb szerezni. Az AAA-s elemeket azért szeretem még, mert azokból tudom melyik megbízható, a 18650-esek mind kínai akksi, azokkal pedig eddig mindig volt valami probléma, könnyen beleválaszthatunk valami gagyiba. AAA-s elemekből a töltöttséget sokáig megőrző verziókat ajánlom, én az energizer ready2use-t használom évek óta, még sosem hagytak cserben. Nálam nem volt szempont hogy az elemlámpa tölthető legyen, úgy is mindig van nálam sok AAA-s akksi.

Fényerő

A legerősebb lámpák XM-L T6, XM-L U2 leddel vannak szerelve. Ahol nincs feltüntetve a led, vagy más jelzés szerepel az biztos gyengébb fényerejű. Nem szabad bedőlni a trükkös szövegeknek, sok helyen csak Q5-ös leddel szerelt lámpákat árulnak "ultrabrutál", "brutális fényerő", "nem játék", "legerősebb" és egyéb hangzatos szövegekkel. Természetesen a fényerő függ az áramfelvételtől is vagyis hogy a lámpában található driver mekkora áramot ad a lednek és attól hogy az akkumulátorból mennyi áramot tud kivenni egy időben. Ez a táblázat megmutatja melyik ledből mennyi árammal mekkora fényerőt lehet kihozni.

Egyéb szempontok

Ne feledjük, minél nagyobb a fényerő, annál rövidebb ideig világít a lámpa, így a legerősebb fokozatban csak rövid ideig érdemes használni, a takarékos módok biztosítják a hosszú üzemidőt ezért jó ha a lámpában van ilyen mód is. A legnagyobb fényerő sokszor felesleges és fontosabb hogy minél tovább bírja ezért nekem azok a lámpák tetszettek amik a hatalmas fényerő tudtak 2 fokozatú takarékos módot is.
A minél nagyobb látószöget is szeretem, mert ha kell akkor a zoom segítségével kisebbre tudom venni a látószöget ha szükséges. Ekkor a fényerő is nő mivel sokkal kisebb területet kell bevilágítania a lámpának.
A méret lehetőleg legyen minél kisebb így az a lámpa amelyik ugyanahhoz a teljesítményhez képest kisebb, könnyebb, jobban tetszik.

Ajánlás

A fenti szempontok alapján nekem a 1-es, 3-as és az 6-os és 10-es lámpa tetszett leginkább.
Az elsőnek nagy teljesítménye, oldalt kapcsolhatósága, sok funkciója, finoman működő racsnija és a lámpa közvetlen tölthetősége tette jó választássá.
A hármasnak az óriási látószöge, AAA-s akksival üzemeltethetősége, sok funkciója, az elsőhöz hasonló teljesítmény, mégis kisebb és könnyebb kivitele illetve a könnyű csúszkás zoomja miatt tetszett.
Az ötösnek méretéhez képest döbbenetes a fényereje. Kitűnő választás hogy a zsebünkben legyen egy erős de könnyű és aprócska lámpa. (kiváltva a kulcskarika lámpákat melyekkel eddig nem volt szerencsém)
A tízes volt a legkisebb, már kulcskarikára is fűzhető, még is nagy fényerőt biztosít, a legkisebb cree ledes lámpa volt.

Hol kapható

Rengeteg féle lámpa kapható a Banggood-on és a GearBest-en.

A fenti lámpáktól a profi lámpák ára jóval magasabb, azok sokszor több cree ledet tartalmaznak, sok aksival mennek és kb. 20 ezer Ft-tól indulnak. Ilyen lámpákról ebben a blogban lehet olvasni

A tesztekhez kapcsolódóan beszerzett 3.7V-os akkumulátorokat és fénymérőt is hamarosan bemutatom.

Olvasd el a nagy 18650-es akkumulátor teszt-et is!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr854985526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2013.02.05. 20:45:48

Jó kis teszt, jó kis blog, el is mentem mindkettőt

Lenne egy "hülye" kérdésem, egy Police-ról honnan lehet tudni, hogy eredeti? :D
Csak mert állítólag azt is hamisítják jó kínai munkás emberek.
Egyik hardware hirdetési oldalon árulja valaki a termékpallótájukat, állítólag "eredeti" és vevők elégedettek (lehet csak nem próbáltak ki mást is), de ott van két "500W" Police az egyik FA-110 a másik FA-8066, egyik sem az ami a tesztben volt. Eddig szemeztem onnan pár modellel, na nem azért mert elhiszem víz és robbanás álló, szimplán csak mert ott sok pozitív visszajelzés volt. (A pár hét alatt "kiégő" ledekkel rendelkező kínai lámpák miatt eléggé gyanakvó vagyok.)
De most teljesen elbizonytalanodtam a tesztben írtak miatt.

Olyan lámpa amiben Cree led és Xeon is van, az profinak számít és drága?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.05. 21:02:08

@komplikato:
Sajnos nem tudom megmondani. Szinte mindenről joggal feltételezhető hogy nem eredeti.
Sokszor az eladók sem tudják hogy hamisat árulnak, a vevők meg pláne. És nem is szeretnék tudni, hiszen akkor odalenne az olcsón vettem jót érzése.
Ehhez támpontot inkább a külföldi fórumokon lehet találni ahol összehasonlítják és leírják miben különbözik. A tartósságról annyit tudok mondani hogy volt amelyiket 24 órán át hajtottam és ment rendesen. De persze ettől még lehet megadja magát pár hét múlva.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.05. 21:03:19

Ajánlom még a prohardver elemlámpa fórumát, hátha tudnak segíteni:
prohardver.hu/tema/elemlampa_zseblampa/hsz_1-50.html

komplikato 2013.02.05. 21:29:24

Köszi szépen a választ. Ha lesz időm visszaolvasom a több mint félszáz tesztedet.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.05. 21:35:31

@komplikato: Kérlek ha tudod, oszd meg őket a facebookon! Köszönöm!

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.09. 18:49:56

Dropshipperek vannak ráállva, erre is. :)
Próbáltam a Vaterán (de a TeszVesz ua, ott is ők vannak ugye) venni olcsón úgymond, de felverik ügyesen az "aukcióik" végére... Szerintem a kezüket hozzá nem teszik, csak ők vadásznak ránk, a vevő "állatokra". Már, aki nem személyesen keres kínai, hongkongi stb. és olcsóbb akkor ugye "első kézből" eladót a neten. Ma már minden lehetséges. Banki utalás, Google fordítás, táv-vásárlás a Föld másik feléről akár. Na, ezek a nepperek ebbe "állnak bele", középre ékelődve. (Csak mert én is voltam feketén valutaváltó, de azt becsülettel űző anno, hét éven át. Kicsit irigylem is ezeket a dropshippereket. :D Olyan érzésem van, nekem ez most már sok, avagy "magas"? Ha fiatal volnék, naná, "kínáznék" én is, sőt: nagyban! ;-P

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.09. 18:55:32

Érdekelne egy típusnév - aztán megkeresném minél olcsóbban ugye... ;-) - ami nagyon erős lumen (és valóságban is) fényerejű és főleg messze hord ha fókuszálva van keskeny fény-nyalábra.
Nálad ezt van a "csúcson" eddig?
m.cdn.blog.hu/ki/kinaicuccok/image/muszaki/XML-T6%20A%2014.jpg
Milyen "neveken" (betűk-számok...) fut a "piacon" illetve ugye a távol-keleti bölcsőjében?...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.07.09. 19:26:21

@Don Calo': Típus neve nemigen van ezeknek, van rajta egy név de már én sem találom meg vele. Inkább az a fontos milyen leddel szereltél.
A vaterán az ultra giga brutál nemjáték csak profiknak fantázia nevű lámpák többsége Q5-ös leddel megy ami a leggyengébb a cree ledek között.

Ha jót akarsz akkor mindenképp XM-L T6-os vagy a még erősebb XM-L U2-eset vegyél. Az sem mindegy milyen driver van benne mert ha a legerősebb is csak 1A-t enged át akkor egy 2A-es erősségű kétszer fényesebb lesz, hiába ugyanaz a led. De lefestem pirosra a szabadság hidat ha ezt egy vaterás dropshippes eladó megmondja neked :)

Próbáltam már nem zoomosat is, ami U2-es leddel és jó driverrel volt szerelve és simán otthagyta a zoomos XM-L T6-okat. (ennél fixen középen volt egy igen erős fénykör, a szélén meg egy jóval gyengébb) Szóval inkább a ledek alapján keresgélj, meg vegyél bele normális, eredeti elemet, ne a kék, semmi felirattal vagy hitetetlen képességekkel feliratozott aksit.
Egy jó, valóban 3000 mA-es Trustfire aksi 3-4x tovább is megy mint egy vaterás kék "2400mA-es" aksi. Max. fényerőnél nem mindegy hogy a 21 percben lekapcsol-e...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.07.09. 19:28:29

No meg PCB aksi legyen, (védett) mert a lámpa nem fogja lekapcsolni az aksit és pár alkalom után ha teljesen lemeríted akkor kuka lesz.

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.12. 17:10:49

elemlampa.blog.hu/2013/03/22/jetbeam_ddr30#comment-form
www.doingoutdoor.com/fenix-tk75-3x-cree-xml-u2-led-2600-lumens-flashlight-p-170.html
= Pl. ott 43 000 HUF körül adják, nálunk (Mo.) meg 72-74 ezer körül! Ezért kell a neten megnézni, mi hol a legkedvezőbb...
Ennek nem létezik "najon occo!" kínai "mutánsa"? ;)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.07.12. 20:46:52

Azt azért vedd figyelembe hogy ezt már nagy valószínűséggel megfogja a vám és akkor már nem 43 ezer hanem kb. 60 ezer forint és akkor nincs rá gari meg vártál rá.
A 3 db U3 led nem olcsó, pláne ha rendesen hűtött lámpába rakják. Olyat próbálj keresni amibe szintén U2 vagy U3 led van. Tényleg kell neked 3 led? :)
Mert akkor nem lesz olcsó...

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.12. 21:06:34

Köszi, csak böngészek, meg "okoskodom" - de nem értek hozzá. :)
Majd néha kérdezek még lehet - amennyiben "nem bírok lejönni erről a >projektről<" ugye. :)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.07.12. 21:32:18

Én is szereztem pár lámpát mire rájöttem hogy mekkora parasztvakítások vannak a témában :)
Bár én sem vagyok nagy szakértője a dolognak, válaszolok amire tudok.

Ez is egy jó ismeret forrás. Sokat tanultam belőle, csak át kell olvasni azt a nem kevés bejegyzést:

prohardver.hu/tema/elemlampa_zseblampa/hsz_1-50.html

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2013.07.13. 11:25:20

...jártam ezek a fórumokon is már, köszi... ;)

imre777 2013.11.05. 22:01:36

A táblázatban a 6-osnál van a 17 ledes.
Valami össze van keverve.

Sok hasonló kinézetű és rengeteg típusú/fajtájú lámpa van. (Tesztelhetnél többet is)
Hogy, hol, milyen lámpát vásároljon az ember ebben a nagy kavalkádban? Ha nem szerepel a lámpán sem és a csomagolásán sem semmi adat, akkor hogy lehet megállapítani, hogy milyen led van benne és egyebeket? (Írhatnál egy részletesebb tájékoztatót, összehasonlítást a fellelhető lámpákról, a különbségekről... hogy mondjuk a néhány száz vagy egy-két ezer Forintért megvásárolható és a 100-200 ezer Forintért kaphatóak között van-e akkora különbség, milyen az a lámpa, amely még megfizethető, de már jó, esetleg arról is, ha tudsz, hogy hol-mennyiért szerezhetők be ugyanazok a típusok...)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.11.05. 22:41:08

Köszönöm, valóban, van benne elírás, hamarosan bővítem a tesztet és akkor javítom ezeket is!

Sajnos ezeknél a noname lámpáknál lehetetlen megmondani mit tudnak. Egyrészt az alumíniumház független attól hogy mi van benne, vagyis külsőre nem lehet megmondani a lámpa tudását.

A teljesítményét a benne található driver és led típusa határozza meg amit meg nem nagyon lehet kideríteni milyen. Mondjuk a led típusát a zoomban kivetített képéből már lehet tippelni. A bekapcsolt lámpán az aksival sorba kötve pedig tudsz áramerősséget mérni és akkor hozzávetőlegesen tudni fogod a lumen értéket is.
(pl. 100-300 mA áramerősséggel a lámpa nagy fényerőt biztos nem ad, a nagy fényerő 1A-nél kezdődik)

Az is biztos hogy a vaterán a feketén eladóktól csak kamut kapsz. Egyrészt mert maga sem tudja mit árul, másrészt nem is néz utána, mindig arra hivatkozik amit ő is látott ahonnét vette, és a kör indul ismét, az sem tudja mit árul, stb...

Ha jó lámpát akarsz akkor két dolgot ajánlok, vagy számlás webáruháztól rendelj be (azért ott is előfordul elírás) és ha nem felel meg akkor vidd vissza. Vagy márkás gyártók termékeit rendeld meg külföldről. Pl. a Trustfire-t keresd. Bár ugye azokat is hamisíthatják ezerrel és akkor megint kamut kapsz, szóval nem könnyű.

Sajnos nem tudok többet rendelni mert így is a felét úgy rendeltem hogy utána csak elajándékozni tudtam mert nekem nem kellett. Tíz meg ötvenezer forintos lámpákat meg igencsak úri mulatság lenne csak ezért vennem. Azért még egy kicsit átdolgozom a tesztet és bővítem az azóta összeszedett infóval.

imre777 2013.11.23. 00:46:40

@Kínai cuccok tesztje: Köszönöm!
Közben beszereztem néhány lámpát és ami érdekes, hogy kétféle leddel vannak szerelve. egy részénél a falra vetített képen négyzet látható, ennek a sárga, fényt kibocsájtó részén két oldalt a szélén középen van a vezeték (ez állítólag Q5-ös), a másik részénél a vetített képen ugyan az a négyzet, de két sarka sötét (ott van a vezeték) és nem egyöntetű, hanem mintha fel lenne osztva, mintha el lenne választva 3 kis téglalapra a közepe, de a széle körben egyben van (ez meg állítólag XM-L T6-os), de az egyik lámpám, amit XM-L T6-os-ként vettem ("Police 10000W YZ-1896) és a másik fejlámpa (FA-806 Q5 3000W) egyforma leddel van, nagyjából egyforma a fényerejük (szemmel való meglátás alapján) és van még egy CREE 50W feliratú, ami szintén ilyen leddel van, hasonló fényerővel. Ebben részemre az a zavaró, hogy az egyiket XM-L T6-osnak adták, a másiknak meg a típusszámában szerepel a Q5. Nyilván valóan egy T6-osnak nem szerepel Q5 a típusszámában. A T6-osnak eladott lehet Q5-ös, de akkor milyen a másik Cree ledes, ami gyengébben világít ezeknél?!

Ha tudsz készíts olyan képeket, amelyek alapján tisztán láthatóan fel lehet ismerni a különböző ledeket, amelyeken meg lehet őket különböztetni!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.12.01. 16:37:05

@imre777: A leírások jellemzően össze vissza vannak, arra nem lehet hagyatkozni. (a külföldi aukciós oldalakon, webshopokban és a vaterán is) A zoomos lámpáknál a legnagyobb zoomban a vetített fény megmutatja a led formáját, abból lehet következtetni. De ha letekered a lencsét akkor is látható lesz a led. A Q5 jóval kisebb mint a T6.

m.cdn.blog.hu/ki/kinaicuccok/image/muszaki/Led vetitett kép.jpg

Itt az első és a harmadik egy T6-os, a második és a negyedik képe egy Q5-ösé.

H a a ledeket nézed akkor ilyenek:

Q5: img.dxcdn.com/productimages/sku_11022_3.jpg

T6:
i823.photobucket.com/albums/zz160/badgerbadger1/XMLEmitter.jpg

A zoomos lámpánák a fényerő megnézéséhez mindenképp nézd a vetített kép átmérőjét is hogy egyforma legyen!
(Nem zoomos lámpánál sajnos nem lehet egyformára beállítani)

imre777 2013.12.01. 18:53:23

@Kínai cuccok tesztje: Nagyon szépen köszönöm!

((Ezt nem tudtam megnyitni("404 NOT FOUND"):m.cdn.blog.hu/ki/kinaicuccok/image/muszaki/Led ))
Megpróbálok valami elfogadható képet készíteni és feltölteni az én kétféle ledemről, mert nem ilyenek.

imre777 2013.12.01. 18:54:46

@imre777: @Kínai cuccok tesztje: m.cdn.blog.hu/ki/kinaicuccok/image/muszaki/Led

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.09. 23:58:33

@imre777: itt elegge jol utana lehet nezni a valosagnak
flashlightwiki.com/Cree

en amugy ugy mondanam, hogy tobb fajta teljesitmenylepcso van ahol az optimalisat kel kiprobalni, es a kozepes az mindenkeppen az XM-L T6 egy 18650es liion aksival, es az jelen pillanatban olyan ~ 3000 HUF
ezen kivul az szamithat hogy zoomos, vagy 3 / 5 kapcsolasi mod vagy hogy milyen a szine, a formaja
de mindenkeppen egy olyan helyet keress ahol egyertelmuen rairjak a LED tipusat

tiramiska 2016.01.09. 19:30:06

Hi!

Rendeltem egy ilyen csodát( www.aliexpress.com/item/3800-Lumens-Headlight-T6-headlamp-CREE-XML-L2-zoomable-LED-Head-Lamp-Rechargeable-led-head-light/32490112018.html ). A kérdésem pedig a következő lenne: Milyen minőségűek ezek a "18650mAh" akkumulátorok? Van értelme használni, vagy menjek be szépen az első boltba néhány jobbért?!
Jah a 6. ( azaz pöcök) az világbajnok, nagyon szeretem! :)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.01.09. 20:28:51

@tiramiska: Igen, ezek a leggyengébb akkumulátorok amik léteznek. Kezdve azzal hogy a ráírt teljesítmény ötödét sem tudják.

Az aksi tesztben bővebben írtam róla, ha kintről rendelsz akkor sem kapsz jó aksit 2000 Ft alatt, szóval ha minőséget akarsz akkor sajnos meg kell fizetni.

kinaicuccok.blog.hu/2013/08/13/li-ion_akkumulatorok_tesztje_26650_18650_14500_liion_lithium_ion_led_lampa_ledes_zseblampa_aksi

DexaN90 2018.07.23. 15:23:30

A 3. lámpából(eBay) nekem akku mentes rendelésem volt (én panasonic akkuval használom).
5 világítás módos ami engem rohadtul irritált, ezért a strobe és SOS villogást kiakartam iktatni, így hát szétszedtem darabokra és eléggé meglepődtem. A hűtése iszonyat gyenge, a hűtőcsillag csak az oldalán tudja a lámpaházra vezetni a hőt. A driverjén nem találtam fordított polaritás és alacsony akkufeszültség védelmet.
A driver tetejére műanyag lapot akarok tenni és a tetejét aluminiummal kitölteni, hogy a felette lébvő LED hűtése normális legyen (am ha drivert cserélnék benne, többe kerülne mint maga a lámpaXD)
Áramfelvétel: Erős 280mA, Közép 140mA, Gyenge kb 50mA (fórumon azt mondták a driver nagyfrekije miatt, egyenáramú műszerrel fals értékeket mérhetünk)
A gyenge hűtés miatt egy huzamba maxon nem szívesen meríteném le pl biciklilámpának használva.

7.es: még az akku kapacitása is kamu, 3400mAh a max 18650méretben amit láttam.

Am, ha lámpát veszek kövinek, azzal kezdem, hogy szétszedem és megnézem milyen a hűtése. A 3.as pl csak azért életképes, mert alul van járatva-nincs rajta hűtőborda, ha megkapná a Cree mind a 2,8A-t amit bír asszem nem lenne kellemes a fogása.
süti beállítások módosítása