Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

AA-s Cree led lámpa tesztje 14500-as akkumulátorokkal és elemmel (ledes zseblámpa, Li-ion 3.7V, Ni-Zn 1.5V, Ni-Mh 1.2V)

2013. október 15. 18:00 - Kinai cuccok blog

Sokan előnyben részesítik azokat a lámpákat melyek hagyományos elemmel (AA vagy AAA) is használhatóak így ha lemerülnek akkor könnyen tudják cserélni, nem kell hozzá speciális akkumulátor és töltő. Ezek közül nekem a korábban is bemutatott kedvencem az a zoomos lámpa, mely 14500-as 3.7V-os akkumulátorral, hagyományos AA-s elemmel és NiMh akkumulátorral is működik.

7W 300LM 14500 1.jpg


Arra voltam kíváncsi hogy a különböző áramforrásokkal mekkora fényerőt mennyi ideig tud kiadni, van-e nagyságrendi eltérés köztük, vajon a nagyobb feszültségű Li-Ion akkumulátor hosszabb üzemidőt vagy nagyobb fényerőt jelent.

Elemek és akkumulátorok

A 14500-as akkumulátornak a 3.7V-os Li-ion Trustfire 900mAh-s aksiját választottam mely eddigi tapasztalataim szerint az egyik legjobb minőségű. Az akkumulátor védett volt így bizonyos feszültségesés után lekapcsolt védve magát, ez jól jön ha kímélni szeretnénk az akkumulátort és rosszul jön ha bajban vagyunk és az sem baj ha tönkre megy az aksi csak minél tovább világítson a lámpa. (Bár tapasztalataim szerint ilyenkor más nem sokkal tovább húzzák)
Kipróbáltam egy névtelen 3.7V-os Li-Ion aksival is. Mindkettőről írtam már a Li-Ion aksi tesztben.
A harmadik akkumulátor a Varta Ready2Use 2000 mAh-ás 1.2V-os NiMh.
A negyedik akkumulátor a Conrar Ni-Zn technológiájú 2500mWh-ás 1.5V-os aksija.
Utóbbi kettőt már összemértem hagyományos elemekkel is ebben a tesztben. Szintén ezen teszt alapján választottam az ott szereplő legjobb elemet ami Sony márkájú volt.

Mivel ezen elemek és akkumulátorok külső méretei megegyeznek, nem volt szükség semmilyen átalakítóra mikor cseréltem őket.

A tesztről

A lámpák fényerejét egy luxmérővel mértem, ezeket csak egymáshoz viszonyítottan érdemes nézni. A fény mennyiségét a lámpa 180 cm  átmérőjű fénykörének közepén mértem.
Mivel csak két ilyen lámpám volt és azok is különböztek, ezért kértem kölcsön öt darab teljesen egyforma lámpát a Csakjoraruk.hu-tól, köszönet érte!
A lámpának 3 módja van, nagy fényerő, kis fényerő és stroboszkóp.
Végig nagy fényerővel mentek, ha lesz időm megismétlem a tesztet kis fényerővel is. Kis fényerővel kb. háromszor annyi ideig világít a lámpa. Az elemek, aksik feszültsége kapocsfeszültsége volt.

A táblázatból kiolvashatóak a mért értékek.

AA-s lámpa elem összehasonlitás.jpg

Látható hogy a 3.7V feszültségű TrustFire akkumulátor produkálta végig a legnagyobb fényerőt, a védőáramkör lekapcsolása előtt is fényesen világított, a kezdeti fényerejének csak 36%-át vesztette el. Nem így a másik 3.7V-os aksi mely a végére teljesen megadta magát, bár 15 perccel előtte még közel annyit hozott mint márkás társa. Itt inkább az volt a probléma hogy nem volt védelme és teljes lemerülés esetén károsodhat az aksi.
A Varta Ready 2 Use bár fele annyi fényerőt sem produkált mint a 3.7V-os aksik, de teljesítménye közel azonos maradt végig.
A Conrad NiZn aksija bár szépen kezdett, végül az utolsó 15 percben megadta magát.
Leggyengébben a Sony elem szerepelt, 30 perc után már alig volt fényereje. Egyetlen előnye van, hogy akárhány darabot tarthatunk magunknál és könnyen pótolható.

Összegzés

Látható hogy ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből a kicsi lámpából akkor 3.7V-os aksival kell üzemeltetni, nem olyan drága, tarthatunk belőle többet is. Ha az üzemidőt akarjuk minél hosszabbra nyújtani, akkor szintén ez lesz a jó választás.

Akkumulátorok a Banggood webáruházban.

Akkumulátor és töltő tesztek

Lámpa tesztek

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr835576707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipiczki János 2013.10.26. 13:54:55

A teszt biztos jól sikerült? Mert a Varta Ready2Use, Conrad, és a Sony akku/elemeknél a nagyobb áramerősség ellenére, még 0 percnél is sokkal alacsonyabb fényerőt mértél, mint a Li-ion aksiknál, ami szerintem nem életszerű.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.10.26. 14:00:57

Ennyit mértem, azt nem nagyon lehet elrontani.
A Li-Ion aksik 3.7V-osak, valszeg azért nagyobb a fényereje azokkal.

Sipiczki János 2013.10.27. 17:31:01

@Kínai cuccok tesztje: Rájöttem, hogy én voltam figyelmetlen. Csak gyors végig olvastam a cikket az eredményekre kíváncsian, és nem esett le, hogy ez csak egyetlen elemmel működik, nem mint a 18650-es lámpák. Ezek fényében már számomra is reálisak az eredmények.
süti beállítások módosítása