Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Lézer mutatók tesztje (zöld lézer ceruza, laser pointer, 5mW, 50mW, 500mW, 5000mW összehasonlítása)

2013. december 12. 20:33 - Kinai cuccok blog

Sok féle lézer kapható különböző erősséggel. Mivel a kínai termékeknél a specifikáció valódisága mindig kérdéses, annak szerettem volna utánajárni hogy az 5-50-500-5000mW-os lézerek valóban különböző erősségűek-e vagy csak a szokásos "kreatív" specifikálásról van szó.

Ehhez beszereztem egy 5mW-os, 50mW-os és egy 500-5000mW-os zöld színű lézert.


lezer-mutato-ceruza-osszehasonlitas-laser-pointer-5mW-50mW-500mW-5000mW-18650-liion-li-ion-3.7V-AA-04-5mW-os-1.jpg


Kialakítás
Az 5mW-os színes lézert korábban már bemutattam. Kialakításában az 50mW-os lézer ugyanolyan, külsőre nem lehet őket megkülönböztetni. Ugyanúgy 2 AAA-s elemmel megy, kapható levehető és forgatható csillag fejjel is. Az 5mW-os lézeren a kis matrica tájékoztat a fontosabb paraméterekről. Az 50mW-osnak hirdetett lézeren nem található semmilyen matrica vagy felirat így felmerült benne a szokásos kamu hirdetés gondolata.

lezer-mutato-ceruza-osszehasonlitas-laser-pointer-5mW-50mW-500mW-5000mW-18650-liion-li-ion-3.7V-AA-04-5mW-os-1.jpg

Az 500mW lézernél sem volt semmilyen felirat és már a hirdetésben sem volt tiszta hogy akkor az 500mW-ból hogy lesz 5000mW. Ezek fényében kíváncsian vártam melyik mit fog tudni.
Mérete viszont jóval nagyobb volt mint az előző kettőnek. 18650-es 3.7V-os Li-Ion akkumulátorral ment ami biztatónak tűnt. Emiatt jóval vastagabb is volt. Kapható csillagfejű változatban is, zöldből a simát sikerült szereznem. Illetve ezen is található egy forgatható fej amivel a fénycsóva fókuszát tudjuk állítani. Teljesen betekerve a hagyományos messze hordó lézert kapjuk és ahogy tekerjük kifelé úgy kerül egyre közelebb a lézernyaláb fókuszpontja és lesz egyre nagyobb a lézer kör átmérője a távolban. Amikor már csak 2-3 cm-re van a fókuszált lézersugár akkor az átmérője a milliméter töredéke, ezzel az ereje is fókuszálódik, valószínűleg így lesz az 500mW-ból 5000mW.

lezer-mutato-ceruza-osszehasonlitas-laser-pointer-5mW-50mW-500mW-5000mW-18650-liion-li-ion-3.7V-AA-04-500mW-os-1.jpg

A nagyobbnál külön érdekesség volt hogy ellátták egy biztonsági kapcsolóval amit egy kis kulccsal lehet átkapcsolni. Bár a kulcsos megoldást feleslegesnek tartom, egy retesz viszont mindenképp jól jönne mindegyikre hogy megelőzhető legyen a véletlen bekapcsolás.

lezer-mutato-ceruza-osszehasonlitas-laser-pointer-5mW-50mW-500mW-5000mW-18650-liion-li-ion-3.7V-AA-04-500mW-os-2.jpg


Teszt
Mivel a lézerek erejét mérni nem tudtam, ezért egyszerűen szabad szemmel néztem milyen erejűek.
Mindegyiken lecelluxoztam a bekapcsoló gombját és a három lézert egymással párhuzamosan fektettem. Elsőre kicsit csalódás volt mert nem volt markáns különbség köztük. A távolba vetített pontok is hasonlóak voltak. Felmerült bennem hogy valójában egyforma erejűek.
Az 5mW és 50mW között illetve az 50mW és 500mW között alig volt látható eltérés. Viszont az 5mW-ost és az 500mW-ost egymás mellé téve már látszódott hogy az 500-as jóval erősebb fénycsóvát hagy maga után, a távolba mutató lézerpont nagysága is nagyobb és fényesebb volt. Viszont egyforma távolságra vittek el, a mutatótól nem látszódott hogy valamelyik is távolabb világítana. Az objektivitás kedvéért készítettem fotót is a fénycsíkról és a számítógépen megnézve meglepve tapasztaltam hogy a szabad szemmel alig látható fényesség különbség a képeken jóval markánsabb volt. Ennek oka az lehet hogy a szem fényérzékenysége sokkal jobb mint egy átlagos fényképezőgép fényérzékenysége.

lezer-mutato-ceruza-osszehasonlitas-laser-pointer-5mW-50mW-500mW-5000mW-18650-liion-li-ion-3.7V-AA-04-kicsi.jpg



Még arra voltam kíváncsi hogy a fókuszált fény valóban képes-e akkora hőt termelni hogy megégessen valamit. Több dolgot is kipróbáltam és működött. A jól éghető sötét színű anyagok azonnal nekiálltak füstölni, pl. a USB fali töltő. A világosabb anyagokról jobban visszaverődik a fény, így azokat sokkal nehezebb megégetni., főleg úgy ha kézben tartjuk a a lézert.
Gravírozni viszont nem nagyon lehet vele, legalább is igencsak jó kézügyesség kell hozzá mivel nem látjuk pontosan a lézerpont helyét, a visszaverődő fény miatt jóval nagyobbnak tűnik a megvilágított felület. A valódi égés átmérője csak tűhegynyi.

Összességében pozitív meglepetés volt a különböző lézerek teljesítménye. Bár az 5mW és az 50mW között és az 50mW és 500mW között is tízszeres a különbség, abszolút értéken ez az első esetben 45 mW különbséget jelent míg a második esetben 450mW-ot. Ebből adódik hogy az 5mW és 50mW között jóval kisebb a látható különbség mint az 50mW és 500mW között.

Még egy fontos tudnivaló. Ismereteim szerint a lézermutatók maximális teljesítménye 5mW lehet így legális forgalomban nem nagyon fogunk találkozni 50mW-os vagy a még erősebb 500mW-os darabokkal. Mivel elég speciális esetekbe lehet indokolt az erősebb lézer megvétele, cserébe sokkal veszélyesebb a szemre így szerintem nem érdemes az erősebbeket megvásárolni mivel nem visznek láthatóan messzebbre, csak a fényük  erősebb e kicsivel.

Gyakran szokták az erősséget azon mérni hogy a fekete lufit kidurrantja-e. Sajnos már csak az 50mW-os és az 500mW-os lézer volt nálam mire sikerült lufikat beszereznem. A zöld lufikkal egyik sem boldogult. A feketébe a lila 50mW-os lézer már egy pici lyukat égetett, a zöld nagyobbat. Az 500mW-os lila és zöld lézer már azonnal kilyukasztotta. Maga a lufi nem durrant ki mivel az olvasztott lyuk nem szakadt tovább, szóval senki se várja hogy egy 500mW-ossal lézer kardozni fog egy majálison a lufi árusnál :)


Hol kapható

Különböző színű és erősségű lézerek pár ezer forinttól kaphatóak a Banggood-on vagy a GearBest-en.

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr315677436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eisenberg 2013.12.23. 17:49:30

Hello!

Tapasztalatom szerint a laser pointerek x hőmérséklet alatt nem akarnak működni. Ez általában a szobahőmérséklet alá tehető.

Ezen megközelítésből van e különbség?

Köszikécskeeeee.. :-)

Optimális Karácsonyi ünnepeket kívánok.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.12.23. 22:23:24

@Eisenberg: Szia!
Ilyenről nem hallottam szóval kipróbáltam.
10 perce beraktam őket a 8 fokos hűtőbe.
3 zöldet és egy lilát. Az egyik zöld (5mW) és a lila (5mW) ment ugyanúgy, de a másik két zöld nem (50mW és 500mW). Úgy is megnéztem hogy amelyik nem ment azoknál azonnal szoba hőmérsékletű elemmel is kipróbáltam, de úgy sem mentek. Kb. 2-3 perc után visszamelegedtek annyira hogy ismét jól működtek. Tehát valóban van amelyik nem megy hidegben de a fentiek szerint valószínűleg nem teljesítményfüggő.

A csapos közbeszól 2015.01.21. 16:56:09

@Kínai cuccok blog:

Pár észrevételem lenne:

- A teljesítményt a lézerdiódán kellett volna megmérni, de mivel ez körülményes, ezért legalább az elemnél/akkumulátornál meg kellett volna mérni az eszköz áram felvételét és közben az eszközön a feszültséget. Az így kapott értékek azért eléggé jó iránymutatást adtak volna arra, hogy mennyi lehet a valóságos teljesítmény felvétele az eszközöknek.

- Az eszközök hatótávolsága csak részben függ a dióda teljesítményétől, sokkal inkább a diódafej optikai tulajdonságaitól. Ugyanis minél nagyobb a kilépő fénysugár "kúpossága" (kúpszöge) annál nagyobb felületű kört fog leképezni adott távolságon, és ezen a felületen fog eloszlani a kilépő fény teljesítménye.

- Tehát a legnagyobb teljesítményű eszközön inkább biztonsági és/vagy használati okok miatt van rajta a fókuszáló optika és nem a teljesítmény szabályozására szolgál
süti beállítások módosítása