Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Nagy látószögű full HD sport kamera (távirányító, riasztó formájú kulcstartó kamera (120 fok, hd, fullHD felbontás, 720p, 1080p, mobius)

2014. január 04. 21:01 - Kinai cuccok blog

Sokáig kerestem egy olyan GoPro Hero alternatívát mely képminőségében megközelíti az etalont de árban jóval alatta marad. Természetesen nem lehet elvárni ezt egy 5-10 ezer forintos kamerától hogy ugyanazt tudja, de a 20-30 ezer forintos kategóriában már ugrásszerűen javul a minőség. Bár valóban a GoPro-nak nagyszerű kiegészítői és funkciói vannak, nekem azokra nem volt szükségem így az is csökkenthette a kamera árát. Számos sportkamerát kipróbáltam, mind a GoPro mintájára készült de nekem még is legjobban a kulcstartó kamerákhoz hasonlító Mobius tetszett meg.

 Valodi_full_HD_fullHD_taviranyito_riaszto_formaju_kulcstarto_kamera_87_fokos_latoszoggel_rejtett_kemkamera_fejkamera_sportkamera_akciokamera_autos_microSD_mov_konfiguralhato_1080P_720P_mpeg4_30fps_60fps_1.JPG

Külső

Formája egy riasztóra emlékeztet, kicsit szögletes darab, finom, gumírozott fogással, igényes kidolgozással. Az elején található egy nagy lencse és a mikrofon nyílása, hátul egy miniUSB csatlakozó, a microSD kártyanyílás és egy piros visszajelző led. A tetején van két nagy ezüst színű fém „gomb” és három kezelő gomb valamint az állapot jelző led.

 

Használat

Tölteni és adatokat lementeni a hátul található miniUSB csatlakozón keresztül lehet. Bár a miniUSB kezd kikopni és mindenhol az microUSB veszi át a helyét, én még is örültem ennek a csatlakozónak mivel a legtöbb HD mini kamerán egy semmivel sem kompatibilis csatlakozó szokott lenni, így ez mindenképp egy jó döntés volt. A microSD kártyából már elfogadja a 64GB-ost is, így külső aksiról használva közel 9 óra felvételt tudunk vele készíteni valódi HD minőségben. A tetején található két nagy fém „gomb” valójában nem nyomógomb hanem hűtőborda így nem szabad nyomogatni. Az alaplapon található chip-hez egy fehér pasztán keresztül csatlakozik és funkciójához hűen eléggé felmelegszik a felvétel készítése közben. A kamerát bekapcsolni a három kerek gomb közül a legalsóval lehet, pár másodperc után a felvétel indítható is a legfelső gombbal. A felvételt az indító gomb ismételt megnyomásával állíthatjuk le, majd kikapcsolni a legalsó gombbal lehet. A középső gombbal tudunk váltani a 720p és a 1080p között, ha nem kell a maximum minőség, jól jöhet a kisebb felvétel. A kamera állapotáról a gombok mellett található visszajelző led ad tájékoztatást. A felvétel közbeni villogás szoftveresen kikapcsolható, gyors megoldásként egy fekete szigetelő szalag is megteszi. A HD kulcstartó kamerához hasonlóan ezt a kamerát is számos módon konfigurálhatjuk. Többek között a már említett visszajelző ledet kikapcsolhatjuk, autós kameraként körkörös felvételt állíthatunk be, a képet el tudjuk forgatni, time laps felvételt készíthetünk, használhatjuk mozgásérzékelős üzemmódban, stb.

Valodi_full_HD_fullHD_taviranyito_riaszto_formaju_kulcstarto_kamera_87_fokos_latoszoggel_rejtett_kemkamera_fejkamera_sportkamera_akciokamera_autos_microSD_mov_konfiguralhato_1080P_720P_mpeg4_30fps_60fps_94.jpg

Valodi_full_HD_fullHD_taviranyito_riaszto_formaju_kulcstarto_kamera_87_fokos_latoszoggel_rejtett_kemkamera_fejkamera_sportkamera_akciokamera_autos_microSD_mov_konfiguralhato_1080P_720P_mpeg4_30fps_60fps_95.JPG

 

Tartozékok

Változattó függően vagy csak a kamerát kapjuk vagy kapunk hozzá egy lencsevédő kupakot és egy befogó keretet is melynek alján egy szabvány fotós csavarbemenet található. Ehhez vásárolható még tépőzáras sisakrögzítő, kerékpáros rögzítő, tapadókorongos szélvédőre rögzítő. Vagyis számos felhasználás lehetséges. Egyedül egy vízálló tok lenne még hasznos hozzá, nem csak búvárkodáshoz, hanem pl. ha  motor bukósisakjára rögzítenénk és nem akarnánk megállni ha elkezd cseperegni az eső.

Valodi_full_HD_fullHD_taviranyito_riaszto_formaju_kulcstarto_kamera_87_fokos_latoszoggel_rejtett_kemkamera_fejkamera_sportkamera_akciokamera_autos_microSD_mov_konfiguralhato_1080P_720P_mpeg4_30fps_60fps_92.jpg

 

Képminőség

Bár a Hero minőségét nem várja az ember ebben a kategóriában, még is meglepett amikor először megláttam hogy milyen szép a képe. Valódi HD felbontással, 87 fokos látószöggel ami elég széles de még nem torzít annyit a széleken, alacsony fényerő mellett is kiváló felvételt készít. A kitűnő minőség csak akkor látszik igazán ha összehasonlítjuk a GoPro Hero-val és bizony nincs mit szégyellnie, közel ugyanolyan jó minőséget produkál!

 

 

 

Rejtett kameraként

Mivel a riasztó formájú rejtett kamerákhoz hasonlít így megnéztem erre a célra is használható-e. A korábban bemutatott kulcstartó kamerához képest jóval nagyobb, 8mm-es lencsével rendelkezik, így ezt már nem olyan könnyű rejtett kameraként használni. (bár a széles látószögű verzió abból is nagyobb lencsével rendelkezett) A nagyobb lencsének a hátránya mellett van egy behozhatatlan előnye is, mégpedig az hogy jóval több fény jut át rajta és mivel a képérzékelője is nagyobb, már egész kis fénynél is nagyon jó minőségű felvételt produkál. Ebből a szempontból a HD kulcstartó kamera is jól teljesített, de ez még annál is jobb lett! Másik jó dolog hogy külső akkumulátorról meghajtva folyamatosan készíti a felvételt így a 64GB-os kártyára 9 órát tud felvenni.

 

Autós kameraként

Autóban is kitűnően használható mivel hátul található a töltőcsatlakozója és folyamatos tápellátás esetén folyamatos felvételt készít. Ha nem szeretnénk a teljes utat rögzíteni, akkor szoftveresen beállítható a körkörös felvétel is. Autós használatkor jön jól, hogy hátul is található egy felvételt jelző led, így ellenőrizhetjük hogy valóban elindult-e a felvétel. Szintén előny a kismérete és súlya, így elég neki egy mini tapadókorong is és összességében nagyon keveset takar ki a látótérből szinte észre sem venni a megszokott autós kamerákhoz képest. Bár a legtöbb kamerán van éjszakai mód is, ezen nincsen, de szerintem a legtöbb kamerán amúgy is használhatatlan ez a funkció. Cserébe kitűnő a fényérzékenysége így a fényszórónál is remek képet rögzít, a felbontása pedig szintén kiváló.

Valodi_full_HD_fullHD_taviranyito_riaszto_formaju_kulcstarto_kamera_87_fokos_latoszoggel_rejtett_kemkamera_fejkamera_sportkamera_akciokamera_autos_microSD_mov_konfiguralhato_1080P_720P_mpeg4_30fps_60fps_93.jpg

Modellre szerelhetőség

Kis mérete és súlya miatt repülő vagy helikopter modellre is szerelhető. Az egész csak 38 gramm ami bár duplája HD kulcstartó kamerának, még is töredéke a Hero-nak így végre sokféle modellen használható, nem kell lemondanunk a széles látószögről és a 1080p-s képminőségről sem. Üzemideje is bőven a modell helikopterek és repülök repülési ideje felett van.

 

Fejlesztés

A kamerát folyamatosan fejlesztik, számos funkciót (pl. a hátsó visszajelző led) a vásárlók kérésére tettek bele így nagy jövője van a kamerának. Amíg az árát sikerül alacsonyan tartani, szerintem verhetetlen lesz ár/érték tekintetében. Én külső kijelzőt nem hiányolom róla, ami amúgy is bélyeg méretű képet adna, de nagyszerű lenne, ha wifivel a kamera képét a telefonra lehetne továbbítani. Ettől persze biztos drágább lenne és a mérete, súlya is nőne, de szívesen látnék egy ilyen verziót is.

 

Ami tetszett: Kicsi, könnyű, nagyon jó minőségű kamera kiváló képpel és hosszú üzemidővel, sok felrögzítési lehetőséggel.

Ami nem tetszett: Jól jönne hozzá egy vízálló tok

Külföldről Banggodról rendelhetjük meg kb. 20.000 Forintért.

Banggoodon sok féle kiegészítő is kapható hozzá.

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr225714755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.09. 23:48:27

A GoPro-t lassan minden lenyomja képminőségben?Nagyon úgy tűnik... :D

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.10. 12:59:24

@geegee: ár/érték viszonyban biztos, de azért az még mindig jobb.
Viszont őrületes iramban jönnek föl a kínai gyártók. Xiaomi, GitUp, SJCam. Szerintem nemsokára tényleg ledöntik a trónról. Már ez a kamera is nagyon jó, pedig közel 3 éves. Sajnos nem látom hogy jött volna ki új verzió, de fullHD felbontásban még így is az erős mezőnyben van, főleg ott, ahol számít a kis méret és súly.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.10. 23:56:50

Én amiket mostanában láttam összehasonlításokat, szinte mind jobb képet adott, mint a gopro.Jó, nyilván abból is van több, meg lehettek trükközések, de én is pont annak örülök, hogy jön fel a többi, és mindezt sokkal olcsóbban.Hurrá, hajrá! :-)
süti beállítások módosítása