Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Cheerson CX-20 quadcopter (multicopter, quadrocopter, mini helikopter, dron, modell)

2015. január 19. 22:46 - Kinai cuccok blog


cx-20-01.jpgEgyre többen növik ki a 10-20 ezer forintos quadcopterüket és gondolkodnak komolyabban. Mivel a quadcoptereknél nem igazán alakultak ki még a kategóriák, az alábbi cikkben azoknak szeretnék segítséget nyújtani akik a 100 ezer forintos kategóriában egy megfizethető, jó minőségű és nagy tudású gépet szeretnének.

A CX-20-as gép előtt a legismertebb hobbi quadcopterrel, a DJI-vel szemeztem, de sajnos annak az ára már túl volt azn amennyit szántam volna rá. Kicsit olcsóbb de hasonló tudású volt a Walkera X350-e. Mivel a multikopterek világa rohamosan fejlődik, hamarosan megjelent a Cheerson CX-20-a amelyik tudásában és minőségében felvette a versenyt a DJI és a Walkera gépével, ára viszont kedvezőbb volt azokénál. Sajnos mivel a másik két géppel nem találkoztam, így csak a specifikáció alapján tudtam összehasonlítani őket.


A kiválasztás szempontjai

100 ezer forinthoz közel szerettem volna venni egy olyan gépet melyben már van GPS, tudja az irányoktól független vezérlést, sok csere alkatrésze van hozzá és legalább 200 grammot fel tud emelni. Mindenképp szerettem volna erősebb akkumulátort és kamerát is tenni rá. A korábbi kellemetlen élmények hatására szintén fontos volt hogy gombnyomásra magától visszataláljon. A neten is sok információ legyen elérhető róla, mert a dokumentáció meglehetősen szűkös szokott lenni. A CX20-ról rengeteg fórum és youtube videó is taláható, mire megjött a gép, elméletben rá lehetett készülni.

 cx-20-02.jpg
Beszerzés

Mivel Kínából rendelve kb. 25%-ot meg tudtam takarítani így vállalva a kockázatot közvetlenül onnét rendeltem. Mint később kiderült, nem feltétlen volt jó ötlet.

Mivel új típusról volt szó, a gyár nem tudta a rendeléseket kielégíteni, történtek visszahívások is így gyorspostával is kb. 1 hónapot vártam, mire megjött. Természetesen a vámot és az áfát már rendeléskor beleszámoltam az árba, mivel ekkora csomagot mindenképp levámolnak.

A csomagot kibontva mindent rendben találtam. Sajnos csak egy minimális tájékoztató volt a gép üzembe helyezésével kapcsolatban. Mivel előtte sok videót megnéztem és sok fórumot átolvastam, nem okozott gondot a beüzemelése. Sajnos minden igyekeztem ellenére a rotorok nem voltak hajlandók megmozdulni.

Több napnyi hibafelderítés után sikerült megállapítani, hogy az inicializálásnál akad el az elektronika, javítani nem lehet, vissza kell küldeni. Jött a szokásos levelezés a szokásos stílusban, aminek a végén csak az lett hogy küldjem vissza nekik, megnézik. A visszapostázás 16 ezer forintba került, ekkor már bántam hogy nem itthon vettem. pár hét alatt visszaért Kínába és küldték az újat. A vám természetesen megfogta megint, de a visszapostázás dokumentumai és az előző vámpapírok elküldésével nem kellett másodjára fizetnem.

Nagy örömmel üzemeltem is be ami elsőre sikerült! Apró szépséghiba volt csupán, hogy a hozzá küldött aksi fel volt puffadva (annyira, hogy be sem fért már a helyére), így a korábban rendelt csere aksit kellett használnom.

Meglepő módon a cég a visszapostázás költségeit is visszafizette. De a történet nem ért véget, egy hónap múlva kapok egy orosz sráctól egy levelet hogy köszöni, megkapta a multikopter, de nem működik, segítsek neki. Érdeklődöm hogy még is hogy és miért pont én. Kiderült hogy a visszapostázott quadcopter mellé a kinyomtatott levelemen találta az email címemet és azt gondolta, hogy én küldtem neki. Hát nem, vagy a kereskedő, vagy a gyár, vagy szándékosan, vagy direkt, de az én rossz gépemet küldte el neki.
Mindenki vonja le magának a következtetést...

Összesen 3 hónapot kellett várnom a gépre, eltöltöttem a hibakereséssel három napot és végül egy aksi árával jártam rosszabbul.


A csomag

A csomagban minden megtalálható ami a repüléshez szükséges. Egy quadcopter test, 4 propeller, egy aksi, egy távirányító, egy kamera tartó, a lábak és a szerszámok. Összeszerelni 20 perc. Sajnos a hozzá adott leírás minimális de egyáltalán nem nehéz. Érdemes a youtube-on keresni hozzá videót.
A propellereket a megadott helyekre fel kell tenni (elég szoros a rúd) és rácsavarozni a rögzítőt. Az ellentétes propellerek azonos irányúak, a motorok forgás irányát a gépen jelzik. A lábakat 4 kézzel is becsavarható csavar tartja. Ha voltunk olyan előrelátóak hogy vettünk hozzá propeller védőt akkor azt is felrakhatjuk. Készen is vagyunk, a gép repülőgépes.

cx-20-doboz.png


Kinézet, felépítés

A gép formája a megszokott. Ami érdekesség hogy a tetején van egy kis lapos henger, mely az első pár hónap modelljeiben nem tartalmazott semmit, ez a külföldi fórumokon igencsak visszás hangulatot teremtett. A tavaly nyáron megjelent modellekben viszont már a digitális iránytűt tartalmazza, így van funkciója is. A rotorlapátok már nagyok, 20 centisek és kemények, érdemes vigyázni velük. A lábai kicsit szűkek  és alacsonyak, ha nem tökéletes a leszállás el tud billenni. Cserébe könnyen fel és leszedhetőek a kézzel is kicsavarható rögzítés miatt. Sajnos gyengék is, erről majd később lesz szó. A gép karjain 4.5 centiméter hosszúságban találhatóak áttetsző ablakok amik mögött karonként három fényes led van. Az első karokon zölden, a hátsókon pirosan világítanak jelezve a gép irányát. Közelről nagyon jól láthatóak, 20-30 méterről is még segítséget jelentenek, de a felett már a gép is annyira kicsi, hogy érdemi segítséget nem adnak. A gép hátsó részén található két led. A bal oldali piros led a gép állapotáról ad visszajelzést, a jobb oldali zöld pedig a GPS állapotáról tájékoztat.


Beüzemelés

A gépet beüzemelni egy két perces művelet. Be kell tenni a quadcopterbe az aksit, ami azonnal be is kapcsol és lefuttat egy rövid tesztet. Amikor kész, a bal oldali piros led villog (azt jelzi hogy a motorok blokkolva vannak). A jobb oldali zöld led addig villog, amíg be nem fogja a GPS jelet, utána folyamatosan zölden világít. A GPS jel befogása nélkül is lehet repülni, de nem érdemes, várjunk türelemmel. Ha jó a vétel, max fél perc és befogja a jelet. Utána berakhatjuk a távirányítóba is az elemeket. (1.2V-os NiMH aksival is remekül, sokáig üzemel) Fontos hogy bekapcsolás előtt minden kart és kapcsolót helyezzünk alaphelyzetbe! Én mode 2-es verziót rendeltem ahol a bal kar fe-le mozgatása emeli vagy süllyeszti a gépet, a jobb és balra húzása pedig forgatja. A jobb oldali karral lehet előre, hátra, jobbra és balra lebegtetni. Ne felejtsük el a két fenti kapcsolót is a legfelső állásba kapcsolni, hogy a várt módon viselkedjen a gép. Ha mindennel megvagyunk akkor bekapcsolhatjuk a távirányítót ami rövid hangjelzés kíséretében kapcsolódik a quadcopterhez. Előfordulhat hogy a fenti műveletet nem sikerült elég gyorsan csinálni és nem tud kapcsolódni, ekkor szét kell húzni a quadcopter és az akkumulátor csatlakozóját, majd ki és bekapcsolni a távirányítót. Alapesetben a motorok blokkolva vannak hogy elkerüljék a balesetet. Ez már valóban nem a játék kategória, a rotorok nagyon gyorsak és nagy méretűek. A motorok feloldásához a bal oldali kart le és jobbra kell húzni, majd ott tartani addig amíg a piros led nem kezd folyamatosan világítani. Néha többször is kell próbálkozni. Ha kész akkor a bal kart lefelé húzva engedjük vissza a középső állásba és már repülhetünk is!


Repülés

Remélhetőleg aki ilyen gépet vesz az már elnyűtt egy két kis gépet. Azoknak az irányítás sok újdonságot nem fog jelenteni. A gép nagyon stabil, gyorsan reagál és hihetetlenül gyors, csak finom mozdulatokkal érdemes irányítani. Ha teljes erővel az egyik irányba repülünk, akkor sem billen át, ha menetből hirtelen visszaváltunk lebegésbe, akkor is szépen reagál. A géppel nagyon hamar, nagyon magasra lehet repülni. Mivel a gép teste átlóban közel negyven centiméter, így sokáig lehet látni. Az irányát viszont nehéz megállapítani, így egy magasban történő manővernél kell egy kis idő, amíg látható lesz, pontosan merre is repül. Nagyon fontos hogy a nagyobb magasságban a szél is nagyobb, így vigyázzunk, nehogy elsodorja a szél! Hiába van erős motorja, 20-30 Km/h szelet már nehezen küzd le, nagyobbat pedig nem tud.

A hozzá adott 2700mAh-ás akkumulátorral kb. 7-9 percig lehet vele repülni. A specifikáció 15 percet is ír, sajnos jól ismerjük a Kínaiak megbízhatóságát-e téren. Mielőtt lemerülne az akkumulátor, a quadcopter hangos sípolással jelzi hogy ideje leszállni. Ekkor még van kb. 1.5 percünk, tehát időben szól. A baj csak az, hogy ha nagyon messze repült, akkor nem biztos hogy halljuk. Sajnos ehhez kapcsolódik a legrosszabb tulajdonsága a gépnek, ha kimerült az akkumulátora akkor lezuhan. Számomra érthetetlen módon nincs benne az a funkció, hogy az utolsó energiájával fékezze a gépet. Sajnos a rotorok annyira lelassulnak hogy szinte szabadesésben érkezik le. A landolás már csak azért is fájdalmas, mivel a hozzáadott műanyag lábak nagyon gyengék, már egy méteres zuhanásból is eltörnek. Ezzel persze jelentősen tompítják a becsapódást, de leszállásonként egy pár ezer forintos lábat eltörni nem olcsó mulatság. Vagyis ha a gép jelzi hogy ideje leszállni, akkor még a föld felett sem érdemes reptetni, mert ha elfogy az energia, akkor lepottyan. És itt jön képbe a rotorlapát védő keret, ugyanis ha azon is spóroltunk, akkor bizony a lapátok is hamar eltörnek.

 

cx-20-03.jpg


Repülési módok

A távirányító tetején található két ezüst karral lehet a különböző repülési módokat kapcsolni.

Manuális (Manual) módban a teljes irányítás a miénk, legtöbbször ezt használom.

Stabil (Stable) módban a gép tartja a pozícióját és a magasságot, hasznos ha szükségünk van egy kis időre és nem tudunk a repülésre koncentrálni.

Az iránytól független mód (Direction Lock) az egyik legszuperebb funkció amit bekapcsolva függetlenül attól hogy merre néz a gép, az előre kar mindig előre viszi, a hátra mindig hátra és az oldalsó karok is függetlenek a gép irányától. Egyedül arra kell figyelni hogy az eredeti irányba álljunk mi is.

Magasság tartás módban (Altitude Lock) bármerre repkedhetünk, a magasságot a gép automatikusan tartja. Ez főleg akkor hasznos, ha videózni szeretnénk.

Vissza a felszállási helyhez (Return To Home) üzemmódba kapcsolva a gép kiemelkedik kb. 10 méter magasra, majd visszaszáll arra a helyre ahol a GPS jelet befogta. Fontos hogy ne induljunk el GPS jel nélkül mert akkor ezt a funkciót nem fogjuk tudni használni. (Illetve ha menet közben találja meg a GPS jelet akkor az a koordináta lesz a kiindulási pont) Ezt a funkciót felfoghatjuk pánikgombnak is, nagyon jól jön amikor valamiért elveszítjük a kontrollt a gép felett. Miközben jön vissza a gép, bármikor visszavehetjük az irányítást. A leszállást is szépen, automatikusan elvégzi.

 


Összegzés

Nagyon  jól használható gépet kapunk a pénzünkért. Igazi félprofi gép, áthidalva a játék quadcopterek és a profi, több százezres gépekek közötti űrt. Az eredeti elképzelésemet remekül teljesítette. Vannak hiányosságai, melyek részben kiküszöbölhetőek, mivel folyamatosan fejlesztik a gépet, remélem hamarosan ezek is eltűnnek. Ez alatt a fél év alatt sok kalandot átéltem már vele, ha most kéne vásárolnom, most is csak ezt venném meg.

 

Ami tetszett:

A konkurens gépektől olcsóbb
Sok hasznos funkció
Jó minőség
Sok alkatrész
Nagy teherbírás

Ami nem tetszett:

Ha lemerül, lezuhan
Gyenge lábak
Alapból nincs hozzá rotor lapát védő

 

A Banggoodról rendeltem, ahol sok pót alkatrészt is kapható hozzá.  

 

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni Magyarország legjobb quadcopter oldalán: quadkopter.blog.hu

 

Itt olvashattok a gyakorlati tapasztalatokról is.

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr437083161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donor 2015.01.20. 12:09:36

Kedves blogger!

Az nem baj, ha kezdőként bénázol és ezt leírod, csak az a baj, hogy ez kikerült az origó főoldalára is, a hozzád hasonló kezdőknek iránymutatást adva a hülyeségben.

Ahogy te is tapasztaltad ez már NEM JÁTÉK!
Persze játszunk vele, de ez már egy veszélyes eszköz, tehát felelősséggel jár.
Éppen ezért veszélyes hogy bárki berendel, nulla tapasztalattal, kínából ilyen cuccokat.

Az hogy tescos (jobbára ártalmatlan játék) quadroval repkedtél nem készít fel semmire. Főleg hogy ahogy kitűnik, még az orientációban sem szereztél gyakorlatot, amiben talán segíthet a tescós cucc.

Én nagyon melegen javaslom, hogy aki tovább akar lépni tapasztalat nélkül ne úgy járjon el mint te. Vegye fel a kapcsolatot mindenképpen tapasztalt modellezőkkel, akiktől tanácsot kérhet.
Illetve javaslom hogy az forum.rcmodell.hu/ közösségben tájékozódj a biztonsági szabályokról, műszaki kérdésekben. Sok kellemetlenségtől megkíméled magad. Pl. megtudhattad volna mit érdemes venni, sőt talán még jobb és olcsóbb megoldást is találhattál volna.

Az is hasznos ha személyesen, magyarországi modellező (nem játék) boltban vásárolja meg az első komoly gépét. Igaz hogy drágább egy áfányival, de az a pár bolt mind elkötelezett modellezők birtokában van. Sok tanácsot és segítséget tudnak nyújtani, hogy elkerülj sok kezdő tévedést, illetve a támogatás is jobb/gyorsabb.

Másik hogy tesztnek elég gyenge az hogy csak a paramétereket hasonlítom össze. Ki kell próbálni, repülni. A paramétereket azt írnak rá a kínaiak amit a vevő igényel.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.01.20. 12:38:40

@Donor: Megjegyzésed nem konzekvens, feltételezéseken alapul, konkrétumokat nélkülöz. Így érdemben nem is reagálnék rá.

Meteorist 2015.01.20. 13:34:53

@Kínai cuccok blog: Erős a gyanúm, hogy egy boltban dolgozótól, vagy bolttulajtól kaptad ezeket a roppant "építő jellegű" kritikákat.
Én is neten vásárolok quadrocoptereket, ahol utána lehet járni a szükséges infóknak.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.01.20. 14:32:19

"Stabil módot nem szoktam használni, majd még kiderítem mire is való."

Ezt a mondatot megmosolyogtam :) Pont a stable mód az, ami a kezdőknek leginkább ajánlott, manual módban a legnehezebb repülni. Felszállsz pár méterre, bekapcsolod, és megáll ahol van. Ha nem nyúlsz hozzá, a GPS segítségével tartja a pozíciót, vagyis nem kell pánikba esni, ha véletlenül összezavarodsz például amiatt, hogy nem találod merre van az eleje, simán leveszed a gázt és megáll a gép a levegőben. Hasznos funkció.

Ha már tesztelsz valamit, érdemes utánajárni ilyen alapvető dolgoknak. És CX-20 tulajként mondom, hogy kezdőknek (stable mód ide vagy oda) baromira nem ajánlanék egy ekkora gépet, hanem inkább egy Syma X5C-t (vagy mégjobb a Hubsan X4 és társai, a 10-15 centis kis apróságok, amivel a szobában is tudsz gyakorolni)

@Meteorist: Az egy dolog, hogy utána tudsz járni a dolgoknak, de ennyi erővel autóvezetésre sem kéne jogsi, hiszen azt is meg lehet tanulni autodidakta módon. Sok szempontból autót vezetni könnyebb megtanulni, mint egy ekkora quadcoptert reptetni (saját tapasztalat)

Meteorist 2015.01.20. 14:40:10

@Gery Greyhound (3): Én egy CG022-vel tanulom a témát egyelőre, de többet is kipróbáltam már. Nem írtam, hogy ilyenen kell megtanulni, most még magamnak sem vennék ilyent(különösen ilyen deviza árak mellett), majd ha elég biztosnak érzem magam.

Rwindx 2015.01.20. 15:57:38

Dróntémában (még) nem vagyok járatos, de a tapasztalataim szerint Kínából csak akkor érdemes valami műszaki cuccot rendelni, ha legalább 3-4x árkülönbség van az itthonival szemben, egyébként könnyen bukóra jöhet ki a történet.

Elég sok a kuka termék.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.01.20. 21:38:41

@Gery Greyhound (3): Köszi :)
Amúgy nekem is az első gépem egy Hubsan X4 volt. (tesztet is írtam róla) Máig használom. Az alapokat nagyszerűen el lehet sajátítani rajta. Valszeg. ezért is nem hiányoltam ezt a módot.
Volt még Galaxy Visitor 2-őm, az annyiban volt jó hogy lássam mennyire különbözhet két gép egymástól. Sok szempontból egyformák voltak, még is volt sajátossága mindkettőnek.
Előbb utóbb pedig úgy is jön a mély víz. Lehet nagy az ugrás, de köztes kategória nem nagyon van, (vagy nincs az embernek pénze 10 féle gépre) Szóval én is váltottam a nagyra és fokozatosan haladva egyre bátrabban vezettem. Megfontoltsággal és felelősséggel sok minden elérhető egyedül is, a hülyeségre meg amúgy sincs ellenszer.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.01.20. 21:42:17

@Rwindx: A nagyobb boltok ott is korrektek, el kell olvasni a feltételeket és a szerint dönteni. A legnagyobb bukó valóban abban van ha nem azt kapjuk amit vártunk vagy meghibásodik. Szóval amit drága (árához képest) visszaküldeni, azt én is inkább hagyni szoktam.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.01.20. 21:48:16

@Gery Greyhound (3): Egyébként igazad van, utánanézhettem volna jobban. Azt tudtam hogy áll egy helyben, csak nem értettem az mire jó hiszen ha gubanc van akkor ott az RTH funkció. De a headless mód is hasznos és sok mindent megold a FPV is.
A cikket pontosítom!

Ashley2008 2015.05.09. 15:10:52

@Donor: itthoni boltok drágábbak egy áfányival? Ezt ugye te sem írtad komolyan? Az itthoni boltok többnyire közel kétszer annyiért árulják a dronok többségét, mint amennyiért a nagy webshopokból meg tudod rendelni. Ez a különbség a hülyének megéri, másnak nem nagyon. :)

Ferenc Valenta 2017.02.13. 14:13:55

A nemet Conrad-ban van ilyen:
www.conrad.de/de/reely-shadow-20-quadrocopter-rtf-1400004.html
A magyar honlapon nem mutatjak. Ez is 100 rugo, 2 tengelyes gimballal, meg nagyobb mint a CX-20 (szerintem a Phantomnal is), 20 percig megy, gimbalt leszerelve 23 perc. (hivatalosan, nem mertem, de tenyleg nagyon sokaig birja)
De ha ez valaki fejere esik 200 meterrol...
süti beállítások módosítása