Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Cheerson CX-20 quadcopter - gyakorlati tapasztalatok (multicopter, quadrocopter, mini helikopter, dron, modell)

2015. július 03. 07:00 - Kinai cuccok blog

 

oldalrol.jpgAz előző írásomban a CX-20-as quadcoptert mutattam be, most a vele szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani.

Bemutatom milyen átalakításokat érdemes elvégezni, milyen extrákat érdemes rátenni és mindezek hogy befolyásolják a repülést.

 

 

 

 

Átalakítás

Már az első repülések alkalmával egyértelmű lett számomra, hogy a quadcopter leggyengébb pontja a lába. Nagyon gyenge műanyagból készült, ha nem tökéles a leszállás, akkor könnyen eltörik. Bár ütéscsillapításnak jó, de lábanként 2-3 ezer forintot sokallok érte így mindenképp valami tartós megoldást szerettem volna. Amellett hogy könnyen eltörnek, elég szűkek és nem túl magasak. Ha kicsit oldalra billen a leszálláskor, akkor könnyen eldől és egy gimbal sem fér alá rendesen.
Így mindenképp hasznosnak ígérkezett lecserélni őket. Erre a külföldi fórumokon is sok barkács megoldást találni. Én egy barkácsáruházban vettem két egy méteres, 8mm átmérőjű alumínium csövet és azt hajlítottam rá. A végeredmény egy sokkal magasabb, szélesebb terpesztésű és csak minimálisan nehezebb láb lett. Most végre nem kell tökéletesen egyenes talajra tenni, akár füves területen is felszállhatok vele. A hajlítást házilag végeztem, egy 6 cm-es átmérőjű farúdon fokozatosan, sok kicsit hajlítva szépen sikerült elsőre megformázni. Nem lett teljesen szimmetrikus, de tökéletesen használható. Fúrtam a megfelelő helyekre lyukakat és felcsavartam az eredeti lábak csavarjaival. Nincs besüllyesztve mint a gyári láb, de erősen rögzít. Az egész művelet nem tartott tovább egy óránál. Az új lábakkal közel duplájára nőtt a gép magassága így a gimbal is tökéletesen aláfér. 

nagy-lab.jpg

 


Mivel a gyári aksival csak 8-10 percet bír a gép, érdemes lehet felszerelni nagyobb akkumulátorral. Ez persze extra súlyt jelent, de bőven elbírja, így a repülési idő kitolható 15 perc főlé. Természetesen a nagyobb aksi nagyobb helyet is foglal, a belső aksitartó mérete pedig épp akkora hogy elfér benne a gyári aksi, így csak a barkácsolás marad. (A gyári aksinak a magassága ugyanakkora mint a gépben lévő hely, a szélessége kisebb, de sajnos nem kapni olyan nagyobb kapacitású akkumulátort melynek ez a méret pont megfelelne) vagyis vagy marad a gép alsó részének szétbarmolása, vagy külső függesztményként kell feltenni. Természetesen ez utóbbit választottam, nem is került semmibe ugyanis egy postásgumi (széles sárga szilikon gumi) segítségével tökéletesen rögzíthető. Az akkumulátort a gép hasa alá teszem elfektetve keresztbe, majd a postás gumit beakasztom az egyik kilógó oldalába, felvezetem a gép testre majd a másik oldalon visszavezetve beakasztom az aksi másik, kilógó oldalába. Pár másodperc alatt felrakható és jól is fogja. A gépben található vezetéket pedig az aksitartó nyitott ajtaján kivezetve a külső akkumulátorra csatlakoztattam. Így nem barmoltam szét semmit és még is nagyobb aksival repülhetek. (Az aksitartó ajtaját igény szerint fel lehet celluxozni a gépre)
Még egy apróságot kellett csinálni, a nagyobb kapacitású aksi csatlakozója eltért a quadcopteren lévőtől, így azt is lecseréltem.

nagy-aksi-fejjel-lefele.jpg

oldalrol.jpg


Teherbírás

Kíváncsi voltam mekkora az a súly, amit a quadcopter még fel tud emelni és érdemben repülni is lehet vele.
Az eredeti akkumulátor 200 gramm. Feltettem még rá súlynak egy 5000mAh-ás akkumulátort, ami 400gramm és fel tudott szállni vele! Kicsit lomha volt, érezhetően a teljesítmény határának közelébe került, de még megbízhatóan repült. A youtube videón láttam hogy egy fél literes palackkal is fel tudott még emelkedni az eredeti aksival, bár akkor már nagyon lomha volt és nem is reptették messzire.
Azért szerettem volna tudni mennyit bír, mert mindenképp bővíteni szerettem volna a repülési idejét és nem szerettem volna lemondani a kameráról és lehetőség szerint a gimbalról sem.
Összesen tehát 600 grammal tud felszállni, ebbe a súlyban bele kell számolni az akkumulátor is.

Az eredeti aksit (2700mAh, 200 gramm) nagyobbra cserélve (5000mAh, 400 gramm) még marad kb. 150-200g amivel gazdálkodhatunk.

Ebbe a súlykorlátba már csak egy GoPro fér bele, gimbal nem. Hacsak nem választunk egy jóval könnyebb kamerát! Mivel mindenre a mobius kamerát használom ami tökéletes a célra itt is erre esett a választásom. Az egész kamera csak 50 gramm, üzemideje jóval felette van a repülési időnek (90 perc) így ideális választás lehet.

Mivel a kamerán sok súlyt meg tudtunk spórolni, így maradt még egy kis szabad kapacitás. (100-150 gramm)

Sajnos a gimbalok többsége önmagában 150-200 gramm, az általam vásárolt is 140g volt így azt csak akkor tudtam használni ha kis aksival repültem. Persze ekkor az üzemidő az eredeti 7-8 percről vészesen lecsökkent 4-5 percre.

Szerencsére azonban nem kell lemondani a gimbalról sem, mert Januárban megjelent egy mindössze 100 grammos gimbal, kimondottan kis kamerához!

Persze, ha már lúd, legyen kövér, egy FPV-s szet is jól jönne a gépre. Egy 500mW-os transmitter csak 10gramm, így tegyünk rá azt is :)

5000mAh akkumulátor: 400g
Mobius kamera: 50g
CS-1 Gimbal: 100g
Transmitter: 10g

Összesen 560g :)

A CX-20-as új verziói már úgy lettek kialakítva hogy kivezették az 5V-ot és a 12V-ot a gép aljára így a transmitter és a gimbal is tud onnét üzemelni, mivel nem olyan nagy az áramfelvételük így csak minimálisan csökken a repülési idő. A mobius-t pedig a beépített akkumulátoráról szoktam használni, ha kivenném az is mehetne a quadcopter áram forrásáról de annyi súlyt nem takarítok meg vele és legalább nem kell külön azt is kábelezni.

Még egy dolgot szívesen rakok a gépre, ez pedig egy GSM kártyás GPS nyomkövető. Sajnos fordult már elő velem is hogy a nagy szélben elsodródott a gép és olyan helyen voltam, ahol nem volt mindenhova szabad a rálátás. Már pedig ha lemerül az aksi és leszáll valahova, nagy fűben, bokros, fás területen, épületek közelében nem biztos hogy ráakad az ember. Ilyenkor elég egy SMS és a gép már is visszaküldi a pozícióját.

Sajnos hiába van a gépben GPS, a GSM modul hiányában ez rajtunk nem segít, így külsőleg kell megoldanunk a nyomkövetést. Kapható akkumulátorról üzemelő kis méretű nyomkövető GPS ami pont megfelel a célnak. Súlya kb. 50 gramm. Sajnos ha mindent felpakoltunk a gépre akkor már nem bír felszállni így ebben az esetben a le kell mondani valamiről és ez jellemzően a gimbal szokott lenni.


Repülési idő

A normál akkumulátorral ami 2700mAh-ás csak 7-9 percig lehet a levegőben, ami jóval kevesebb, mint a sok helyen megadott 15 perc. (ezen azért nagyon ne lepődjünk meg, a kínai specifikáció számait sokszor le kell osztani kettővel, különösen ha akkumulátorról van szó) Nem beszélve arról hogy a gyári aksi eleve fel volt fújódva amikor megkaptam, így azzal csak kétszer repültem.

A különböző típusú olcsó (Fullymax, blackmagic) aksikkal hasonló értéket produkál. Az 5000mAh-ás Turnigy akkumulátor már 15 percig tudja a levegőben tartani. A gép tartaléka is megnövekszik, míg a kisebb akkumulátorral csak kb. egy percünk van a sípolástól számítva hogy lehozzuk a gépet, a nagyobb akkumulátorral ez kb. két percre nő.


Akkumulátor merülése

Ha merül az akkumulátor, akkor a quadcopter elkezd szaggatottan sípolni. Mivel elég messze el lehet vele repülni, ez sajnos sokszor nem hallatszik és a villogó fényeket sem látni, így kellemetlen meglepetésként érhet amikor lemerül az akkumulátor és a gépünk nekiáll zuhanni. Mert sajnos nem fokozatosan ereszkedik le, hanem közel szabadesésben zuhan, így pár méter magasságból leesve is meg tud sérülni. (Fel is hagytam azzal hogy ha sípol akkor még játszok vele a föld felett pár méterrel)
Sajnos az is megeshet hogy a levegőben meg is fordul, mivel elég magasan van a súlypontja és fejjel lefelé, a lapátokra és a motorokra esik garantáltan tönkre téve azokat. Akkor sem jobb a helyzet ha van alatta gimbal mert akkor bár a súlypontja lejjebb van, ha lábra érkezik a lábak, a kamera és a gimbal is összetörik. Szóval sehogy sem járunk jól.
Ez ellen nem sokat lehet tenni, stopperelni kell az időt és még idő előtt visszahozni. 


Repülés


A gép hatalmas erővel bír, nagyon gyorsan emelkedik, a vízszintes sebessége is nagy, így hamar nagy távolságba el lehet repülni vele. Egy idő után persze már nem is látjuk hogy halad, így figyelni kell rá, főleg a függőleges irányban, mivel ott nehéz eldönteni hogy az adott gázkar állásának megfelelően a gép emelkedik-e még vagy lebeg. (esetleg már süllyed) Ha a gép kirepül a távirányító hatósugarából akkor automatikusan visszafordul. Ehhez azonban elengedhetetlen hogy repülés előtt várjuk meg a GPS jel vételét és csak akkor induljunk el. Ez a koordináta lesz a viszonyítási pont és nem a távirányító aktuális pozíciója! A GPS jel vételének megvárása már csak azért is hasznos, mert csak így tudjuk baj esetén használni a visszatérés funkciót. Mivel az indulási pozíció lesz az a pont ahova visszatér, ez könnyen megtréfálhat bennünket ha elsétálunk a kiindulási ponttól és az automatikus visszatérés módba kapcsolunk.
A gép headless üzemmódban is képes repülni, ez akkor hasznos ha felvételt is szeretnénk csinálni a levegőből. Ekkor nem kell törődni az irányítással mivel a gép repülési iránya mindig meg fogy egyezni azzal, amelyik irányba a vezérlőkart nyomjuk, nekünk pedig elég csak a kamerát a megfelelő irányba tartani. Ez alól csak az lesz a kivétel amikor a gép a hátunk mögé kerül és megfordulunk. Ilyenkor az irányok ellentétesek lesznek mivel a gép a felszállás utáni irányt jelöli meg viszonyítási iránynak.

 

Mivel a cikk közel 5 hónapja készül, így közzé teszem hogy megoszthassam veletek a tapasztalatokat.

 

A Banggoodról rendelve kb. nettó 60 ezer forintért beszerezhető. 

 

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni Magyarország legjobb quadcopter blogján is: quadkopter.blog.hu

 

Jó reptetést mindenkinek! :)

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr487493534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marciart 2019.02.26. 14:01:07

Meg van még a drón? Működik?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2019.02.26. 15:55:33

@Marciart: Már vagy két éve nincs meg, de akkor is már sokat állt. Működni működött, 40 ezerért adtam el. Az egyetlen gond az akkumulátorokkal volt, pár repülés után felpuffadtak (Turnigy-k) és legjobb esetben is 10 percet bírt a levegőben, amiből a leszállásra is kellett tartogatni.
süti beállítások módosítása