Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Wanhao Duplicator i3 3D nyomtató - Teszt

2015. december 10. 08:00 - Kinai cuccok blog

otthoni 3D nyomtatás

wanhao_duplicator_i3_unbox1.jpgRégóta nézegettem már a 3D nyomtatókat, de a technológia még nagyon gyorsan fejlődik és az áruk is elég borsos, nem mertem belevágni, mivel az új technológiákra mind igaz, hogy egy év alatt sokkal olcsóbban sokkal jobbat lehet kapni.
Így én is türelmesen vártam, amíg meg nem láttam a Wanhao Duplicator I3-at.

 

 

A kiválasztás szempontjai

A 3D nyomtató kiválasztásánál a legfontosabb feltétel az volt hogy maximum 200 ezer forintot szántam rá. Ezzel ki is esett a nevesebb, márkás, gyors nyomtatók mindegyike.
A második feltétel az volt, hogy készre szerelt nyomtatót szerettem volna vásárolni, mivel az építő készletekről látott videók alapján úgy döntöttem, hogy nem szeretnék 30-40 órát az építéssel és hibakereséssel tölteni.
A nyomtatandó méret is fontos volt, sok olcsóbb mini nyomtató csak 15x15x15 cm-t tud, ami elég kicsi, főleg hosszúkás tárgyakat  nyomtatva.
Nem volt elsődleges, de szerettem volna itthonról beszerezni, hogy legyen hozzá magyar nyelvű támogatás és garancia.
Átnéztem a kínai webshop-ok kínálatát, a készletek 80 ezer forinttól kezdődnek, de ne felejtsük el hogy erre még rájön a vám és az áfa is.
Ezekben nem nagyon bíztam, 100-130 ezer forint környékén még mindig csak készletet lehetett kapni és ez már adózva közel 200 ezer forint. Így maradtam annál, hogy inkább itthon veszem meg, okulva a CX-20-as Quadcopter rendelése során szerzett garanciális  problémákból.

Ezek alapján esélytelennek tűnt hogy a közeljövőben vehessek egy 3D-s nyomtatót. A feltételekhez legközelebb a Vellerman K8200/K8400-as volt. A készlet ára 200 ezer forinttól indul, összerakva 250 ezer körül már kapható.
Ismert készülék, sok fórum és videó foglalkozik vele. Sajnos nekem a készre szerelt verzió ára már sok volt.
Időnként keresgélve találtam rá a Wanhao Duplicator I3-ra. Minden feltételnek megfelelt, 175 ezer forintért hirdették, minimális szerelést igényelt, magyar nyelvű dokumentációval, számlával és garanciával. Tökéletes választásnak tűnt. Utána olvastam, szinte mindenhol jókat írtak róla, a kereskedő is szimpatikus volt a hozzászólásai alapján, így úgy döntötte hogy megnézem.


A vásárlás és az első benyomások

Felhívtam az eladót, vasárnap ellenére is készségesen válaszolt minden kérdésemre és még aznap meg is tudtam nézni.
Az első benyomásom az volt a gépről hogy nagyon profi. Hiába belépőszint, egy masszív, szépen kidolgozott gép fogadott, nem pedig egy sufni tuning verzió, olcsó alkatrészekkel és mindenhonnét lógó kábelekkel. Minden célszerűen és egyszerűen van rajta kialakítva. Láthatóan nem csak a barkács kedvű vásárlóknak szánták a nyomtatót.
A bemutató gép már nyomtatta is a próba darabot, az asztalon pedig ott hevertek a minták, amit meg lehetett nézni, fogni, nyúzni.
A nyomtatási minőséget tekintve is az volt az első benyomásom hogy nagyon szép. Nincs tapasztalatom benne, de messze jobb minőséget láttam, mint amire számítottam egy belépőszintű nyomtatótól. Számomra bőven megfelel, így nem is volt kérdés hogy elviszem.
Az eladó készségesen megmutatott mindent, válaszolt a kérdéseimre a nyomtatóval, nyomtatással és az alapanyagokkal kapcsolatban.
Az eladó megmutatta milyen kiegészítőt érdemes hozzá vásárolni, későbbiekben miket érdemes módosítani rajta. Így a nyomtató tekercsek mellé vettem hozzá egy üveg lapot is amit nem csak ő, hanem sok helyen szintén ajánlottak hozzá.

 

wanhao_duplicator_i3_unbox1.jpg


Beüzemelés és az első nyomtatás

Otthon a kézikönyvvel kezdtem. Mivel láttam hogy elég részletes, pontos leírás, rászántam az időt, mégis csak egy drága és számomra ismeretlen szerkezetről volt szó. A kézikönyv rövid bevezető után lépésről lépésre bemutatta hogy kell kicsomagolni és összeállítani, így az olvasás mellett nekiálltam beüzemelni.
Mivel kész gépet vettem, a beüzemelés nem állt másból, mint a nyomtató függőleges részét a vízszintes tárgyasztal keretéhez csavarozni és a szükséges kábeleket csatlakoztatni. Ez nem volt különösebben bonyolult a kézikönyv segítségével, aki rakott már össze kinder tojás figurát, az ezzel is elboldogul. A kábelek is bolond biztos csatlakozóval rendelkeznek, nem lehet fordítva csatlakoztatni, pont olyan hosszúak, hogy elérjenek a szükséges helyekre.

A kézikönyv a nyomtatásra előkészítés során is lépésről lépésre vezetett, nagyon tetszett hogy az angol nyelvű fordítást mellett a készítő a saját tapasztalatait is megosztotta, így sok időt és energiát spórolt meg nekem.
Szintén megemlíti, hogy a korábbi modelleken mit kellett még beállítani, így megnyugtató  volt, hogy a készüléket folyamatosan fejlesztik, a hibáit korrigálják. 

A nyomtató beüzemelése összesen 3 órába került a kézikönyv első oldalának fellapozása és az első nyomtatás elindításával együtt. (a magam alapos, és nyugodt tempójával)
Szintén nagyon tetszett, hogy a készülékhez adott memóriakártyán már volt egy egy előre  beállított modell, amit azonnal nyomtatásra tudtam küldeni.

A beüzemelés után a kézikönyv rátért a legnépszerűbb nyomtató előkészítő program (Slicer) telepítésére és alap beállításaira. A beállításokat is lépésről lépésre mutatta be, így gyorsan megtudtam melyik beállítás mire való, mit érdemes állítani és mit alap beállításokon hagyni.
A nyomtató menürendszere szintén nem bonyolult, egyszerűen kezelhető, gyorsan kiismeri magát az ember.

Az első nyomtatások mind jól sikerültek, a minőséggel pedig nagyon meg vagyok elégedve.


Összegzés

Egy tekercs filament kinyomtatása után is meg vagyok elégedve a Wanhao Duplicator I3-al. Mindenben hozta az elvárásokat, a minősége remek, a nyomtatás egyszerű, kezdőként pedig jó hasznát vettem a részletes leírásnak. Reméljük a garanciát sem kell majd igénybe vennem. De ha még is, nem aggódok miatta.

Hol kapható

A készüléket itt vásároltam.

Érdemes hozzá üveglapot is venni!

Kapható a Mini verziója is 90 ezer forintért, melyről tesztet itt olvashatsz!


Tetszett:
A nyomtató és a nyomatok jó minősége, olcsó ár, itthoni garancia, remek leírás, készséges eladó

Nem tetszett: kicsit hangos nyomtatás közben

Frissítés

Közel egy évig használtam a nyomtatót, kb. 1000 órát nyomtattam vele. Szükség volt garanciális javításra is, így örültem hogy itthonról vásároltam meg. Kezdőknek is ezt ajánlom!

Külföldi rendelés

Barkácskedvűek 3D nyomtatót már 170 dollártól rendelhetnek a GearBest-ről, Banggood-ról, Aliexpress-ről vagy Ebay-ről. A legtöbb ilyen nyomtató egy készlet, vagyis neked kell összerakni és beállítani. Sok mindent meg lehet tanulni ezalatt, de mindenképp időigényes folyamat. Aki csak nyomtatni szeretne, az inkább összeszereltet és előre beállítottat vegyen! 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr48153120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B. Bence 2015.12.10. 19:21:44

Köszönjük a tesztet, és nagyon örülünk, hogy meg vagy elégedve a nyomtatóval. :)
süti beállítások módosítása