Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A legjobb elektromos roller 100 ezer forint alatt! - Xiaomi M365 elektromos roller - Teszt

2018. január 11. 12:00 - Kinai cuccok blog

villanyroller, electric scooter

xiaomi-m365-elektromos-roller-teszt-electric-scooter-villany-roller-01-varosi-kozlekedesi-eszkoz-00.jpg
Miután megkaptam a Xiaomi Air Filter légfrissítőmet két hét alatt DPD-vel Kínából, egészen belelkesültem: ha egy ekkora tárgy, ami ár/érték arányban is ilyen jó, ideért hamar, akkor nincsenek határok, bármilyen órási Xiaomi dobozra nyitott vagyok! Na jó, igazából régóta nézegettem az elektromos rollereket, mert bár BKV bérletem elvből nincs és biciklivel közlekedem Buda és Pest között, azért néhány esetben jól jött volna egy olyan jármű, ami elfér kis helyen, nem kell rá műszaki és gyors is. És bár számtalan példány bukkant fel tavaly óta a műszaki cikkeket áruló boltokban, ezek többnyire vagy túl apró kerékkel, vagy elégtelen hatótávval rendelkeztek. Ja, és az ár: itthon nehéz jó elektromos rollert venni 160 ezer forint alatt, hogy csak az alsó árküszöböt említsem. Egy hónap "kutatómunka" után úgy döntöttem, a Xiaomi M365 rollere lesz az igazi: magas alváz, 30km hatótáv, 25km/h végsebesség, levegővel töltött gumik és 4 órás töltési idő...

A doboz

Mikor megrendeltem, a fórumokat olvasgatva kiderült számomra, hogy a Priority Line Railway Express szállítási mód nem lesz a leggyorsabb: október elején rendeltem, 17-én adták fel, 29-én Kazahsztán közepén tartott. És ez volt az utolsó infóm róla: legközelebb csak december 15-én változott a csomag státusza, ekkor egy csehországi depóban bukkant fel, ahonnan Hollandiába ment, majd Ausztrián keresztül megérkezett hozzám. Ahogy a képeken is látható, nem egy apró gyufásdobozról van szó: a kartonóriás 18kg súlyú volt, győztem felszenvedni a harmadikra.

Kinézet

Mikor kicsomagoltam, ismét meg kellett magamban dicsérnem a Xiaomi munkásait, nagyon gondosan berögzítettek mindent célzottan vágott kartonlemezekkel. A lényeg, hogy minden úgy állt a dobozban, ahogy a gyárban berakták. A kommentek között sok olyan ember van, aki 4-es értékelést ad, mert megkarcolódott a töltője, nekem szerencsére épen maradt minden az utazás alatt. Egyébként a roller használatra készen alszik a dobozban.

Beüzemelés

Az első út előtt egyetlen dolgunk van csak: a roller kormányát négy mellékelt csavarral - és egy rettentő gyér minőségű imbuszkulccsal - rögzítenünk kell a kormányszárban. Ez még a szerszámokhoz egyáltalán nem értő embereknek se jelent kihívást, a kábelekre azonban nem árt figyelni, hogy óvatosan helyezzük el őket a művelet előtt. Érdemes ellenőrizni a gumik nyomását is: bár elég keménynek hathatnak a dobozból kivéve, ez csalóka lehet, érdemes egy nyomásmérős bringapumpával rányomni az ajánlott értékig, hogy ne lapos kerekeken teszteljük az új járművünket.

Használat

Az első utam a rollerrel -3 fokban, éjszaka egy céges buli volt oda és vissza, összesen 14.6km megtett kilométerrel, nyélgázon, felkapcsolt világítással. Mikor hazaértem, 32%-on állt a töltöttségi szint, szóval bőven elégedett voltam. A roller egyébként nagyon poén dolog, jobban nem tudom kifejezni: sokkal nagyobb és magasabb, mint azt a képek és videók alapján elképzelné az ember, rendkívül jól gyorsul, az emelkedőket is képes megmászni. Bizarr érzés, hogy se nem gyalogos, se nem bringás a lovasa, mégis gyorsan megy, és ezt néha a járókelők és a biciklisek se értik. Az én technikám az, hogy ha van elkülönített bringasáv, azt használom, ha pedig széles a járda, akkor azt. Az úttesten csak hátra szerelt villogóval érdemes menni, máskülönben nem vesznek észre az autósok. A használathoz tartozik még az app is, hiszen egy okos járműről van szó: a Mi Home appban a többi okos Xiaomi termék mellett látható a roller is, ami Bluetooth-on kapcsolódik a telefonhoz. Az app arra jó, hogy meg lehet nézni a pillanatnyi sebességet, az összesen megtett kilométerek számát és az adott utunk távolságát - ez utóbbi a roller kikapcsolásakor nullázódik. Az app továbbá azért is jó, hogy a töltöttségi szintet pontosan nyomon tudjuk követni, én például szeretem 95%-nál befejezni a töltést, hogy ne használjak el egy teljes ciklust az akksik élettartamából. A másik haszonos app a Ninebot alkalmazás, ezt azoknak ajánlom, akik a telefont a roller kormányára rögzítik, nekik egy okos kilométeróraként tud funkcionálni ez az app.

Összegzés

Sok embertől megkaptam, hogy hülyeség volt 90 ezer forintot kiadni egy ilyen játékszerre, hogy felesleges a bicikli mellé még egy ilyen fura jószágot is venni, de miután megjött az M365 és az ellenzői is kipróbálták, egyből befogták a szájukat. Ez a roller ugyanis minden, csak nem játékszer. Az első benyomás, aminek általában mindenki hangot ad, hogy nagy. Nagy hely van a lábaknak, nagyok a kerekei, magasan van a kormány a lábbal hajtott rollerekhez képes. Ha valaki például vonattal vagy HÉV-vel jár dolgozni, annak minden további tömegközlekedést kivált, de városon belüli 5-8 kilométeres utakra is bőven alkalmas. Be lehet vinni a boltokba, rá lehet pakolni a cuccokat, de nem szólnak értek, hiszen "csak egy roller". Ha pedig valaki az árát - akciósan 90 ezer forint volt postával együtt - sokallja, annak üzenem, számolja ki, mennyibe kerül 9 hónapra felnőtt BKV bérletet venni...

Ami tetszett

Igényes csomagolás, rendkívül igényes anyaghasználat, jól eltalált szögben és erős fénnyel világító első lámpa, kényelmes és praktikus gázkar. Eddig úgy 50km-t mentem a rollerrel, de hogy a kelenföldi pályaudvarról 23 perc alatt jussak el a népligeti buszpályaudvarhoz, az azt hiszem magáért beszél - és még mindig maradt 72% az akkuban! Az apró, de annál hasznosabb alkatrész pedig mindenképp a sztender, ez is fémből készült és nagyon jól jött már sok helyzetben, amikor nem lett volna mihez támasztani a rollert. A motorfék is tetszett, ennek erősségét három fokozatban is lehet állítani, ha így állunk meg, a nyert energiát visszatölti a roller az akksiba.

Ami nem tetszett

Sokaknak szempont lehet, hogy a nagy akksi, a fém váz és a motor együtt elég nehéz: 14 kilót cipelni nem egy álom, főleg ha emeleteket kell megmászni vele. A másik hiba, ami már az összerakásra vonatkozik, hogy a kormány behajtására szolgáló rögzítőpöcöknek van egy 1-2 milliméternyi játéka. Ez most még nem zavaró, de később lehet, hogy bajos lesz. Ezt egyébként egy 3D nyomtatott alkatrésszel lehet orvosolni, szóval nem jelenti a világ végét. A hátsó fék tárcsája elég egyenetlen volt, ezt egy fogóval és a féktestet szorító két csavar segítségével tudtam beállítani. Na meg persze az extra hosszú kézbesítési időről is meg kell emlékezni, de a vám összegébe belegondolva így is azt kell mondanom, hogy nagyon megérte.

Hol kapható

Érdemes a rollert a GearBest-ről rendelni vonatos szállítással hogy ne kelljen rá áfát és vámot fizetni:

35 - 40 business days
$0.00
  • 35 - 40 business days
    $0.00

 

 

 

De a Banggood is áfamentes szállítást ígér:

Please Note:
1. The above prices are already inclusive of customs duties,
so customers do not need to worry about paying extra customs duties.
(
Not including Singapore and Japan )

Most szezonban akciósan 450 dollár dollár körül szokott lenni. Vásárlás előtt írj a facebook oldalunkra és nézünk rá kupont!

GearBest

Banggood

Kapható egy olcsóbb, kicsivel kisebb teljesítményű testvére is Youth Edition néven.

GearBest

Hazai beszerzés:

XiaomiShop

A tesztért köszönet Simor Máténak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3513566209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2018.01.12. 15:32:46

Aksi töltésről annyit, hogy nemrég volt erről egy cikk, és 25% alá és 85% fölé nem érdemes menni a modern akksiknál. Így sokkal hosszabb lesz az élettertam. És érdekes módon az nem számít ha gyakran töltöd, amíg ebben a 25-85% tartományban mozogsz.

harvy666 2018.06.06. 11:58:49

Korrekt cucc nekem a kisebb hatótávú van, arra érdemes figyelni azért hogy a KRESZ szerint ha jól értelmeztem egyáltalán nem használhatod úton (mondjuk mivel gyalogos szélességű vele az ember csak kicsit hosszabb a járdán sose volt még vele gond), nem is szívesen mennék vele nem olyan jó a fékje.

Ettől függetlenül rövid, 0 forgalmú mellékutcákon ha szar a járda néha én is kigurulok az útra :)

Rugovicsvalagba 2018.07.09. 18:13:33

@Anakin Solo (a.k.a. Ape): "És érdekes módon az nem számít ha gyakran töltöd, amíg ebben a 25-85% tartományban mozogsz." Na ez egy nagy tévedés, vagy félreértés. Ha ez így lenne, akkor meg vlenne az örök életű akku.
süti beállítások módosítása