Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Nem kell Áfát fizetni 43 dollárig, ha Kínából rendelsz! - Okosság

2018. február 13. 11:30 - Kinai cuccok blog

nem_kell_afat_fizetni_38_dollarig_ha_kinabol_rendelsz_okossag_import_szabalyok_22_euro_10_afa_vam.jpgSokak számára ismert, hogy az EU-n kívülről rendelt termékek esetében 22 Euró (kb. 25 dollár) az értékhatár, mely alatt nem kell Áfát fizetni.
Az utóbbi időben egyre több helyen lehetett olvasni, hogy már nem ezt az értékhatárt veszik figyelembe, hanem kb. 42 dollár felett szabják csak ki az Áfát.
Velem is előfordult, hogy 37 dollár értékű csomagra nem kellett Áfát fizetnem. Így azért, hogy ne csak másodkézből származó információkra kelljen hagyatkozni, megkérdeztem a NAV-ot a fenti dolgokról.

A hivatkozott törvény az alábbi volt:

2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

"(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni"

A Magyar Közlönya törvény teljes szövege, Vámolási árfolyam

 

Válaszukban megerősítették, hogy valóban van ez a szabály, melyet alkalmazniuk kell. Így minden olyan esetben, ahol 10 Euró vagy kisebb a kiszabott teher, el kell engedniük!

10 Euró Áfa az 37 Eurós rendelésnek felel meg, ami dollárra átszámolva kb. 43 dollár (árfolyamtól függően)

Így ha biztosra akarunk menni, akkor maximum. 43 dollárig rendeljünk szállítási díjjal együtt!

Fontos,
- A törvény minden esetben alkalmazandó!
- Ha kiszabják az összeget, a törvényre hivatkozva kérni lehet a kiszabott összeg elengedését! (bár hivatalosan ilyen nem fordulhat elő)
- A szállítást végző cég felszámíthatja a szolgáltatásért kiszabott összeget!!! (Ez jelen esetben a postánál 3500 Ft, a DHL-nél 6300 Forint vámügyintézési díjat jelent)
- A törvény Euróban adja meg az értékhatárokat, így az Euró/Dollár árfolyam függvényében ez módosulhat. Nem érdemes kicentizni! (vagy kicentezni :))

A postánál és a DHL-nél a korábbi gyakorlat az volt, hogy ha nem kellett vámot/áfát fizetni, akkor a vámügyintézés díját sem számítják fel. Reméljük ez nem fog változni!

A fentiek figyelembe vételével nyugodtan lehet 43 dollárig rendelni a termékeket! Ha valakitől még is Áfát kérnének, válaszában hivatkozzon a fent idézett törvényre!
Ha valakinek a 43 dolláros rendelésig mégis vámügyintézési díjat kellett fizetnie, kérem jelezze!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr7313664404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása