Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Bőrönd méretű villanybringa - DYU D1 Deluxe összecsukható elektromos mini kerékpár - Teszt

2018. április 11. 12:00 - Kinai cuccok blog

bicikli, villanybringa kismotor, villanymotor, elektromos motor, F wheel, minikerékpár

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-11.jpgSokan szeretnék kiváltani a tömegközlekedést egy elektromos járművel, de a kerékpárt nem tudják hova tenni, rollerezni pedig nem szeretnének. Nekik lehet ideális megoldás a DYU mini kerékpárja, mely csak nevében kerékpár, mivel pedáljai nincsenek. Elektromos meghajtása segítségével maximum 30Km/h-val tud közlekedni és könnyen elfér bárhol. Utunk végeztével pedig egyszerűen csak fel kell emelni és vinni, mint egy nagy bőröndöt. Munkahelyre, lakásba is könnyen bevihető, a liftbe is befér. Ha lépcsőzni kell vele, az sem akadály. Nézzük mit is tud!

A doboz

A doboz erős, barna kartondoboz, meglehetősen rossz fogással. Benne pár helyen védőszivaccsal kibélelten található a bringa lehajtott kormánnyal. Ezen kívül a lábtartókat, a hátsó sárhányót, a töltőt és az angol nyelvű leírást találjuk. A dobozból a kerékpár könnyen kivehető és a doboztól megszabadulva már jóval kisebb helyen elfér.

Kinézet

A kerékpár klasszikus felépítésű, leszámítva, hogy nincs rajta pedál és fogaskerék, hanem csak egy lábtartó van. Repülőgép-minőségű alumínium ötvözetből készült a váz pontos hegesztésekkel.

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-01.jpg

A kerék 12 colos, 31 cm átmérőjűnek mértem. Tömlős, így elnyeli a rázkódásokat, teleszkóp nincs rajta. Kormánya 49 cm széles, de lehajtva a kerékpár szélessége csupán 32 cm-re csökken. A magassága 79 cm, a kormányt lecsukva a fix magasságú ülés lesz a legmagasabb pont, mely 42 cm. A hosszúsága nem csökkenthető, 106 cm. Így egy 106x42x32cm-es helyen el is fér.

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-02.jpg

A kormányon bal oldalt a hátsó fék, a bekapcsoló és egy elektromos duda  gombja van. Középen a kormányrúd forgatását állító/rögzítő retesz, jobb oldalt az első fék karja, a töltöttséget mutató kijelző és a tempomat (sebességtartó automatika ) gombja található. Sajnos sebességmérő vagy a megtett távolságot mutató kilométer óra nincs rajta. Pár dollárért sokat dobott volna a használhatóságon. A töltéskijelző is elég egyszerű és csak hozzávetőlegesen mér. A "gázkar" a motorokéhoz hasonlóan a jobb oldali markolatba van építve, csak keveset, kb. 40 fokot fordul.

Az ülése 26 cm hosszú és 18 cm széles, félkemény. Ültem már kényelmesebben is, de alapjában véve jó. A felfogatása szabványos, dönteni és előre-hátra mozgatni is lehet, akár cserélhető is másikra. Magasságát sajnos nem lehet állítani, ahogy a kormány magassága is fix.

A nálunk járt Deluxe verziónál elől és hátul tárcsafék található, a sima változatnál csak hátsó fék illetve kisebb akkumulátor (ezzel együtt rövidebb hatótáv).

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-03.jpg

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-04.jpg

A lábtartó nem túl széles, mindössze 9cm-es, de a célnak megfelel. Nem felhajtható, de lecsavarozható. Ideálisabb lett volna egy szélesebb és felhajtható lábtartó.

Beüzemelés

A dobozból kivéve levagdostam róla a védőszivacsot. Felhajtottam a kormányt, beállítottam a kormányszöget, felszereltem a lábtartókat és a hátsó sárvédőt. (unboxing videókon sok helyen eleve rajta van a sárvédő, nálam külön volt) Ezután pumpáltam a kerekekbe és felraktam tölteni. A hátsó tárcsafék kicsit reszelt, így fogóval  igazítani kellett rajta de az egész meg volt 10 másodperc alatt.

A tölteni a bal lábtartó mögött, kicsivel fölötte található csatlakozón lehet, melyet egy gumiborítás véd. Ezt célszerűbb lett volna a kormányra tenni mert egyrészt kényelmetlen csatlakoztatni, másrészt a gumiborítás egy idő után elveszhet és akkor felcsapódhat a sár. A töltője Európai csatlakozós, 100-240V, 50/60Hz 1.8A. A töltést 42V-on, kb. 1.5A-rel végzi. Az akkumulátor kezelő rendszernek (BMS) köszönhetően  az  egyes elemegységek intelligens kezelése  és karbantartása, az akkumulátor töltése és kisütése, ezáltal az akkumulátor élettartam növelése megoldott. Extraként le lehet tölteni hozzá egy alkalmazást, mellyel pár paramétert tudunk állítani, nem utolsó sorban pedig mérni tudjuk a sebességet.

Biztonsági megfontolásból a kerékpár maximum sebessége 10km megtételéig 20Km/h-ra van korlátozva. Utána maximum 30km/h-val lehet menni vele. Sajnos nem mutatja, hogy éppen hol tartunk, így hosszúnak tűnik megtenni ezt a távolságot. (ez kb. 30-35 perc max. gázon történő kerékpározást jelent)
(Engem ez a korlátozás kicsit felbosszantott)

Használat

Érződik a szerelési minőségen, hogy nem dísznek vagy játékszernek szánta a gyártó. Ez kőkeményen egy mindennapi használatra tervezett közlekedőeszköz. A gyári specifikációban egy töltéssel 40 km maximum hatótáv szerepel, nyilván ez függ az útviszonyoktól és a súlytól. Nálam a legutóbbi méréskor 16 km alatt kb. 72% ment el nagyobbrészt tőgázon, emelkedőkkel tarkítva. A sima verzió csak 20 kilométert tud.

Kényelmi szempontból olyan 10 km hatótávot szabnék elviselhetőnek, én a munkahelyemre járok vele kb. 8 km távolságba. Jól megy a DYU bár az emelkedőkön kissé meglassul (15 km/h), eddig 25,7 km/h volt a maximum sebesség, amit mentem vele. Gyorsan reagál a kormánymozdulatra, a fékek eléggé jól fognak. A két led lámpa nem túl fényes, viszont a hátsó féklámpaként is funkcionál. Az lámpa be és kikapcsolása lehet automatikus (a fényviszonyokhoz igazodik), és lehet manuális, ilyenkor az applikációból kell kapcsolni.

Apropó applikáció, bár hibának tartom, hogy nincs kilométeróra a bicajon a telefonos alkalmazás kárpótolja az embert. A beállításokon kívül adhatunk be egy hatjegyű kódot, ami lezárja a kerékpárt, csak feloldás után használható. Sajnos a dokumentáció nem tartalmazza a gyári lezáró kódot (1, 2, 3, 4, 5, 6), ennek a neten néztem utána. A főképernyőn akksi állapotot (töltöttséget, hőfokot), és egy kilométerórát látunk. A térképes szekcióban a megtett utat, átlagsebességet láthatunk, ez elmenthető. Van egy öndiagnosztikai funkció, itt visszajelzést kapunk a bicaj állapotáról.

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-05.jpg

dyu-d1-deluxe-osszecsukhato-elektromos-mini-kerekpar-teszt-bicikli-villanybringa-kismotor-villanymotor-elektromos-motor-f-wheel-minikerekpar-06.jpg

Kényelmes és hasznos funkció a Cruise Control, mely az autó tempomatjának felel meg. Ha egy adott sebességnél megnyomjuk a gázkar mellett található zöld gombot, akkor a gázkart elengedve a bicikli tartani fogja a sebességet. Ha ismét gázt adunk, akkor a funkció kikapcsol.

A duda elektromos és inkább vicces hangja van, mint meggyőző, de ilyen is van rajta.

Összegzés

Nekem a pár negatívum ellenére is bejött a kis dög, remekül el lehet kerülni a dugókat, és a kompakt méret jó szállítási és tárolási lehetőségeket biztosít. Ideális lehet kis- és nagyvárosi használat esetén.

Ami tetszett

  • Jó minőség, átgondolt tervezés (apróbb hiányosságokkal)
  • Kiváló hordozhatóság és kis méret
  • Hosszú akkuidő
  • Jól használható alkalmazás


Ami nem tetszett:

  • Kilométeróra hiánya
  • A kormány és az ülés magassága nem állítható
  • Sebességkorlátozás 10 km megtételéig a beüzemelés után.
  • Kicsi lábtartó
  • A töltőnyílás alul található


Specifikációk:

  • Méret: 108 x 50.5 x 97cm (kinyitva), 108 x 38 x 76cm (összecsukva)
  • Lábtartó magasság: 20cm (a földtől)
  • Kerék mérete: 12 inch (kb. 31 cm)
  • súly: 120 kg
  • Sebesség: 20km/h (alkalmazásból állítható, max 30km/h)
  • Akkumulátor: 10Ah
  • Hatótáv: 40km
  • Működési hőmérséklet: -10 C -  45 C
  • Vízállóság: IP54
  • Motor: 36V, 350W
  • Töltő feszültség: 42V
  • Bemeneti feszültség: 100 - 240V
  • Töltési idő: 6h
  • Súly: 14kg


Hol kapható

A GearBest-ről Europe Railway Priority Mail szállítással Áfa és Vám mentesen rendelhető!

Vásárlás előtt írj a Facebook oldalunkra üzenetet és megnézzük, hogy van-e rá kupon!

A tesztért köszönet Murzil-nak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr5513778030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2018.04.13. 09:35:21

140.000 Ft... ennyiért egy normális használt kisrobogót kapsz.

SzAdam 2018.04.13. 09:35:58

Van belőle pedálos verzió, de csak 5.2Ah aksival. Szemezek vele, de nem hiszem, hogy bírná a budai hegyeket. Mennyire bírja az emelkedőt neked?

SzAdam 2018.04.13. 09:38:28

@Plumper_: Azzal nem mehetsz kerékpárúton, bukósisak és biztosítás kell hozzá, hangos/büdös és nem tudod bedobni a csomagtartóba, drágább egy km megtétele, ráadásul használtat hasonlítasz össze dobozos termékkel.

Plumper_ 2018.04.13. 09:57:49

@SzAdam: ha jól tudom, kisrobogóval haladhatsz kerékpárúton.
de minek akarnál (félkész / nem létező / vacak) kerékpárúton haladni, amikor ott van a közút?
minek akarnád a közlekedési eszközt a csomagtartóba dobni? akkor ott van az autó.
bukósisak 20ezer Ft. robogóra a biztosítás minimális.
a 4 ütemű robogók nem hangosak és nem büdösek.

Arcade Macho 2018.04.13. 10:28:06

a reklamanyag keszitesenel alapveto felveteli kovetelmeny volt a 140 cm max magassag?
en is nezegetem az elektromos rollereket, de azert az ilyen kerekparnak csufolt rollerra meg nem fanyalodtam ra

SzAdam 2018.04.13. 10:51:58

@Arcade Macho: Xiaomi Qicycle EF1 kerékpárszerűbb (drágább is), de ezzel meg hajtogatás nélkül felszállsz a villamosra. youtu.be/ghc2qKowlw4?t=8m2s

Magyar Gábor6817 2018.04.13. 11:23:42

A 22" -os kerék hogy lehet 31 cm? Az inkább 12" lesz szerintem. (22"-os kerekei óriás SUV-oknak vannak, és az ott a felni mérete)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.04.13. 11:42:17

@tacsi61: Az alap verziót ki lehet fogni akcióban 350-400 dollár között (kb. 90-105 ezer forint), a deluxe 450-500 dollár (117-130 ezer forint) között van.
EU Expressel nincs rá áfa és vám, így nincs más plusz költség. Kupont tudok nézni rá, hogy van-e éppen.

Arcade Macho 2018.04.13. 12:27:53

@SzAdam: sajnalom nem gyozott meg
miert lenne ez jobb mint egy combosabb roller? azaz miert nem azt mondjuk erre hogy roller, amin nem lehet felallni?

SzAdam 2018.04.13. 15:58:48

@Plumper_: Robogóval csak lakott területen kívül mehetsz kerékpárúton, de ez városi eszköz, nem azonos kategória. Azért rakod csomagtartóba, mert város szélén leparkolsz (P+R), nem akarsz a dugóban ülni, inkább ezzel elsuhansz a többiek mellett. Ha kell, akkor felrakod a metróra vagy vonatra és azzal mész tovább. Én is robogóval járok, meg lehet szokni a bukósisakot, de kényelmesebb nélküle meg a zaj nélkül, már sima kerékpáron is szabadabbnak érzem magam, a biztosítás tényleg nem fontos szempont. Lopástól sem kell félned ilyennel, mert kézben beviszed bárhova.

Arcade Macho: Hívhatod rollernek. Ránézésre egy picit nagyobb menetstabilitást ad, mint az átlag rollerek.
süti beállítások módosítása