Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Nehézsúlyú versenyző a középkategóriában - Oukitel Mix 2 - Teszt

2018. május 18. 11:50 - Kinai cuccok blog

6GB RAM 64GB ROM 16.0MP + 0.3MP 2160 x 1080 FHD 5.99 inch

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-01.jpgKínában a két leggyakoribb keresztnév a Zhang Wei és a Wang Wei, több százezer kisfiú lát napvilágot ilyen név alatt. Hasonló trend a mobilgyártóknál is felfedezhető, az OEM-ek kreativitása általában kimerül az S8 és Mix között, ha elnevezésekről van szó. Két kezemen nem tudnám megszámolni, tavaly hány Mix és S8 nevű mobil került piacra. A mai tesztalanyunk is rettentő meglepő módon egy Mix, méghozzá az Oukiteltől. Az alaprecept itt is ugyanaz, mint a konkurenciánál: 18:9-es, káva nélküli kijelző, dupla kamera és Mediatek processzor. A kérdés adott: vajon sikerül az Oukitelnek kiemelkednie a tömegből, vagy rossz lóra teszünk vele és ezzel elúszik a mix? 

Doboz

A készülék egy fekete dobozban érkezik, amin arany színnel megcsillan a Mix felirat. A csomagolást felnyitva a megszokottakhoz híven egy tálcán fogad minket a mobil. Alatta találhatóak a kiegészítők, szépen elválasztva egymástól, apró kis “rekeszekben”. Kapunk  papírokat, töltő kábelt és -fejet, valamint egy SIM tűt. Sőt maga a mobil elől-hátul befóliázva érkezik, valamint egy szilikon tokban fekszik, azaz tényleg mindenféle apróságot megkapunk, amit a vetélytársaktól is megszokhattunk.

Anyaghasználat, dizájn, fogás

A Mix 2 kinézetére a utilitarian angol szó illik a legjobban. Ezt olyan mobilokra szokták használni, mint pl. a Razer Phone, ahol nem a karcsú, kerekded formák, hanem a dobozszerű, kissé vaskos, de annál letisztultabb dizájn a jellemző. Ezek pedig tökéletesen igazak a Mix 2-re is.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-02.jpg

A készülék egy igazi üvegszendvics, elől-hátul üveglap borítja, oldalélei pedig fémből készültek. Ez rendkívüli prémium érzetet ad a mobilnak, gyakorlatilag flagship szintű az anyaghasználat. Kézben tartani is nagyon jó érzés a Mix 2-t, az élek pont annyira vannak lekerekítve, hogy ügyesen belesimuljon a kezünkbe. Igaz, azért hátrányai is vannak ennek az üveg kialakításnak. A legjelentősebb a tömeg, az Oukitel mobilja szépen fogalmazva is dögnehéz. A gyártó információi szerint 200g, de ha mérlegre rakjuk lesz az 240 is. Na meg az sem segít, hogy 15.78 x 7.50 x 0.88 cm-es méreteivel se nem karcsú, se nem apró. Én már megszoktam a böhöm nagy, dobozszerű mobilokat, de ha valaki 5 colos készülékekhez van szokva, annak igen nehéz lesz az átállás. A másik egyértelmű hátrány az ujjlenyomatok gyűjtése, a Mix 2 díjnyertes alakítást hoz az ujjlenyomatmágnes kategóriában. Meg hát elég csúszós is a mobil, éppen ezért egy tok tényleg nem árt, ha hosszútávon is szeretnénk egyben tartani a készüléket.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-03.jpg

A dizájn, mint mondtam elég letisztult. Elől csak a képernyő foglalja el a mobilt, na meg egy jelentős méretű alsó káva, ami semmilyen navigációs gombot nem házal. Ennek a sarkában található az előlapi kamera, valamint a mobil tetején egy szépen elrejtett mikrofon. Hátul is hasonló elvet követtek a tervezők. Bal felső sarokban a dupla kamera, középen a kör alakú ujjlenyomat-olvasó, alul pedig a gyártó logója. Egyszerű, de nagyszerű. A gombok a készülék jobb oldalán találhatóak (Power gomb, hangerő szabályzó), bal oldalt pedig a SIM tálcát vehetjük ki. Kisebb negatívum, hogy mind a Power gomb, mind a SIM tálca kicsit lötyög, ha megmozgatjuk a mobilt. Ezek minőségén tehát lehetne még csiszolni.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-04.jpg

Kijelző

A 2017-es év, sőt szerintem az elmúlt évek egyik legnagyobb újítása volt a kávák elleni háború. Ez a harc itt is folytatódik, az Oukitel megpróbálta kimaxolni a képernyő-test arányt. A mobilnak oldalt és felül alig van kávája, csak alul kapott egy igen jelentős fekete állat, ahogy ezt korábban említettem. Ez a rész igen vastag, ne dőljünk be a kamu renderképeknek. Nézzétek meg saját szemetekkel mekkora eltérés van a sajtóképek és a valóságban az alsó és az oldalsó káva méretét illetően:

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-18.jpg

Továbbá a fotókon úgy tűnik, hogy egy Samsung edge szerű kijelzőt kapunk, de ez nem igaz. Elég aljas húzás ez a gyártó részéről. A Mix 2 valójában egy “átlagos”, azaz nem lekerített, 6 colos, 18:9-es képarányú megjelenítőt kapott. Az egyetlen lekerekítés a kijelző sarkánál található, ahogyan a Pixel mobilok esetén is. A panel LTPS technológiát használ, felbontása  2160 x 1080 pixel, azaz Full HD+.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-05.jpg

De ezek csak specifikációk, ami igazán fontos, hogy milyen használni ezt a kijelzőt. És azt kell mondanom, hogy a Mix 2 itt igen jól szerepel. A színek élénkek, a betekintési szögek nagyon jók, és a fényerővel sincsen semmi probléma. Az 1080 p-s felbontás még mindig bőven elég ekkora méretben, a 720 p-s budget mobilokhoz képest pedig nagyon nagy előrelépés. A Miravision motornak köszönhetően pedig igazán finomra hangolhatjuk a megjelenítőt. Játszhatunk a szaturációval, a színhőmérséklettel és a kontraszttal is, hogy tényleg a saját ízlésünkre szabjuk a Mix 2 képét.

Hardver, teljesítmény

Én magam csodálkozom a legjobban, hogy eddig még egy szó sem esett a mobil teljesítményéről, pedig ez igen csak fontos. Szóval vágjunk bele. Az Oukitel készüléke felső-középkategóriás hardvert kapott, egy-két flagshipeket idéző értékkel. A meghajtásról a MediaTek Helio P25, 8 magos processzor gondoskodik. Ez teljesítményben a Snapdragon 625 szintjén van, azaz nem zászlóshajóról beszélünk. Ennek ellenére az Oukitel megajándékozott bennünket 6 GB RAM-mal, amivel még a csúcsragadozók is beérnék. Ez az érték benchmarkokban ugyan jól jön, Geekbenchen 836 és 3882 pontot ért el a mobil, Antutuban pedig 77916 pontot.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-06.jpg

A valóságban ezt azonban nem érezzük meg. Marketing szempontból biztos jól hangzik a “nagyobb a memóriám, mint az esnyócnak”, de a teljesítmény ennek ellenére is hagy kívánnivalót maga után.  Miközben a Twitter feedet görgettem időnként jelentkeztek kisebb akadások, egyáltalán nem volt fluid, folyamatos a felhasználói élmény. A probléma azonban nem csak a madárkás appnál jelentkezett, hasonló élményekkel gazdagodtam az Instagram vagy a Facebook böngészése közben is.  Ez akár szoftveres hiba is lehet, hiszen a P25-nek meg kellene birkóznia a közösségi appok futtatásával. Ugyan nem nevezném deal breakernek a dolgot, de jobb, ha egy vadonatúj mobil ilyen akadásokat nem produkál. Ha ezt javítja a gyártó, egyébként rendben van a dolog, az appok közötti váltás folyamatos, a játékok szépen futnak és az animációk sem laggolnak. Azért flagship szintű teljesítményt ne várjunk, de maga a rendszer egész gyors, gördülékeny.

Kamera

Az olcsóbb telefonok esetében a legnagyobb kompromisszumot általában a kamerák esetén kell megkötnünk. Ez a Mix 2 esetében is igaz. A hátlapon a trendekhez híven dual kamerát kapunk, azonban ahogy olcsóbb mobiloknál már megszokhattuk, kicsit trükközött a gyártó. Először is a 21, illetve 2 MP-esnek reklámozott egységek valójában csak 16 és 0.3 MP-esek. A nagyobb értéket csak szoftveres varázslatnak hála éri el a gyártó. Sőt, a másodlagos kamera teljesen felesleges, ugyanis mind zoomoláshoz, mind a Potré módhoz (amit itt Blurnek neveznek, legalább van önkritikájuk) csak az elsődleges egységet használja a mobil.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-07.jpg

A kamera üzemmódjai között megtaláljuk a beauty módot, egy Mononak nevezett fekete-fehér opciót, panoráma módot, a PRO-nak hívott manuális lehetőséget, illetve a már emlegetett Blur módot. Utóbbi esetében a kamera csak elhomályosítja a képet egy általunk kijelölt szekció kivételével, valójában nem kapunk Bokeh effektet. A PRO módban pedig be tudjuk állítani az ISO-t és a fehéregyensúlyt. De valójában számítanak ezek a funkciók? Szerintem nem igazán. Aki komolyabban érdeklődik a fotózás, a manuális beállítások iránt, az úgysem egy ilyen telefont fog választani. A vásárlók nagy része az esetek 99%-ában a normál módot fogják használni, inkább nézzük meg itt hogyan szerepel a kamera.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-08.jpg

Már az első kép elkészítése előtt feltűnik, hogy a kamera rettentő lassan fókuszál. Legalább 3-4 másodperc  eltelik, mire megtalálja a kívánt fókusztávolságot. Az elkészült fotók minősége pedig szintén nem az igazi. Hiányzik a részletesség, a dinamika tartomány kicsi, rendkívül könnyen kiégnek képeink, vagy éppen túl sötétek egyes részek, ha egy erős fényforrás került látószögünkbe. Emiatt elég jól kell megválasztani a fényviszonyokat, hogy normális minőségű képeket kapjunk. A színek is elég fakók, a legtöbb ember szeme a sokkal élénkebb, szaturáltabb színeket kedveli (engem is beleértve). Igaz ezen utómunkával könnyen lehet segíteni, valamint a HDR-t bekapcsolva szintén jobb eredményeket kapunk. A képstabilizáció hiánya szintén megnehezíti, hogy éles képeket készítsünk, nagyon stabil kezet igényel a mobil. Éjszaka még rosszabb a helyzet, gyenge fényviszonyok között rendkívül zajos képeket produkál a Mix 2. Ugyan ezek a hiányosságok a videózásnál is előjönnek, a lassú fókusz, képstabilizáció hiánya igencsak gyenge minőséget eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a maximális, “Fine4K2K” felbontás esetén néha még a képkocka szám is leesik 24 alá, azaz akadozik a felvétel. Továbbra is érdemes felső kategóriás mobilra áldozni, ha igazán sokat szeretnénk fotózni a telefonunkkal.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-09.jpg

Az előlapi kamera 8 MP-es, de interpolálva ezt is 13 megapixelesnek reklámozzák. A szenzor a mobil alján található, ezért a szelfikhez meg kell fordítani a telefont, amire a kamera app is felhívja a figyelmet. A képek minősége itt sem az igazi, hasonló dolgokat tudnék róla elmondani, mint a hátlapi kamera felvételeiről.

Szoftver

A Mix 2-n Android 7.0 fut 2018 januári biztonsági frissítéssel. A gyártó tehát törődik a mobillal, azonban a verziófrissítésekkel kissé le vannak maradva. Ennek ellenére számíthatunk Oreo-ra is, csak egy kicsit többet kell majd rá várni.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-10.jpg

Az Oukitel-féle rom közel áll a gyári Androidhoz, a Beállítások, Értesítési sáv, valamint a stock alkalmazások (telefon, telefonkönyv stb) szintén a Google megoldása, egy-két kivétellel (pl. kamera). Az Oukitel azért néhány extra funkciót hozzáadott a szoftveréhez, ezek igen hasznosak tudnak lenni. Ilyen pl. a már említett Miravision, különböző gesztusok, egykezes mód.  Szerencsére bloatware-t, azaz felesleges, letörölhetetlen, előretelepített appokat csak egy-kettőt kapunk, ezért a 64 GB-os tárhely nagy része szabadon a rendelkezésünkre áll. Ilyen bloatware az InfoHub, ami különböző híreket gyűjt össze vagy a System Manager, ami tisztításra használható, vagy az Emoji Lite billentyűzet.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-11.jpg

Akkumulátor, üzemidő, gyorstöltés

A Mix 2 akksija 4080 mAh-es, ami a gyártó szerint “kiváló üzemidőt jelent, magabiztosan állítjuk”.  Ilyen kijelentés után már csak azért is szkeptikus lesz az ember, nemde? Mindenesetre a telep méretével szerintem sikerült megtalálnia az arany középutat az Oukitelnek. Tudom, sokan 5 napos üzemidőre vágynak és 6500 mAh-es akksikra, de őszintén megmondva a Mix 2 így is egy elég nehéz és vaskos mobil. Hatalmas öröm, ha nem kell minden este tölteni a telefont, de az Oukitel gyártotta akksi mobilok, mint pl. a K8000 már szinte kezelhetetlen batárok.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-12.jpg

Na de milyen is az üzemidő? Nekem átlagos használat mellett a screen-on-time általában kicsivel 7 óra fölött volt, ami nem rossz érték, habár ekkora akksitól többet is el lehetne várni. A OnePlus 5T-m 3300 mAh-es akksija is kibír 6 órát, a szoftveres optimalizáción tehát még lehetne csiszolni. Gyengébb használat mellett így is meg lesz a két nap.

Ha elfogyott a nafta, akkor a mellékelt 9 voltos, 2 amperes töltőkábellel tölthetjük újra a mobilt. Vagy bármelyik régebbről megmaradt madzaggal, a Mix 2 ugyanis még mindig microUSB-t használ. Miért?! Ha sikerült implementálni a 18:9-es képernyőt, dupla kamerát (akármennyire felesleges is) stb., akkor mégis mennyi plusz költséggel járt volna az a fránya USB-C port? Főleg, hogy az Oukitel ezt egy rendkívül jövőbiztos mobilnak reklámozza… Mindenesetre a töltő egész gyors. 40 perc alatt 15-ről 60%-ra húzhatjuk fel vele a mobilt, a teljes töltéshez kb. 1 óra 10 perc kell. Az viszont negatívum, hogy a mobil eszméletlenül felmelegszik töltés közben, amit még az üveglapon keresztül is nagyon megérezni. Továbbá az sem tetszett, hogy a saját kábelem elég könnyen kipottyant a mobilból, kissé elszabták a port méretét. A gyári kábellel nincs ilyen probléma.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-13.jpg

Egyéb funkciók

Kissé szomorú, de igenis meg kell említeni plusz fícsörként, hogy a Mix 2 még rendelkezik fülhallgató jackel, így mindenféle dongle nélkül tudjuk használni vezetékes fülhallgatóinkat. Erre szükség is lesz, ugyanis a telefon alján található hangszóró nem túl jó.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-14.jpg

A mobilból az ujjlenyomat-olvasó sem maradt ki. Az elhelyezkedése tökéletes, a mutatóujjunkkal könnyű elérni a hátlap felső részén. A szenzor sebessége elmarad a csúcskészülékekétől, de lassúnak egyáltalán nem nevezném. A pontossággal sincsenek problémák, az esetek nagyon nagy részében elsőre felismerte ujjlenyomatomat a Mix 2. További extra, hogy a 64 GB-os belső tárhelyet microSD kártyával bővíthetjük.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-15.jpg

Azonban több dolog is kimaradt a mobilból. Az egyik ilyen a már említett USB-C port, a másik pedig az értesítési LED. A kis káva miatt mondjuk ezt meg tudom érteni, habár alulra épp elfért volna. Ez pedig csak személyes véleményem, de a hatalmas alsó sávba simán elfért volna egy Home gomb, illetve kapacitív navigációs gombok is. Sokan preferálják ezek használatát, valamint a virtuális gombok így csökkentik az alkalmazások képének méretét.

Kapcsolat

A Mix 2 dual SIM-es, két Nano SIM kártyával működik, de ha a belső tárhelyet szeretnénk bővíteni, az egyik slotot fel kell áldozni a memóriakártyának. Pozitívum, hogy a készülék támogatja a B20-as LTE sávot, azaz itthon is élvezhetjük a 4G lefedettséget az ország számos pontján.

oukitel_mix_2_teszt_6gb_ram_64gb_rom_16mp_2160x1080_fhd_5_99_inch-16.jpg

Bluetooth verziót tekintve 4.2-t kapunk a wifi chip pedig a 802.11 b/g/n szabványokat támogatja, nem tudunk kihasználni egy esetleges gigabites kapcsolatot. Viszont használhatjuk 5 Ghz-en is, így a kapcsolat stabilitásával nem lesz gond.

Összegzés

Az Oukitel Mix 2 egy igen jól sikerült mobil, a prémium anyaghasználat és a szép kijelző miatt pozitívan csalódtam benne. Ugyan több helyen kell kompromisszumot kötnünk (kamera, na meg a káva mérete a sajtóképekhez képest), de a gyártó ceruzája szerencsére nem fogott vastagon, a készülék kb. 55 ezer forintba kerül. A konkurencia viszont nagyon erős, a Vernee Mix 2 gyakorlatilag ikertestvére lehetne az Oukitel mobiljának. Én azonban mégis a tesztalanyunkat választanám, köszönhetően a nagyobb felbontású kamerának.

Hol kapható

Az telefon 220 dollár körüli áron kapható. A GearBestről EU Expressel Áfa és Vám mentesen rendelhető.

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

Alternatívaként itt van a Vernee Mix 2 4 GB-os változata, ha spórolni szeretnénk 50 dollárt. Igaz, hogy 2 GB RAM-mal kevesebbet kapunk, de ahogy a tesztből is kiderült, ez talán nem is olyan nagy veszteség.

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr1113965028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azonosito4 2018.08.13. 22:28:12

Vettem egy ilyent, még 54.000 FT-ért ( még nem volt elszállva a dollár-forint árfolyam) szerintem ennyi pénzért tökéletes. A nagy nevek mint LG, Samsung, Hüvely ilyen paraméterekkel 100 ezer felett kezdődnek. Nagyon masszívan össze van rakva. Gyorstöltős, 1,5 óra alatt feltölt lemerült állapotból. Wi-fi nagyon jó, GPS Sygic-el próbálva nagyon jó, egyedül a Bluetooth ami nekem gyenge, 5 méter távolságból hajlamos lecsatlakozni. Kamera gyenge, de előkapni, valamit lefotózni, arra jó. Kijelzője nagyon szép, a súlyát már megszoktam, üzemidő nekem 2 nap, 6/64-es tárhely mindenre elég....

"Kissé szomorú, de igenis meg kell említeni plusz fícsörként, hogy a Mix 2 még rendelkezik fülhallgató jackel, így mindenféle dongle nélkül tudjuk használni vezetékes fülhallgatóinkat. Erre szükség is lesz, ugyanis a telefon alján található hangszóró nem túl jó."
-Szerintem ez egyáltalán nem szomorú dolog. Én személy szerint örülök hogy van külön 3,5 jack és van micro usb is. Nagyon nem örülnék a csak egy darab TypeC csatlakozónak. Sokszor hallgatok zenét fejhallgatón miközben töltöm a telót vagy adatkábelen lóg a számítógépen...
süti beállítások módosítása