Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Tenda AC10 WIFI Router - Teszt

2018. június 24. 13:50 - Kinai cuccok blog

Wireless, vezeték nélküli, 1167Mbps, 2.4GHz, 5GHz, Dual Band, Wi-Fi, 4 db 5dBi Antenna

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-03.jpgA Tenda termékeit régebben nem nagyon kedveltem, azonban pár éve valami megváltozott és mára már stabil, jól működő hálózati eszközöket készít a gyártó. Használom gigabites switch-eit és routereit is. Most a nálam járt Tenda AC10 wifi routerről készítettem egy tesztet, fogadjátok szeretettel.

A Tenda Technology 1999-ben alakult, mára az egyik meghatározó gyártója és szállítója lett az hálózati termékeknek kis- és középvállalkozások valamint az egyéni felhasználók részére. Termékvonalukban találhatóak wifi eszközök, ADSL, CPE, Ethernet switch-ek, mobil szélessávú eszközök (3/3.5/3.75G) és vezetékes routerek is. Mára a shenzeni gyártó a tíz automata összeszerelő soron mintegy 80.000db CE és FCC jelöléssel rendelkező terméket tud előállítani naponta.

Kicsomagolás

A méretes dobozban érkező termék amolyan szokásos router csomagolás. A dobozban egy használati utasítás (kínai), egy utp kábel és egy tápegység található (eu-s átalakító nincs a dobozban).

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-01.jpg

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-02.jpg

Kinézet

A kinézet transzformeres, a műanyag borítás eléggé masszív, nekem túlságosan design-os és nagy. Az elején lévő kék ledek nagyon erős fényűek, de szerencsére kikapcsolható a ledes visszajelzés. Az antennák jó nagyok rajta.

A hátulján a tápcsati egy WAN és három LAN aljzat kapott helyet a WPS és a reset gomb mellett.

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-04.jpg

Beüzemelés

A beüzemelés nagyon gyorsan megy mind böngészőből, mind az applikációból. A szokásos biztonsági és általános beállítások hamar belőhetők rajta. A WAN aljzatba a beérkező UTP a LAN-okba az esetleges kábelen kommunikáló eszközöket tehetjük fel.

Az applikáció nagyon letisztult, könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető és mind iOS-en, mind Androidon elérhető. A devices menüpontban a csatlakoztatott eszközöket látjuk, a Storage funkció ennél a terméknél nem elérhető, egyébként az USB-vel rendelkező nagytestvéreknél remek funkció, a Tools menüpontban mindenféle – a routerrel kapcsolatos – beállítást kezelhetjük.

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-05.jpg

Használat

Használat közben is stabil az router, az okos eszközöket is innen vezérlem fix ip-vel. Nagyon jó, például, hogy értesítést kapok a valamelyik eszköz bekapcsol (és a wifire csatlakozik). A sebesség teljesen jó. A 120-as otthoni net 5 GHz-es hálózaton 90 Mbps környékén hasít, a 2,4 GHz-esen pedig 48 Mbps-sel. Az AC10-es kétcsatornás gigabit vezeték nélküli technológiát nyújt az új 802.11ac Wave 2.0 Wi-Fi-vel. Az 1 GHz-es processzor és 128 MB DDR3 teljesítményt biztosít 2.4GHz-en és 5GHz-en egyaránt. Az 5GHz sáv 867Mbps dolgozik míg a 2.4GHz 300Mbps-en, ami így kombinált 1167Mbps sávszélességet szolgáltat.

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-06.jpg

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-07.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány szakmai infó a technológiáról

MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output): a beamforming adatfolyamokkal egyszerre több kliens is kiszolgálható.

Beamforging: A technológia lényege, hogy a rádiójelet csak oda juttatja el, ahol a kliens várja. A kliens jelet küld a routernek a pontos pozíciójáról, a router pedig képes oda irányítani a rádiójelet.

Tehát a Beamforming és a MU-MIMO abban segít, hogy több kliens egyidejű használata mellett is adott legyen a nagy sávszélesség és mellette a hatótávolság se csökkenjen drasztikusan, ha az útjába esik egy fal például.

Az eszközünk rendelkezik ezen technológiával így tényleg gyors és stabil jelet kapunk.

Specifikációk

tenda-ac10-wifi-router-teszt-wireless-vezetek-nelkuli-1167mbps-2-4ghz-5ghz-dual-band-wi-fi-4-5dbi-antenna-08.jpg

Összegzés

Ha szeretnétek egy jó routert bátran ajánlom, annyi kompromisszumot kell kötni, hogy csak 3 LAN csatlakozó van, illetve nincs USB csatlakozása. Nálam ez így is ajánlott kategória.

Ami tetszett:

  • egyszerű beüzemelés
  • gyors, stabil használat
  • remek mobil applikáció és webes felület

Ami nem tetszett:

  • túlságosan indokolatlan robosztusság
  • EU csatlakozó hiánya

Hol kapható

A Tenada AC10 45 dollár körüli áron kapható.

Ha biztosra akarsz menni, akkor Áfa és Vám mentesen tudod megrendelni a GearBest oldalán EU Express szállítással.

GearBest

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Murzil-nak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr7714068129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bl4ze 2018.06.30. 15:38:08

Nem győzött meg. Ennyiért inkább egy Xiaomi 3G router, most olcsóbb is ennél.
süti beállítások módosítása