Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Yeelight színváltós okosizzó - Teszt

2018. július 20. 15:00 - Kinai cuccok blog

lámpa izzó, színes ledes égő, led

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-01_png.jpgXiaomi Yeelight színváltós okosizzó

Korábban már olvashattátok bemutatómat a saját butácska RGB izzóimról, amit kőkorszaki módon távirányítóval kell kezelni. A Xiaomi Yeelight színváltós lámpakörtéje viszont ennél sokkal okosabb, mobilunkról is tudjuk kezelni és akár normál világításra is tökéletesen használható.

 

 

A doboz

Az eszköz egy egyszerű fehér dobozban érkezik, amin néhány paraméter és a Yeelight logó látható. A csomagolás csakis az izzót tartalmazza.

Kinézet, paraméterek

A Yeelight égő igen nagy és nehéz is. E27-es foglalatot használ, maximális teljesítménye 9W. A gyártó szerint max. 30 nm-es szobákat tud bevilágítani, fényereje 600 LM. Mivel ez egy RGBW izzó, ezért hagyományos világításként is használható. A mezei RGB technológiához képest itt a fehér szín nem a másik 3 (vörös, zöld, kék) kikeveréséből jön létre, hanem egy 4. chip is található az égőben, ami dedikáltan a fehér szín előállítására szolgál. Így kapunk tehát valódi (akár hideg, akár meleg) fehéret, míg a sima RGB izzóknál egy nagyon zavaró kékes árnyalata van a fehérnek csúfolt valaminek.

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-02.jpg

Beüzemelés

A Yeelight termékeket használhatjuk a saját appjukkal vagy a Mi Home alkalmazással is. Utóbbi akkor lehet hasznos, ha más Xiaomi  okoseszközzel is rendelkezünk és ezek működését egy helyen szeretnénk összehangolni.

Én a Yeelight appot választottam, ennek ugyanis egyszerűbb használata, jobb az angol fordítása,valamint több funkcióval rendelkezik. A beüzemelés folyamata ettől függetlenül megegyezik a Mi Home-nál is.

Az app indításánál a kínai régiót/szervert kell választani, majd belépni a Mi fiókunkkal. A + jelre kattintva keressünk rá a Yeelight színváltós izzóra és kapcsolódjunk annak wi-fi hálózatára. Amint ez sikerült, az app megkér, hogy válasszuk ki saját, otthoni hálózatunkat, amelyen keresztül az eszköz felkapcsolódhat a világhálóra. Ezután megtörténik az eszköz bekalibrálása és néhány másodperc múlva már használhatjuk is.

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-03.jpg

Használat, funkciók

A Yeelight alkalmazás kezdőoldalán különböző jeleneteket (scene) állíthatunk be, amik valamilyen hangulathoz vagy tevékenységhez illően állítják be az izzó színét és fényerejét. A Dating Night romantikus, dimmelt lila színt jelent, a Birthday Party pedig élénk színváltós villogást stb. Ezeket a jeleneteket igazából akkor tudjuk jól kihasználni, ha több hasonló izzó van a szoba különböző pontjain, és ezek együttesen teremtik meg a kívánt hatást.

A White fül értelemszerűen a fehér, hagyományos világítást jelenti. Itt beállíthatjuk a színhőmérsékletet 1700K-6500K között, valamint a fényerőt is. A Color fülnél 16.8 millió statikus szín közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A Flow pedig a színváltós üzemmód. Testre szabhatjuk milyen színek között cikázzon végig a Yeelight, valamint a színváltás intenzitását is. Mindegyik opció jól működik, a színek nagyon pontosak, az izzó azonnal reagál a változtatásainkra.

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-04.jpg

Ezenkívül kapunk extra funkciókat is. Ilyen pl. a Music Flow amikor a zenére változik az izzó színe, vagy egy képből kinyert színt is beállíthatunk a Color Picker segítségével. Lehetőségünk van időzítőt is bekapcsolni, vagy automatizálni is. Sőt, a Yeelight rengeteg szolgáltatással képes együtt működni. Kapunk Alexa, Google Asszisztens, IFTTT és Tasker integrációt is, habár nekem a Google Asszisztenssel valamilyen bug miatt nem sikerült összekapcsolni. Apple Homekittel sajnos nem működik, de ennek ellenére a Phillips Hue vagy LifX égők nagyon releváns alternatívája a Yeelight eszköze.

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-05.jpg

Az egyetlen hibája az ilyen intelligens izzóknak, hogy amint magát a lámpát kapcsoljuk le, elveszti az “okosságát”, hiszen az eszköznek áram alatt kell lennie ahhoz, hogy telefonunkról vezéreljük. Természetesen, ha újra áramot kap, visszatér az utoljára használt színhez  vagy a beállított alapszínhez, nem reseteli magát, de ezt meg kell szokni.

Fényerő

A Yeelight izzónak hatalmas fényereje van egy hagyományos 60W-os, valamint a korábban tesztelt RGB égőhőz képest. Ezt szeretném szemléltetni ezekkel a rendkívül jól sikerült, valódi tudományos értéket hordozó képekkel ;) Az egymás melletti képek azonos beállításokkal készültek.

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-06.jpg

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-07.jpg

xiaomi_yeelight_szinvaltos_okosizzo_teszt_lampa_izzo_szines_ego_led_ledes-08.jpg

Összegzés

Ha már az otthon okosítás gondolat szinten felmerül bennünk, azonnal vegyük meg a Yeelight RGBW izzót, amint akciós.  Egy mezei izzóhoz képest tényleg drága, a maga 15-25 dolláros árával, de ennél jobb ár/érték arányú okoségőt, ami ennyire sok mindennel használható, ritkán látni.

Ami tetszett

  • fényerő
  • pontos, élénk színek
  • integrációs lehetőségek
  • intuitív app
  • normál égőként is használható

Ami nem tetszett

  • elég nagy, ezért kisebb lámpákból csúnyán kilóghat


Hol kapható

A Yeelight RGBW izzó ezeken a helyeken kapható 15-25 dolláros ár környékén. GearBesten gyakran ingadozik az ára, de rengetegszer akciós is, ezért érdemes szétnézni a Facebook oldalunkon, hátha lesz hozzá valamilyen kupon.

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

Az újabb verzió pár dollárral drágább:

GearBest

Banggood

Hazai beszerzés

XiaomiShop

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr4214124021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása