Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi M365, Ninebot ES1 és ES2 elektromos roller összehasonlító - Teszt

2018. augusztus 03. 16:00 - Kinai cuccok blog

kínai elektromos roller

xiaomi-m365-segway-ninebot-no-9-es1-standard-es2-sport-osszehasonlitas-16-a.jpg

Az utóbbi időkben ha elektromos rollert kellett ajánlani, mindig a Xiaomi M365-öt javasoltam. Remek teljesítménye, jó minősége és elfogadható ára miatt ez volt a legjobb választás. Időközben megjelent a Ninebot No. 9 (ES1), mely sok szempontból jobb volt a Xiaomi rollerénél, de sebességben sajnos alulmaradt.
Nemrég megjelent a kettes verzió is, mely megőrizte elődje jó tulajdonságait, a teljesítményben is egyenrangú ellenfele lett az M365-nek és végre az ára is versenyképes, így elmondható, hogy az eddigi király, az M365 trónja veszélybe került. A Xiaomi mégsem kesereghet, hiszen a Segway Ninebot is már az ő márkacsaládjába tartozik.
Mivel egyszerre kaptam meg az ES1 és ES2 rolleremet és sok szempontból hasonlítanak is egymásra, illetve sokan kíváncsiak rá, mi a különbség köztük, egy cikkben fogom bemutatni őket.

Elnevezések

Az elnevezésekről annyit fontos tudni, hogy a Ninebot első rollerét No. 9-nek hívták és csak a második rollerének megjelenésével kapta meg az ES1 nevet, melyet Standard néven is emlegetnek. A második verziót ES2-nek hívják, de találkozhatunk a Sport kifejezéssel is.

Használják még az ES3 és ES4 jelzést is. Az ES3 az ES1 extra akkumulátoros verziója, az ES4 pedig az ES2-é. Extra akkumulátorral közel duplázódik a hatótáv, erősebb és 5km/h-val gyorsabb lesz a roller. Akkumulátort utólag is tudunk vásárolni hozzá, bár ekkora különálló akkupakkot kevés helyről szállítanak hozzánk.

A márka elnevezése is csavaros, mert a Xiaomi, a Segway és a Ninebot név is tetszőleges mennyiségben és sorrendben bukkan fel, de mind ugyanarról a termékről van szó. A cikkben ES1 és ES2 néven fogunk hivatkozni rá. 

A doboz

Az ES1 barna kartondoboza kapott egy plusz fólia csomagolást, a megszokott kívül szürke, belül fekete fajtából. Ez megvédi a kosztól és kopástól, de a rollert csak a saját doboza óvja.
A dobozban a roller, a kormánya, csavarok és imbuszkulcs, a töltő illetve egy rövid leírás található.

Az ES2 dupla karton dobozban érkezik, sokkal védettebb így a rollerek. Kívül egy erős barna kartondoboz van, belül pedig egy mutatós fehér doboz. A dupla karton ellenére is kissé megviselten kaptam meg.
A doboz kiszerelése hasonló, de sokkal vastagabb könyvet kapunk hozzá.
Mindkét dobozban ugyanaz a töltő lapul, így ha egy családban két fajta roller is van, nem számít melyikkel töltjük.

xiaomi-m365-segway-ninebot-no-9-es1-standard-es2-sport-osszehasonlitas-11.jpg

Kinézet és kialakítás

A két roller szürke és fekete színkombinációval érkezik. Az ES1 kormánya, kereke fekete, míg az ES2-nek szürke. AZ ES1 kormánya szivacsos, a végén gumi csőzáróval, az ES2-é teljesen gumi. Változó, hogy ki melyiket szereti, a szivacs kicsit kényelmesebb, a gumi pedig tartósabb.

A kilométer óra, gáz és fékkar illetve a lámpa kialakítása ugyanolyan mindkét rolleren. A gázadásra a jobb oldali kar szolgál, az elektromos fékezésre pedig a bal. Az elveszített energiából a BMS visszatáplál az akkumulátorokba.
Mindkettőnek van első teleszkópja, de az ES2-nek hátul is található. Az ES1 rugója kemény, még nagy súly esetén is alig érezni. Ezt javították az ES2-őn, melynek a rugózása pont megfelelő.
A roller összecsukni a kormány és a fellépő között található merevítőn lévő lappal lehet. AZ ES1-nek fix, az ES2-nek felhajtható, így még véletlenül sem lépünk rá vagy rúgunk bele. Apró változtatás, de nagyon hasznos, az ilyeneken látni, hogy a rollert tervező mérnökök folyamatosan fejlesztik a terméket.
A roller összecsukáskor megfelelő helyen hajlik be, így sokkal alacsonyabb, könnyebben kezelhető az M365-höz képest.

xiaomi-m365-segway-ninebot-no-9-es1-standard-es2-sport-osszehasonlitas-05.JPG

A roller fellépőjére egy rombusz mintás gumi lapot ragasztottak, mely jó tapadást biztosít. A lap felfut a kormány felé ívelő fellépőre is, nekem az első alkalommal az ES1-en picit elengedett, de vissza lehet nyomni. Hosszútávon fog kiderülni, mennyire lesz tartós.
A rolleren hátul egy nagy sárhányó található, mellyel fékezni is lehet. Szintén itt található egy lyuk, amibe összecsukáskor a kormányoszlopon lévő kampó beakad. Ez hosszútávon is biztos rögzítést biztosít a kormányoszlopnak. (sok rollernél a használat során ahogy kopik, koszosodik a zárszerkezet, egyre nehezebb összecsukni és kinyitni)
Mindkettőn található mindkét oldalt elől és hátul is piros fényvisszaverő matrica, hátul pedig lámpa, mely féklámpaként is szolgál.
Mindkét roller kormányoszlopára tehető plusz akkumulátor, mely a hatótávot közel duplázza, a roller erejét növeli és a végsebességet pedig 5km/h-val emeli.

A roller kormányának földtől mért magassága 115 cm, a fellépőtől pedig 100 cm. Emiatt akár 190cm-es emberek is kényelmesen tudják használni. A kormány szélessége az ES1-nek 42cm, az ES2-nek 43cm. Talán egy két centivel lehetne nagyobb, de így is megfelelő. Az EUNI ES808-é közel 50 cm-es, de az már túl nagy volt.

Beüzemelés

Mindkét roller kormánya a dobozban külön csomagolva érkezett. Az összeszerelés egyszerű, csak le kell venni a kormányoszlopról a gumi védőkupakot, ezután össze kell dugni a 4 tűs csatakozót, majd a kormányt a helyére illeszteni és a négy csavart becsavarni.
Az ES1 esetében csak tölteni kellett és máris használható volt. Az Akkumulátor kb. 80%-os állapotban érkezett.
Az ES2-nél a töltés után aktiválni kellett a rollert. Ehhez le kellett tölteni egy alkalmazást a Google Playből, amit Segway Ninebot néven találunk meg. A hozzáadott kiskönyvben lévő QR kódos link nem működött. Az alkalmazás telepítésekor végigvezet pár biztonsági előíráson, majd megkapjuk az aktiváló kódot, ami után használható a roller. Aktiválás nélkül csak 5km/h-val megy és folyamatosan sípol.

A töltés során a kijelzőn százalékban mutatja a töltöttségi szintet, illetve villognak a töltöttséget jelző szegmensek is. Az ES2 esetén a rolleren lévő ledek pirossal villognak, a töltés befejezése után pedig leáll a villogás.

Használat

Bekapcsolni a kijelző alatt található gomb rövid megnyomásával lehet. Három teljesítmény fokozat található rajtuk, melyet a gomb rövid dupla megnyomásával tudunk állítani. A lámpát egy rövid nyomással tudjuk ki és bekapcsolni. A kijelzőn az aktuális sebességet, a teljesítmény fokozatot és a töltöttséget látjuk.
A töltöttség kijelzője pontos, kisebb emelkedőn sem esik be azonnal a felére.

A gázadásra azonnal reagál, van elég teljesítmény tartaléka ahhoz, hogy akár 100 kilós terheléssel is dinamikusan gyorsítson és elérje a végsebességet. A fékezés is erőteljes, az elvesztegetett energia egy részét pedig visszatölti. Ez természetesen csak 5-10 százaléknyi plusz energiát jelent. Nem elhanyagolható, de nem is számottevő mennyiség (és ezzel remélem le is rombolom, az energia visszatöltést övező mítoszt mellyel van ahol dupla hatótávot is ígérnek).A teljesítménye kiváló, fele akkumulátor töltöttség esetén is van ereje, még ha kicsit kevesebb is, mint frissen töltve. Az ES2 hasonló erejű, mint az M365.

AZ ES1-ben csak elől található teleszkóp és az is kemény. Ez azt jelenti, hogy a kisebb egyenletlenségeket kevésbé tompítja, a nagyobbaknál viszont hasznos. De ahogy az első kerék átpördül az akadályon, sajnos a hátsó keréknél fel is csattan a roller, így nem tudjuk maradéktalanul kihasználni az első keréknél található teleszkópot. Viszont jó néhány esést meg fog előzni!
Az ES2-nek elől is hátul is van teleszkópja, emiatt mindkét keréknek van mozgástere. A közepesen kemény rugóknak köszönhetően az apró egyenletlenségekket és a nagyobb gödröket is nagyon simán veszi. Terepen is jól megy, a dimbes dombos utakat is remekül bírja. (Konkrétan a földúton 5-el döcögő autósokat előztem 15 km/h-val)

A teleszkóp nem csak a menetkomfort miatt fontos, hanem mert az egész roller kevésbé rázkódik, emiatt az illesztések nem kapnak akkora terhelést illetve az akkumulátorok forrasztásai sem engednek el könnyen. Szintén a tartósságot biztosítja az, hogy az akkumulátorok a kormányban találhatóak, emiatt sokkal kevésbé sérülékenyek. plusz a roller súlypontja is előrébb van, sokkal könnyebb megemelni.

Az ES2-vel nemcsak kényelmesebben lehet közlekedni, hanem olyan helyeken is elmegy, ahol korábban elképzelhetetlen lett volna. A Viacolor-on is konfortos az utazás.

Xiaomi és az ES2

Ami jobb az M365-ben

- A tárcsás fék erőteljesen lassít és természetes a használata
- Sok tapasztalat gyűlt már össze és sok alkatrész kapható hozzá
- Kis repedéseket a tömlős gumi jobban elnyeli
- A kormánya kicsit szélesebb és előre nyúlik, ezáltal kicsit stabilabbnak érezni és több hely van mögötte.
- Kicsivel erősebb az ES2-nél és nagyobb a hatótávja is
- Vékonyabb a kormányrúd, ezért könnyebb megfogni
- A Firmware egyedileg is paraméterezhető 

Ami rosszabb:

- A tömlős gumi defektre hajlamos
- A nagyobb kátyúkat kevésbé veszi jól
- Nincs kilométer kijelzője
- Hátsó lámpája nem túl fényes, oldalra nem is nagyon világít
- Magasan van a fellépője, lábbal nehezebb hajtani
- Háromszög alakban hajtható össze, így nagyobb helyet foglal

Ami jobb az ES2-ben

- Van kilométer órája, 5 szegmenses a töltöttség kijelzője, mutatja a Bluetooth kapcsolatot
- Oldalra és hátra is jól látható a hátsó lámpának köszönhetően
- Az alsó fények figyelemfelkeltőek
- A teleszkópok az erőteljes zökkenőket is jól veszik (bár ilyenkor hangosak)
- A teleszkópoknak és a kormányoszlopban található akksiknak köszönhetően valószínűleg kevesebb lesz vele a probléma
- Tömör gumi nem kap defektet
- Alacsonyan van a fellépője, lábbal könnyebb hajtani
- Rakható rá extra akksi, amivel megnövekszik a sebesség, a nyomaték és közel dupla hatótávra képes
- A fellép és a kormányoszlop párhuzamosan csukódik, sokkal kisebb helyet foglal, mint az M365

Ami rosszabb:

- Kevés vele a tapasztalat és alkatrész sincs túl sok hozzá
- Kérdéses a gumicsere, ha elkopik
- Az ezüst festés koszolódik
- Kisebb a hatótávja és picit gyengébb is, mint az M365 (alapkiszerelésben)

 

ES1 és ES2

Az ES1 és az ES2 között nincs nagy különbség, de ami van, az lényeges.
Az ES1-ben csak elől van teleszkóp és az is kemény, az ES2-ben elől és hátul is van és pont jó a rugózása.
Az ES1 csak 20-al tud menni (Plusz akksival 25), az ES2 alapból 25-el megy és plusz akkumulátorral 30-ra képes.
Az ES1 inkább fekete színű ami praktikusabb, az ES2 szürkés, ami koszolódik/kopik.

Mivel nincs nagy árkülönbözet a kettő között, én az ES2-őt ajánlom.

 

A táblázatban a gyárilag megadott értékek szerepelnek. Amit lehet, ellenőrzök!

xiaomi-m365-segway-ninebot-no-9-es1-standard-es2-sport-osszehasonlitas-tablazat.PNG

ES2 menet közben

 

A gyakorlati tapasztalatokról külön számolok be!

 

Részletes leírás (Orosz nyelvről fordítva)

Hol kapható

A GearBesten és a Banggoodon is elérhető Áfa és Vám mentes szállítással!

Vásárláskor írj üzenetet a Facebook oldalunkra és megnézem, van-e rá kupon!

Ninebot ES1

GearBest

Banggood

Ninebot ES2

GearBest

Banggood

Xiaomi M365

GearBest

Banggood

Hazai beszerzés

M365 - XiaomiShop

Neked jobban tetszik a Xiaomi M365-től a Ninebot ES2-je?

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

A Kínai elektromos rollerek és járgányok csoportját itt találod!

További elektromos roller tesztek.

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr2814159737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weser 2019.01.28. 22:25:50

Szia! Írtad a cikkben hogy egyszerre kaptad meg az ES1 és az ES2 modellt. Segíts nekem légyszíves, ugyanaz a “fellépő” mérete? Köszi!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2019.01.28. 23:13:07

@Weser: Szerintem igen, egyforma. Nem mértem meg, de egymás mellett nem volt eltérés.

Weser 2019.01.29. 13:49:20

@Kinai cuccok blog:
Köszi! Közben utánajártam és a képek alapján lehet hogy a méret azonos, de más a felosztása, az ES1-en egyben van, az ES2-n hátul két külön darabban végződik. Tehát ami miat kérdeztem, hogy kompatibilis lehet-e az ES1-hez passzoló gumi borítás, az eldőlni látszik. Valószínű a hátsó lengéscsillaptó miatt van a különbség.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2019.01.29. 18:59:24

@Weser: Igaz, ez eszembe sem jutott. Én a hátsó kis részt már fel sem raktam, mert sokat cseréltem a kereket. Valszeg az ES1 -esről rávágható az ES2-re.
süti beállítások módosítása