Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Bluedio TM Bluetooth fejhallgató - Teszt

2018. december 12. 20:46 - Kinai cuccok blog

bluedio_tm_bluetooth_fejhallgato_3.jpgA Bluedio neve biztosan ismerősen cseng azoknak, aki böngészték már a kínai webáruházak polcait fejhallgató után kutatva, az egyik legnépszerűbb gyártó ebben a szegmensben. Ennek ellenére nekem még nem volt szerencsém kipróbálni egyetlen terméküket sem, ez változott meg a TM, vagy teljes nevén a Turbine Monitor megvásárlásával. A TM a gyártó egyik legújabb és legolcsóbb modellje, de az értékelések alapján talán a legjobb is. Igaz ez? Járjunk utána!

Doboz

A Bluedio egy agyon buborékfóliázott fekete dobozban küldte a fejhallgatót. A csomagolás tetejének felnyitásának módja a drágább eszközöket idézi, azonban a tartalom kissé szegényes. A TM egy átlátszó műanyag konstrukción csücsül, alatta található a papírmunka, az USB-C töltőkábel (igen!) és...ennyi. Valamilyen toknak, zsáknak örültem volna szállításhoz, de ilyen áron talán belefér a hiánya.

Anyaghasználat, kinézet

A TM egy belépőszintű fejhallgató, ezért nem meglepő módon főleg műanyagból készült. Emiatt rendkívül könnyű, viszont a minőségi érzés elmarad, sajnos egy olcsóbb műanyagra esett a Bluedio választása. Az Edifier vagy Xiaomi ennél tartósabb anyagokat szokott használni. Fémmel a fejpánt és a fülkagylók között találkozunk, a Bluedio viszonylag nagy felületen nem burkolta be az alumínium pántot. A szivaccsal és a bőrrel viszont nagylelkűen bántak, a párnázás emiatt rendkívül puha és (elsőre) kényelmes.

Az viszont egyáltalán nem tetszett, hogy mennyire merev a konstrukció. A szétfeszítést még csak-csak elviseli, azonban ha meg csavargatjuk erősen ellenáll. Ha ezt párosítjuk azzal, hogy nem lehet összecsukni, illetve még a fülkagylók se forgathatóak, elég óvatosnak kell lennünk szállítás során.

Folytassuk a kinézettel. A Turbine Monitor egy viszonylag egyszerű, visszahúzódó dizájnt kapott. A fejünkön viselve sem türemkedik ki túlságosan, köszönhetően az over-ear kialakításnak és a viszonylag lapos, háromszög alakú vezérlőegységnek, ami kifejezetten nagy pozitívum, ki nem állhatom a bumszli fejhallgatókat. Ezen a részen találhatóak a bekapcsoló- és hangerőszabályzó gombok, valamint az USB-C töltőport is.

Azonban, ha szeretnénk kitűnni a tömegből, a klasszikus fekete mellett a love rednek nevezett meggypiros és citromsárga színekben is rendelhető a TM. Én a meggypiros változatot rendeltem, ami élőben egészen gyönyörű. A sajtófotókkal ellentétben kevésbé élénk az árnyalat, sokkal bordóbb annál. Ahogy látható a szín mind a fülkagylókon, mind a fejpánt belső részén visszaköszön, sőt még a két fejegységet összekötő vezeték is ebben a színben pompázik.

Kényelem, állíthatóság

A TM kifejezetten nagyra állítható. A fejpántot teljesen kihúzva hatalmas kobakkal megáldott társaink is tudják használni, azonban teljesen összecsukva kifejezetten nagynak tűnt. Én magam a minimális méretében használtam, pedig ez nem jellemző. Ha valakinek kifejezetten kicsi a feje, érdemes másik modellt választania.

Nézzük a kényelmet. Sajnos Bluedio TM hosszútávon messze nem olyan kényelmes, mint amilyennek elsőre tűnik. Ahogy említettem a párnázás kifejezetten vastag, a fülkagylók körbeölelik a fülünket, ezért rövidtávon tényleg komfortos. Azonban körülbelül két óra használat után nekem le kell vennem a Turbine Monitort. Ennek két oka van: először is a clamping force, azaz a két fülkagyló által okozott szorítás a koponyára. Hosszabb használat esetén igencsak nyomja a fejem a fejhallgató, ami szemüvegesként kifejezetten kényelmetlen.

A másik problémám a fülkagylók alakjával van. Lehet ez is csak engem zavart és másnak fel se fog tűnni a dolog, hiszen mindenki füle eltérő alakú és méretű, viszont a jobb kagyló oldal irányban túl szűknek bizonyult számomra. Szerintem túlságosan is oválisra sikerült a kialakítás, valamennyivel "köralakúbb" dizájn jobb választás lett volna.

Hangminőség, extra funkciók

A Bluedio TM három EQ beállítással érkezik, ezek között a hangerőszabályzó gombok együttes nyomvatartásával választhatunk. Az alapbeállítás kifejezetten flat, azaz egyik tartomány sincs felerősítve. Jómagamat teljesen átlagos zenehallgatónak tartom, és őszintén megmondva ez a beállítás egyszerűen unalmas, hiányzik belőle valami. A második opció esetén a középtartományt húzza fel a TM ez bizonyos, főleg akusztikus számoknál már sokkal élvezhetőbb hangot produkál.

A legjobb beállítás azonban kétségkívül a harmadik, ami V-alakú. Érezhető, hogy a Bluedio mérnökei valószínűleg erre tervezték a Turbine Monitort, itt jön ki legjobban a valós tudása. A basszus itt kifejezetten erőteljes, nagyon karakteres alapot ad a számoknak. Viszont nem nyomja el túlságosan a középtartományt, az énekhangok is kifejezetten tiszták, a megfelelő élményhez azonban érdemes magasabb hangerőn használni a fejhallgatót. Ez a beállítás a magas hangokat szintén felerősíti, kifejezetten jól el lehet kapni még a legmagasabb C-ket is. Ha nem találtam volna meg ezt az EQ-t, kifejezetten keserű szájízzel tettem volna a Bluedio eszközét, azonban így teljesen megváltozott a véleményem. Kipróbáltam már néhány fejhallgatót ebben a szegmensben, és a TM nála többszörös árba kerülő darabokkal is felveszi a versenyt hangzásban.

A Bluedio drágább fejhallgatóinak ismertetője az aktív zajszűrés, igaz 20 ezer forintért ne számítsunk Bose szintű teljesítményre. Ez a funkció a TM-ből kimaradt, de a vastag párnázás miatt így is kifejezetten jól megszűri a külvilág zajait. Ami viszont nem tetszett, hogy a hangok a vártnál jobban kiszöknek belőle, ha valaki csöndben mellettünk ül, tudni fogja mit hallgatunk.

Üzemidő, BT kapcsolat

A gyártó 30 órás használatot ígér a TM-től, ami eszméletlenül hosszú üzemidő. Én már hetek óta használom az eszközt, és egyetlen egyszer kellett töltenem eddig. Igazából akkor se volt lemerülve, de ki akar próbáltam működik-e a telefonom USB-C kábelével. Hatalmas köszönet a Bluedionak, hogy egy ilyen olcsó fejhallgatóba is USB-C csatlakozót szereltek, ezáltal jövőbiztossá téve az eszközt.

A másik óriási pozitívum a Bluetooth 5.0, itt is kifejezetten naprakész a gyártó. Ugyan sok telefon még nem támogatja még ezt a verziót, de a OnePlus-ommal ki tudtam próbálni és a hatótáv lenyűgözött. Több falon keresztül, a lakás legtávolabbi pontjaiban is stabil maradt a kapcsolat. Sőt, a BT 5.0 energiatakarékosabb is, mint a korábbi verziók, a hosszú üzemidő is ennek tudható be.

Azért semmi sem fenékig tejfel, van pár idegesítő tulajdonsága is a TM-nek. Például a laptopomról néhány perc inaktivitás után szeret lekapcsolódni, illetve átmenni hangvezérlés üzemmódba, ami teljesen felesleges. Ha újra szeretnénk használni, újra kell kapcsolódni. Igaz ez telefonnál nem jelentkezett, ezért lehet a laptopom beállításai között kellene keresnem a problémát.

Összegzés

A Bluedio Turbine Monitor viszonylag kényelmes, kiváló a hangzása és nagyon hosszú az üzemideje. 7000 ezer forintért pedig ennél többet én nem várok el egy fejhallgatótól, sőt.

Ami tetszett

  • állítható EQ
  • erős hangzás
  • vastag párnázás
  • lapos dizájn
  • USB-C és BT 5.0
  • 30 órás üzemidő

Ami nem tetszett

  • nehezen szállítható
  • hosszútávon nekem nyomta a fülem

Hol kapható

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

 

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014474602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása