Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Hogyan tuningoljuk fel élő kamera képpel a quadcoptert? (Eachine TX02, FPV kamera, monitor)

2017. január 03. 21:28 - Kinai cuccok blog

eachine-tx02-mini-kamera-00.JPG

Akinek van quadcoptere, annak biztos eszébe jutott már hogy kamerát is tegyen rá. Utólag visszanézni a felvételeket jó móka, de még jobb lenne, ha úgy repülhetnénk, mintha mi ülnénk a gépben! Erre szolgálnak az FPV (First Person View) rendszerek. Az FPV-zés sokáig kevesek kiváltása volt, mert drágák voltak az eszközök és szakértelmet kívánt a használata. A kamerába integrált adóknak és az automatikus csatornakeresésre képes, vevőt is tartalmazó monitoroknak köszönhetően ma már elérhető áron bárki számára jó szórakozás lehet. Nézzük, mi is szükséges hozzá!



Wifi vagy analóg jelátvitelt válasszunk?

Először is el kell dönteni, hogy analóg vagy digitális (WIFI) alapú rendszert választunk. Csalóka a kérdés, mert nem mindig a modernebb a jobb!
Kapni olyan gépeket, amelyek beépített wifi kamerával rendelkeznek és a képet a telefonunk/laptopunk képernyőjén nézhetjük. Ez a megoldás kényelmes és olcsó, 10-20 ezer forint között kijön egy ilyen gép. Viszont nem túl jó, mivel a wifi hatótávolsága csupán pár tucat méter, a másodperces élőkép csúszás pedig pont lehetetlenné teszi, hogy csak a kamera képe alapján vezessünk a gépet, így összességében nem ajánlom.
A WIFIs verziótól drágábban, kb. 25 ezer forinttól kaphatóak analóg átvitelű eszközök is, melyeknek a hatótávolsága már 100 méterekben mérhető és a jelátvitel is elég gyors ahhoz, hogy az élő kép alapján vezethessük. A kompromisszum itt az szokott lenni, hogy egy kicsi, kb. 5 colos kijelzőt kapunk csak hozzá, amivel nem annyira élvezetes a repülés. Illetve a kamera sem szokott túl jó minőségű lenni. (pl. kicsi a látószög, kicsi a lencse, stb) 
Így vagy kiadunk egy rakás pénzt egy új, drága, jó minőségű gépre analóg jelátvitellel, vagy megpróbáljuk a meglévőt tuningolni egy kicsit.

Milyen gép alkalmas rá?

Legtöbbször a korlátozó tényező a gép mérete szokott lenni, amely nem alkalmas arra hogy akárcsak egy pici, kulcstartós kamerát is rátegyünk.
Szerencsére elég olcsók lettek a nagyobb testű gépek, amelyek már könnyen felemelkednek kisebb kamerákkal is.
Egy olcsó Syma X5C-vel már tökéletesen megfelel, mert nagy és van elég erőtartaléka ahhoz, hogy felemeljen egy kamerát is. Természetesen az átjátszót is fel kell tudni emelnie.

Kamera és adó

Lehetséges önállóan is összeállítani egy kis kamera és adó kombinációt, de ezek mindig nagyobb méretűek és nehezebbek lesznek. A kis méret és súly igényét a gyártók is felismerték, így készülnek olyan analóg kamerák amelyek nem csak nagyon kicsik és könnyűek, hanem hanem tartalmazzák az analóg jeladót is.

Az alábbi kis kamera mindent tud ami nekünk szükséges: Eachine TX02 5.8G 40CH 200mW

A kamera vásárlói értékelései kitűnőek, a 450 értékelésből csak egy db három csillagos, van neki tizenhárom négy csillagos értékelése, a többiek mind 5 csillagra tartották, ami kiemelkedő, hiszen még egy hibás darab sem volt közte. 7 ezer forintos akciós ára pedig igencsak kedvező, hiszen csak kamerát és csak adót is hasonló árban tudunk venni, és akkor még a legolcsóbbakat választottuk.
A súlya döbbenetesen kevés, akkumulátor nélkül kevesebb mint hat gramm! Ezt játszi könnyedséggel elemeli bármelyik gép, ami nagyobb egy arasznál. Az akkumulátor kapacitástól függően szintén 10 gramm körül van, nem kell neki nagy aksi hiszen a kamerának nem kell órákig közvetítenie az adást, elég csak annyi ideig, amíg a quadcopter aksija és a pót akkumulátorok le nem merülnek. Akkumulátornak én az X5C egyik pót akkumulátorát (1S, 3.7V) használtam, abból sok van otthon és a töltése is a megszokott módon zajlik. Alapból 3.3-5V közötti feszültség kell neki, így ha van a gépünkön 5V-os USB kimenet, akkor arra is köthetjük. Mivel a fogyasztása minimális, csak pár másodperccel rövidíti le a repülési időt. Én ha tehetem, külön aksival használom, így a tápellátása független a géptől, ha lemerül a quadcopter, a kamera még mindig megy és adja a képet, könnyebb lehet megtalálni ha leesik :)

A kamera felbontása 600TVL ami kb. a hagyományos TV képének felel meg, játékra tökéletes.
A kamera képe meglehetősen jó gyenge megvilágítás esetén is. Bár erre egyelőre nem volt szükségem.
A látószöge 120 fok, ami elég széles, zárt térben viszont vigyázni kell, mert sokszor úgy tűnhet, van még ott hely elrepülni :)

Az antenna a népszerű "gomba" forma, így nagyon jó jelet ad minden irányba.
A jeladó teljesítménye 200mW, amiről elég azt tudni, hogy bőven elegendő, messze nagyobb mint egy átlagos quadcopter távirányítójának a teljesítménye. A jeladó az 5.8GHz-es frekvenciát használja, ami azért fontos mert így semmiképp sem fog összeakadni a quadcoptereknél megszokott 2.4GHz-s távirányító frekvenciával. 5 sávon képes jelet adni, egyenként 8 csatornával, vagyis 40 csatorna áll rendelkezésre. Ez ha nem vagyunk egy zsúfolt helyen, mindig elegendő.
A használata nagyon egyszerű, csak akkumulátorra kell kötni, bekapcsolni és egy üres csatornán már adja is a jelet.
A quadcopterre rögzíteni a szokásos, a legegyszerűbb a legjobb elvet követve szoktam. A gép elejére (hogy minél kevésbé lógjanak be a képbe a propellerek) tettem egy polifoam lapot és a két közeli quadcopter ágra rá befőttes gumiztam. Ez nem csak gyors és könnyen eltávolítható megoldás, de a kamera képe is jobb lesz, mivel a rezgéseket elnyeli. Az akkumulátort szintén felgumiztam, bár ott már sokan az öntapadós tépőzárra esküsznek. Arra nagyon kell figyelni hogy a kábeleket is szorosan a géphez rögzítsük, nehogy a menetszélben a propeller elé kerüljön és elvágja. Valahogy így tettem én is:


Monitor

A kamera képét legegyszerűbben egy vevővel ellátott monitorokon lehet követni.
7 colos, vevővel ellátott monitorokat már 15 ezer forinttól kapni.
eachine_racer_250_fpv_drone_7_inch_5_8g_32ch_monitor_800_x_480_resolution.JPG
Mivel itt nem számít a méret és a súly, barkácsoló kedvű emberek egy vevővel, egy Easycap video digitalizálóval és egy laptoppal/mobiltelefonnal egész profi cuccot is össze tudnak hozni:



 
Reptetés

Nekem szerencsére volt már ilyen monitorom, amit a CX20-as FPV szettel történő felszereléséhez vásároltam így azonnal mentem is reptetni.
A kamera képét a monitor automatikus csatorna keresésével gyorsan megtaláltam. Indulhatott is a móka.
Először automatikusan a quadcoptert figyeltem és csak időnként figyeltem a monitorra majd egyre hosszabban felejtettem a szemem a monitoron és egy idő után már csak úgy repültem. Gyorsan bele lehet feledkezni, egy idő után már azt sem tudjuk maga a gép merre is repül. Ez csak akkor gond ha épp leesik és meg kell keresni. A magas fűben nem könnyű, kis segítséget jelenthet ha a kamera képe még mindig látható és ki is lát a növényzetből. Nagy segítség lehet ha viszünk segítséget aki a repkedés közben folyamatosan figyeli a gépet, így lezuhanás esetén legalább egy hozzávetőleges irányt tud mondani. Bár korábban azt gondoltam hogy az utolsó kamera képre emlékezve könnyen megtalálható, de nem számoltam azzal hogy egyrészt a kamera nagylátószögű lencséje eleve torzítva mutatja a tájat, másrészt a perspektíva teljesen más földközelben és 10-20 méteren. Merthogy nagyon könnyen magasra lehet emelkedni, gyakorlatilag úgy tudunk repkedni hogy a gépet már nem is látjuk, figyeljük. A magasan reptetés mellett szintén jó móka a földközeli repülés ami nem veszélytelen és nem is egyszerű mivel a kamerán keresztül nehéz érzékelni a vadi magasságot és arányokat. Ennek ellenére egy kellően ritka fás területen jó szórakozás repkedni az elemek körül mintha csak madár lennénk.

Összegzés


A kamera adóval és a monitor vevővel kombinálva ki tudjuk hozni az egészet kb. 25-30 ezer forintból. Ez nem kevés pénz, de ennyiért már egy jól használható rendszert kapunk, ami nem vész el akkor sem, ha lecseréljük a quadcopterünket. Cserébe egy remek szórakozást kapunk, ami új szintre emeli a quadcopteres reptetést. Földközeli, tereptárgyakkal dúsított helyen kipróbálhatjuk ügyességünket vagy szabadon repkedhetünk mint a madarak. Mindenkinek ajánlom, akinek a szívét egy kicsit is megdobogtatja a repülés izgalma!

Ami tetszett: kicsi, könnyű, olcsó

Ami nem tetszett: -

Hol kapható

A Banggoodon vettem 6000 Forintért, rendszeresen leakciózzák, így érdemes várni rá!

Ha érdekelnek a quadcopterek, ne hagyd ki Magyarország legjobb Quadkopter blogját sem!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9212094517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása