Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

MD80 MiniDV kamera, videókamera

2012. március 31. 16:43 - Kinai cuccok blog

Aktuális teszt egy minikameráról szól. Valóban kicsi, alig hüvelykujj méretű, ennek ellenére egész jó minőségű felvételeket készít. 640x480 vagy 720x480 méretű a videó felbontása. Kis lencséje meghatározza képességeit, ezért tű éles képet illetve gyenge fényviszonyok közötti jó felvételt ne várjuk tőle. Kis mérete miatt könnyen rejthető és sok mindenre felszerelhető. A csomagban van egy fali USB töltő, egy miniUSB kábel, egy mágneses, egy csavaros és egy csíptetős felfüggesztés, egy szilikon tok, telepítő CD és maga a kamera. A sok felfogatásnak köszönhetően könnyen fel tudjuk tenni, bármire, én talán még egy kis tapadókorongot hiányolnék azoknak akik autóba rögzítenék a kis kamerát.

MicroSD kártyával üzemel, ami jellemzően nem tartozék. 16 GB-ot biztos olvas. Szériától függően 40-80 perc körüli az üzemideje. (Annak ellenére, hogy sok helyen 2 órát írnak üzemidőnek)
Avi formátumban rögzít, 30 perc kb. 1 GB méretű. A töltését lehet számítógépen vagy a hozzá adott USB fali töltőn keresztül, számítógépen előfordul, hogy nem mindegyik USB port tölti fel rendesen. Pár óra alatt ismét üzemkész. Sajnos töltőre téve nem megy a felvétel így csak az akkumulátor üzemidejének megfelelő hosszúságú felvétel készíthető vele.

Webkameraként is használható a hozzá adott program telepítése után. Ekkor a tápellátásról az USB kábel gondoskodik. Sajnos ha kikötjük az USB kábel adat ereit sem lehet USB tápellátásról folyamatos felvételt készíteni számítógép nélkül.
Van viszont rajta hangra bekapcsolás funkció is. 60 decibel erejű hangforrásra elindul, ez csak akkor elegendő ha hangosan beszélünk és a kamera is közel van. De pl. csengő mellé a bejárathoz erősítve már remekül funkcionál, vagy pl. kutyaugatásra is bekapcsol már. Ha megszűnik a hangforrás akkor pár perc után készenléti módba vált.
Létezik több hasonló kamera "mozgás érzékelő" funkcióval ami sajnos nem jelent valódi mozgás érzékelést mivel nincs benne infra. Helyette a hirtelen kontraszt változást tudja csak érzékelni ami sajnos sokszor tévesen indítja el a felvételt. Még rosszabb, hogy  sötétben folyamatosan vesz, így nem lehet pl. villanykapcsolásra indítani. Ez a kamera nem tartalmazza ezt a funkciót, de mivel amúgy is használhatatlan funkció, nem hiányzott belőle. Csak ezért nem érdemes több pénzt kiadni.
 
A felvételeket miniUSB kábel vagy egy microSD kártyaolvasó segítségével tölthetjük le. Utómunkákra nincs szükség, bármelyik lejátszó lejátssza a videót. Hibáit tekintve vannak homályos képet készítő darabok, illetve gyenge akkumulátorral érkezők. A gombok kicsik és nem szabad erőltetni őket. Érdemes csak tesztelt, garanciális darabot vásárolni, nehogy csalódás legyen belőle. Használata nem bonyolult, könnyen és gyorsan megtanulható, de ha magyar nyelvű tájékoztató nélkül vesszük, eltart egy ideig mire rájövünk mi micsoda.
Mindent egybevetve a minősége megfelelő, a kezelése egyszerű, sok extrát adó, remek kis kütyü, ezért bátran ajánlom mindenkinek!

Ami tetszett: Kicsi, könnyen kezelhetőm sokféle felhasználhatóság
Ami nem tetszett: Gyenge felrögzítés, verziótól függően eltérő minőség és tudás


Hol kapható
A Banggood-on 2300 forintért kapható.

Frissítés

Az első tesztem óta eltelt közel két év, azóta sok féle verzió járt nálam, elsősorban javításra. Külsőre nem lehet őket megkülönböztetni, csak ha szétszedjük, akkor látszik milyen elektronikával készült. Ez azért van, mert nem csak egy gyárban készülnek, hanem sok gyár lekoppintotta már és ontja magából a sajátját. Sajnos szinte semmit nem fejlődik a kamera, egyszer megtervezték és azóta is változatlan formában készítik. Eddig 9 félével találkoztam. Nem csak a belsejükben különböznek, hanem a működésükben sem mindenben egyeznek. Van amelyik 5 percenként vágja a felvételt, van amelyik 10,15,20 vagy 30 percenként és olyan is van amelyik csak egy fájlt készít. A képminőségük is jelentősen eltér. Az üzemidő 30-90 perc között változik, attól függően mekkora vagy milyen minőségű akkumulátorral szerelik. Érzékenyek tudnak lenni a memória kártyára is. Van amelyik csak azt fogadja el, amit maga formázott.
Leggyakoribb hibája, hogy rossz minőségű vagy halott aksival küldik a gyárból. Sokba eleve selejtes aksikat szerelnek, ami pár töltés után már rohamosan veszít az üzemidejéből. Fontos ezeknél az aksiknál is, hogy ne merüljön le teljesen, ha hosszabb időre elrakjuk, akkor mindig töltsük fel. Sok kamera nem feltöltve érkezik, már be sem kapcsolható és mivel a gyártástól eltelt pár hónap, már tönkrement mire ideér. 
Az Ebay-en (és sajnos sok hazai webshopban  is) a hibás példányokat, szériákat jóként árulják. Nem beszélve arról, hogy teszt nélkül a gyártó által megadott, már eleve kamu leírásokkal hirdetik.

 

 

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr74363678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper 2012.06.20. 14:52:15

csak megsúgom, hogy a több tízezer Ft-os minikamerák is Kínában készülnek, de még a nyugati dobozos MD80-as is.

the killer master 2013.12.28. 14:04:44

Ez is kettős felhasználású tárgynak minősül? Nem hasonlít semmi más tárgyra, és kameraként van árulva, igaz?

the killer master 2013.12.28. 14:09:19

//ignoráld a 12 évesen létrehozott profilom nevét

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.12.28. 14:14:45

Nem hiszem, kamera alakja van, kameraként is árulják. Az hogy ilyen kicsi, az meg nem számít.

Kreta 2015.06.26. 22:06:55

sok hibával együtt tudok élni, meg megmagyarázni, hogy "dehát olcsó", de ebből egy példányt vissza kellett küldeni, mert annyira gyalázat volt. Nem indult el, magától leállt, ha én akartam nem állt le, időt nem jegyezte meg, és még szar is volt a felvétel minősége.
süti beállítások módosítása