Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Neodímium Neodym mágnesgolyó (Neocube)

2012. április 14. 20:48 - Kinai cuccok blog

A neodym mágnesgolyó egy végtelenül egyszerű játék. Koncepcióját tekintve talán a (klasszikus) legóra hasonlít ahol sok egyforma, egyszerű elemből kell saját fantáziánknak megfelelő dolgokat készíteni. Kitűnő lehetőség azoknak akik bármit csinálnak, a kezükkel mindig babrálniuk kell valamivel :) 216 golyót szoktak egy kockába árulni (6x6x6). Esetenként kapunk hozzá 4 db tartalék golyót, mert bár elrontani nem lehet, elveszíteni sem nagyon mert előbb utóbb egy fémtárgyra feltapad, azért jól tud jönni. A youtube-on rengeteg videót találni a különböző kirakható formákról, persze a nagyokhoz és bonyolultakhoz már nem 216 hanem esetenként több ezer ilyen golyó is kellhet ami nem olcsó mulatság. De a 216 is bőven elég sok mindenre.

A mágnesgolyók erősen tapadnak egymáshoz, főleg szimmetrikus, vagy kristály formákat lehet kirakni. Munkahelyen, suliban is diszkréten el lehet vele játszani, ha épp gondolkodós feladat van. Persze vigyázni kell rá, mert sokaknak megtetszik és gyorsan messze tud vándorolni az ember asztalától :) Amikor mindenki kimasszírozta magából a feszültséget, egyszerűen csap alatt, szappanos vízzel tisztítható. Sokan aggódnak hogy a sok kis mágnes kárt tehet telefonba, bankkártyába, de a kis golyó pólusa ritkán áll egy irányba így nem erősítik egymást vagyis nagyon kicsi mágneses teret generál csak. (remekül lehet vele példázni a mágnesességet elemi szinten is) 5 centis távolságból már nincs érdemi mágneses hatása a tárgyakra. Karkötőnek is lehetne használni mert 6 sorban már van olyan erős hogy ne essen le a kézről, de kellemetlen ha véletlenül egy vastárgyhoz tapadunk (tömegközlekedés kapaszkodói), amit persze könnyen le lehet szedni, de újra kell építeni a karkötő formát. Nem tudom hogy fiziológiai hatása van-e ha esetleg hordaná valaki.
Mérete kb. 5mm. Ha valakinek nem elég a 216 db akkor vásárláskor érdemes vinni a régit és összemérni mert tized milliméteres eltérések lehetnek a különböző szállítmányok között. Ezt szemmel szinte lehetetlen észrevenni, de ha összekeverjük őket akkor a szimmetrikus formák nem lesznek szépek, esetenként nem jönnek ki. (pl. a csak 2 sorban egymás mellé tett golyók is girbegurba láncot adnak)
Kapható króm, grafit és arany színben is, a króm a legelterjedtebb és szerintem a legszebb is, a többi amúgy is drágább. Mindegyik golyó neodymium ritkaföldfém mágnesből készül, ez adja a szokatlan erejét és persze ezért drága az ára is. Iparban is használják mindenfajta méretben és formában, így nem csak egyszerű játék hanem komoly technológia is. A neodymium legnagyobb kitermelője Kína, így az eredeti minőség a kínai, minden más csak másolat :)

Legolcsóbban kínából rendelhetünk, a 216 darabos készlet ára 3-4 ezer forint körül van:

Itthon ennek a duplája volt, mostanában nehezen beszerezhető. USA-ban és Kanadában több helyen betiltották mivel ha kisgyerek lenyeli, sokszor csak műtéti úton lehet eltávolítani a golyókat. (a gyomorban is összeálltak fura alakzatokban és magától nem tudott távozni)

Így kisgyermektől érdemes távolt tartani, ahogy ez a cikk is írja.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr944384020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igloii 2012.04.25. 20:25:33

Nálam sajnos a krómozás az aktív használat során kissé lekopott a golyókról :(
Így már nem néz ki olyan jól, a krómozás alatt vöröses-fémszínű részek kandikálnak ki. De használati értéke ettől nem csökkent :)

nemtombaje 2013.09.23. 12:23:23

Az aranyozott fajta pedig szintén lekopik hetek alatt króm szinűre,de a fekete pedig csúnya szürkére vált aktív használat közben.
Amúgy az egyik legjobb játék.
süti beállítások módosítása