Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Kikapcsolódás egy cikázó villámmal - FuriBee F36 drón - Teszt

2018. július 29. 20:30 - Kinai cuccok blog

quadcopter, quadkopter, 2 x 8 perc üzemidő

furibee-f36-dron-teszt-quadcopter-mini-dron-quadkopter-2-x-8-perc-uzemido-01.jpgOlcsó könnyen kezelhető jól manőverező drón. Kicsi és egyszerű, minimál dizájn. De amit tud, azt nagyon gyorsan és ügyesen teszi!

Csomagolás

Az F36 csomagolása egy 14x11x8,5 cm méretű doboz. A doboz külseje egyszerű, elől hátul a drónról készült illusztrációval, mindkét színűből. Oldalain a típusjelzés, továbbá alap információkat találunk, mind például alapvető specifikációkat, vagy hogy az adott doboz a választható türkiz és narancssárga színből melyik változatot tartalmazza. (Ezt egy apró tollvonással hozzák tudtunkra a megfelelő négyzetben, a színminta mellett)

A doboz kinyitását követően eljutunk a lényeghez. Három egymásba csúsztatott átlátszó műanyag burkolat védi a szállítás külső behatásaitól a gépünket, amely a papírdobozzal együtt stabilan védi a tartalmat. A doboz tartalmazza  a madárkát, a 2,4 Ghz tartományban üzemelő távirányítót, a 2 darab 150mAh teljesítményű lítium akkumulátorral. Szerencsére előre gondoltak azokra, akinek az újai nem álltak rá egy ilyen kis fürge drón szűk helyen történő manőverezésére ezért 4 darab tartalék propellert is elhelyeztek a csomagban egy kis csavarhúzóval.furibee-f36-dron-teszt-quadcopter-mini-dron-quadkopter-2-x-8-perc-uzemido-06b.jpg

Miután szereztünk 3 darab AAA elemet a távirányítóba - amely nem része a csomag tartalmának - és csatlakoztattuk az akkumulátort a drónhoz, már készülhetünk is a felszállásra.

Az F36 drón

A drón alapfelépítése egyszerű, szélessége 83mm, hossza szintén 83mm. A propellerek átmérője 30mm, így elég közel helyezkednek el egymáshoz. A propellereket a méretéhez képest igen masszív védő kerettel látták el, ami az első időkben nagyon jól jön. Ezek mind egy műanyag vázon találhatóak. A négy motor ezekben kapott helyet, egyszerűen csak szorosan belecsúsztatták őket egy nyitott műanyag csőbe, így azok bármikor kiemelhetőek és így a propellerekhez is könnyebben hozzáférni. A burkolat rugalmas, de minden behatás után azonnal visszanyeri az alakját.

furibee-f36-dron-teszt-quadcopter-mini-dron-quadkopter-2-x-8-perc-uzemido-07.jpg

Az egyetlen dizájn elem az az elektronikát védő burkolat, amely egy 1990-ből származó 2D-s számítógépes játék mintájára készülhetett könnyű vékony műanyagból, ami első nekifutásra masszív hatást kelt. A burkolat a műanyag vázra két ponton van rögzítve egy pici feszítéssel ki is pattintható és hozzájutunk a végtelenül egyszerű elektronikához, amely két csavarral csatlakozik a központi vázhoz.

Beüzemelés

A szerkezetet hanyatt vágva megtaláljuk az akkumulátort tartó fura kis kosarat, amelybe oldalról lehet becsúsztatni. Nem ez a szerkezet legszebb része, rontja a dizájnt, viszont vélhetően a stabilitásban nagy szerepe van, mivel eléggé kilóg a gép hasából. Az akkumulátor csatlakoztatását a lehető legegyszerűbb módon oldották meg, a csatlakozót csak össze kell tolni az elektronikát tartalmazó nyáklap alján lévő csatlakozóval. Ez egyenesen szörnyű. A csatlakozónak megfelelően kell állnia, nehéz összedugni és nehéz széthúzni, ami azért is kellemetlen, mert viszonylag gyakran használjuk ezt a csatlakozást. Erre bizony valami ügyesebbet és egyszerűbbet is ki lehetne találni. De olcsóbbat biztosan nem.

Amint szemügyre vettük és csatlakoztattuk az akkumulátort a mini drónunkhoz, kézbe vehetjük a meglehetősen apró, 11cm x 6,5 cm méretű hófehér távirányítót. Ehhez szükségünk lesz 3 db AAA elemre, amelyet a csomag nem tartalmaz. Az elem tartó fedélen lévő csavar kicsavarásával a szokásos módon elhelyezzük őket, majd sajnos a csavar visszacsavarására is szükség lesz, mert bizony anélkül hajlamosak kiesni a kinyíló fedélen.

A távirányító közepének alsó részén helyezkedik el a bekapcsológomb, továbbá megtalálható a négy csatornás irányításhoz szükséges két kar, a szokásos felosztásban. A bal karral le-fel, jobbra fordul, balra fordul, valamint a jobb karral jobbra, balra, előre és hátra dönt.

A karok alatt és között a trimmeléshez szükséges három gombot találjuk, mellyel egyszerűen finomhangolhatjuk az irányítást.

Miután minden kap most már áramot, végre felszállhatunk.

Használat

A távirányító bekapcsolásakor a madárka alján található kék és piros ledek villognak addig, amíg össze nem csatlakoznak a távirányítóval, onnantól kezdve folyamatosan világítani kezdenek. Amíg a karokat nem állítjuk alaphelyzetbe, de a távirányítót érzékeli, nem indul magától világ körüli útra, hanem egy gyors pulzáló fénnyel jelzi számunkra, hogy valami még nem megfelelő a repüléshez.

Miután a felszállás előtti utolsó ellenőrzés is megtörtént, a drónt vízszintes felületre helyeztük, jöhet a gázkar óvatos tesztelése. Óvatosan, mert hamar a plafonról pattan vissza, ha elszabadul az ujjunk. Az irányításra nagyon hamar rá lehet érezni, kis próbálgatás és máris tudjuk, hogyan fog reagálni a karok mozgatását. Bizony villámgyorsan. Szűk terepen csak finom mozdulatokat tehetünk, mert villámgyorsan reagál minden mozdulatra.

Folyamatos repülés mellett kb. 8 percünk van, hogy kihasználjuk ezt a cikázó mini villámot. Bukfenceket és mindenféle trükköket gyakorolhatunk vele. Körülbelül nyolc perc repülés után, lassú villogásba kezdenek a ledek, jelezve, hogy lassan cserélnünk kell a másik akkumulátorra.

Miután kifeszegettük a helyéről a lemerült akkumulátor csatlakozóját, jöhet a csere és ismét indulhat is a műrepülés.

A teljesítménye mindvégig elegendő az ügyeskedésekhez. Kétszer  nyolc percen keresztül mosolyt csal az arcunkra. Kikapcsolódásnak tökéletes átszellemül az ember és elképesztő villámgyors trükkökre képes. Egy kis gyakorlással hamar ráérzünk és jöhetnek a lakásban épített akadálypályák, megtapasztalhatjuk, hogy milyen jó is az a védőkeret a propellerek körül. Itt sokszor előfordult, hogy egy egy ütközést követően kénytelen voltam a műanyag elemeket igazgatni, vagy kijjebb nyomni a villanymotort, mert az ütközések hatására a műanyag torzulása miatt bele bele darált a védőkeretbe, mivel elég passzentosan vannak összeillesztve.

Aki szereti az bütykölést, könnyedén elhelyezhet rajta egy 10 dolláros mini wifi kamerát, csatlakoztatjuk az okostelefonunkhoz, és máris repkedhetünk vele olyan helyeken, amit közvetlenül nem látunk. Igaz ott már nem ilyen fürgén, de egy ilyen kis kamerát is simán elvisz a hátán.

Összességében elmondhatom, hogy egy végtelenül egyszerű, de nagyon jól és precízen kezelhető mini drónt teszteltem. Az árát feltétlenül megéri, és jól bírja a gyűrődést. Amint lepattan a falról és talpra esik már repül is tovább (már ha nem kell visszacsavargatni az eltorzult védőkeretet)

Ami tetszett

- egyszerű, strapaíró kialakítás

- cserélhető akkumulátorok

Ami nem tetszett

- az akkumulátort nehéz cserélni

Hol kapható

10 dollár körüli ára igazán csekély és érdemes hozzá több akkumulátort is venni.

GearBest

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Kriskovics Gábornak!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9114148487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása