Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

A legjobb TVBox tízezer forint alatt! - X96 Mini Android tv box - Teszt

2018. május 01. 18:00 - Kinai cuccok blog

2GB RAM, 16GB ROM

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-01.pngOlcsó Androidos TV okosítóval Dunát lehetne rekeszteni, a legtöbb webáruház dugig van a szinte teljesen egyforma eszközökkel. Azonban a megfelelő darab kiválasztása éppen ezért nem egyszerű feladat, ugyanis azok a nüansznyi különbségek döntik el, hogy élmény vagy szenvedés lesz-e a használatuk. Ebből a mezőnyből próbál kiemelkedni az X96 Mini, amit méretével képtelen megtenni, de vajon funkcióival sikerül?

 

A doboz

Az eszköz egy fekete kartondobozban érkezik, amit arany színű feliratok díszítenek. A csomagolás magát a TV Boxot, egy tápkábelt, egy HDMI kábelt és az infra vevőt rejti (erről később). Valamint kapunk egy “magic” mountot is, amivel akár a TV hátuljára is ragaszthatjuk az X96 Minit.

Kinézet, méret

A termék dizájnjáról nem tudok sok mindent elmondani, pontosan ugyanúgy néz ki, mint a legtöbb TV Box, egy matt fekete doboz valamilyen felirattal a tetején. A méretei már annál érdekesebbek, az eszköz oldalai mindössze 8.2 cm hosszúak, vastagsága pedig 1.7 cm. Ahogy a neve is mutatja egy nagyon apró termékről beszélünk, van egy kártyaolvasóm ami nagyobb nála.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-02.png

Hardver, portok

Az X96 mini egy 4 magos S905W processzorral rendelkezik, ami sztenderdnek számít ebben az árkategóriában. Memória és tárhely tekintetében kétféle opció közül választhatunk: 1 GB RAM és 8 GB ROM vagy 2 GB RAM és 16 GB ROM. Nálam a combosabb verzió járt, érdemes ezt választani. A tárhely ugyan microSD kártyával bővíthető, azonban az 1 GB memóriát az Android rendszer és az alkalmazások nagyon gyorsan megeszik, 2 gigával sokkal folyamatosabb a működés.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-03.png

GPU-nkat, a Mali 450 MP-t, nem éppen játékokra tervezték, egyszerűbb címek futtathatóak, igaz a gyakori akadozások és szaggatások elrontják az élményt. Ha valaki játékra keres TV boxot egy konzol helyett, érdemes többet rákölteni, ebben az árkategóriában inkább médiafogyasztásra szánt eszközöket találunk.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-04.png

Portok tekintetében kissé szűkös a választék. Az egyik oldalon a tápkábel bemenete, egy ethernet csatlakozó, egy HDMI port és két 3.5 mm-es csatlakozó található. A bal oldali egy AV port, a jobb oldali pedig az infra vevő kábelének bemenete. Az eszközt megfordítva 2 db USB 2.0 csatlakozóhoz és egy microSD olvasóhoz kapunk hozzáférést. Nekem legjobban a digitális audio kimenet hiányzik, ez a nagy X96-on megtalálható, de a Miniről sajnos lemaradt. A térhangzást ugyan HDMI kábelen keresztül is el lehet érni, de a saját setupom esetében így marad a sztereó.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-05.png

Beüzemelés

Egyszerű a folyamat: kössük össze a boxot a tévénkkel HDMI vagy RCA kábel segítségével, csatlakoztassuk a tápkábelt és kapcsoljuk be az eszközt a mellékelt távirányítóval. Ha a TV box-ot olyan helyre tesszük, ahol a távirányító számára nem látható, akkor csatlakoztassuk a kábeles infra vevőt is. A távirányító biztonsági okokból elem nélkül érkezik, két AAA darab szükséges hozzá.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-06.png

Az első bekapcsolás kb. fél percet vesz igénybe, közben élvezhetjük a 80-as évek TV filmjeit idéző boot animációt, amint az X96 felirat kiemelkedik a csillagokból. Varázslatos.

Az első bekapcsolás után rögtön a kezdőképernyőre érkezünk, a szükséges beállításokat nekünk kell kikeresni a Settings vagy Droid settings ikonra kattintva. Az előbbi a hagyományos Android beállításokat tartalmazza, az utóbbi pedig a TV box specifikus opciókat. Nekem először rossz méretben állította be magát a rendszer a TV-hez, ezt a Droid settings Display menüpontja alatt tudjuk átállítani.

Szoftver, launcher

Az X96 Mini Android 7.1.2-t futtat, azaz jelenleg naprakésznek számít, hiszen Oreos TV Boxokra még várni kell. Navigációs gombokat nem kapunk, recent tabs gombbal pedig a távirányító sem rendelkezik, így az alkalmazások bezárása igencsak körülményes.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-07.png

A gyári launcher kezdő képernyője elég buta csempés elrendezést kapott. A használata távirányítóval is könnyű, viszont a csempéket nem tudjuk megváltoztatni, csak az alsó ikonok esetében.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-08.png

Szerencsére a Play Áruházból másik indítóalkalmazást is le tudunk tölteni, csakúgy, mint bármely Androidos telefon vagy tablet esetében. Én a ”TVLauncher”-t használtam, amit szintén távirányítókhoz terveztek, viszont sokkal testreszabhatóbb.

Alkalmazások

Előretelepítve a gyári appokon kívül olyan alkalmazásokat kapunk, mint a Netflix, Skype, Facebook, Twitter, valamint a Youtube és a Kodi egy saját veziója.

A Youtube app egy kifejezetten TV-kre optimalizált verzió, ezért igen könnyű kezelni. Nagy negatívum viszont, hogy maximálisan 720p-ben nézhetünk rajta videókat, a Full HD-t nem támogatja az alkalmazás. A Play Storeból le tudjuk tölteni a hivatalos YT appot is, viszont ez sem képes 1080p-s content lejátszására.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-09.png

A Kodi alkalmazás hivatalos neve KD Player és a Kodi 17.4-en alapszik. Rengeteg előretelepített kiegészítővel érkezik, amik egy része nem működik, arról nem is beszélve, hogy nagyon lelassítják az app működését. Ezeket érdemes letörölni vagy teljesen újratelepíteni a Kodit. Mondjuk ezzel is érdemes vigyázni, sok hasonló TV Boxon vissza se lehet telepíteni a Kodit, miután egyszer letöröltük.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-10.png

WI-FI, Bluetooth, DRM

Az eszköz csak a 2.4 Ghz-es bandet támogatja, a stabil 5 Ghz-es frekvenciasávról sajnos le kell mondanunk. Én magam elég rossz eredményeket mértem, habár a lakhelyemen vezetékesen is gyakran 8-10 mbit a maximálisan elérhető sebesség, ezért nem vagyok egy jó viszonyítási alap. Ennek ellenére, ha valaki stabil kapcsolatot szeretne, érdemes a vezetékes csatlakozást választania.

Ennél egy fokkal komolyabb negatívum, hogy az X96 Mini nem támogatja a Bluetooth-t, ez eléggé leszűkíti a vele használható kiegészítők listáját.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-11.png

A DRM információkat megvizsgálva pedig látható, hogy az eszköz Widevine Level 3-n áll, azaz Netflixen és hasonló streaming szolgálatóknál SD minőségre leszünk korlátozva. Ez mondjuk nem meglepő, a legtöbb olcsó Androidos TV Box esetében sajnos nem kapunk L1-et.

Használat, videólejátszás

Az X96 Mini 2 GB RAM-mal szerelt változatának használata viszonylag folyamatos, egy-két akadástól eltekintve jól fut a rendszer. A doboz ennél viszont többet ígér, a gyártó szerint ez egy 4K TV Box, igaz ez?

Nem igazán. A tesztelésére a Kodi wiki oldalán található sample fájlok közül válogattam, és az eredmény igencsak felemás. A HDR, a 10 bites színek, a DTS hangzás, a nagy 4K fájlok igencsak megakasztják az eszközt. Szaggatást, széteső képet vagy éppen néma hangszórókat tapasztaltam. Ha valaki hasonló “modern” technológiák használatára keres TV Boxot, nem ajánlom az X96 Minit, de egy ilyen belépőszintű eszközt nem is erre terveztek.

x96-mini-android-tv-box-teszt-2gb-ram-16gb-rom-12.png

Összegzés

Az X96 Mini egy nagyon jól “összeállított” TV Box. Néhány funkció hiányzik belőle, de 30 dollárért sajnos nem kaphatunk teljes csomagot. A konkurenciával szemben viszont van egy nagyon nagy ütőkártyája: az Android Nougat, nagyon sok riválisa csak Marshmallow-t vagy Lollipopot kínál ezen az áron. Éppen ezért, ha 10 ezer forint alatt keresünk TV Boxot, az X96 Mininél jobb ajánlatot nem igazán fogunk találni.

Ami tetszett

  • kompakt méret
  • kedvező ár
  • Android 7.1.2
  • nagyon ritkán akadt meg
  • média fogyasztásra tökéletes hardver
  • pluszba csatlakoztatható külső infra vevő

Ami nem tetszett

  • nincs digitális audio kimenet
  • nincs Bluetooth
  • nincs 5 Ghz-es Wi-fi
  • maximum 720p-s felbontás Youtube-on

Hol kapható

Az X96 Mini ezeken a helyeken kapható kb 40 dolláros áron (2GB RAM, 16GB ROM):

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

Ha a fent említett hiányosságok zavarnak, akkor érdemes egy pillantást vetni az MX9 Pro nevű Boxra. Ez ugyan nagyobb és drágább, viszont 45 dolláros árával szintén Android 7-et, egy erősebb processzort, Bluetooth-t, digitális audiokimenetet, 1080 p-s Youtube-ot, valamint dedikált wi-fi antennát kapunk. Szerintem ez az egyik legjobb TV Box 50 dollár alatt.

Az MX9 Pro itt kapható:

GearBest

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr8013883290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmersson 2018.05.01. 22:18:56

"Az egyetlen buktató, hogy az X96 Mini infravevőjét egy külön kábellel kell csatlakoztatni, nem magában a boxban található."

De, a boxban is van vevő!
A kiegészítő azért van a dobozban, ha netán a TV hátára rögzítené a felhasználó a boxot a dobozban található ragasztható lapocskával. Olyankor "kilógathatjuk" a TV alá az infra kanócot, hogy lássa a távirányító...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.05.01. 22:32:32

@emmersson: Köszi az észrevételeket! Javítottam az infravevőt és az árat. A linkek rendben vannak, a MX9 felett találod őket.
süti beállítások módosítása