Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Autós baleseti és eseményt rögzítő kamera (biztonsági kamera, menetrögzítő, miniDV, éjjellátó, fekete doboz)

2012. október 14. 11:30 - Kinai cuccok blog

Autós kamera 1.JPGMindenkivel aki vezet előfordult már hogy index nélkül bevágtak elé, szándékosan ráfékeztek, vagy tanúja volt egy életveszélyes helyzetnek amit mások biztonsága érdekében közzétett volna. Erre nyújt megoldást ez a kifejezetten autósoknak készült kamera.

A csomag tartalma

A készülék mutatós, kimondottan kemény dobozban érkezett, igényes hatást keltve. A csomagban található a kamera, egy tapadókorongos rögzítő, egy szivargyújtós töltő és egy miniUSB kábel. A tapadókorongos tartókarra a kamera egy fém csavarral rögzíthető, jobbra, balra fordítható, így nem kell a sofőr közvetlen látóterébe elhelyezni. Emellett előre hátra is dönthető a segítségével így mindenféle autó szélvédőjére feltehető és a felvétel iránya a kívántaknak megfelelően beállítható. A tápellátást biztosító szivargyújtós töltő kimondottan hosszú kábellel rendelkezik így nem probléma ha valaki teherautóban használná, ha a szivargyújtó távol esik a szélvédőtől vagy valaki a kormánytól balra szeretné a kamerát elhelyezni. A kábel egyenes kivitelű, ha nincs szükség erre a hosszúságra akkor fel lehet tekerni egy részét.

 

A készülék

A kamerán található egy kihajtható kijelző mely vízszintesen szintén forgatható, így beállítható hogy a kamerát bárhová téve a sofőr mindig lássa mit lát a kamera. A kijelző 2.5 colos (6,35 cm), fóliázva volt ami szintén jó benyomást keltett. Sajnos a felbontása nem a legjobb, de célnak teljesen megfelelő. A kijelző a kihajtáskor automatikusan bekapcsolódik, becsukásakor pedig kikapcsol. A felvételek készítésének nem feltétele a kihajtott kijelző.

A kamerán hátul található a bekapcsoló (piros leddel) illetve illetve a felvételt indító (kék leddel) gomb. Nappal nem igazán látni hogy világítanak a gombok, éjszaka viszont nem zavaró a fényerejük. A kijelzők alatt találhatóak az egyéb beállításokat lehetővé tévő gombok. Ezeket csak a kijelzőkinyitásakor lehet elérni. A kamera tartalmaz egy akkumulátort is így szivargyújtó nélkül is lehet egy rövid ideig felvételt készíteni.
Az akkumulátor típusa BL-4C Li-Ion. 3,7V-os, 800 mA-es, feltehetően lehet nagyobb kapacitásúra cserélni, kérdés, szükség van-e rá.
A kamera elején található 6 db infra led amivel éjszaka is lehet felvételt készíteni, de a ledek kis száma miatt nagy távolságra nem lát velük a kamera.
Érdemes lehet kiegészíteni extra infra led vetővel. Az infra ledek akkumulátoros üzemmódban is működnek, de még kisebb fényerővel.
A kamerán balra felül található a fénymérő mely az infra felvételt automatikusan vezérli. Ekkor a felvétel  természetesen fekete fehér lesz.

Működés

Akkumulátorról üzemeltetve bekapcsoláskor automatikusan elindul a felvétel. Szivargyújtóról üzemeltetve pedig az autó indulásakor indul el automatikusan a felvétel. Felvételkor a felvételt indító/leállító gomb kéken villog. Manuálisan indítva gyorsan lehet elkezdeni/megállítani a felvételt.
A kamera ha nem készít felvételt akkor az előre beállított idő alatt kikapcsol.

A menüben a legfontosabb opciók állíthatóak, felbontás, hang rögzítése, csipogás kikapcsolása, stb. A menü egyszerű, logikus felépítésű, gyorsan átlátható, ami nem volt számomra azonnal egyértelmű hogy az ok gomb a felvételt indító gomb.

Az elérhető felbontás 640x480 pixel. Ez kicsinek tűnhet, de az olcsóbb kamerák mind ezt tudják, a nagyobb felbontást csak interpolálják, ahol a kép nem jobb, csak több helyet foglal. A kamera látószöge nagy, nem csak előre lát hanem majdnem teljesen oldalra is.

Az AVI-ban készült felvételeket maximum 32 GB SD memória kártyára rögzíti. Ha betelt a memória kártya akkor a legrégebbi felvételt törli és folytatja a rögzítést.

A kamerához kapott miniUSB kábellel letölthetőek a felvételek, külön szoftver nem szükséges hozzájuk. A miniUSB kábelről a kamera nem tölt, az csak szinkronizálásra szolgál.

 

Összegzés

Összességében tetszett a kamera apró hiányosságai ellenére is. Jó vételnek bizonyult és hasznos társ, ha egyszer bizonyítani kell az igazamat, akárcsak egy apró koccanás esetén is behozhatja az árát.

Ami tetszett: Olcsó ár, ötletes, jól kidolgozott készülék, kihajtható kijelző, sok beállítás, akkumulátoros üzemmód

Ami nem tetszett: A kamera felbontása lehetne jobb, alapból minden gombnyomáskor idegesítően pittyeg, az infra ledek kis hatótávolságúak.

 

Hol kapható

A készülék itt vásárolható meg: eseményrögzítő kamera.

A GearBest-en sok menetrögzítő kamerát találunk, drágábban jobb minőséget is vehetünk.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr674849417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.12.06. 13:26:53

Érdekes alkalmazhatóság lehet egy mozgásérzékelővel kombinálni pl. biztonság / térfigyelésre (az érzékelő kapcsolná az áramot). Hol, milyen árban mérik?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.12.06. 22:17:06

Igen, bár a mozgásérzékelést akár szoftverből is meg lehetne oldani. Az igaz hogy ha áramot kap akkor elindul, de az áram kikapcsolása után nem áll le a felvétel hanem aksiról tovább nyomja. Lehet ha kivenném az aksi akkor le tudna úgy állni hogy az aktuális felvételt még rendesen mentse.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.12.06. 22:19:41

A csakjoaruk.hu-tól kaptam tesztelésre. Bevezetés alatt van, ha kapható lesz akkor megírom.
süti beállítások módosítása