Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

OnePlus 5T Phablet - Teszt

2018. február 11. 18:00 - Kinai cuccok blog

oneplus-5t-telefon-teszt-02.jpg

A OnePlus 4 éve hatalmas hype közepette robbant be a telefoniparba. A meghívórendszer, a 300 dolláros, szinte haszon nélkül árult csúcstelefonok korszaka azonban már leáldozott a cégnél. A OnePlus felnőtt, mind hozzáállásban, mind árban, cserébe viszont az egyik “legnyugatiasabb” kínai telefongyártó lett. Ebben a bemutatóban a legújabb zászlóshajójuk, az 5T lesz terítéken. Vajon fel tud nőni a Samsung, Apple, Huawei által állított sztenderdekhez, miközben a gyártó tolla jóval vékonyabban fog az árcédulán?

Doboz

Az 5T a korábbi OnePlus mobilokhoz hasonlóan a gyártóra jellemző piros-fehér dobozban érkezik. A csomagolás minősége, anyaghasználata az egyik legjobb a piacon. Minden szépen, okosan be van csomagolva. A telefon mellett a doboz tartalmaz még egy szilikontokot, egy SIM tűt, a szokásos papírmunkát és a Dash Charge töltőfejet, -kábelt. Valamint a készülék kijelzővédő fóliával van ellátva gyárilag, amivel máris megspóroltunk 22 eurót (ennyibe kerül a gyári OnePlus fólia).

Kinézet, dizájn, fogás

Kezdjük egy rövid visszatekintővel, nem kell messzire utaznunk. A OnePlus júniusban mutatta be az 5-öt 500 eurós áron. A készülék az idei trendekhez hűen dupla kamerával érkezett, unibody fémházba volt csomagolva, azonban a vetélytársakkal ellentétben nem kapott káva nélküli kijelzőt. Az “1 meg” (bocsánat) a korábbi szokásához híven néhány hónappal később azonban kiadott egy frissített verziót, ami az 5T nevet kapta és novemberben jelent meg azonos áron. Az új modell pedig 18:9-es képarányú, ultra-magas, oldaltól oldalig érő megjelenítővel rendelkezik, azaz végre tényleg úgy néz ki, mint egy 2017-es csúcsmobil.

oneplus-5t-telefon-teszt-03.jpg

A mobil azért nem teljesen káva nélküli, a jelenlegi csúcstartó Essential Phone (vagy PH-1) közel 85%-os képernyő-készülékház arányához nem ér fel a maga 80%-os értékével, de az LG G6-ot, Pixel 2 XL-t (a sima Pixelt meg főleg) maga mögé utasítja. A korábban a Home gombba épített ujjlenyomat-olvasónak pedig így már nem maradt hely az előlapon, a gomb eltűnt, az olvasó pedig a hátlapra került.

oneplus-5t-telefon-teszt-04.jpg

Szóval hátlap. Legyünk őszinték az Oppo (a OnePlus társcége, tőlük származik a dizájn) eléggé egyértelmű, hogy honnan merített a kamera megtervezése során. Eléggé iPhone koppintás utánérzése van a mobilnak hátulról, de szerencsére az ujjlenyomat-olvasó helyét jól eltalálták, ugye-ugye Samsung. Ha már Samsung, az S8 után kissé kényelmetlen az 5T fogása. Az egy dolog, hogy a fémház miatt rendkívül csúszós, de 7.3 mm-es vastagsága miatt kicsit vághatja is az ember kezét. Sőt, az ujjlenyomatokat is előszeretettel gyűjtögeti, tehát tényleg érdemes egy tokkal vagy egy skinnel használni (én magam a dbrand Red Dragon nevű matricáját választottam). A másik megoldás a vadonatúj, limitált példányszámban elérhető Sandstone White kiadás, ami a OnePlus klasszikus csúszásgátlós anyagával van borítva. Sőt, létezik egy Star Wars Limited Edition nevű különleges kiadása, valamint egy Lava Red (a cikk írásának pillanatában) India exkluzív változat is.

Ha alulról nézzük az 5T-t, bal oldalt a hangszóró köralakú kis kivágásai, középen az USB-C port, jobb szélén pedig… mi?  Az egy fülhallgató jack? Igen, a OnePlus 5T ilyen szempontból egy kihaló állatfaj, de a közönség kérésére nem hagyták ki a 3.5 mm-es csatlakozót. Gombokat tekintve még megemlíteném az Alert Slidert (Riasztási csúszka), ami a telefon jobb oldalán található. Ez gyakorlatilag egy dedikált némító gomb, amivel a Do not disturb és a Silent módokba léphetünk át.

Hardver, teljesítmény

Ezt a bekezdést nem szeretném túlnyújtani. A mobil snapdragon 835-ös processzorral és 6/8 GB RAM-mal rendelkezik. Ezt kombinálva az egyik legkönnyebb gyári Android változattal, az Oxygen OS-szel, könnyen kitalálható a végeredmény. Az 5T egy erőmű, az egyik legerősebb mobil a piacon, szinte semmi nem tudja megakasztani. Az alkalmazások elindítása, az azok közötti váltás teljesen zavartalan, ráadásul a nevetséges mennyiségű RAM miatt túl gyakran be se kell zárni őket. Nekem egyszer sem sikerült megakasztanom a gépezetet.

Kijelző

Az 5T egy 6.01 colos Optic AMOLED panelt kapott. Mit jelent ez a valóságban? Mélyebb feketék, szaturáltabb színek a hagyományos IPS kijelzőkhöz képest, ráadásul sötétebb háttér vagy téma esetén még az akksink is kevésbé merül. A hátránya a beégés lehet, de ennél a mobilnál ilyet még nem tapasztaltam. A felbontás “mindössze” 2160 x 1080 pixel, azaz nem kapunk QHD+-t, de az üzemidő fanatisták ezt biztosan értékelni fogják. Sőt, avatatlan szem észre sem venné, hogy nem egy tűéles, 1440 p-s kijelzőt bámul éppen. Ahogy korábban is említettem, és a felbontásból is látni, a képarány 18:9-es, azaz pont kétszer olyan magas, mint amilyen széles a megjelenítő. Ez az egykezes használatot ugyan megnehezíti, de szerintem sokkal modernebbnek és karcsúbbnak tűnik tőle a mobil.

Az alkalmazások tökéletesen támogatják ezt a képarányt, egyedül játék és videónézés közben fanyaloghatunk. Kivétel a Youtube app, ahol elérhető a pinch to zoom funkció is, azaz két ujjunk széthúzásával bele tudunk nagyítani egy videóba, hogy az tökéletesen kitöltse a képernyőt. Ennek természetesen az a hátulütője, hogy a videó egy részét nemes egyszerűséggel levágja a telefon, de valamit valamiért. Véleményem szerint, ha a mobilipar tényleg hosszútávon kitart ezen képarány mellett, biztos, hogy több app támogatni fogja a pinch to zoom funkciót, sőt akár operációs rendszer szinten is kaphatunk hasonlót.

Kamera

A mobil a 2017-es trendekhez illően dupla kamerát kapott. A main kamera 16 megapixeles, a másodlagos 20. A Sony IMX 398 és IMX 376K szenzorok mindketten f/1.7 apertúrával rendelkeznek. Ez azért meglepő, mert a másodlagos kamera a OnePlus elmondása szerint gyenge fényviszonyok között segít jobb képeket készíteni, pedig papíron nagyon hasonló a két egység. Emellett a dual kamera természetesen az oly divatos Portré módot is lehetővé teszi. És milyen a végeredmény? Igencsak meggyőző. Ha a Pixel 2 vagy Iphone X által készült képek mellé tesszük az 5T fotóit azért látható, hogy a színekben, dinamika tartományban és részletességben még elmarad a legjobbaktól, de egy-két Instagram fotóhoz tökéletes ez a kamera. A Portré mód szintén jól működik, néha a hajszálakkal és a tárgyak széleivel gyűlik meg a baja. Videózáshoz azért hiányzik az optikai képstabilizálás, de az elektromos megoldás is jobb a semminél. Maximum 4K 30 fps-sel rögzíthetünk, lassított felvételt pedig 120 fps-ig támogat az 5T, igaz ezt csak 720p-s felbontásnál. Az előlapi kameráról hasonlókat tudok mondani, mint a hátlapiról. A 16 megapixeles egység jó képeket készít, de nem veszi fel a versenyt a legjobbakkal.

oneplus-5t-telefon-teszt-05.jpg

oneplus-5t-telefon-teszt-06.jpg

oneplus-5t-telefon-teszt-07.jpg

Szoftver

A OnePlus 5T egyik legjobb tulajdonsága, az indok amiért ez a mobilt választottam. A gyártó szoftvere az Oxygen OS nevet viseli, ami egy Stock Androidszerű skin, néhány hasznos hozzáadott funkcióval. Persze ez személyes preferencia, de szerintem ez a legjobb recept egy saját Android szoftver készítésének. Az Oxygen OS használata ugyan nem annyira légies, mint a Pixel mobilok a teljesen vanilla Androidjáé, de nagyon közel jár hozzá. Verziószámot tekintve a telefon jelenleg Android 7.1.1-et futtat, de már elérhető hozzá az Oreo.

oneplus-5t-telefon-teszt-08.jpg

A UI nagy része tehát megegyezik a gyári Androiddal, az extra funkcióhoz a Beállítások Testreszabás részénél férünk hozzá. Itt finomíthatjuk az Alert Slider működését, személyre szabhatjuk az Állapotsor egyes funkcióit, különböző gesztusokat is beállíthatunk. Van témázhatóság is, ami annyiból áll, hogy kapunk egy világos és egy sötét témát, valamint személyre szabhatjuk a hozzátartozó accent colort (kiemelési szín). Apró, de hasznos opció ez, amit az akkumulátort sem meríti, de mégis feldobhatja a mobil megjelenését. Az OxygenOS ezenkívül még Olvasási és Éjszakai módot is tartalmaz. Az előbbi fekete fehérré varázsolja a képernyőt, utóbbi a kék fényt szűri meg, hogy ily módon óvja szemünk egészségét.

Akkumulátor, üzemidő, gyorstöltés

A OnePlus 5T egy átlagos méretű 3300 mAh-es teleppel érkezik. A szám viszont ne tévesszen meg senkit, a mobil ugyanis kategóriája egyik legjobb üzemidejével rendelkezik. Igaz, nem veszi fel a versenyt a 6000 mAh-es üzemidő bajnokokkal, de ne felejtsük el, hogy ez egy ultravékony flagship mobil. A csúcskategóriában csak a Huawei Mate 10 Pro veri meg érezhetően, köszönhetően a masszív 4000 mAh-es akksijának. A Galaxy S8/Note 8, Pixel 2 XL, Iphone X stb. felhozatból könnyedén kiemelkedik. Ennek oka többek között az optimalizáltság, a könnyed szoftver, valamint az alacsonyabb felbontású kijelző.

Én magam egy nap alatt képtelen voltam lemeríteni az akksit, még egész napos használat mellett sem. Mobilnet, böngészés, e-mailezés, közösségi oldalak, Youtube, Bluetooth zenehallgatás - átlagos napi rutin mellett is az akksi 40 %-os töltöttség körül volt a nap végén. A screen-on-time kb. 6 óra körül van, azaz ha oda figyelünk, akár két napot is kihúzhatunk vele. De ha félünk, hogy a második napot már nem bírná ki az 5T, akkor sem kell aggódnunk, ott a Dash Charge.

A Dash Charge a OnePlus saját gyorstöltési megoldása. Hátránya, hogy csakis a gyári kábellel és töltőfejjel működik, amik igen borsos áron vannak (33 euró bundle-ban), előnye, hogy a piacon lévő leggyorsabb megoldás. Kb. 10 perc alatt 20-30%-ot tölt a telefon, a gyártó szlogenje alapján pedig 30 perc alatt egy teljes napi használatot kinyerhetünk belőle, még akkoris, ha 0%-nál dugjuk rá mobilunkat. A többi gyorstöltési metódussal ellentétben itt nem a feszültséget, hanem az áramerősséget növeli meg a OnePlus, így 4 Amperrel szuper gyorsan feltölt a mobilunk.

Egyéb funkciók

Az ujjlenyomat-olvasóról már szó esett, a hátlapon elhelyezkedő szenzor rendkívül gyors és pontos. Ezt azonban már megszokhattuk a csúcsmobiloktól. Az érdekesség a Face Unlock, ami szintén megtalálható egy-két csúcsmobilon, de a technológia itt igen eltérő. Az Iphone Face ID-jával ellentétben nem kapunk mindenféle high-tech szenzort, csak a kamerát használja az 5T. Ezért messze nem olyan biztonságos, mint az Apple megoldása, viszont sokkal gyorsabb annál. Sőt, annyira gyors, hogy a Power gomb megnyomása után esély nincs elolvasni az értesítéseket, azonnal felold a mobil miután ránézünk. Sötétben nem az igazi dolog, viszont pozitívum, hogy engem szemüvegben és anélkül is felismert.

Hogy néhány negatívumot is említsek, a telefon fém háza miatt nem támogatja a vezeték nélküli töltést és nem vízálló. Az előbbi nem túl nagy hátrány számomra, amúgy sem használnám túl gyakran a fícsört. A vízállóságnak viszont már jobban örültem volna, legalább egy IP67-es védelem már elvárható lenne egy 2017 év végi flagshiptől.

Összegzés

A OnePlus 5T 500 eurós hivatalos árával is jó ár/érték arányt képvisel, de kínai webshopokból gyakran 500 dollár alatt is beszerezhető. Ezzel pedig nem túlzok ha azt mondom, hogy a jelenleg elérhető egyik, ha nem A legjobb ajánlat a mobilpiacon. Néhány területen még elmarad az igazán nagyágyuktól, de ezeket máshol okos megoldásaival ellensúlyozza. Erősen ajánlott.

Hol kapható

Hivatalosan a OnePlus weboldaláról rendelhető a mobil 500 eurós áron. Kínából olcsóbb, kuponokkal gyakran 470 dollárra lejön az ára, ráadásul a GearBesten EU Express és Banggood Europen Direct Mail szállítással még áfát és vámot sem kell fizetni.

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9813656406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

övön alul 2018.02.12. 13:50:13

Csak szólok, hogy nem a béta, hanem a rendes Oreo is elkészült már rá, és a magyar telefonokról is elérhető.....

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.02.12. 14:05:53

@övön alul: Köszönjük az észrevételt, valóban elérhető már a végleges Oreo verzió!

cattaneo 2018.02.13. 08:36:21

Tavaly nyár végén vásároltam egy Oneplus 5 típust, amin mobil internettel és hotspot wifivel nem tudtam használni az elterjedtebb messenger appokat (whatsapp, fb messenger), azaz az üzenetek nem jöttek se ki, se be. (Érdekes, mert szélessávú wifin mindegyik működött.) Aztán a neten kutatva olvastam, hogy gyakori probléma, kipróbáltam az összes javaslatot, amilyen tippet csak találtam, kipróbáltam, de semmi sem működött. A telefon szervízbe került 3 hétre, nem tudták megoldani (az oprendszerét installálták újra) . Rendeltek egy új készüléket, de ugyanaz volt azzal is a probléma. Itt adtam fel a dolgot és cseréltem be egy Huawei P10-re. Kérdés, hogy az 5T-nél ezt megoldotta a gyártó azóta?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.02.13. 08:46:17

@cattaneo: Nem tapasztaltunk ilyen hibát. Ha felmerül, megírjuk!

Sz. Beni 2018.02.13. 21:06:45

@övön alul: A cikk pillanatában még nem volt, de egy-két hete tényleg kijött a stable Oreo. Egész jól sikerült az update, de én magam váltottam az Open Beta 3-ra, az Iphone X-szerű gesture-ök nagyon megtetszettek.

Bogdanjozsef Bogdan 2018.02.14. 13:05:02

Itt lehet rendelni is?
És hogy lehet?

Rugovicsvalagba 2018.07.09. 18:26:56

One plus 6-ról van már anyagotok?

Rugovicsvalagba 2018.07.09. 21:00:39

@Kinai cuccok blog: Már forgalmazzák Magyarországon.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.07.09. 21:03:40

@Rugovicsvalagba: Igen, de a termékeket saját pénzen vesszük és sajnos még nem volt rá keret.
süti beállítások módosítása