Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Lenovo P8 Tab3 Tablet - Teszt

2018. augusztus 13. 23:10 - Kinai cuccok blog

3GB RAM, 16GB ROM, 8 colos kijelző, FullHD, Sim kártya

A Lenovot szerintem senkinek nem kell bemutatnom, a pekingi székhelyű monstrum a világ vezető személyi számítógép gyártója. A cég viszont nemcsak PC-ket gyárt, széles termékpalettájukon a tableteknek is bérelt helye van. Egyik legnépszerűbb modelljük a P8, amit TAB3 8 Plusként is ismerhettek. Alin, Gearbesten ez az egyik legtöbbet eladott, jelenleg is forgalomban lévő táblagép, így hát éppen itt az ideje, hogy mi is tegyünk rá egy pillantást.

Csomagolás

A gép egy viszonylag kompakt méretű, fehér kartondobozban érkezik, amin az eszköz fotója és néhány specifikáció látható. A csomagolást felbontva egyből a tablet fogad minket, alatta kaptak helyet a tartozékok. A töltőfej sajnos amerikai plugos, ezért én egy másik darabot használtam a teszt során. Ezenkívül kapunk még egy microUSB töltőkábelt, ami rendkívül rövid, így ezt is helyettesíteni kellett. Továbbá van itt még egy kínai nyelvű használati leírás, aminek szintén nem sok hasznát vettem. Az unboxing tehát keserű szájízt hagyott bennem, de innen csak jobbra fordultak a dolgok. Kinézet, anyaghasználat Ha odaadtam valakinek az eszközt, az első dolog amit észrevettek az a különleges fogású ház. Engem a OnePlus Sandstone megoldására emlékeztet leginkább ez a textilszerű, matt felület, igaz a Lenovo megoldása csúszósabb. Ilyen áron a fém nem elvárás, sőt az alumíniummal ellentétben ez a műanyag bevonat nem karcolódik, illetve gyerekek kezébe is sokkal jobban passzol. Ha erősen megnyomogatjuk a P8-at, azért érezni, hogy nem egy prémium tabletről beszélünk, de az anyaghasználat az árat nézve teljesen rendben van. A lekerített éleknek köszönhetően pedig kézbe fogni is jó érzés az eszközt.

A dizájn egy tabletnél messze nem a legfontosabb szempont, ezzel a Lenovo is tisztában van. Az előlapon csak a 8 colos kijelző kapott helyett, körülötte a káva igen széles, de ennek ellenek ellenére a P8 könnyen kezelhető maradt. A hátlapon szintén kevés dolog történik, ha lekaparnám az alsó matricákat, tényleg csak a kamera kis lencséje és a függőlegesen írt Lenovo márkanév maradna látnivalónak. A portok a tablet tetején kaptak helyet. Extrákra ne számítsunk, csak a klasszikus microUSB töltő bemenete, illetve a jack csatlakozó található itt. A két nyílás között a Dolby Atmos minősített sztereó hangszóró egyik fele látható, a párja értelemszerűen a P8 alján helyezkedik el. A jobb oldalt a Power- és a hangerő szabályzó gombok fekszenek. A bal oldalon viszont van egy meglepetés. A Lenovo márkanév ugyanis valójában egy kis fedél, amit kisebb erőfeszítéssel el lehet távolítani. Alatta pedig egy SIM-tálca található. A P8 tudniillik egy 4G-képes tablet, így útközben is jó partnerünk lehet, ha Wi-fi kapcsolat híján vagyunk.

Hardver, teljesítmény

A Tab3 8 Plus legjobb pontja a kijelzője. A 8 colos megjelenítő 1920 x 1200 pixeles felbontással rendelkezik, a pixelsűrűség így 283 ppi-re jön ki. Konyhanyelvre lefordítva ez a szám tökéletesen éles képet jelent, a szöveg egyáltalán nem pixeles. A kijelző IPS technológiát használ, azaz a maximális betekintési szög és a színek is rendben vannak. Nem tapasztaltam furcsa mosott árnyalatokat és rajzfilmszerű effektet se, amivel korábban már többször is találkoztam. A legjobban mégis az tetszett, hogy más olcsó tabletekkel ellentétben a fényerő is teljesen rendben van. Erős napfényben ugyan beleütközhetünk problémákba, de átlagos fényviszonyok között tökéletesen használható marad a tablet, még egy éjszakai filmjelenet esetén is jól látni mindent. A minimális fényerőt viszont nem lehet elég alacsonyra levenni, így ha éjjel óvni szeretnék a szemünket, akkor érdemes letenni a P8-at.

A jó kijelzőt azonban valaminek meg is kell hajtania. A lóerőkről a Snapdragon 625 gondoskodik. Érdekes választás ez, hiszen kínai tabletekben ritkán látni Qualcomm chipsetet, de itt is látszik, hogy a Lenovo nem garázsgyártó. A pár extra dollár pedig tökéletesen megérte az erősebb SoC-ért cserébe. A mindennapi feladatok, mint közösségi appok használata, webböngészés, videónézés 60 fps-sel (a néhány hónappal ezelőtt tesztelt Teclast P10 legnagyobb hibája pont itt leledzett), emailezés, vagy ennek a bemutatónak a megírása egyáltalán nem akasztotta meg ezt a hardvert. A multitaskinghoz pedig a 3 GB RAM járul hozzá igen jótékonyan, az appok közötti váltás gyorsan történik. De természetesen nem csúcshardverről beszélünk, az alkalmazások elindítása bele telik néhány extra tized másodpercbe, a sokáig a háttérben hagyott appokat már újra kell töltenie a rendszernek. Az Adreno 506-os GPU-val meghajtott, erős grafikájú játékok pedig tényleg megmutatják ennek a hardvernek a határait. De ez nem is elvárás egy ilyen árú tabletnél, a teljesítményben így is nagyon pozitívan csalódtam. Kamera, akkumulátor Táblagéppel továbbra sem érdemes fotózni, ezt az alapszabályt a P8 kamerái nem fogják megváltoztatni. A 8 megapixeles hátlapi egységnél ugyan már találkoztam rosszabb kamerával belépő szintű telefonban, ennek ellenére távol állnak a Lenovoval készített fotók az “éles” és a “jó minőségű” jelzőktől. Az előlapi kamera videótelefonálásra megfelelő, Instagram sztárok viszont nem leszünk tőle.

Az üzemidő ennél sokkal fontosabb kérdés. A telep 4250 mAh-es, ami nem hangzik túl nagynak, egy vaskosabb telefon tud ennyit manapság. Az átlagos kijelző idő 6-6,5 órára jött ki, de komoly használatnál előfordult, hogy 4 óra 30 perc után lemerült az akkumulátor, ami rendkívül karcsú. Mindenesetre, ha odafigyelünk a fényerőre és nem használunk akksi zabáló appokat, akkor hosszú napokig is kihúzhatja a P8. Ha elfogyott a nafta, a teljes feltöltés kb 2-2,5 fél óráig tart, ami nem rossz érték, tekintve a Qualcomm Quick Charge hiányát. Szoftver A teszt írásának pillanatában az eszközön Android 6.0 fut, 2018 februári biztonsági frissítéssel. A Lenovo tehát törődik a Tablet 3-mal, komoly vírusfertőzés nem fenyeget minket. Azonban az Android fő verziók kiadásával adós egy ideje gyártó, sőt nagy valószínűséggel már nem is érkezik újabb változat erre a modellre.

A P8-on futó ROM nem áll távol a gyári Androidtól, néhány hasznos extra funkciót viszont kapunk - ilyen a Kid’s mode vagy a különböző kijelző profilok. Előbbi segítségével külön profilt hozhatunk létre a lurkóknak, ezen belül pedig beállítható milyen appokhoz és mennyi ideig férhetnek hozzá a gyerekek. A kijelző módok pedig a könnyebb elalvást segítik, gyakorlatilag egy kékfény szűrőről van szó. Stock-szerű Android ide vagy oda, bloatware nélkül nem ússzuk meg a P8 használatát. Itt van a McAfee vírusirtó mobil változata, illetve a Lenovo saját SHAREit és SYNCit nevű alkalmazásai. Szerencsére, ha nem szeretnénk használni őket, bármikor megszabadulhatunk tőlük. Egyéb funkciók, extrák A P8 szerencsére rendelkezik jack aljzattal, de egy tabletnél a hangszórók minősége számomra fontos szempont. Ezzel a Lenovo is egyetérthet, az eszköz ugyanis Atmos tanúsítvánnyal rendelkezik. A Dolby jelenlegi legtrendibb hangtechnológiája a tökéletes térhangzást szeretné megteremteni. Ez egy több százezer forintos házimozi rendszernél vagy soundbarnál még működhet is, de egy táblagép esetében sajnos csak egy marketingfogás. A Tab 3 jobban szól, mint bármely telefon, de csodákra azért ne számítsunk. A sztereó hangszórókon hangerőt szépen fel lehet tornázni, de hiányzik a basszus, a hangminőség pedig hagy kívánnivalót maga után. Az egyetlen tényleges előnye az Atmos tanúsítványnak az előretelepített Dolby equalizer app, amivel testre szabhatjuk (vagy éppen fülre) a tablet hangzását. A másik fontos extra funkció a SIM tálca. A tabletet így mobilneten is tudjuk majd használni, igaz a B20-as bandet nem támogatja, ez vidéken komoly fejtörést okozhat. Továbbá kapunk még Bluetooth 4.0-t és GPS-t is, ami az adatkommunikációt illeti.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a P8 16 gigabájtos belső tárhellyel rendelkezik, amiből a rendszer önmaga elfoglal 5 és fél gigabájtot. Ez elég karcsúnak tűnik, de szerencsére a tárhelyet microSD kártyával bővíthejük, egészen 80 GB-ig.

Összegzés

A Lenovo P8 az egyik legtöbbet értékelt, legkeresettebb kínai tablet a piacon. A teszt során pedig bebizonyosodott, hogy miért is van ez így: ha az öreg Android verzió nem ijeszt el, még mindig az egyik legjobb ár/érték arányú táblagép a Tab 3 8 Plus, ami a legtöbb igényt kielégíti. Kiváló kijelző, kellően gyors teljesítmény, megfelelő üzemidő. Kérhetünk ennél többet 150 dollárért?

Hol kapható

A GearBestről Priority Line szállítással Áfa és Vám mentesen rendelhető meg!

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr6714179465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása