Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Hubsan Zino, avagy repülj boldogan - Fimi X8 SE összehasonlítás - Teszt

2020. február 04. 20:16 - Tomi0529

A drónok harca elkezdődött. Akár így is fogalmazhatnék, ugyanis mióta megjelentek a Dji drónjai azóta próbálják a kínai gyártók lemásolni a nagy céget, kisebb-nagyobb sikerrel.

Az előzőekben a Fimi X8 SE-t teszteltük, most nézzük meg, mit is tud a Hubsan-féle Zino drón!

 

Doboz

Szokásos fehér dobozban érkezik a drón, bár ezúttal nem tüntették fel a termék adatait, pedig nem szerénykedik a kis gépezet.

Kapunk egy furcsa töltőt, micro usb kábelt, 3féle kommunikációs kábelt, lightning, micro és usb-c, egy csavarhúzót, pót propellert és hozzá a csavarokat. Elég bőséges a csomag, de egy kis hordozó táskást én szívesen láttam volna még a csomagban. Amíg be nem szerezzük, addig is remekül használható a doboz is erre a célra.

Méretei 30,4X25.2X9cm és 700gramm

Használat

Amint bekapcsoljuk a drónt elég furcsa hangot ad ki, nem a megszokott zenélős sípólós hangot, hanem mint amikor egy műszaki cikk elromlik. Nem tudom ki találta ki, de szerintem egy másik hang jobb lenne, ami nem hozza az emberre a frászt.

Aki drónozik az tudja, hogy minden repülés előtt érdemes kalibrálni. Ezzel nem volt gond, könnyedén sikeredett. A GPS jeleket is gyorsan megtalálta.

Sajnos semmilyen szenzort nem kapunk, így a repülés teljes mértékben ránk marad, de a GPS-nek köszönhetően ügyesen tartja magát a levegőben. A követési funkciók jól működtek, nem voltak fennakadások. Figyelmeztetést kapunk akksi merülésről is, így a biztonsági funkciók benne vannak. A drón elég stabilan marad a levegőben, amin magam is meglepődtem, bár ha jön egy kis szél, akkor csökken a stabilitása. A sok okos funkció, Cinema mód, smart track mind remekül működik.

 

Hardver

5Ghz-es Wifi alapon működő rendszer, 1km hatótávval. Kapunk 4K UHD kamerát, méghozzá IMX258-as szenzorral, ami elég jól dolgozik és 3 tengelyes gimbalt, ami segíti a kamerát egyenesben tartani. A pozícióról Gps+Glonass gondoskodik, 11.4voltos, 3000mAh-s akkumulátort, ami körülbelül 20 Perc repülés tesz lehetővé.

 

 

Kontroller

A kontroller egy kicsit olcsóbb anyaghasználat érzetét kelti, bár ez igaz az egész drónra, de jól használhatóak a joystickek is. Nem annyira finom és jól hangolt, mint a Fimi x8se -esetében. Az akkumulátor állapotát 4db kék led jelzi, ami 2600mAh-s LIPO, elég jól bírta. 3 fő gombunk van, egy RTH, egy ki-be kapcsoló és egy automata fel-le szállás. Alatta pedig egy normál és sport módot találunk.

Szerencsére a gyártó gondolta arra, hogy a kábelt valahol elkell vezetni, így nem törik meg, amit a telefonunkhoz csatlakoztatunk. Nekem elég nagy mobilom van, Samsung Note 8 és könnyedén belefért, de itt talán megint a Fimi x8SE -nél van jobb megoldás, amiben egy táblagép is könnyedén elfér. Kár, hogy spóroltak az anyaghasználaton, mert kicsit olyan gyerekjáték kontroller érzete van.

Képminőség

Elérkeztünk arra a pontra, ami sokakat érdekelhet, ez pedig a kamera képminősége.

4K UHD felbontást kapunk, amit egy IMX258 tipusú szenzor lát el, 3tengelyes gimballal és F2.2 rekesszel, illetve egy 89fokos széleslátószögű lencse fog körbe.

Videó felbontása: 3840x2160 30fps és Mp4 kiterjesztésű videó. Persze kisebb felbontás is elérhető. Full hd felbontás esetében pedig akár 60fpst is tudunk használni.

Azt hiszem kijelenthetem, hogy képminőségben a Fimi x8se mellett a Hubsan Zino tündököl.

Fotózásra is van lehetőségünk, de a videó képminősége még mindig jobb.

 

 

Extrák

Rengeteg extrákat kapunk, van RTH (Return The Home, hazahívás) mód, Follow me (követő), Waypoint (útvonal), Orbiting hold (Körözés) mód, Headless mód (irány nélküli vezérlés) és ami nekem a legjobban tetszett, az pedig a panoráma videó. Ez fantasztikusan és látványosan teszi a dolgát.

Továbbá a lábainál színes led jelzi a drón állapotát.  Kapunk egy gimbal védőt is, vgre egy normálisan használható védőburkolat, ugyanis a Fimi X8 SE-nél ez sajnos nem jár.

Telefonos alkalmazás

Nincs feltétlen szükség a vezérlőre, hanem a telefonunk kijelzőjén a virtuális joystick-ot is használhatjuk, de ez némi megszokást igényel. Láthatjuk a jelszintet, a megtett távolságot, vagyis a szokásos infókat, de a mód váltó funkció más helyre került, illetve egy két apróság is. Emiatt, ha már megszoktunk egy másik drón menürendszerét, egy picit nem árt elsőnek átnézni, hogy mit hol találunk.

Összegzés

Hubsan Zino is egy jó drón lett, nagyon szép képminőségű kamerával, egész jó hatótávval, repülési idővel. De sajnos a gyártó ezt az összehajtható lábakat egy kicsit furcsán valósította meg, olyan érzés mintha el akarnánk törni a lábait. Illetve az anyaghasználaton lehetett volna még dolgozni. Itt a Xiaomi Fimi család drónja előnyt élvez. A 3 tengelyes gimbal szépen működik, a követés funkció szintén remekel. A repülési idő sajons elég kevés ez a 15-20perc, mert mire mindent beállítunk bizony már akksit kell tölteni. A jó hír az, hogy a Hubsan drónhoz elég olcsóak az akksik, így ha rendelitek, vegyetek hozzá legalább egy darabot pluszban.

A töltő is furcsára sikeredett, ez a csatlakoztassunk hozzá egy több tűs csatlakozót, 2000-es években lehet, hogy menő volt, de 2019-ben már nem. Egyszerűbb lett volna egy usb-c-t vagy bármilyen más csatlakozást megoldani... Sajnos nem szép. Bár ez a Fimi X8 esetében is így van, de ott legalább egész normálisan oldották meg. A jelátvitellel nem volt gond, nyilván városban sokminden zavarhatja, mint mindegyik drónt, de a Fimi x8 SE esetében ott hamarabb szét esett a kép átvivel.

Memória kártya maximum 64GB lehet, de érdemes nagyon gyors író/olvasó kártyát szerezni, ugyanis a 4K felbontáshoz kelleni fog. Lassabb kártya esetén nem is engedi a 4K felbontást csak a fullHD-t. Stabilitása jó, de lehetne még mit csiszolni rajta, nem egy Mavic Pro. De azért ár értékben jelenleg az egyik legjobb drón, főleg, ha valaki videózásra is szeretné használni.

 

Pro

  • Jó képminőség
  • Kicsi méret
  • Olcsó extra akksi
  • 3 tengelyes gimbal+ védő
  • Smart funkciók
  • RTH mód

Kontra

  • Olcsó anyaghasználat
  • Propellerek kicsit keszekuszák
  • Nincs akksi szint jelzés a drónon
  • Rövid repülési idő
  • Joystick nem annyira finom és kellemes
  • Kicsi hatótáv

 

Fimi x8SE vagy Hubsan Zino?

Igazából nehéz a döntés. Ugyanis mind a kettő drón megéri az árát, bár a Fimi X8SE egy picit drágább, de azt hiszem nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy jobb gép, jobb a kamera ugyanis 4K 100mb-es videót tud készíteni és többféle felbontás és FPS áll rendelkezésünkre. Finomabb a kontroller joystickje, letekerhetőek a karok, 5km a hatótáv, nagyobb repülési idő, (alsó) szenzorok, minőségibb anyaghasználat és akár egy 7” táblagép is belefér a kontrollerbe valamint gyorsabb a gép repülési sebsessége. Átgondoltabb a gombok, akksi állapot led kijelzés a drónba is.

Hátránya a Fimi X8 SE-nek, hogy drágább, nagyobb a gép, nincs gimbal védő, drágább az extra akkumulátor és elég alacsonyan van a kamera, így nem árt, ha használunk egy landing padot vagy 3D nyomtatott lábemelőt.

Én inkább úgy közelíteném meg, ha csak hobbi szinten, játékra szeretnénk, akkor a Hubsan Zino lesz a társunk, ha pedig egy picit komolyabb dolgokra vágyunk és tudunk rá többet áldozni, akkor a Fimi X8 SE.

Hol kapható

A Gearbesten és Banggoodon Áfa és Vám mentes szállítással rendelhető! Aktuális kuponért írj a Facebook oldalunkra!

Hubsan Zino Banggood

Hubsan Zino Gearbest

 

Fimi X8 SE teszt

További drón tesztek

 

Lájkold a Facebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Xiaomi, Fimi, Hubsan drón csoportunk

 

Összevetés

Fimi X8 SE

Méret: 204 x 106 x 72.6mm

Súly: 790g

Maximum emelkedési sebesség: 5m/s
Maximum ereszkedési sebesség: 4m/s
Maximum haladási sebesség: 18m/s

4K 100MB videó Sony szenzorral

Fotónál shutter speed 8-1/8000s-ig állítható

5km hatótáv

Akár 30perces repülés

Ultraszónikus és kamera szenzor, landig pad felismerő

3 tengelyes gimbal

Smart módok

Kíválló kontroller

Akksi állapot visszajelző ledek

Jó anyagminőség és dizájn

Összehajtható

Nagy szélben is stabil

Gyors repülési sebesség

Kontroller nélküli üzemmód

 

Hubsan Zino

Méret: 30.40 x 25.20 x 9.00 cm

Súly: 700g

4K UHD felbontás, 30fps videófelvétel

 1KM hatótáv

KB. 15-20perces repülés idő

Olcsó pót akkumulátor

Smart módok

3 tengelyes kiválló gimbal

Összehajtható

Gyári gimbal védő

 

Tesztképek

Fimi X8 SE

 

Hubsan Zino

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr115553968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása