Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Segway Ninebot ES2 - Tartós teszt (gyakorlati tapasztalatok)

2019. január 05. 18:39 - Kinai cuccok blog

20180817_134306.jpgKorábban összehasonlítottam a Xiaomi M365, Ninebot ES1 és ES2 rollert. Most az ES2-vel szerzett gyakorlati tapasztalatokat szeretném megosztani veletek.
A cikk folyamatosan bővülni fog a saját tapasztalataimmal, illetve a Facebook csoportunkban és más csatornákon, Youtube videókban, fórumokon felgyűlt ismeretekkel is.
Eddig 350KM-t mentem vele. A dupla akkumulátorral hatalmas élmént nyújt, a nagy súlyt is megfelelően gyorsítja.

Hatótáv, erő és módok

A hatótáv sok mindentől függ, leginkább a súlytól, a használt üzemmódtól, a használat módjától és az útminőségtől.
Az ES2-nek elméleti hatótávja 25 km. Ezt tökéletes úton, normál módban és kb. 60 kilós személlyel közelíti csak meg. Ha nehezebbek vagyunk, rossz minőségű úton, teljes gázzal megyünk és sokat fékezünk, ez akár a harmadára is csökkenhet.
Alap módban a sebessége 15 km/h, ekkor a leggazdaságosabb használni, de még kis súllyal sem gyorsul túlságosan. A közepes módban (fehér körben S betű) már 20 km/h a sebességkorlát és érezhetően erősebb is, de nem sokkal, cserébe gazdaságosan fogyaszt. A Sport módban (piros körben S betű) már szépen gyorsul, a sebessége maximálisan 25 km/h, viszont drasztikusan megnövekszik a fogyasztás is.
A rollernek nagy segítséget jelent, ha az elején egyszer erősen belökjük. Ekkor 6-8km/h-val indul, sokkal hamarabb felgyorsul és kevesebb energiát fogyaszt. E fölött a sebesség felett viszont már ne tegyük le a lábunkat.

Extra akkumulátor

Az ES2 igazi előnyét az extra akkumulátor jelenti. Bár nem olcsó, de számos előnnyel (és persze hátránnyal) jár.
A felszerelése kb. 5 perc. Le kell venni a csavarral rögzített csatlakozókat takaró fedelet, csavarral feltenni egy tartósínt és felcsavarozni rá az akkumulátort.
Ha az egyik akkumulátor töltöttsége alacsonyabb a másiknál, akkor először csak a jobban feltöltött akkumulátort használja, míg a másik szintjére nem merül, ezután fogja használni mind a két akkumulátort. Töltés során már egyszerre tölti, menet közben pedig egyszerre fogyasztja őket. Ha hirtelen elgyengülne a roller ereje, akkor ellenőrízzük az alkalmazásban, hogy mindkét akkumulátort használja-e. Töltés során szintén ellenőrízhetjük, hogy mindkettőt feltöltötte-e.

Az extra akkumulátornak köszönhetően az elméleti 25 km-es hatótáv 45 km-esre bővült.
A sebesség korlátozás az alap módban marad 15 km/h, a közepes módban 20 km/h-ról 25 km/h-ra, sport módban 25 km/h-ról 30 km/h-ra emelkedik. Közepes módban a fogyasztása még elfogadható, a ereje pedig körülbelül akkora, mint akkumulátor nélkül maximális fokozatban.
A legerősebb fokozatban a hatótávja 95 kg esetén 15-18 km körül alakul. Én mindig ebben a módban használom, mert igazán élmény, ahogy teljes erőből húz a roller. Ez az erő kb. 80 százalékig tart, utána fokozatosan gyengül, de még ekkor is jóval erősebb, mint plusz akkumulátor nélkül.
Az extra akkumulátor nem könnyű, 1.7 kg-al növeli meg a roller súlyát, ami nem tűnik soknak, de így a roller már 15 kilogrammot nyom. A sebesség és a nyomaték növekedésén túl a plusz akkumulátor nem is érezhető. Hiába teszi egy kicsit magasabbra a súlypontot, ugyanolyan könnyen és jól manőverezhető. Összecsukni is ugyanúgy össze tudjuk, de ha meg kell emelnünk, akkor eléggé útban van az akkumulátor.
A roller töltése az extra akkumulátoron keresztül történik, használat közben pedig mindkét akkumulátorból egyenletesen fogy az energia.

Nekem kb. 150 km használat után kilazult a tartósín és az akkumulátor nem érintkezett megfelelően. Emiatt volt, hogy fékezés közben kikapcsolt a roller, hibakódot írt ki, vagy nem volt ereje, mivel csak az egyik akkumulátort használta. Miután ismét rögzítettem, tökéletesen működött.

Teleszkópok

Az ES2 első és hátsó teleszkóppal is fel van szerelve. Ez nem biztosít olyan puha siklást, mint az M365 felfújható kereke, de erőteljesen elnyeli a nagyobb gödröket is. Ha már nem bírja tompítani, akkor felcsattan, ez elsőre szokatlan, ijesztő. Mivel nem is egészséges, érdemes tenni ellene. A legfontosabb, hogy a hátsó teleszkópot a súlyunkhoz kell igazítani. Alapból kb. 60-70 kilós emberre van beállítva. Ha nehezebbek vagyunk, akkor rálépve a teleszkóp eleve összenyomódik, így érdemes előfeszítenünk egy imbuszkulccsal. Én 4 teljes fordulatot húztam rajta a 95 kilóhoz. Sajnos többet már nem nagyon lehet. Cserébe kaptam egy feszes rugót, ami csak ritkán csattan fel. Az első teleszkóp is állítható, de még jobb megoldás, ha egy csúzligumit (tejgumit) tekerünk a rugók közé, így valóban strapabíró felfüggesztést kapunk. Ezzel a nagy összenyomódást meg tudjuk akadályozni és további rugalmasságot tudunk adni a teleszkópnak. Érdemes az első és hátsó teleszkópot is feltuningolni. Hasznos még, ha gödör vagy bukkanó esetén kikönnyítjük az első kereket, vagyis a súlypontunkat egy kicsit hátrébb helyezzük és a kormányt picit felhúzzuk. Sokkal simábban fogunk átmenni az akadályon. 

Fékezés

A motorféket a legerősebb fokozatra állítva a roller erőteljesen fékezhető. Ez 25 km/h-nál még jól használható, 30 km/h-nál már jól jönne egy mechanikus kormányfék.

Többen írták a fórumokban, hogyha legerősebb fokozaton van a visszatáplálás, erőteljes fékezés esetén (pl. nagy lejtőn erősen felgyorsulva) a nagy visszáram hatására ki is kapcsolhatja a rollert. Velem is megtörtént egyszer, azóta közepes fokozaton használom, gond nélkül. 

Másik dolog, hogy nem mindig ugyanolyan erővel fékez, így időben kell elkezdeni a fékezést. Ha gyengébbnek érezzük a fék erejét, akkor többször meg kell nyomni ("pumpálni") és akkor erősebbé válik (de nem mindig).
Összességében az elektromos fék nem olyan jó, mint egy mechanikus kormány fék, de ha megismerjük, hogy viselkedik, jól lehet használni.

Gumik és sárvédők

A rollert vígan használom esős úton és szemerkélő esőben is. A tapadása jó, a széles és puha gumik jól felfekszenek az útra. Profilmagasságuk nem olyan nagy, így becslésem szerint kb. 1000-1500 kilométerenként cserélni kell. Ez sajnos a motor szétszerelésével is jár, de erről találni remek videókat a Youtube-on.
A hátsó sárhányó fékként és a sárhányóként is szolgál, hasonló teljesítménnyel. Szerintem a fékezés sem olyan jó vele és a csapadékot is hagyja felverődni egy kicsit. Hosszabb és szélesebb is lehetne. Ezt otthoni vagy nyomtatott kiegészítőkkel lehet pótolni: Thingiverse

Kerékcsere

Akinek mégsem tetszik a tömör gumi és puhább gördülésre vágyik, az ki tudja cserélni a hátsó kereket egy felfújhatóra. 15 ezer forint körül már beszerezhető felnire szerelt. A teleszkóp és a puha gumi rendkívül simává teszi a menetet, persze a defekt izgalmával együtt. Az első keréken a gumi nem cserélhető tömlősre, mivel a sárvédő alacsonyan van. Az M365 kereke 8.5 colos, az ES1/ES2-é pedig 8 colos, így a kettő nem csere szabados. Elől a sárvédő van útban, hátul a tengely szélessége nem stimmel, így sajnos az M365 hátsó fékje sem tehető rá.

Extrák

A roller kormánya vastagabb a szokásos kerékpár kormánynál, így érdemes egy kormány bövítőt venni hozzá, melyre számtalan dolog, erősebb lámpa, csengő, mobiltartó tehető.

 

Nyomtatható kiegészítők: Thingiverse

Gyakori hibák

Nem kell hozzá sokat menni, hogy a roller fellépőjét és kormányrudat elválasztó kis gumibak elvesszen. Ez jelenleg nem kapható, így érdemes azzal kezdeni, hogy a helyére ragasztjuk. Ha már elvesztettük, akkor könnyen tudjuk pótolni benzin vagy szélvédő mosó gumicsővel. De bármilyen gumi a két fémlap közé ragasztható.

Előfordul még a 14 és 15-ös hibakód, mely a fék és gázkarban található kis mágnes elmozdulására utal. Ez akkor gyakori, ha nagyon rossz minőségű úton közlekedünk és sokszor csattan fel a teleszkóp. Szerencsére könnyen javítható, a Youtube videó alapján otthon is elvégezhető a kis mágnesek visszaragasztása. Nem is kell nagyon szétszedni hozzá a rollert (nálam 350 kilométer alatt még nem jelentkezett).

Szintén tipikus, hogy a roller gumikormánya (ES2) rácsúszik a fék és a gáz karra. Ekkor szintén 14 vagy 15-ös hiba jelenik meg a kijelzőn. Ekkor csak visszább kell húzni, hogy maradjon egy kis rés köztük (hetente érdemes ellenőrizni).

Sajnos van a rollernek egy típushibája is. Ha lámpát is használunk, akkor egy idő után tönkremegy a kontrolleren az elektromosan resetelhető biztosíték (resetable fuse). Ha piros sport módban vagy extra akkumulátorral használjuk, akkor ez hamarabb bekövetkezik. Normál módban, extra akksi nélkül később. Nálam kb. 150-200 km után jelentkezett, csak piros sport módban és extra akksival használtam. Ekkor a roller a lámpa felkapcsolásakor erősen visszavesz a teljesítményből, akár 5 km/h-ra. Lámpa nélkül tökéletesen megy. Bár az első, nem túl erős lámpát nem sajnálom, a hátsó fény viszont hiányzik, ezért otthon javítottam. Ki kell venni hozzá a vezérlőt a kormányból és egy sima forrasztásos átkötéssel megoldódik a probléma. Erről szintén vannak fent Youtube videók. Egyszerűbb megoldás kikötni az első lámpát. Ekkor csak egy csatlakozót kell lehúzni.
Nem tudni, hogy mikori szériák érintettek, a nyáron rendeltek nagy valószínűséggel igen. A rollerből több verzió jött ki, 1.0, 1.1, 1.2, jelenleg 1.3-nál tart az alaplap. A szoftverét is folyamatosan frissítik.

Összességében elmondható, hogy ez a roller sem tökéletes, de a hibái kiismerhetőek és javíthatóak. Szerencsére ahogy terjed, úgy egyre nagyobb tudásanyag épül fel és alkatrészből is egyre több kapható.

Én nagyon szeretem, szinte minden nap használom. Annak ellenére, hogy nem kímélem, jól bírja a strapát. A hasonló kategóriájú rollerekhez képest pedig kiemelkedő az ereje.

Részletes leírás (orosz nyelvről fordítva)

Hol kapható

A GearBesten és a Banggoodon is elérhető Áfa és Vám mentes szállítással!

Vásárláskor írj üzenetet a Facebook oldalunkra és megnézem, hogy van-e rá kupon!

Ninebot ES2

GearBest

Banggood

LájkoldFacebook oldalunkat, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz is!

Kínai elektromos rollerek és járgányok csoportja

Nemzetközi Segway Ninebot ES1/ES2 csoport

További elektromos roller tesztek.

A Xiaomi rajongók csoportját itt találod!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514538814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weser 2019.01.29. 13:58:07

Szia!

Nagyon köszi a tippeket, valóban hasznosnak tűnnek. Egyik másikkal kapcsolatban van kérdésem:

1, MIvel a 100kg vagyok így igen fontosnak érzem a teleszkóp kérdést. A hátsó teleszkóp kapcsán tiszta és világos, amit írtál, az első kapcsán kid tudod fejteni bővebben, hogy mit is érdemes tenni? Ha van mellé egy két fotód, külön szemléletes lenne.

2, A kis gumibakokat megtaláltam és tényleg gyanús hogy el fognak mozdulni. Te mivel rögzítetted őket? Ebayen egyébként már lehet kapni, 10db 30 USD körül van, jó áron mérik.

Köszi!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2019.01.29. 18:57:37

@Weser: Szia!
1. Az első teleszkópba én csúzligumit csavartam. Majd készül egy tuning cikk is. Addig is itt megtalálod az infót:

www.facebook.com/groups/kinai.elektromos.rollerek/permalink/1255983314539959/

Itt kérdezni is tudsz, ott is válaszolok.

2. Nem rögzítettem, mivel nem sűrűn nyitom/csukom és amúgy is van egy egy méteres üzemanyag csövem. Bármilyen rugalmas ragasztó megteszi. Valaki nem is gumibakot tesz bele, hanem egy gumi lapot a kettő találkozásához.
süti beállítások módosítása