Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Rewell XS Nano Quad (Quadcopter, Quadrocopter, mini helikopter, drón)

2014. június 16. 12:22 - Kinai cuccok blog

Rewell Nano Quad 1.JPG

Az utóbbi időben annyira megnőtt a quadcopterek népszerűsége, hogy senki sem akar kimaradni az új piacról így egyre másra jelennek meg a különböző modellek ismert vagy ismeretlen gyártóktól.

A nagy verseny miatt mindenki próbál valami újat mutatni, ennek a versenynek az egyik eredménye hogy megpróbálják a méreteket csökkenteni létrehozva a quadcopterek világában a "nano" kategóriát. Bár mérethatár nincsen, ez most a 4-5 cm-es kisgépeket jelenti. Természetesen mindegyik gyártó igyekszik a saját gépét a világ legkisebb quadrocopterének eladni így vonva magára a figyelmet. Mivel itt lényegében milliméter harcról van szó, valójában mindegy hogy melyiket vesszük. Nekem a Rewell Nano Quadcopter-ét sikerült megvenni.

Már az elején feltűnt hogy megannyi néven forgalmazzák ezt a kis gépet, a bevezetőben említett verseny miatt a Rewell is csak a nevét adja hozzá és sokszor ugyanabból a gyárból kerülnek ki a különböző néven hívott gépek.

Pont ugyanígy néz ki a Hubsan H111 Q4 Nano is ami azért jó hír mert a Hubsan-hoz kapni pót alkatrészeket, így minden alkatrésze kicserélhető ha megsérülne.

 

A doboz

A quadcopter mellett találunk egy töltőt, egy csere propeller készletet és a többnyelvű leírást (sajnos magyar nincs benne)

A leírás csak akkor kell ha még nem reptettél quadcoptert, én el sem olvastam, használata annyira hasonló a többi gépéhez.

Rewell Nano Quad - doboz 3.jpg

Felépítés

A Quadcopter annyira kicsi hogy a gép vázát maga az nyomtatott áramkör adja, erre van rögzítve a motor is illetve a gép testét adó borítás is. Az akkumulátor beépített, nem cserélhető emiatt van a gépen alján egy kis ki/be kapcsoló, ezt a korábbi gépekről is hiányoltam. Még töltő kábel csatlakozója sincs, közvetlenül az elektronikára kell a töltőcsatlakozót dugni. Azért hogy ne lehessen fordítva rádugni, az ezt meggátoló kicsit pöcök is egy elektronikai elem ami nincs. Az akkumulátora 100 mAh. A súlya mindössze 11g, csak összehasonlításképp, egy 100 forintos 8 gramm.

Rewell Nano Quad 2a.JPG

A gép irányát négy darab fényes led mutatja, két kék elől és két piros hátul.

A használata megegyezik a Hubsan X4-el. A távirányítón lévő bal kart előre hátra mozgatva emeli a gépet, jobbra balra mozgatva pedig forgatja. A jobb kar viszi a megadott irányokba.

Ha sokat koccanunk és elállítódik a giroszkóp akkor kalibrálni is hasonlóan kell, a bal kart jobbra lent kell tartani miközben a jobb kart jobbra-balra mozgatjuk. Amikor végzett akkor párszor villognak a gépen található ledek.

 

Repülés 

A gép nagyon fürge, izgága. Kicsit nehéz irányítani, sokkal nehezebb  helyben tartani vagy útvonalat repülni mint a Hubsan X4-el. Ez részben abból adódik hogy a távirányxítója is nagyon kicsi, így az irányítókarok is röviden járnak. Nehéz precíz mozdulatokat kivitelezni. A másik ok hogy a gép kis súlyához képest nagyon erős így a azonnal reagál és szinte mindig túlvezérli az ember. Ezáltal kb. úgy repdes mint egy szúnyog. (A hangja is hasonló) Mivel a Hubsan X4-es távirányítóját is párosítani lehet a géppel így azzal is megpróbáltam, kicsit javult a helyzet mivel az egy jó fogású, precíz távirányító de magának a gépnek a tulajdonságai akkor is megmaradtak. 

 

 

Ütközés esetén gyorsan lerepülnek a propellerei ami jó mert nem sérülnek, cserébe keresgélni kell őket, néha 1-2 méterre is elrepül. Mivel azok is picik, nehéz megtalálni őket. Szerencsére eddig mindig sikerült és található belőlük még négy darab tartalékba a dobozban. Egy védőkeret jól jönne, feltehetően a gép kis súlya miatt nem került rá és nem is kapható hozzá.

Mivel nem cserélhető az aksija és nem is pontos az irányítása így egy gyors, 5 perces mókázásra  tökéletes. Apró méretének köszönhetően bármilyen szoba nagy neki, így kimondottan beltérre javasolt. Kint gyorsan szem elől téveszti az ember.

Ami tetszett: Ránézésre megszereti az ember, remek móka

Ami nem tetszett: Nehéz irányítani, kicsit drága, majdnem annyi mint a Hubsan X4

 

A quadcoptert a shopline.hu-n vettem: Rewell XS NanoQuad

A cikk írása óta nagyon sok remek quadcopter jelent meg, érdemes körülnézni a Banggoodon az újdonságok között.

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni Magyarország legjobb quadcopter blogján is: quadkopter.blog.hu

Ha tetszett a cikk, kérlek ne felejtsd el lájkolni a blogot a facebook-on! :)

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr746305082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...0 .. 0... · http://wece.blog.hu/ 2014.06.16. 19:15:20

mi lett a Hubsan X4 cikkel?
"Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés..."

Helyszíni zsemle 2014.06.16. 22:26:50

Az jo, hogy vannak hozzajuk alkatreszek is.
süti beállítások módosítása