Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Hogyan ellenőrizd a készüléked akkumulátorának valós kapacitását, a töltő teljesítményét és a kábel minőségét - Keweisi feszültség és áramerősség mérő - Teszt

2017. szeptember 01. 09:00 - Kinai cuccok blog

KEWEISI 4V-20V 0-3A, aksi kapacitásmérő, fali adapter, microUSB, miniUSB, usb type-c,  telefon, kamera, fényképezőgép, powerbank mérőműszer, tesztelő eszköz

keweisi-4v-20v-0-3a-feszultseg-aramerosseg-mero-aksi-kapacitasmero-fali-adapter-microusb-miniusb-type-c-usb-telefon-kamera-fenykepezogep-powerbank-tesztelo-01.jpgA kínai termékeknél gyakran találkozunk fantáziadús specifikációval. Az egyik leggyakoribb átverés, hogy az akkumulátor kapacitását jóval nagyobbnak tüntetik fel, mint amekkora valójában. Sokan azt gondolják, ezt úgysem lehet ellenőrizni, pedig ezzel a kis eszközzel bármilyen USB-ről tölthető készülék akkumulátorának teljesítményét meg tudjuk mérni. Így megtudhatjuk a telefon, fényképezőgép, kamera, powerbank akkumulátorának valós teljesítményét! Mivel a feszültséget és az áramerősséget egyaránt méri, így ki lehet szűrni a gyenge minőségű kábeleket és töltőket is! Használata egyszerű, nem kell mást tennünk, mint a töltőkábel és a töltő közé beiktatni ezt a kis eszközt. A kijelzőjén azonnal megjelenik a töltőfeszültség, az aktuális áram erősség, a töltési idő és az áttöltött kapacitás. Lássuk, mit is jelentenek ezek az értékek!

Feszültség

A feszültséget (V) a bal felső sarokban azonnal mutatja, amint a töltőbe dugjuk a mérőeszközt. Látni fogjuk, hogy az USB port feszültsége mennyire tér el az eredeti szabványtól. Normál esetben - vagyis ha nem gyorstöltővel van dolgunk - 5.2V körül kell lennie. Töltés közben ez 5V alá is csökkenhet. Gyorstöltők esetében már a 9V és a 12V is megengedett. Szerencsére a töltők és a készülékek automatikusan kezelik az új szabványt, ha a készülék nem tudja a gyorstöltést, akkor a hagyományos 5V feszültséggel fog tölteni. Ha üresen 5.1V alatti a feszültség, töltés közben pedig 4.75 alatt van, akkor a töltő feszültsége nem megfelelő. Hasonló a helyzet, ha a normál töltő feszültség 5.3 vagy még több, ami már károsíthatja az eszközünket.

Áram erősség

Az áramerősséget a bal alsó sarokban akkor fogja mutatni, amikor rádugjuk a tölteni kívánt készüléket. Ekkor Amperben (A) mutatja az átfolyó áram erősségét. Vagyis ha 0.5A mutat, ez azt jelenti, hogy óránként 500mA-t töltést kap a készülékünk. Ez az áram egy 2000mA-es akkumulátort kb. 3 óra alatt tölti fel és kb. 1600mAh lesz a rátöltött kapacitás. Tapasztalatom szerint kb. 20%-al kevesebbet fog mutatni, mint a névleges kapacitás.
Egy mai okostelefon 5V-on 0.8A-1.6A között tölthető. Miért fontosak ezek az adatok? Azért, mert ha azt szeretnénk, hogy a telefonunk gyorsan feltöltődjön, nem mindegy milyen töltővel és kábellel töltjük.

Ha veszünk egy utángyártott, olcsó töltőt, lehet hogy olyat kapunk, amire az van írva hogy 2A, de az átfolyó áram csak 1A, vagy még kevesebb lesz lesz óránként és az elvárható 1-2 órás töltés helyett akár 3-5 órát is a töltőn lóghat a készülékünk. Biztos mindenki tapasztalta már hogy a számítógépről milyen lassan tölt a telefon. Ez annak tudható be, hogy a számítógép USB portja csak kb. 500mAh-val tölt.

Hasonló a helyzet, ha egy utángyártott, olcsó kábelt veszünk. Ekkor hiába tudja a töltő az akár 2A-t is, de a kábelen csak jóval kevesebb áram folyik át, így szintén lassan fog tölteni a telefonunk. Találkoztam Ebay-en olyan kábellel, amin csak 500mA ment át óránként, így négyszer olyan lassan töltötte a készüléket, mint a gyári kábel. Így az utóbbi időben már csak megbízható márkájú töltőt és kábelt vásárolok, pl. a Blitzwolf töltők és kábelek nagyon jó minőségűek. Lehetőleg kerüljük a névtelen gyártó névtelen termékeit.

Egyszerre csak egy dolgot teszteljünk, a gyári töltővel az olcsó kábelt, vagy olcsó töltővel a gyári kábelt, így tudni fogjuk hogy melyik a rossz.

keweisi-4v-20v-0-3a-feszultseg-aramerosseg-mero-aksi-kapacitasmero-fali-adapter-microusb-miniusb-type-c-usb-telefon-kamera-fenykepezogep-powerbank-tesztelo-03.jpg

Áttöltött kapacitás mérése

Az áttöltött kapacitást a jobb alsó sarokban mAh-ban jelzi. Ha vásárolunk egy külső akkumulátort, töltsük fel teljesen, majd az USB portjába dugjuk be a mérőkészüléket, majd abba az USB kábelt és az USB kábelbe pedig a tölteni kívánt készüléket. Ha teljesen feltöltött a készülék, akkor dugjunk rá az USB kábelre egy másik tölthető készüléket és tegyük addig amíg, a külső akkumulátor teljesen le nem merül. Ekkor dugjuk rá a mérőkészüléket egy fali USB töltőre és mAh-ban le tudjuk olvasni az áttöltött kapacitást. A legtöbb külső akkumulátorra a benne található Li-Ion vagy Li-Po kapacitását írják rá. Egy 5000mAh-ás külső akkumulátor egy 2500mAh-ás akkumulátorral rendelkező telefont kb. kétszer tud feltölteni. (veszteséggel nem számolva) Ahogy korábban is írtam, az USB feszültsége több, mint az akkumulátorok feszültsége, így az áttöltött kapacitás kb. 20%-al kisebb értéket mutat. Ha egy 5000mAh-ás külső akkumulátor 4000mAh-át ad le, az jónak számít. Ha csak 1000mAh-át látunk, akkor az az akkumulátor gyenge. Egy ilyen akkumulátor pedig egyszer sem tudja teljesen feltölteni a telefonunkat.

Töltési idő

A mérőkészüléken a jobb felső sarokban (T) le tudjuk olvasni a töltési időt is. Ez az érték akkor is megmarad, ha kihúzzuk a mérőkészüléket az USB csatlakozóból, így könnyedén tudjuk mérni egy külső akkumulátor teljesítményét.

A mérőkészülék mérésének törlése

Az oldalán található reset gombbal bármikor nullázni tudjuk a töltési időt és az áttöltött kapacitást. 

Összegzés

A készüléket hetente használom, sok hibára könnyedén fényt derít. Használata nem igényel különösebb előképzettséget és olcsó, így érdemes mindenkinek beszereznie.

Ami tetszett: Egyszerű használat, Olcsó ár, méri az összes szükséges adatot

Ami nem tetszett: -

Hol kapható

A feszültség, áramerősség és kapacitásmérő a Banggood-on kb. 1000 forintért kapható.

Sok hasonló eszköz kapható a Banggoodon.

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr4612781490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.02. 10:49:56

"A különbség abból adódik, hogy az USB (alap) feszültsége 5.2V, a készülékben lévő Li-Ion vagy Li-Po akkumulátor pedig 3.7V-os, amit kb. 4.2V-al lehet tölteni, így összességében kb. 20%-al kevesebbet fog mutatni."
Nem valószínű, mert amperórában számolunk, azaz elég az átfolyó áramot integrálni, függetlenül a feszültségtől. Valószínűbb, hogy a SW megpróbálja figyelembe venni, hogy az akku töltés hatásfoka nem 100%.

dukeekud 2017.09.02. 13:21:15

" Ez az áram egy 2000mA-es akkumulátort kb. 3 óra alatt tölti fel és kb. 1600mAh lesz a rátöltött kapacitás. A különbség abból adódik, hogy az USB (alap) feszültsége 5.2V, a készülékben lévő Li-Ion vagy Li-Po akkumulátor pedig 3.7V-os, amit kb. 4.2V-al lehet tölteni, így összességében kb. 20%-al kevesebbet fog mutatni. "

Ennek igy semmi ertelme. Egyszeruen arrol van szo, hogy a 2000-esnek mondott cella, nem 2000-es, hanem csak 1400-1500 mAh-es, es a veszteseggel egyutt, ebbe tudott 1600-ot tolteni.
Fix aramon ki kell sutni, 2.7 voltig, es megszorozni az aramot az idovel. xxx mA * ido = kapacitas.
(vagy pedig tenyleg 2000-es, csak nem volt teljessen ures, hanem volt benne 300-400 mAh)

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.09.03. 14:40:07

@dukeekud: Addig merítettem, amíg a készülék üresnek nem jelezte.
Ekkor valóban még sok energia lehet benne. Bár nekünk az a fontos, amit használni is lehet. Magát az akkumulátorokat tesztelve több információnk lenne, de ezért senki sem szeretné szétszedni a készülékét, viszonyítási alapnak pedig így is jó. Köszönöm az észrevételeket!

2017.09.08. 13:44:09

@Kinai cuccok blog: biztonsági okokból a Li-ion sohase merülhet le teljesen, tehát minden normális készülék már 3.2V körül hisztizik. Ezek a li-ion akkuk károsodnak, ha teljesen lemerülnek, ezért normál használat mellett nem szabad lemeríteni őket nullára. (és ha hosszú távon szeretnéd használni, akkor nem szabadna teljesen feltölteni se 4.2V-ra, mert az is gyilkolja kicsit) Emiatt nehéz is kitalálni, hogy mennyi, az annyi, hisz gyilkolva akár +20% is kinyerhető.

Sir David Bówli 2019.11.03. 09:26:03

"Ami tetszett: Egyszerű használat, Olcsó ár, méri az összes szükséges adatot"

Bocsáss meg, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni: vagy egy termék olcsó, vagy az ára az alacsony. Nem az árát vásárolod meg, hanem magát a terméket, így nem lehet valaminek "olcsó ára". Egy esetben létezik "olcsó ár": ha kevés pénzért árult bőrdíszműves segédeszközről beszélünk. ;-)
süti beállítások módosítása