Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

AllCall W1 okosóra 2GB/16GB memóriával - Teszt

2018. január 07. 16:20 - Kinai cuccok blog

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-04.png

Az okosórák világában manapság nem sok újdonságot látunk. A tabletekhez hasonlóan kihalóban lévő termékkategória ez, amit az olcsó kínai darabok és az Apple dominál. Az AllCall W1 koncepciójában sincs semmi új: Androidot futtat és SIM kártyával akár önállóan is használható. Vajon megéri a kb. 30 ezer forintos árát?

 

 

 

A doboz

Az eszköz egy egész pofás fekete dobozban érkezik. Ha ezt felnyitjuk, rögtön az óra fogad minket egy fekete tálcán. Alatta található a használati utasítás, illetve a különböző kiegészítők - dobpergés - mindegyik külön kis dobozban. Szép munka AllCall, az ilyen apró részletek adnak igazán prémium érzetet egy terméknek. Amit később igen csak sikerül elrontani, de ne szaladjunk előre.

A kiegészítők egyébként között megtaláljuk a mágneses töltőt, egy kijelzővédő fóliát és egy csavarhúzót.

Kinézet

Az eszköz igen elegáns, de mégis modern megjelenés kapott. A számlap kör alakú, ami nálam kötelező egy okosóránál. Az anyaghasználat is kiváló, rozsdamentes acélból készült a W1. A sötét szürke szín (amit egyesek space graynek hívnak) tényleg mindenféle alkalomhoz passzol, a karimán található piros hajszálcsík miatt pedig kikapcsolt állapotban is jól néz ki az óra.

A szíj bőrből van, a belseje bézs színű a külseje pedig szénszálas bevonatot kapott, amit én személy szerint imádok. Eddig a pontig teljesen megvett a W1.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-04.png

20180108_200013.jpg

Beüzemelés és app szituáció

Aztán bekapcsoltam az órát. Az első indítás, mint a telefonok esetében is egy hosszabb folyamat. Az Android boot animáció eltűnése után kiválaszhatjuk a nyelvet. Mivel a W1 teljes Androidot 5.1-et futtat, és nem Android Weart vagy valamilyen egyedi szoftvert, ezért rengeteg nyelv elérhető hozzá, közte a magyar is. Ennek ellenére rengeteg angol szöveggel fogunk találkozni így is.

Ha nem önállóan, hanem egy telefon mellett szeretnénk használni a W1-et, akkor először le kell töltenünk a Wiiwatch nevű alkalmazást. Az app elérhető a Play Áruházban, az App Storeban, de az órán megjelenő QR-kódot bescannelve letölthetjük a gyártó oldaláról is (iOS esetén a link átirányít minket az App Storeba). Itt már érezhető, hogy gondok lesznek, ugyanis a Wiiwatch app Androidos változata jelenleg 1.9-es értékelésen áll. Ennél többet pedig nem is érdemel.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-05.png

A Wiiwatch ugyanis teljesen használhatatlan. Folyamatosan összeomlik, nem találja a kapcsolatot az órával, ha egyszer véletlenül sikerül kapcsolódni, akkor két perc múlva garantáltan újra szétkapcsol.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-06.png

A kiegészítő app hiánya pedig igencsak leszűkíti az óra lehetőségeit. Nem tudjuk értesítéseinket követni, zenét vezérelni, hívásokat se tudunk lebonyolítani rajta keresztül (SIM kártya nélkül), valamint a Find My Phone funkció se működik, ami megcsörgeti telefonunkat, ha otthon ismét sikerült elhagyni.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-07.png

Azonban nincs minden veszve. Létezik egy Watch Droid nevű alkalmazás, aminek segítségével az előbb említett funkciók egy részét használni tudjuk.Az appot mind a telefonra, mind az órára le kell tölteni (teljes Play Áruházhoz hozzáférünk a W1-en), összekapcsolni a két eszközt és már működik is a dolog. A Watch Droiddal ugyanúgy követhetjük értesítéseinket, kapunk zene vezérlést és akár hívásokat is indíthatunk. Hátrány viszont, hogy ezen funkciókhoz az órán mindig meg kell nyitni a Watch Droid appot, magából a menüből nem érhetjük el ezeket. De ami a legfontosabb, a kapcsolat szikla stabil. Egyszer sem veszik el a BT kapcsolat, maga az app se omlik össze. A gyári alkalmazásnál ezt nem tudnák megoldani?

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-08.png

Hardver

Az órán két gomb található. A felső a Power gomb, illetve ezzel tudunk ki lépni az egyes appokból. Az alsó segítségével pedig az alkalmazásokon belül tudunk visszalépni.

A Power gombot megnyomva bekapcsol az AMOLED kijelző, ami egyszerűen gyönyörű. Az 1.39 colos megjelenítő a 400x400 pixeles felbontás miatt nagyon éles, az AMOLED technológiának köszönhetően pedig nagyon szaturált színeket, mély feketéket és magas fényerőt kapunk, erős napfényben is jól látható az óra. Ráadásul fekete számlap esetén még az akkumulátort is kíméli, hiszen ilyenkor kikapcsolnak azok a pixelek.

Számlapot választani viszont nem egyszerű a bőség zavara miatt. Egy long press után lapozhatunk az órán lévő opciók között, de ha egyik se nyeri el tetszésünket szinte végtelen mennyiségű áll rendelkezésre az áruházban, amiket mind ingyenesen letölthetünk. Legyen az digitális, analóg, modern, elegáns vagy akár karácsonyi témájú.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-09.png

Az órán tárolt számlapok mennyiségének csak a tárhely szabhat határt, azonban ez is bőséges. 16 GB ROM-ot és 2 GB RAM-ot kapunk, ami az MTK6580 4 magos, 1 Ghz-es SoC-vel párosítva egész fluiddá teszi az appok működését. Ezek indításákor néhány másodpercet várni kell, de ettől függetlenül viszonylag gyors a rendszer. Kivéve, amikor összeomlik a “system” alkalmazás és az egész órát újra kell indítani. “Ouch”

Az akkumulátor 400 mAh-es. Töltésére egy mágneses töltőt mellékelt a gyártó, amit elég gyakran kell majd használni. Ne legyenek illúzióink, a legtöbb okosórához hasonlóan a W1 sem bír ki két napos normál használatot, az esti órákban kb. 20-30-on áll a töltöttségi szint.  Ami viszont engem jobban zavart, hogy a töltő mágnese rettentő gyenge és a legkisebb érintéstől leesik az óráról.

A következő fontos kérdés a vízállóság. A gyártó oldalán semmilyen IP védettség nem szerepel, de egy kézmosás erejéig éppen rajtunk maradhat. A Balatont viszont ne ebben ússzuk át.

Szoftver

Ahogy korábban is említettem, az órán teljes értékű Android 5.1 fut, természetesen egy órákra optimalizált launcherrel. A kezdőképernyőről jobbra húzással az értesítéseinkhez jutunk; lefelé húzással néhány alapinformációt (töltöttségi szint, kapcsolódás telefonhoz, SIM kártya), a status bart, valamint a lépésszámlálót érhetjük el; alulról az időjárás apphoz férünk hozzá, balról pedig az alkalmazásválasztóhoz jutunk. Az alkalmazás választó kétféle üzemmódban használható:

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-10.png

A gyári programok között megtaláljuk a kötelezőket, mint a Galéria, Zenelejátszó, Hangrögzítő, Naptár és (ébresztő) Óra, sőt még egy Böngészőt is kapunk. Azonban a kis képernyő és gyenge hangszóró miatt ezeket nem túl nagy élmény használni. Akadnak itt okosóra specifikus alkalmazások is. Az Egészség app segítségével a lépésszámláló és pulzusmérő funkcióhoz férünk hozzá, a Remote Control exponáló gombként szolgál a telefonunkhoz, a korábban is említett Find My Phone pedig megcsörgeti mobilunkat, ha elhagynánk. Az utóbbi 2-höz viszont elengedhetetlen lenne a Wiiwatch használata.

Az órán a Play Áruházhoz is hozzáférünk, azaz elméletben bármilyen Androidos alkalmazás futtatható rajta. Én kipróbáltam a Spotify-t, ami a Spotify Connect miatt egész jól használható távirányítóként, igaz az app aljához a köralakú kijelző miatt nem lehet hozzáférni, ezért pont a saját számainkat nem tudjuk elérni.

allcall-w1-okosora-2gb-16gb-memoria-teszt-11.png

Iskolásoknak pedig a Google Keep tökéletes puskázni… mármint jegyzeteket készíteni, természetesen.

Kapcsolódás, önálló használat

Kapcsolódás tekintetében az óra a legújabb technológiákat sajnos nem támogatja. Bluetoothból csak 4.0-át kapunk, és a 4G-t sem támogatja, csak a 3G-t.

3G? Igen, ahogy a bevezetőben is olvashattátok az óra önállóan is képes működni.  Ehhez egy nano SIM kártyát kell belehelyezni és ilyenkor szinte telefonnal egyenértékű lesz a felhasználhatóságának repertoárja. Az órában található hangszóró és mikrofon is, azaz telefonálni is lehet vele de a kis és halk hangszóró, valamint a gyengécske mikrofon miatt elég hülyén fogunk kinézni, amikor az óránkhoz ordibálunk a tömeg kellős közepén.

Az önálló használatot sokkal inkább olyan alkalmakra tervezték, amikor nem viszünk magunkkal telefont, de valamilyen okoseszköz jó ha van nálunk. Erre pedig alkalmas is W1. Tárolhatunk rajta zenét, ami futáshoz például igen hasznos. Navigálni is lehet vele, ugyanis GPS támogatásunk is van, sőt a Google Maps konkrétan előretelepítve érkezik.

Összegzés

A W1-ben hardveresen és szoftveresen is nagyon nagy potenciál van. Reméljük az AllCall hamarosan egy jól használható companion appot készít, hogy maradéktalanul ki lehessen használni az órában rejlő lehetőségeket.

Ami tetszett

- Csomagolás
- Design
- Kijelző
- Ár

Ami nem tetszett

- Wiiwatch app
- Töltő

Hol kapható

Az AllCall W1 99.99 dollárba kerül az alábbi helyeken:

GearBest

Banggood

AliExpress

Ebay

 

A tesztért köszönet Szénási Beninek!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr9813556237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skywatcher 2018.01.08. 11:49:06

A napokban többször elém dobott a FB egy hasonló órát a GearBestről, de az csak asszem olyan 39$ körül van. Nagyon impozáns, nagyon szép, elegáns, mármár rá is ugrottam, mikor azért a kisördög felülkerekedett, és rákerestem a tesztekre. Hát 2 pontnál többet sehol nem kapott...
Hiába no, ezen az áron nem tudnak a sárgák sem tökéleteset alkotni!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.01.08. 11:51:03

@Skywatcher: Én ezt az órát sehol sem láttam annyiért. Biztos hogy ugyanez volt?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.01.08. 12:57:42

@Skywatcher: A két óra nem egy kategória:
RAM: 64MB
ROM: 128MB
Screen: IPS, Screen resolution: 240 x 240
Nem is Androidos.
Ettől még lehet jó, nem biztos hogy számodra is az a fontos, mint ami mások számára.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.01.08. 13:49:33

Hali! Milyen méretű a szíja? Elég vastag a csuklóm, mindig bajok vannak ezzel..

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.01.08. 20:16:00

@Bruti: Raktam fel képet. Ha nem látszódna akkor a 24cm-nél van az utolsó lyuk.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2018.01.10. 10:01:15

@Kinai cuccok blog: Megmértem éppen belefér. Pont 24 cm a csuklóm átmérője :D

kisf 2018.04.02. 10:10:20

Én 11 dollárért rendeltem egy más típust, kíváncsiságból, meg is jött, most ismerkedem vele. SIM kártyás. Nincs vele gond, teszi dolgát. Kerékpártúrákat szoktam tenni, ott probléma az okosmobil, hova teszem, túl nagy, stb. karon mindig kéznél van, nincs útban. A cégnél is jövök, megyek, a nagy mobil ott is folyton útban van (ráülök, stb.)

Nikonosz 2018.05.16. 01:59:27

Február óta használok egy AllCall W1-et nagy megelégedéssel. Mobil internetes SIM van benne, ha nem akarom magammal vinni a mobilt, például edzésre, tökéletesen helyettesíti azt. Úgy a saját SIM-ről, mint a mobilon keresztül megfelelő minőségben lehet vele telefonálni, hibátlan a kocsiban a kihangosítás. Az óra mobil hotspotként is jól használható. Az edzésen WIFI-n keresztül Spotify-t hallgatok jó minőségben. A fenti írással szemben a kijelző szögletesíthető, így hibátlanul hozzá lehet férni a Spotify funkcióihoz. A számlapok gyakorlatilag végtelen mennyiségben variálhatóak, sőt a neten található programokkal magunknak is készítthetünk ilyeneket. A G+-on több közösség is működik, amelyek tagjai általában ingyenes letöltést biztosítanak az általuk készített számlap tervekhez.
Mindenkinek csak ajánlani tudom az AllCall W1-et.
süti beállítások módosítása