Kínai termékek szubjektív tesztje

Ami nem Kínából származik, az hamisítvány :)

Xiaomi Mi Drón 4K - Gyakorlati tapasztalatok

2018. május 13. 15:30 - Kinai cuccok blog

DJI 3 standard, advanced edition, dji 4 phantom alternativa, konkurencia, félprofi quadcopter

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-gyakorlati-tapasztalatok.jpg

Korábban már bemutattam a Xiaomi 4K drónját, melyet fél éve használok és most meg szeretném osztani veletek a gyakorlati tapasztalatokat is!

Hatótáv

A gyártó 4km-t ígér, a youtube-on sok videó található 3-4-5 kilométeres repülésekkel. A hazai tapasztalatok is 2.5 feletti távokról szólnak, így szép távolságra el lehet menni vele. Természetesen a jel erőssége erősen függ a tereptárgyaktól is. A mobilon folyamatosan követni lehet a jel erejét, ha elveszítjük az irányítást, akkor a drón visszaindul.
A hatótávot lehet növelni hatótáv növelővel, de mindig figyelembe kell venni az akkumulátor üzemidőt, mert nem csak elmenni lehet a drónnal, hanem vissza is kell jönni vele. A maximum magasság 500 méter, (kiindulási ponttól) ez egy szoftveres korlát, amit nem lehet felülírni.

Üzemidő

5100mAh-ás akkumulátorával a gyártó 27 perc repülési időt ígér. Ez a gyakorlatban kb. 20-23 perc körül alakul és erősen függ attól, hogy milyen nagy a szél, milyen sebességgel repülünk, mennyit emelkedünk vele és attól is, hogy hány fok van. Nálam 10 fokos, szeles időben is bírta a 20 percet. Fontos még, hogy az üzemidő nem használható ki teljesen. Ha az akkumulátorban 25% energia maradt csak, akkor elkezdi a ledeket lassú ütemben villogtatni és a kijelzőn is jelzi, hogy ideje leszállni. 15%-nál hevesen villognak a ledek és elkezd automatikusan ereszkedni és leszállni. Ezt felül lehet bírálni, de amint abbahagyjuk a felülvezérlést, ismét elkezd ereszkedni.
25% után már látványosan gyengül az ereje, így ne számítsunk arra, hogy ugyanazt tudja, mint frissen feltöltve. 

Kamera

A 4K-s kamera nagyon szép, részletes felvételeket készít, a gimbal remekül stabilizálja a képet. Szembe fényben sajnos ez a kamera sem teljesít jól, egy ND filter jól jönne, ezt utólag szoktak rábarkácsolni. 

Videót microSD kártyára lehet rögzíteni. 4K-s felvételek esetén U3-as kártyát igényel, ha lassabb kerül bele, akkor a videók szaggatni fognak. Ha nincs más megoldás, akkor lejjebb kell venni a felbontást fullHD-ra. (Nagy sebességű memóriák tesztje).

Az élőképet közel azonnali időben látjuk a telefonunkon, ennek a felbontása HD.

A propellerek nagy szélben, nagy sebességnél vagy hirtelen irányváltások esetén kicsit belóghatnak felül két oldalt.

Pozíció és magasságtartás

A pozíciót a beépített GPS és Glonass rendszer segítségével, a magasságot pedig optikai és ultrahangos érzékelővel tudja tartani nagy szélben is. Mindkettő remekül működik.

 

Hasznos tanácsok

Mindig vegyük figyelembe a szél erősségét!

- A repülést lehetőleg széllel szemben kezdjük

A vészleszállások leggyakoribb oka, hogy lemerül az akkumulátor és nem marad energia visszarepülni. Ha hátszéllel repülünk 50%-ig, akkor már biztos nem fogunk visszaérni, szembe szélben. Mivel nagyon nehéz kiszámítani, hogy mennyi energia kell a vissza repüléshez, nagyobb távolságok megtétele esetén érdemes széllel szemben elindulni, hogy visszafelé a szél segítse az utunkat. 

- Viharos szélbe ne repüljünk

Nem csak attól kell tartani, hogy nem lesz energia visszarepülni, hanem az is előfordulhat, hogy a szél elsodorja.

A gép maximum 18m/s sebességgel tud repülni, ami közel 65km/h. Ez nagynak tűnik, de a széllökés a szél átlagsebességének a duplája is lehet és erősen függ a terepviszonyoktól is. Én max. 10m/s erejű szelet szoktam javasolni, e felett már a felszállás is kockázatos.

- Lebegés esetén is gyorsan lemerülhet az akkumulátor

Ha csak lebegünk a drónnal 40km/h--ás szélben, akkor úgy tűnhet, nem történik semmi, valójában a lebegés ellenére a relative sebességünk 40km/h, ami már gyorsan fogyasztja az akkumulátort. Mindig figyeljük, hogy milyen sebességgel merül!

Tartsuk melegen az akkumulátort!

Ha hidegben repülnénk, akkor tartsuk a zsebünkben, fűtött autóban az akkumulátort, mert ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken az akkumulátor kapacitása is. Ha már elindultunk, akkor nincs gond, mert ahogy merül az akkumulátor, egyben melegszik is.

Vízszintes felületről szálljunk fel!

A gép fel tud szállni kicsit döntött felületről is, de leszállni már nem tud, mert amint az egyik fele talajt ér, megbillen és automatikusan felszáll, hogy újra próbálkozhasson. Ha csak kis helyünk van, manuálisan tegyük le. A közelben lévő tereptárgyak turbulenciát okozhatnak, így legyen legalább 2-3 méter szabad terület. A gép nagyon stabilan tudja tartani a pozícióját, így sokszor látni, hogy a lábánál fogva kapják el. Csak nagy gyakorlat esetén és vészhelyzetben tegyük ezt, mert a propellerek súlyos sérülést tudnak okozni!

Ne repüljünk emberek fölé!!!

Nem csak a propellerek veszélyesek, de a gépnek is nagy a súlya, 1.5 kilót senki sem szeret a nyakába kapni. Akár eltörik a propeller, leáll az elektronika, vagy lemerül az akkumulátor, teljes felelősséggel tartozunk a gépünkért és az okozott károkért!

Jelöljük a meg a gépünket!

A gépre lehet írni telefonszámot, mely megkönnyíti a megtalálásunkat, ennek vannak pozitív és negatív következményei is. Egy email címet viszont mindenképp érdemes.

Ne a vezetékeket figyeld, hanem az oszlopokat is!

Ha kamera képe alapján repülsz, egy fát könnyen észreveszel de egy villanyvezetéket nem fogsz! Mindig figyelj a villanyoszlopokra, mert két villanyoszlop között bizony ott van a vezeték is!

Bármi baj van, engedd el a távirányítón a karokat!

Ha manuálisan repülsz és hirtelen elmegy a kép, nem tudod hol van a gép, leesik a telefonod, a vércukrod, vagy akármi zavaró dolog történik, engedd el a karokat! A gép egy másodperc alatt megáll és egy helyben fog lebegni, tartja a magasságot és a pozíciót! Tekintsd át a helyzetet, gondold át a megoldásokat és csak utána cselekedj!

 

Üzemmódok

Az alábbi repülési üzemmódok érhetőek el. Fontos, hogy az üzemmód csak a repülésre vonatkozik, a felvételt minden esetben nekünk kell elindítani és leállítani.

Hazahívás (Return the home)

Akkor hasznos, ha elveszítettük az irányítást a drón fölött (elment a kép, akadozik  a jel, nem tudjuk mi történik vagy csak be szeretnénk fejezni a repülést)

Mivel a drón csak GPS jel ismeretében hajlandó felszállni, így mindig megvan ez a lehetőségünk. Lehet manuálisan is kérni, ekkor a távirányítón középen található reteszt kell elhúzni. A gép felemelkedik a korábban megadott magasságba és toronyiránt visszajön. Másik eset amikor a gép elveszti a jelet, ekkor automatikusan visszatér és leszáll. Sajnos a gép nem rendelkezik semmilen akadály elkerülő funkcióval, így csak abban bízhatunk, hogy a megadott magasságon nincs semmi akadály előtte. Alapból 30 méter van megadva, ezt feljebb is emelhetjük de figyeljünk arra hogy az emelkedés is fogyasztja az akkumulátort, ami nem jó, ha már amúgy is merülőben van, illetve magasabban a szél is nagyobb. Ebben az üzemmódban bármikor átvehetjük az irányítást vagy ki is kapcsolhatjuk. Először a kamera képe szokott elmenni, utána a távirányítás jele is. Ha nem látjuk a kamera képét, akkor hívjuk vissza, amíg ismét nem kapunk élő videót.

Egy pont körüli repülés (Orbit flight)

A megadott pont körül a megadott távolságon, magasságban és sebességgel repül.

Remek videókat lehet készíteni épületekről vagy bármilyen érdekes pontról. Előnye, hogy nem kell azzal foglalkoznunk hogy megadott sebességgel, tökéletes kört leírva, a kamerát végig a célon tartva repüljünk, mert ezt a gép automatikusan elvégzi. Közben tudjuk a gép magasságát és a kamera szögét is változtatni.

Az üzemmód egyetlen hátránya, hogy csak a leendő kör közepéből hajlandó elindulni. Indítása úgy történik, hogy a leendő kör közepére repülünk, a térképen kiválasztjuk a távolságot, a magasságot és a sebességet, majd elindítjuk az üzemmódot. A maximális sebesség a kör sugarától is függ. A gép addig repked körbe, amíg ki nem lépünk az üzemmódból.

Szelfi mód (Dronie flight)

A drón a megadott távolságra és magasságba elrepül, majd visszaszáll.

Indítása az üzemmód kiválasztásával kezdődik, megadjuk a kívánt távolságot és magasságot, illetve megadhatjuk azt is, hogy a gép visszatérjen. Ekkor a távirányítót le is tehetjük, a gép elvégzi a feladatát. 

Útvonal repülés

A térképen kijelölt pontokon, magasságban és sebességgel végigrepül. Ha előre meg szeretnénk tervezni a repülés útvonalát, könnyen megtehetjük, így az úton már csak a kamerával kell foglalkoznunk. A repülés közben a gépet tudjuk forgatni, így a kamera is fordul. Mivel nem veszi figyelembe a tereptárgyakat, kiemelt figyelemmel tervezzük meg az útvonalat! Repülés során lehet a gépet forgatni, így a kamera képét tudjuk irányítani. Ha belenyúlunk a repülésbe akkor a gép reagál, viszont amint abbahagyjuk a felülvezérlés, a gép visszarepül arra a pontra, ahol belenyúltuk, így nem lehet arra használni, hogy kikerüljünk egy hirtelen felmerült akadályt.

Tap-fly Flight

A térképen megadott pontig repül a megadott sebességgel és magasságon.

 

Hiányzó üzemmódok és funkciók

Follow me

Sajnos a drónban nincs benne a Follow me funkció, mivel nem tudja, hol van a távirányító (és a kamera képe alapján szoftveresen sem tud követni). Így ha azt szeretnénk, hogy a drón mozgás közben is felvételt készítsen rólunk, akkor kézzel kell irányítani, vagy útvonal repülést kell beállítani, ahol figyelni kell, hogy a megadott tempóval haladjunk.

Akadályok kikerülése

A drónban nincs semmilyen érzékelő, ami utasítja a drón arra, hogy megálljon az akadályok előtt vagy kikerülje őket. Ez az egyik olyan tényező, amiről le kell mondanunk, ha ilyen olcsó gépet akarunk.

A kamera képét sem használja erre.

Headless mód

Még az olcsó, tíz ezer forintos gépekben is megtalálható ez a mód, melynél a drón irányától függetlenül az előre, mindig a bekacsoláskor érzékelt irányba fog mutatni. Ritkán jól jönne, de alapjában véve a kamera képe alapján repülünk és hasznos dolog, ha arra megyünk, amerre nézünk :)

 

Verziók

A FullHD verzió nem csak a videó minőségében, hanem a hatótávban is kevesebb, árban 70 dollár szokott lenni a különbség, így nem érdemes azt venni. Személyes tapasztalatom nincs vele.

 

Leggyakoribb hibák

A videó felvételen a horizont ferde

A felvételek visszanézése során észrevehető hogy a horizont nem vízszintes, hanem az egyik irányba pár fokot lejt.

A gimbal hibájáról van szó, mely nem mindenkinél jelentkezik és kalibrációval a legtöbb esetben megoldható. Az egyik megoldás az, ha kalibráláskor a megfelelő láb alá egy kis magasítót teszünk. Van aki arra esküszik, hogy a gépet északi irányba fordítva kel bekapcsolni. Más népi praktikáról egyelőre nem tudok :)

A rotor picit lötyög

Ez a motor tengelye és a propeller tengely nyílása közötti minimális rés miatt van. A propellert pár millimétert fel le lehet mozgatni. Kézzel megpörgetve olyan hangot ad, mintha csapágyas lenne a motor. Repülés közben magas, csikorgó hangot halat. Extrém esetben a videó is hullámzik, Jelo-nak hívják ezt a jelenséget.

A hiba nagyon egyszerűen orvosolható, a tengelyre egy vagy két körben celluxot kell ragasztani, hogy a propeller szorosabb legyen. Barkács megoldás, de remekül beválik és sose legyen nagyobb gondja a gépnek :)!

A gép lepottyan

Ritka mint a fehér holló fekete Xiaomi Drón. Ez talán a legrémisztőbb jelenség, de szerencsére alig van ilyen eset és inkább a korai verziókat érinti. Leginkább a vulkánkitörésekhez és a repülőszerencsétlenségekhez hasonlítható, ha megtörténik, mindenki értesül róla. Nem tudok olyanról, hogy gyakrabban történne meg, mint más (akár DJI) gépekkel. Ami repül, az egyszer le fog jönni, ez biztos.

 

Ajánlott kiegészítők

Akkumulátor

Ha már kint vagyunk repülni, kevés lehet az egy akkumulátorral biztosított, 20-22 perc repülés. Én hármat szoktam vinni, így közel egy órát repdeshetek.

GearBest, Banggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-propeller-akksi.jpg

Extra akkumulátor töltő

Ha több akkumulátorunk van, akkor jól jöhet egy olyan töltő, ahol több akkumulátort is tölthetünk egyszerre. Ez azért is hasznos, mivel az akkumulátorok pár nap állás után visszamerítik magukat kb. 80%-ra, így közvetlen repülés előtt ismét töltenünk kell őket.

GearBest, Banggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-extra-akksi-tolto.jpg

Propeller védő

Van aki ajánlja, van aki nem. Előnye, hogy kisebb koccanás esetén megvédi a propellert a töréstől, így a gép nem zuhan le. Továbbá kisebb az esélye a balesetnek is. Hátránya, hogy jobban fogja a szelet, le és fel kell szerelni (csavarral van rögzítve) ha táskába szeretnék rakni és a fákon is könnyebben fennakad. Én használom. Van olyan változat, amelyikhez alapból adják, de külön is megvásárolható.

GearBest, Banggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-propeller-vedo2.JPGTáska

Ha gyalog megyünk a drónnal, akkor sokszor jól jöhet egy táska, amibe biztonságosan és kényelmesen tudjuk szállítani. Hátránya, hogy le kell venni a propellereket és a propeller védőket. Viszont van 3-4 aksi hely is!

GearBest, Banggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-hatizsakok2.jpg

FIMI Bot

Ha van egy drónunk és egy nagyszerű gimballal stabilizált kameránk, akkor érdemes megvenni ezt a kiegészítőt is, mellyel a kirándulások alkalmával is tudjuk használni a drón kameráját. Csak le kell csatolni a drónról és feltenni a tartóra, máris gyönyörű és stabil felvételeket tudunk készíteni a bot segítségével.

GearBestBanggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-06.jpg

Nagyobb monitor tartó

A videó képét a MI alkalmazáson keresztül a telefonunkon tudjuk nézni. Maximum 6 colos telefon fér bele a távirányítóba, de nyomtatott kiegészítővel akár 8 colos képernyőn is nézhetjük. A távirányítón található gyűrű-re akár 10 colos tablet tartó is fogatható.

Banggood

xiaomi-mi-drone-fullhd-4k-video-teszt-dji-phantom-3-advanced-alternativa-quadcopter-quadkopter-taviranyito.jpg

FPV szemüveg

Sajnos FPV szemüveg nem kapható hozzá. Két lehetőségünk van. Vagy duplázzuk a telefon képét és két lencsés VR szemüveggel nézzük a képet, vagy egy lencsés szemüveget csinálunk (mivel sajnos nem kapható).

Én egy Eachine EV800-as, levehető képernyőjű, egylencsés szemüveghez készítettem egy telefontartót:

 

Érdemes körülnézni az összes kiegészítő között:

GearBest, Banggood

 

Összegzés

A fentiekből látható, hogy a gép nem tökéletes. Van olcsóbb és van jobb gép is, de ár értékben jelenleg ez a drón verhetetlen! Rengeteg kiegészítő és alkatrész kapható hozzá, így hosszú ideig fogjuk tudni használni.

A cikk folyamatosan bővül, ha bármi javaslatod van, írj bátran! 

 

Hol kapható a drón

Érdemes európai raktárból vagy Gearbest EU Express-szel, illetve a Banggood Tariff insurance-szel rendelni, hogy ne kelljen rá pluszba áfát és vámot fizetni.

Vásárlás előtt írj a Kínai cuccok facebook oldalára és megnézem, van-e rá kupon!
Csak közvetlenül a vásárlás előtt írj, mert a kuponok és akciók pár óra alatt lejárhatnak!

110 000 forint körül kapható:

GearBest

Banggood

Hazai beszerzés

Xiaomi Mi Drone 4K
Akkumulátor

Csatlakozz a Xiaomi Drone Hungary csoportjához!

Lájkold a blog facebook oldalát, ahol további akciókat és érdekességeket találsz!

Csatlakozz facebook csoportunkhoz is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinaicuccok.blog.hu/api/trackback/id/tr6813914570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása